Technologické akcie s výjimkou Apple nepotěšily

469
technologicke
Foto: Pixabay.com

V minulém týdnu reportovaly své čtvrtletní hospodářské výsledky přední technologické společnosti. Konkrétně jde o firmy Alphabet, Microsoft, Meta, Apple a Amazon.

Jako jediná z velkých technologických společností pozitivně překvapila společnost Apple. Ta reportovala svá data ve čtvrtek. Apple zvýšil tržby o osm procent a zisk o čtyři procenta, a to i přes nárůst vstupních nákladů. Zdá se, že na sektor prémiové spotřební elektroniky zatím zpomalování globální ekonomiky dopadá pomaleji než na ostatní technologické firmy. Akcie si připsaly téměř pět procent.

Technologické akcie Meta a Alphabet

Ve čtvrtek ohlásila výsledky hospodaření i společnost Meta a trhy svými čísly velmi negativně překvapila. Významně rostoucí náklady spojené s poklesem tržeb vedly k více než 50% poklesu zisku. Což si vyžádalo dramatické výprodeje a pokles ceny akcie Meta o více než 20 procent pod psychologickou úroveň 100 USD za akcii.

I přes zpomalující zájem inzerentů společnost pokračuje v intenzivním investování do výzkumu a vývoje. To s sebou nese značná rizika, ale i příležitosti. Jestli jde o správnou strategii a v budoucnu povedou tyto kroky k růstu hodnoty společnosti diskutovali v posledním vysílání cyklu Povídání o trzích Jaroslav Brychta, Tomáš Vranka a Martin Jakubec.

A výsledky hospodaření zveřejnil i Alphabet, mateřská společnost Google. Ta sice doručila růst tržeb, pokles zisku ale byl natolik významný, že po zveřejnění dat akcie odepisovaly přes 11 procent. Ke konci týdne ztráty korigovaly jen na -6 procent. Další velkou technologickou společností byl Microsoft. Ten sice také z pohledu tržeb roste, ale i u něj došlo na pokles zisku, navíc s negativním výhledem.

Koupit, přikoupit, prodat nebo držet

Poslední významnou technologickou společností, která v minulém týdnu zveřejnila výsledky byl Amazon. Jeho akcie uzavíraly se ztrátou -6 procenta. Amazon sice také dokázal doručit meziroční růst tržeb, ale vydal velmi negativní výhled pro následující období. I Amazon se bude potýkat s vyššími náklady, ale snaha diverzifikovat aktivity může způsobit, že citlivost firmy na recesi bude menší.

Do portfolia jsem tentokrát vybral akcie firmy Amazon

Dodejme, že v posledním vysílání cyklu Povídání o trzích Jaroslav Brychta, Tomáš Vranka a Martin Jakubec podrobně řešili, proč mnoho těchto jinak odolných akcií vyklesalo na relativně nízké úrovně. A zda je namístě položit si otázku, jestli akcie koupit, přikoupit, prodat nebo držet.

Vladimír Holovka, obchodní ředitel XTB

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here