Na planetě žije už osm miliard lidí, uvedla OSN

167
OSN
Ilustrační foto: Pixabay.com
Počet lidí na světě podle propočtu Organizace spojených národů [OSN] dosáhl osm miliard. Ze sedmi na osm miliard se lidstvo dostalo za jedenáct let. A tím to nekončí. Podle OSN bude lidí na planetě přibývat, hlavně v Africe a jižní Asii.

Růst světové populace i tak v budoucnu zřejmě zpomalí. Z osmi na devět miliard se lidstvo podle OSN dostane ne za jedenáct, ale za přibližně patnáct let. Hranice tedy dosáhne v roce 2037. Světový populační růst se podle OSN zastaví na hodnotě 10,4 miliardy lidí, čehož dosáhne kolem roku 2080, domnívají se lidé z OSN.

Ti uvedli osm zemí, které se v budoucích letech především postarají o další růstu počtu lidí žijících na planetě. Jde o Egypt, Etiopii, Tanzanii, Nigérii, Demokratickou republiku Kongo, Pákistán, Indii a Filipíny.

Naopak mnohé země zažívají významný populační pokles. K nim patří Jižní Korea, kde porodnost klesla na rekordně nízkých 0,81 dítěte na jednu matku. Podle OSN ve většině zemí ale bude porodnost nižší než 2,1 dítěte na jednu matku. Což je podle demografů číslo nutné k udržení populace.

Problém je ve spotřebě, nikoli znečištění

Počet lidí žijících na planetě Zemi není podle odborníků přímo úměrný míře jejího znečištění.

„Otázkou není počet lidí, ale spíše spotřebitelské vzorce. Takže nejlepší je podívat se nejdříve na znečišťovatele na severní polokouli,” řekl agentuře AP klimatolog Bill Hare z nevládní organizace Climate Analytics.

OSN varuje před hladomory. Důvodem jsou hnojiva

„Polovina nejchudších lidí je zodpovědná za produkci sedmi procent skleníkových plynů. Žárem klimatické změny trpí nejvíce státy jako Mosambik, Senegal nebo Afghánistán,” uvedla Katharine Hayhoeová, klimatoložka z Texas Tech University.

Hare dodal, že podíl na znečišťování není vyrovnaný ani v rámci bohatých zemí, kde více skleníkových plynů produkuje bohatší vrstva společnosti.

Lidí bude přibývat pomalejším tempem, tvrdí OSN

Růst světové populace podle OSN v následujících letech mírně zpomalí. Ze sedmi na osm miliard se lidstvo dostalo za zhruba jedenáct let. Z osmi na devět miliard to bude podle současných projekcí trvat patnáct let. Této hranice populace dosáhne v roce 2037. Světový populační růst by se měl zastavit na 10,4 miliardách lidí v roce 2080.

Válka na Ukrajině obnažila otázku, jak nakrmit svět

Výše uvedená data vycházejí z propočtů OSN. Což platí i pro aktuální hodnotu osm miliard lidí obývajících planetu. OSN připouští, že se její propočty mohou až o jeden rok lišit. 15. listopad je podle organizace ale nejpravděpodobnějším datem, kdy lidstvo dosáhlo počtu osm miliard. Přesný den i čas stanovila organizace i před 11 lety, kdy 31.9. 2011 světová populace přesáhla hodnotu sedm miliard.

„Letošní milník je příležitostí k oslavám naší rozmanitosti a pokroku i připomínkou sdílené odpovědnosti vůči planetě,“ uvedl generální tajemník OSN António Guterres.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here