Coface: Ekonomika slábne a země mají problém s dluhy

412
coface
Ilustrace: Pixabay.com

Pochmurné dny a ochlazení nepřináší jen nastupující zima, ale ochlazení zažívá celá světová ekonomika. Stojí to v pravidelné čtvrtletní zprávě Coface Barometr. Analýza zároveň potvrzuje riziko reálné stagflace v Evropě.

„Ve stagflaci dochází k souběhu dvou faktorů. Je to zastavení růstu a rychlý růst cen. Možnost globální recese se tak stává stále jistější,“ komentuje výsledky analýzy ředitel pojišťovny Coface v Česku a na Slovensku Ján Čarný.

Za hlavní problémy jmenuje:
  • Válka na Ukrajině.
  • Energetická krize.
  • Celosvětové zpřísňování měnové politiky.
  • Limitující růst čínského hospodářství.

Výše jmenované problémy se podle něj promítají i do kreditního ratingu jednotlivých zemí. Po 19 snížených odhadech ve 2. čtvrtletí výzkumníci barometru ponížili hodnocení ve 3. kvartále osmi zemím, včetně Itálie, Dánska, Švýcarska, Egypta a Chile. Z analýzy dále vyplývá, že 49 odvětvových hodnocení ukazuje na zřetelně zhoršené podmínky v odvětvích citlivých na hospodářský cyklus.

Jaká je situace ve střední a východní Evropě

„Ve střední a východní Evropě snížil Coface rizikový rating ze středního na vysoký pro zemědělství, energetiku, papírenský průmysl a maloobchod,” říká Ján Čarný.

V České republice si s výjimkou energetiky, kterou Coface ohodnotil vysokým ratingem rizikovosti v minulém období, rovněž pohoršilo zemědělství, papírenství a maloobchod.

Pokud jde o celou českou ekonomiku, ponechali jsme rating A4 – Reasonable – přiměřené riziko. Na něj si pohoršila ve druhém čtvrtletí ze stupně A3 – Satisfactory – vyhovující riziko. A to vinou dramaticky rostoucí inflace a váhy velmi zranitelného automobilového sektoru v české ekonomice,“ upřesňuje Čarný.

Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí rostla o 1,6 %

Coface dále revidovala směrem dolů prognózy růstu HDP a hodnocení jednotlivých zemí a sektorů. Hlavní rizika shrnula na přetrvávající inflaci a agresivní zpřísňování měnové politiky. Revize směrem dolů platí pro všechny světové regiony.

Zima a recese v Evropě

Nicméně nad Evropou, více než kde jinde, jak tvrdí zástupci firmy, se mračna stahují obzvlášť hrozivě. Po úplném uzavření plynovodu Nord Stream na začátku září se energetická krize vyvolaná ruskou invazí na Ukrajinu prohlubuje.

„…některá průmyslová odvětví již oznámila, že omezí výrobu, aby se vyrovnala s prudce rostoucími náklady na energie. [… ] V čele této krize bude stát Německo, přední průmyslová velmoc na kontinentu,“ říká Čarný.

Feldheim: Vesnice, kde zítra znamená již včera

V důsledku čehož se většina změn v hodnocení rizikovosti zemí týká ve třetím čtvrtletí právě evropských ekonomik. Coface provedla šest snížených hodnocení, zejména u tří zemí, kde riziko dosud považovala za velmi nízké: Dánsko, Švýcarsko a Lucembursko. U nich dochází ke snížení ratingu rizikovosti z A1 na A2. Pouze Norsko, které je producentem zemního plynu, si i nadále udrželo nejlepší hodnocení rizika.

Coface! Rozpor mezi fiskální a měnovou politikou

Analýza upozorňuje i na aktuální rizika. Zatímco hlavní světové centrální banky bojují proti inflaci zvyšováním úroků, inflaci se jim stále nedaří zkrotit. Mnohé z nich se navíc potýkají s konfliktem cílů s fiskální politikou své země či regionu.

„Výsledkem bude potenciálně výbušný koktejl pro veřejné finance: rostoucí deficit veřejných financí a prudce rostoucí náklady na financování,“ podotýká Ján Čarný.

Důvody, proč roste zadlužení jednotlivých zemích leží v podpoře firem a domácností proti poklesu ekonomické aktivity. A mnohé země taktéž hradí ať už přímo, či nepřímo náklady na válku na Ukrajině.

Existuje tu ale jeden zásadní problém. Na něj nedávno FinTag.cz upozornil investiční analytik Conseq Michal Stupavský.

„Aktuální globální dluh je 3,5x vyšší než globální ekonomika. […] Pokud by došlo ke skutečně nějakému velkému ekonomickému otřesu, tak v tu chvíli by se ten kreditní kanál mohl docela zadrhnout. A to by pro firmy a domácnosti znamenalo velký problém,“ uvedl.

Trhy čekají další propady, říká Michal Stupavský

Skutečností je, že v minulých týdnech se dostala na hranici finančního kolapsu Británie. Stačilo jen, aby představila návrh rozpočtu, v němž příjmy nepokrývaly výdaje v přiměřené výši. Po politických změnách v zemi nový premiér a exministr financí Rishi Sunak už říká docela jasně: „Je nevyhnutelné, aby všichni Britové platili vyšší daně.”

–DNA–

1 komentář

  1. Jsou krize “viz major” a krize způsobené lidmi. Ty první vyřeší čas a úsilí. Ty druhé se řeší válkami. Tedy ony nic neřeší. Ale co s těmi otravnými davy. Řešení by bylo. Změnit schéma žití a smysl života. Jenže koho to kromě mě napadne? Elity? Jejich posláním je přece být šťastni! A to i za všechny ostatní. Takže buďte jim k dispozici! To je zase vaše poslání.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here