Rusko se tlačí na čínský trh už nejen s obilím

2459
cinsky
Ruská značka piva Baltika usiluje o úspěch na čínském trhu. Ruská pivní jednička Baltika je součástí dánské pivovarnické skupiny Carlsberg Group. / Foto: Baltika

V Šanghaji se právě koná 5. čínský mezinárodní obchodní veletrh [CIIE]. Mezi vystavovateli jsou i ruské firmy. Snaží se proniknout na čínský trh. Využívají nově vznikající vztahy obou zemí, rostoucí bilaterální ekonomické a obchodní vztahy.

„Rok 2023 by mohl znamenat podstatné oživení čínsko-ruského obchodu a hospodářské spolupráce,“ cituje čínský server Global Times v článku Russian businesses ink more deals at CIIE, as close ties boost consumer demand jednoho z obchodníků na jednom z největších dovozních veletrhů na světě.

Sortiment na CIIE letos představilo 29 ruských firem nabízejících různé zboží, od kosmetiky až po šperky. Global Times se v článku odvolává na informace ruské zpravodajské agentury Sputnik. A podle ní ruské společnosti na veletrhu dosud podepsaly s čínskými partnery kontrakty za 7,5 milionu dolarů [cca 176 mil. Kč]. Jakkoli nejde o závratně vysokou částku, je to dvakrát více než v předchozím roce.

„Rozšířili jsme nabídku a představujeme zde zhruba 50 druhů zboží,“ říká v článku vedoucí zastoupení ruského pivovaru Baltika [Baltika je součástí dánské pivovarnické skupiny Carlsberg Group, pozn. red.] v Číně Alexander Presnyakov.

Potvrzuje, že firma má o rychle rostoucí čínský trh velký zájem. Také ale podotýká, že jakkoli čínský trh nabízí velké možnosti, panuje na něm ostrá konkurence.

„Vkus ruských spotřebitelů je spíše uniformní, zatímco v Číně je trh velmi různorodý. Avšak jsou to i dobré čínsko-ruské vztahy, které jsou důvodem, proč si čínští spotřebitelé kupují stále více ruského zboží,“ vysvětluje.

Rusko se tlačí do Číny se zemědělskými komoditami

Server Global Times dále cituje zaměstnance ruské ambasády v Číně. Ti uvedli, že se při příležitosti konání veletrhu mluví o vzájemném čínsko-ruském obchodu se zemědělskými surovinami. A jednalo se rovněž o čínsko-běloruském obchodu. Podle serveru Global Times vývoz ruských plodin nabízí velké možnosti. Tvrdí, že Rusko má kapacitu vyvážet dva až 7,5 milionu tun obilí ročně.

Putin se chlubí rekordní sklizní obilí. Ukrajinci tvrdí, že ho krade

Rusko by proto rádo zvýšilo objem vývozu zboží, s nímž už má na čínský trh dveře otevřeny. Jde o kukuřici, obilí a ječmen. Již loni dosáhla hodnota rusko-čínského obchodu se zemědělskými plodinami pět miliard dolarů [cca 117 mld. Kč].

Což ale „nic není“. Podle nejnovějších celních údajů zveřejněných minulý týden čínsko-ruská obchodní výměna překonala za prvních deset měsíců letošního roku poprvé hranici 150 miliard dolarů [cca 3,52 bil. Kč]. Přepočteno na juany to znamená, že poprvé vzájemný obchod překonal hranici jednoho trilionu juanů. V meziročním srovnání dosáhl růst vzájemného obchodu 35 procent. Což je významně vyšší tempo, než Čína dosáhla s jinými obchodními partnery.

Rusko a Čína na sebe, zdá se, zbyly

Global Times dále správně podotýká, že zásadní obrat v ruské obchodní politice vyvolaly odchody některých západních firem z Ruska. A dále sankce západních zemí vedených USA proti Rusku, které se dále zpřísňují. Čehož chtějí nyní využít obě země.

Sankce jsou dvojsečná zbraň, varoval Západ čínský prezident

Lin Čchienová, šéfka Rusko-čínského obchodního centra, pro server Global Times uvedla, že centrum už dává dohromady případné obchodní partnery z obou zemí.

„Úspěšným krokem na ruský trh bylo představení velké čínské firmy na stavební materiál a dále výrobce elektrického nářadí. Jen tyto dvě společnosti by mohly přispět ke vzájemné obchodní výměně více než jednou miliardou dolarů a pomoci dosáhnout v roce 2024 překonání hranice 200 miliard dolarů,“ tvrdí Čchienová.

Nejvíce se na vzájemném obchodu stále ještě podílejí energie a suroviny. To se ale má podle Čchienové změnit. Velká ruská zemědělská firma uvažuje o rozšíření aktivity na čínském trhu poté, kdy se stáhla z USA a Japonska, říká Čchienová. Zájem o spolupráci mají i dvě logistické firmy z Dalianu a Šanghaje.

„Čínští spotřebitelé jsou ochotni za ruské zboží dobře zaplatit, protože dosahuje vysoké kvality, když pochází z arktických vod,“ tvrdí Čchienová.

Čína odmítá sankce na Rusko kvůli Ukrajině

Čína prohlásila, že její obchodní vztahy s Ruskem nenaruší žádné zahraniční vlivy, jako jsou například sankce proti Rusku. Mluvčí čínského ministerstva obchodu v srpnu uvedl, že Čína bude s Ruskem nadále udržovat obvyklé obchodní a ekonomické vztahy.

Světu hrozí studená válka USA a Číny a dezintegrace EU

Společně budou vytvářet stabilní dodavatelské řetězce, spolupracovat v oblasti digitální ekonomiky, zelené ekonomiky a ve výrobě biofarmaceutických preparátů. To podle něj vzájemný obchod dále podpoří.

Michal Achremenko

Poznámka autora: Informace ve výše uvedeném příspěvku pocházejí ze zdrojů, které nemají jistě v popisu práce úzkostlivě dbát na objektivní informace. A to jak z čínské, tak i z ruské strany. Pokud by ruské zboží ale dosahovalo takové kvality, jak o nich referuje server Global Times, pak je s podivem, proč ruským zbožím nebyl český trh před válkou na Ukrajině zaplavený. To se týká i zboží čínského.

Asi není problém vyvážet kaviár, vodku a zlaté šperky. V paletě nabídky ruského zboží však postrádáme zboží s vysokou přidanou hodnotou, například elektroniku. A v článku zmíněné ruské pivo Baltika třeba tuzemský server Pivnirecenze.cz charakterizuje takto: „Neúnavná ´obilná limonáda´ s alkoholem a trochou chmele. Osvěžující – víc raději neočekávejte“.

Čínský trh je pro Rusko spásou, když si uvědomíme, že naprostá většina Číňanů žije velmi skromně, pak pochopíme, proč má ruské zboží na tomto trhu takový ohlas. Trh nenáročný a bezedný. A také je namístě otázka, zda zboží vyvezené do Číny nechybí na ruském trhu. Asi chybí, běžný ruský spotřebitel na něj dolary ale nemá. Pro Rusko je čínský trh spásou, jak se říká, z nouze cnost. O to se společná propaganda obou totalitních systémů už postará.

3 KOMENTÁŘE

  1. a nakonec poznámka čtenáře – pan autor je … který má panickou fobii z ruska a číny doufám že nadšením tleská nad schválením LULUCF pro naši republiku je mi smutno z toho co za … jako je pan autor se nazývají redaktoři novináři tihle … ještě nepochopili že kola světa se již neroztáčí v americe nebo evropě oni ještě nepochopili že celý svět už má plný zuby toho našeho poučování a normování – tak co smažete to nebo né jste hrdinové nebo udavači cenzoři [redakčně upraveno]

  2. Zřejmě je autorovi článku líto,že Amerika už není ekonomickou hvězdou světa a ztrácí spojence.Je nahrazena Čínou,která naopak všude získává spojence a pevně drží kormidlo,kterým řídí ekonomiku v celém světě.

  3. Čína roste rychleji v ekonomice než Amerika….,a to je ten problém. Začínají nestíhat a tak kopou okolo sebe, že?..

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here