Odložené platby propadly. Prosadí se platba na třetiny?

832
Comgate
Foto: Comgate

V Česku dosud platby na splátky bez navýšení nabízely jen velké e-shopy. Teď se skrz platební bránu Comgate dostávají “platby na splátky” i k těm nejmenším. Prosadí se tato služba víc než odložené platby? 

Buy now, pay later. Nebo také ve zkratce BNPL. Kup teď, zaplať později. To je lákadlo platební metody, kterou ve Spojených státech, v Austrálii nebo zemích západní a severní Evropy využívají především mladí zákazníci. Na některých z těchto trhů přesahuje i podíl 20 procent ze všech plateb na internetu. Podle studie Research and Markets má v Evropě mezi lety 2022 až 2028 meziročně růst o 23,9 procenta. Existují dva rozdílné typy plateb.

  • Odložené platby umožňují kupujícím převzít zboží a zaplatit třeba až o měsíc později. Uplatňují se například při objednání oblečení, kdy si ho zákazník vyzkouší. Nehodící vrátí a zaplatí až za kusy, které si ponechá.
  • Rozložené platby nabízejí zákazníkům možnost poslat peníze ve třech měsíčních splátkách. Nacházejí využití mimo jiné při neplánovaném nákupu dražšího zboží. Třeba v situaci, kdy se v domácnosti porouchá pračka, lednička nebo laptop a je nutné rychle řešit náhradu.

Ve světě tyto výhody využívá stále více zákazníků. Postupně se objevují služby jako „Eat Now, Pay Later“, které umožňují rozložit si platbu za luxusní večeři. Anebo „Fly Now, Pay Later“ s bezúročnými splátkami za dovolenou.

Odložené platby v Česku příliš nezaujaly

V Česku nabízejí odložené platby Twisto, Skip Pay nebo PlatímPak. Od května 2021 je postupnou integrací přímo do platební brány Comgate má k dispozici přibližně 13 tisíc e-shopů. Míra jejich využití je však zatím daleko za očekáváním. Podle dat Comgate proběhla alespoň jedna odložená platba jen na nějakých 15 procentech e-shopů. Podíl odložených plateb ze všech dokončených nedosahuje ani 0,5 %.

Čeští zákazníci podle ředitele Comgate Jakuba Ouhrabky odloženým platbám nepřišli na chuť mimo jiné i proto, že nenabízejí hodnotu, která by vyvážila jistou administrativní složitost zejména při prvním použití.

„V podstatě kopírují funkci kreditní karty. A kdo chtěl kreditní kartu, ten už ji má,“ říká Ouhrabka.

E-shopy vidí budoucnost lépe než kamenné prodejny

Upřesňuje, že platební brána Comgate nabízí zákazníkům nejširší paletu platebních metod. Kromě odložených plateb také platby kartou, bankovní převody nebo QR platby. Nezájem o odložené platby proto na firmu podle Ouhrabka nijak nedopadá.

„Nás to nijak neovlivňuje, je nám lhostejné, jakou platební metodu zákazník použije. Pro nás je důležité obsloužit co nejvíce kupujících, pomáhat e-shopu dostat zaplaceno za co nejvíce dokončených objednávek,“ říká ředitel společnosti.

Splátky na třetiny nabízejí víc

Rozložené platby, tedy platby na třetiny, v Česku zpopularizovala alza.cz jako Třetinku, kterou nabízí od roku 2017. Oproti odloženým platbám mají větší naději na úspěch u zákazníků, protože jim přinášejí vyšší přidanou hodnotu.

„Obzvláště v dnešní době bude možnost splátek bez navýšení klíčová komponenta nabídky všech e-shopů s běžnou hodnotou nákupu nad 3 tisíce korun,“ upozorňuje Jakub Ouhrabka.

Příkladem jmenuje porouchaný domácí spotřebič, který je potřeba okamžitě nahradit.

„Pokud na jednom e-shopu bude vyžadována jednorázová platba nebo splátkový prodej a na druhém e-shopu navíc možnost tří měsíčních splátek bez navýšení, potom ten druhý e-shop získá výrazně více kupujících,“ odhaduje.

Zdůrazňuje, že Comgate svým klientům nákup na tři splátky nabízí od konce září ve spolupráci s poskytovatelem Twisto, integraci této platební metody od Skip Pay bude spouštět v průběhu listopadu.

–RED–

Adman’s Choice: „Comgate patří k největším poskytovatelům s platebními bránami na trhu e-shopů. V praxi vidím, že klienti toto řešení preferují před jinými. Důvod jsou nižší náklady za platby,“ říká webmaster Jan Krejčí ze společnosti xCreative.cz.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here