Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí rostla o 1,6 %

251
ceska_ekonomika
Foto: ŠKODA AUTO

Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu [ČSÚ] letos klesla česká ekonomika ve 3. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,4 procenta. V meziročním srovnání ale dosáhl český hrubý domácí produkt [HDP] 1,6% růstu.

K meziročnímu růstu HDP pozitivně přispěla tvorba hrubého fixního kapitálu a zahraniční poptávka. K poklesu došlo u výdajů na konečnou spotřebu.

Mezičtvrtletní pokles byl způsoben nižší domácí poptávkou, zejména nižšími výdaji na konečnou spotřebu domácností, u kterých byl zaznamenán pokles již čtvrté čtvrtletí v řadě. Naopak zahraniční poptávka měla pozitivní vliv,“ uvádí ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Český HDP: Mezičtvrtletní a meziroční reálná změna / sezónně očištěno

[Zdroj: ČSÚ]

Z celkového pohledu jde o první snížení tuzemského HDP od začátku roku 2021. Předchozí čtvrtletí přineslo růst o 0,5 % mezikvartálně a 3,7 % meziročně. Na aktuálním meziročním růstu hrubé přidané hodnoty se nejvíce podílel průmysl a odvětví služeb. Zaměstnanost se mezičtvrtletně nezměnila. Meziročně vzrostla o 2,0 procenta.

Česká ekonomika a názory analytiků

Podle analytiků si na detailnější data ještě počkáme do vydání zpřesněného odhadu. Ovšem obrázek si lze udělat už z dnes zveřejněných informací. Podle statistiků je evidováno ochlazování domácí poptávky, primárně pak ze strany českých domácností. Mezičtvrtletně se naopak zvedla poptávka ze zahraničí.

„Z jednotlivých sektorů byl pokles evidován ve všech – tedy obchodu, dopravy, ubytování, pohostinství i stavebnictví – s výjimkou průmyslu,“ komentuje situaci hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Data podle něj potvrzují předpoklady o nevyhnutelnosti ekonomické recese v Česku.

„Aktuálně již pozorujeme poměrně výrazné ochlazování aktivity ve zpracovatelském sektoru napříč Evropou. A o slovo se čím dál důrazněji přihlásí drahé energie,“ říká.

Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí rostla o 3,7 %

Optimismus neprojevuje ani analytik Komerční banky Martin Gürtler: Výkon ekonomiky se dále zhoršuje a je možné, že už ve druhém letošním pololetí zaznamená mírnou recesi.“

Podle něj se nedá po poklesu ekonomické aktivity ve třetím čtvrtletí očekávat zlepšení v posledním letošním čtvrtletí. Předstihové indikátory ukazují spíše na negativní směr.

PMI v průmyslu dál prudce padá

Statistika o vývoji české ekonomiky za třetí čtvrtletí přichází ve stejnou chvíli jako zpráva o dalším propadu indexu nákupních manažerů v průmyslu – PMI za říjen. Podle něj se situace v českém průmyslu měsíc od měsíce prudce zhoršuje.

PMI se ještě více vzdálil hranici 50 bodů, která je předělem mezi růstem a poklesem odvětví, když v říjnu poklesl na 41,7 bodů.

HDP SRN stoupl o 0,3 %. Francie a Španělska o 0,2 %

„Velmi nepříjemnou zprávou je, že klesá nejenom výroba, ale i zakázky. Na vině je jednoznačně nejistota podporovaná vysokou inflací na téměř celém kontinentu,” komentuje výsledek hlavní ekonom Creditas Petr Dufek.

Inflaci podle něj firmy pociťují nejen v rostoucích nákladech, ale i v obavách zákazníků. Ti svoji poptávku raději odkládají do jistějších časů.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here