HDP unie i eurozóny ve 3. čtvrtletí zpomalil na 0,2 %

184
eurozony
Foto: Pixabay.com

Hrubý domácí produkt EU a eurozóny ve třetím čtvrtletí stoupl proti předchozím třem měsícům podle sezonně přepočtených údajů o 0,2 procenta. Je to výrazné zpomalení proti druhému čtvrtletí, kdy evropská ekonomika rostla o 0,7 procenta.

V meziročním srovnání hrubý domácí produkt [HDP] EU stoupl ve 3. čtvrtletí o 2,4 procenta. Ve druhém čtvrtletí rostl o 4,3 procenta. Ve svém rychlém odhadu to dnes [31.10.] uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Meziroční tempa růstu byla kladná pro všechny země s výjimkou Lotyšska [-0,4 %].

Nejvyšší mezičtvrtletní nárůst HDP ve 3. čtvrtletí
  • Švédsko: +0,7 %
  • Itálie: +0,5 %
  • Portugalsko a Litva shodně: +0,4 %

V zemích eurozóny hospodářský růst mezičtvrtletně zpomalil také na 0,2 z 0,8 procenta ve druhém kvartálu. Meziroční tempo růstu v zemích platících eurem kleslo na 2,1 z předchozích 4,3 procenta.

S obchodní bilancí začíná mít problém už i celá EU

Podle statistiků se ekonomický vývoj v jednotlivých zemích nadále liší. Zejména pobaltské země [s výjimkou Litvy] trpí důsledky kdysi úzkých ekonomických vazeb s Ruskem. Dostaly se pod tlak v důsledku ruské války na Ukrajině a západních sankcí.

Inflace pokračuje v růstu v EU i zemích eurozóny

Eurostat aktuálně přinesl i říjnová data o inflaci v eurozóně. Růst cen v ní stejně jako v předchozích měsících zdolal další rekordy. Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v zemích používajících společnou měnu vystoupalo na 10,7 procenta. Hlavní příčinou zrychlující inflace je stále hlavně prudké zdražování energií. Nejvyšší hodnoty inflace vykazuje podle dnešního odhadu tradičně trojice pobaltských zemí, ale i další státy.

  • Estonsko: +22,4 %
  • Slovensko: +14,5 %
  • Německo: +11,6 %

Naopak nejnižší zdražování hlásí Francie, kde inflace vzrostla na 7,1 procenta. V zemi mají ale od listopadu loňského roku zafixované ceny energií. Naopak prudce stoupá inflace v Polsku, kde v říjnu dosáhla 17,9 procenta. A rychle se dotáhla na 18% inflaci v Česku.

Zdražují energie, ale i potraviny

Loni v říjnu, kdy se na ekonomice ještě naplno neprojevovalo postpandemické oživení a energetická krize, činila inflace v eurozóně 4,1 procenta. Teď v porovnání se zářím je inflace v zemích eurozóny vyšší o osm desetin procentního bodu. Údaje za celou Evropskou unii rychlý odhad neuvádí.

Ceny energií v desátém měsíci letošního roku vzrostly v eurozóně o 41,9 procenta. Což je zrychlení proti zářijové hodnotě 40,7 procenta. Zrychlilo i zdražování potravin, alkoholu a tabákových výrobků. Jejich ceny stouply o 13,1 procenta, zatímco v září to bylo o 11,8 procenta. Ceny neenergetického průmyslového zboží stouply v říjnu o šest procent. Ceny služeb o 4,4 procenta, v obou případech rovněž překonaly zářijový růst.

Feldheim: Vesnice, kde zítra znamená již včera

Inflace v eurozóně se nachází vysoko nad dvouprocentním cílem Evropské centrální banky [ECB]. Ta v reakci na prudký růst spotřebitelských cen letos poprvé od roku 2011 zvýšila základní úrokové sazby. Minulý týden je ECB zvýšila o dalších 0,75 procentního bodu a posunula je na dvě procenta. To je nejvyšší úroveň od roku 2009.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here