Mám raději americký přístup než ten, který je teď v Evropě

2122
v_Evrope
Foto: Redakce FinTag.cz

„Nejsem zastáncem státních zásahů. Více se mi líbí americký přístup, je rychlejší a přínosnější pro ekonomiku. V Evropě je to naopak a podle mě je to ke škodě věci,“ říká v ABCD investora Andrea Ferancová Bartoňová z Espira Investments.

Espira Investments je fond soukromého kapitálu, který investuje do podniků ve střední a východní Evropě s ověřeným obchodním modelem, ročními tržbami přes 2 000 000 eur [cca 48,6 mil. Kč] a pozitivním provozním ziskem.

„Já si myslím, že lidé by měli investovat do toho, co je baví a naplňuje. A každý si tak musí najít tu svojí vlastní cestu,“ říká v ABCD investora Andrea Ferancová Bartoňová.

Podle ní se dnes vyplatí víc než kdy jindy přemýšlet nad tím, zda „jenom investovat“ nebo „investovat s nějakým přesahem“. Iluzorní je pak podle ní se snažit trefit takzvané dno finančních trhů. To znamená investovat ve chvíli, kdy jsou ceny na burzách nejnižší. Naopak nabádá k maximální opatrnosti. Ať už se to týká investic do akcií nebo třeba realit. Na druhou stranu říká, že ona sama si pohrává s myšlenkou investic do kryptoměn.

„Mě ta doba jejich růstu minula. Ale teď nad tím kryptosvětem, když zažil významný pád, přemýšlím. Pohrávám si s tou myšlenkou, jestli teď není ta správná doba do tohoto světa vstoupit,“ tvrdí s tím, že stále hledá fundament, proč s takovou investicí začít.

Inflaci bychom měli zabrzdit co nejdříve

Podle Ferancové Bartoňové dnešní dobu definuje z pohledu investorů vysoká inflace a vysoké úrokové sazby. Tvrdí, že tato situace staví nejen investory do těžké pozice.

„Na jedné straně chceme, aby inflace odešla, ale nechceme, aby ekonomika poklesla,“ tvrdí.

Ona sama zastává názor, že čím dříve dojde k poklesu inflace i za cenu poklesu ekonomiky, tím méně bolestivě překonáme současnou krizi.

Vláda nám boj s inflací neulehčuje, říká Marek Mora z ČNB

Zamýšlí se ale i nad tím, jaké podoby krize má: „Všichni hovoří o krizi, ale když si člověk chce objednat místo v restauraci, tak není místo. Když si chce zarezervovat letenku, tak nejsou. Tak se ptám, jestli se to týká jen Prahy, ale nedávno jsem byla v Brně a bylo to stejné.“

Politika v Evropě se mi nelíbí

Upozorňuje na další paradox dnešní doby, kdy na jedné straně centrální banky zvyšováním úrokových sazeb krotí inflaci, ale fiskální politiky vlád pokračují v rozdávání peněz. Což je podle jejího názoru zřetelné zejména v Evropě.

„Otázka je, zda je to dobře, nebo špatně. Politici se obávají sociálních dopadů krize. Tomu rozumím, ale můj názor je, pojďme to zabrzdit teď, abychom nezažili velký pád,“ dodává.

Jakou máme populaci, takové máme politiky, říká Miroslav Kalousek

Za velkou chybu považuje například podporu firem v době covidu. Podle jejího názoru právě ty a další podpory odstartovaly růst inflace v Česku a jeho zadlužení. A taková je podle ní současná politika v celé Evropě.

„Nejsem zastáncem státních zásahů, více se mi líbí americký přístup, který je rychlejší a přínosnější pro ekonomiku. V Evropě je to naopak, vše je zdlouhavé a podle mě je to ke škodě věci. A udržovat firmy, které nejsou životaschopné, není správné,“ tvrdí.

Politico: Nenadávej na Ameriku, když sám máš křivá ústa

Co se týče finančních trhů a investic do firem, tak i tato krize podle ní přejde a znovu se začne investovat. Zdůrazňuje, že zkušenosti z minulých let ukazují, že finanční trhy se zvednou vždy v polovině recese.

„To ale neznamená, že se to musí opakovat. Trhy a investoři ale mají tendenci předbíhat to, co se děje v ekonomice,“ uzavírá Andrea Ferancová Bartoňová.

–DNA–

Vše o projektu ABCD investora, jehož je FinTag.cz mediálním partnerem, a výběr toho nejzajímavějšího z každého dílu ve formě podcastů je k dispozici zde. Celý rozhovor s Andreou Ferancovou Bartoňovou nabízí YouTube kanál IW.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here