V USA se rozjel byznys se zázračnými postelemi Tesla

8766
Tesla
Foto: Tesla BioHealing

Říká se jim „medbeds“, což je zkratka anglického výrazu „zdravotní postele“ nebo „meditační postele“. Ty se nacházejí v klasických motelech, jimž se ale neříká motely, ale léčebná centra. Provozuje je i společnost Tesla BioHealing.

I když firma Tesla BioHealing nemá nic společného s automobilkou Tesla, své klienty oslovuje také s převratnou technologickou novinkou, která mění svět. A klienti na tuto formuli slyší, jinak by se centra Tesla BioHealing nestaly tolik populárními. Jak to v nich chodí, popisuje v článku „The truth about ‚medbeds‘ – a miracle cure that doesn’t exist“ britský server BBC.

Centra s medbeds podle Tesla BioHealing pomohou vyléčit jakoukoli nemoc. Ale stojí tisíce dolarů. A zadarmo není ani návštěva léčebných center se zázračnými lůžky. Tesla BioHealing za své „generátory“ pro domácí použití požaduje 19 999 dolarů [cca 451 000 Kč]. Hodina v jednom z jejích motelových pokojů přijde zákazníka na 160 dolarů [cca 3 611 Kč]. Zázračné postele už si razí cestu i do Číny nebo Německa. A je otázka, zda se ukáží také u nás.

Jak to vypadá v léčivém Tesla centru

„Budova někdejšího motelu v malém městě na řece Mississippi se nezdá jako místo, kde by měla být k vidění průlomová technologie. I tak ji leták v převážně opuštěném vestibulu označuje za ´novou vlnu vědeckého léčení´,“ popisuje reportér BBC vstup do centra v East Dubuque v americkém státě Illinois.

Medbed si vyzkoušel v jednom pošmourném odpoledni. Po přivítání na recepci mu zdravotník otestoval hladinu energie tím, že mu vložil prsty do kovové krabičky. Pak ho uvedl do jednoho z pokojů, který se podle jeho slov od motelových časů příliš nezměnil, a položili ho na speciální postel.

„Čekal jsem, že se mi do těla začne vlévat biofotonová energie životní síly, ale nic takového se nedělo,“ popisuje reportér v článku.

Po hodině pobytu na posteli mu zdravotník oznámil vzestup jeho energie. I když mu ale neřekl, v čem celá ta zázračná metoda spočívá. Argumentoval mu tím, co uvádějí propagační materiály firmy. Totiž, že lidé pozorují už po hodině odpočinku na Tesla medbed zlepšení zdravotního stavu.

„A na množství zákazníků, kterým se údajně ulevilo od nejrůznějších nemocí, odkazoval i personál motelu v East Dubuque,“ dodává reportér.

Na koho cílí medbeds Tesla

Podle BBC se stává koncept medbeds na internetu čím dál populárnější. Lidé ovšem mají velmi odlišné představy o tom, čím ve skutečnosti jsou. Někteří jsou přesvědčeni, že jde o utajovanou technologii, k níž se běžný smrtelník těžko dostane, protože ji před veřejností ukrývají miliardáři a další spiklenci. Tyto teorie zahrnují i spekulace o „mimozemských technologiích“ a bizarní tvrzení. Jako třeba to, že exprezident USA John F. Kennedy je stále naživu a připoután k zařízení medbed.

Jiní lidé přistupují k medbeds jako k něčemu velmi skutečnému a veřejně dostupnému, ale pouze mimo hlavní proud medicíny. I v této komerčnější části světa medbeds, kde se nemluví o Marťanech nebo Kennedym, ovšem nepanuje shoda na tom, co medbeds vlastně jsou. Má to velmi dobrý důvod, říká odbornice na dezinformační hnutí Sara Anianová, která působí v americké organizaci Liga proti hanobení [ADL].

„Je velmi těžké definovat něco, co neexistuje,“ řekla.

Odkázala k tomu, že sama vyzkoušela služby jiného poskytovatele s názvem 90.10. Při testu se podle jejích slov nic výjimečného nestalo a nedělo.

„Na jejich obranu, oni na svém webu úplně dole velmi drobným písmem uvádí, že medbed není určený k léčbě nemocí nebo jejich diagnostikování,“ komentovala zkušenost.

A Tesla BioHealing není výjimka. Ve svých propagačních materiálech nicméně uvádí, že „mnozí lidé pozorují jen po hodině odpočinku na Tesla MedBed zlepšení svého stavu“.

Trik spočívá v zaštítění se FDA

Avšak jak Tesla BioHealing, tak 90.10 v propagačních materiálech nabízejí jen pozitivní ohlasy uživatelů. A pak spoustu reklamních sloganů. A tak firma 90.10 propaguje své služby jako „medicínu kvantové frekvence s vědeckými důkazy“. Její šéf Oliver Schalke přesto na dotaz uvedl, že medbed na rozdíl od 90.10 „není lékařský výrobek“.

Jak je možné, že tyto společnosti mohou bez jakékoli regulace naznačovat zázračné účinky svých výrobků? Podle někdejšího psychiatra Stevena Barretta, který po desetiletí vyšetřuje nedůvěryhodná zdravotnická tvrzení, nese podíl viny i hlavní regulátor USA, tedy Úřad pro kontrolu potravin a léčiv [FDA].

Jemu totiž při registraci firma pouze oznamuje, že své postele uvede na trh. O efektivitě výrobků už proces nic neříká. FDA to vezme na vědomí. A tak se výrobci zaklínají „posvěcením úřadu“. Je to asi podobné, jako když v Česku podvodná firma vydá toxické dluhopisy a prospekt k nim jim schválí Česká národní banka [ČNB]. Ta také kontroluje pouze to, zda má prospekt všechny náležitosti. Už ale nekontroluje, kdo a proč dluhopisy vydává. Zda jsou informace v prospektu pravdivé.

A co se týče zázračných postelí? Není to tak dlouho, kdy obchodníci na pražském hlavním nádraží, a nejen v něm prodávali drahá masážní křesla. Ta byla podle jejich tvrzení také zázračná. Oproti speciálním medbeds ale měla jednu nevýhodu, chyběl na nich nápis Tesla.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here