Miloslav Kala: IT je dnes to samé, co byly dříve dálnice

1461
Miloslav_Kala_NKU
„Problém ale vidím v tom, aby se vůbec někdo začal zabývat tím, jak řídit státní správu. Jak ji nastartovat, renovovat. Postavit znovu ty procesy. Tak to chybí úplně. Tím se zatím nezabývá nikdo. Není to politickým tématem, bohužel,“ říká Miloslav Kala. / Foto: NKÚ

„Jestli chcete titulek, tak titulek je, že IT systémy jsou dnes z hlediska státu to samé, co byly před deseti lety dálnice. Je to totální selhání,“ říká v podcastovém rozhovoru pro FinTag.cz na adresu funkčnosti a nákladovosti státních informačních systémů prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala.

A pokračuje: „My nyní zahajujeme kontrolu ministerstva zemědělství. A to až zveřejníme, tak zase budou říkat, že tomu nerozumíme. To jsou prostě miliardy korun, které se vynakládají do informačních systémů. Když ale potom přijde na skutečné plnění, tak zjistíte, že oni šest tisíc nějakých záznamů musí ručně přepisovat z jednoho systému do druhého, aby to vůbec byli schopni používat.“

„Copak takto může fungovat nějaký informační systém? Jak si nějaká firma může dát něco takového do referencí. Jak to, že se za to nestydí. Vždyť to je něco hrozného,“ dodává.

Upozorňuje na nutnost ukončení výhod IT firmám, které podnikají se státem. Ty jsou podle něj neoprávněné a vyplývají z toho, že stát nemá IT odborníky na své straně. V rozhovoru pro FinTag.cz říká, jak se s tímto problémem vypořádala Velká Británie.

Podle něj náklady na provoz IT systémů český stát ročně vyjdou na 25 miliard korun a za posledních osm let se do IT systémů nainvestovalo zhruba 130 miliard korun. Což je více než 16 miliard ročně, ale stále je to méně, než kolik stojí udržet tyto IT systémy v chodu. Ve veřejné správě je v provozu bezmála osm tisíc informačních systémů. Což dle jeho názoru svědčí o tom, že celý systém nemůže být efektivní už z principu.

Mix Rakouska-Uherska a komunismu

Současná situace v oblasti státních IT systémů je podle Miloslava Kaly o to kritičtější, že technologie jsou tím, co může Českou republiku významně posunout dopředu.

„Problém ale vidím v tom, aby se vůbec někdo začal zabývat tím, jak řídit státní správu. Jak ji nastartovat, renovovat. Postavit znovu ty procesy. Tak to chybí úplně. Tím se zatím nezabývá nikdo. Není to politickým tématem, bohužel,“ říká Miloslav Kala.

Ještě předtím, než ale dojde k digitalizaci státu, je podle jeho názoru potřeba změnit jeho fungování. To proto, že nemá smysl digitalizovat současný tuzemský byrokratický systém, jehož charakter určilo dle jeho slov ještě Rakousko-Uhersko spolu s komunisty. Za výzvu označuje zavedení moderního způsobu rozpočtování výdajů a příjmů státu.

„My jsme zavedli takzvané akruální účtování, které nám dává obrovské množství dat. A zajímavých dat, která ale my nevyužíváme pro rozpočtování. To rozpočtování zůstalo v té minulé éře. […] Vezměte si jaký objem finančních rozpočtů proteče bez povšimnutí kohokoli a jaká malá část se diskutuje. Jestli se tedy přidá deset miliard na důchody nebo miliarda pro učitele, jaká zanedbatelná částka to oproti celkovému rozpočtu je,“ říká.

Česko musí projít ozdravnou kúrou

Podle něj musí být moderní stát skutečně moderní. Jako příklad toho, jak ale Česko moderní není, uvádí současnou podobu stavebního zákona. Včetně jeho nové podoby, o níž ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová [ANO], ale i premiér Andrej Babiš [ANO] hovoří několik dlouhých let v tom smyslu, že už je takřka připravena.

„Tady stále chceme stavět kanál Dunaj, Labe, Odra, chceme stavět atomovou elektrárnu. Vždyť si zkuste postavit jen lávku přes potok. Běžte o to požádat. Pokud se najde někdo, kdo si to nebude přát, ať už to bude obec nebo soused, tak dosáhnout toho, abyste měl pravomocné stavební povolení, je jako v té pohádce o slepičce a kohoutkovi,“ říká.

Dodává, že cílem státu by mělo být, aby na něj lidé nemuseli být tolik naštvaní a mohli v něm žít více spokojeně.

Novela zákona o NKÚ

Miloslav Kala se v rozhovoru pro FinTag.cz vyjadřuje i k novele zákona o NKÚ, kterou v současné době projednávají senátoři. Novela by úřadu měla umožnit kontrolovat mnohem více subjektů, které hospodaří s veřejnými rozpočty. Například krajské úřady, obce, ale i veřejnoprávní televizi, rozhlas a mnoho dalších subjektů.

„Je velmi silné lobby proti této novele ze strany starostů, komunálních politiků. Prostě těch, kterých se to má týkat. Při minulém projednávání byl výrazně proti třeba ČEZ. Subjektů, které mají zájem, aby ta novela byla zdržena nebo vůbec schválena, je mnoho. A samozřejmě jsou reprezentovány zejména v Senátu, protože ve Sněmovně získala novela významnou převahu,“ říká.

Dodejme, že Miloslav Kala poskytl rozhovor i pro deník ZdraveZpravy.cz. V něm se vyjadřuje k aktuálně realizovaným kontrolám nákupu ochranných zdravotnických prostředků. Dále ke kontrolám miliardových programů na podporu aplikovaného zdravotnického průzkumu v režii Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Miloslav Kala: Nákup pomůcek prověříme do listopadu

Podle něj je třeba rozlišovat mezi mediálními výstupy ministerstva k výsledkům kontrol NKÚ a následným hledáním opatření proti problémům, na které kontroloři upozorní. V této věci chválí zásah někdejšího premiéra [2013 až 2014] a nynějšího guvernéra České národní banky [ČNB] Jiřího Rusnoka ve věci takzvaného institutu připomínkového řízení, který NKÚ umožňuje podílet se na hledání opatření, aby se jím zjištěné chyby neopakovaly.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here