Světu hrozí studená válka USA a Číny a dezintegrace EU

8746

„Problém je, jestli to soupeření USA a Číny nemůže přejít do studené války, ze které pak může být velice rychle válka horká,“ říká ve video debatě Alter Eko profesor Jan Paďourek z Cevro Institut.

V aktuální video debatě poradenské společnosti Alter Eko spolu hovořili dva bezpečnostní analytici. Proděkan Cevro Institut Tomáš Pojar a někdejší diplomat a bezpečnostní analytik, profesor Cevro Institut, Jan Paďourek.

Podle Tomáše Pojara nyní žijeme v multipolárním světě s vícero světovými centry moci. Je ale velice reálné, že zanedlouho sklouzneme opět do bipolárního světa. A v něm budou dominujícími velmocemi Čína a USA. Což potvrzuje i Jan Paďourek.

„Je to vidět na tom, že americká administrativa se stále více zaměřuje na Asii. Což má za následek, že tak trochu opouští Evropu,“ uvedl.

Měření sil mezi Čínou a USA nabývá stále ostřejších obrysů

V případě Asie ale nemá podle obou řečníků smysl mluvit pouze o Číně, ale je třeba zohlednit také Jižní Koreu, která v posledních letech učinila obrovský posun dopředu ve svém rozvoji. V mnoha ohledech předstihla i dříve dominantní Japonsko.

Čína má plán a toho se drží

„Naopak Čína svým rozvojem, za který vděčí do jisté míry hlavně USA, protože většina toho, co Amerika, ale nejenom ona spotřebovává, se vyrábí právě v Číně, zaujala pozici někdejšího SSSR. To je druhé dominantní velmoci,“ tvrdí Paďourek.

Globalizace se vymkla kontrole, říká americký ministr obchodu

Podle něj by to ještě před několika málo desítkami let tipoval jen málokdo. Dle jeho slov Čína chladnokrevně postupuje kupředu. Řídí se přitom detailně vypracovanými plány rozvoje s dlouhodobým časovým horizontem.

Podle Pojara Čína nemá dobré vztahy s žádným ze svých sousedů a nejenom s nimi. Spory vede například i s Austrálií a zeměmi EU.

To potvrzuje Jan Paďourek, který zároveň ale i dodává: „To, že se vztahy v Asii vyhrocují, není jen věc Číny. Svoji roli v tom hrají i USA, které se v Asii stále více angažují.“

Milion čínských agentů a nová studená válka

Podle Paďourka by byla chyba Čínu podceňovat. V debatě například zmiňuje, že jenom její ministerstvo státní bezpečnosti zaměstnává podle dostupných dat až milion lidí.

„Oproti americké CIA, která zaměstnává zhruba 20 tisíc lidí, je to obrovský nepoměr. Málokterá země si může dovolit nasadit tak obrovskou kapacitu lidí na svou vlastní bezpečnost,“ upřesňuje.

Martin Tománek: Obávám se konfliktu mezi USA a Čínou

Zároveň vyjadřuje přání, aby nedošlo ke zřetelné studené válce mezi Čínou a USA, protože to, jak říká, by nebylo dobré pro nikoho. Přesto tomu podle něj nasvědčují všechny tendence. Signálem je i to, že je jak Čína, tak USA nikterak nezastírají.

„Ten vývoj může být velice brzy velice dynamický,“ varuje.

V tématu studené války oba diskutující upozorňují na stále slabší Rusko. To se dle jejich názoru potýká s obrovskými vnitřními problémy. O čemž podle nich vypovídá i to, že cokoli udělá prezident Ruské federace Vladimir Putin v zahraniční politice, udělá s ohledem na politiku vnitrostátní.

Romancov: Že USA krachují, tvrdí ruští komunisté od roku 1917

To je vidět v současných problémech ohledně dalšího směřování Ukrajiny. Podle odborníků jsou stále spory na Donbasu, východní části Ukrajiny. Spory se přitom přímo promítají i do aktuálních problémů s plynem, kdy ho Rusko odmítá posílat poté, kdy byl spuštěn plynovod Nord Stream 2, přes Ukrajinu. To však pro Ukrajinu znamená ponížení příjmů z tranzitních poplatků. V řešení sporů se přitom angažují jak USA, tak Evropská unie.

Evropa stojí před vážným rozhodnutím

Situace v Evropě je podle obou řečníků taktéž nejistá. Podle nich Evropa stojí na rozcestí a bude se muset brzy rozhodnout o tom, jakou si zvolí budoucnost. Tendence v ní jsou dle nich zřetelně dezintegrační. To již ukázal odchod Velké Británie z EU, ale třeba i aktuální debaty na toto téma v Polsku.

„Evropu postihla krize elit,“ tvrdí v této souvislosti Jan Paďourek.

Polsko s Maďarskem se soudí s EK o výklad právního státu

Podle Tomáše Pojara například Češi i tak aktuálně žijí v časech, kdy se jim daří tak dobře jako nikdy dříve. A to navzdory problémům, které způsobil celému světu „ten čínský mor, jak pojmenovává onemocnění covid-19.

–DNA–

Debaty poradenské společnosti Alter Eko jsou součástí příprav na letošní ročník ekonomické konference Kostelec 2021, jíž je FinTag.cz mediálním partnerem, a která bývá taktéž označována jako „český Davos“.

3 KOMENTÁŘE

  1. U nas na Morave se pouziva par porekadel,které mají v sobe hodne reality a uvedu treba dve:na kazdou svini se varí voda a pak zdechajicí kobyla nejvíce kope,tak,ze asi tak

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here