Vývoj v Číně tvrdě doléhá na americké firmy  

8478
americke
Foto: Tesla Motors

Šíření nákazy covidu v Číně a z toho plynoucí problémy dohánějí americké globální firmy. Jde převážně o ty firmy, které mají v Číně podstatnou část výrobních kapacit. Ze současné situace naopak těží výrobci vakcín proti covidu.

Ještě zkraje letošního listopadu čínské úřady uplatňovaly ve věci covidu-19 politiku nulové tolerance. Ta ale vzala za své v momentě, kdy 2. listopadu vyhlásily sedmidenní protipandemickou uzávěru ve městě Čeng-čou ve střední Číně. Právě v tomto městě má fabriku společnost Foxconn [sídlí na Tchaj-wanu, pozn. red.], v níž pracuje 200 až 330 tisíc lidí, a vyrábí se v ní až 70 procent iPhonů dodávaných do světové obchodní sítě.

„Situace ukázala, že každého, dokonce i Apple, mohou kvůli covidu postihnout omezení v dodavatelském řetězci v Číně,“ řekl pro agenturu Bloomberg analytik společnosti Moor Insights & Strategy Anshel Sag.

Globalizace se vymkla kontrole, říká americký ministr obchodu

Uzávěra tehdy přišla v tu nejméně vhodnou dobu. A sice krátce po uvedení iPhonu 14 na trh a před klíčovým nákupním obdobím Vánoc a nového lunárního roku. Podle analytiků Apple nevyrobil kvůli problémům v továrně až deset milionů telefonů, které ale plánoval vyrobit. Akcie firmy zkraje listopadu klesly o několik procent. A i když po oznámení výsledků za třetí čtvrtletí vzrostly, ztrátu kvůli propadu produkce v Číně už jim nikdo neodmaže.

Technologické akcie s výjimkou Apple nepotěšily

Ale ani tím potíže Applu v Číně neskončily. Byla to právě fabrika Foxconnu, v níž odstartovala vlna nepokojů Číňanů proti politice nulové tolerance vůči covidu, která je dnes už minulostí. Příčinou ale nebyla jen proticovidová opatření, ale i opožděné výplaty a ponížené prémie. Firma Foxconn se dokonce omluvila za technickou chybu ve svém platebním systému.

Problémy nyní hlásí i Tesla

Podle dostupných zdrojů o tomto víkendu zastavila výrobu šanghajská továrna Tesly. Tamější dělníci onemocněli covidem. Akcie americké společnosti, které jsou v poslední době vůbec jako na houpačce, v úterý propadly o více než deset procent. Ve středu oslabily akcie dodavatelů Tesly, čínské společnosti CATL, jihokorejské LG Chem a japonského Panasonicu.

Propad akcií Tesly skončil ve středu, kdy někteří analytici potvrdili dominantní postavení firmy na trhu s elektrovozy. Na druhé straně snížily její cílové ceny.

Ben Kallo z Baird Equity Research snížil cílovou cenu Tesly na 252 dolarů z 316 dolarů,“ potvrdili pro FinTag.cz analytici XTB s tím, že Kallo investice do Tesly stále doporučuje.

Vývoj akcií společnosti Tesla Motors za několik posledních měsíců

[Zdroj: xStation5]

O Teslu z hlediska pozice na trhu nemají obavy ani analytici Morgan Stanley. Avšak i ti snížili cílovou cenu na 250 USD z předchozích 330 USD za akcii. Jejich nový cenový cíl mimo jiné odráží očekáváné ponížení dodávek vozů ve čtvrtém čtvrtletí a začátkem příštího roku. Morgan Stanley odhaduje, že společnost dodá přibližně 399 tisíc vozů. Což je výrazně pod tržními odhady 429 tisíc kusů. A znovu to má co dělat s vývojem v Číně.

Analytici zároveň dodali, že příští rok bude pro trh s elektrickými vozy v USA klíčový, protože své elektrické portfolio představí Ford a další automobilky. V USA se nvíc zaktivizují výrobní síly díky podpoře státu celému sektoru v rámci zákona o snižování inflace IRA.

Amerika dotacemi pro výrobce autobaterií zametla s Evropou

„Věříme, že Tesla zůstane v pozici potenciálního vítěze,“ uvedli zástupxi Morgan Stanley s tím, že podle jejich názoru už v příštím roce převýší nabídka elektroaut poptávku.

Akcie výrobců vakcín proti covidu rostou

Vývoj v Číně ale má i pozitivní dopady na americké firmy. Aktuálně pak ty, které obchodují s vakcínami proti covidu-19. Což potvrzuje i růst jejich akcií. A není se čemu divit. Podle britské výzkumné firmy Airfinity v Číně kvůli covidu-19 denně umírá až devět tisíc osob.

„Znovuotevření tématu pandemie koronaviru zvýšilo ocenění akcií BioNTech a Pfizer. Rostly také akcie společnosti Moderna a dalších výrobců proticovidových vakcín, jako je britská AstraZeneca či americký Novavax,“ uvedli pro FinTag.cz analytici XTB.

Akcie společnosti Pfizer aktuálně překonávají úrovně z půlky letošního roku

[Zdroj: xStation5]

Zejména u amerického Novavaxu, který má mimo jiných zemí výrobní závod i v Česku, akcie prudce letí nahoru. Důvodem je jejich nedávný pokles po oznámení výsledků nedávné studie provedené skupinou australských vědců, v nichž proteinová vakcína Novavaxu oproti mRNA vakcínám Pfizeru a Moderny nevyšla zrovna nejlépe. Vzhledem ke kvalitě čínských vakcín je ale vše zapomenuto.

„Analytici se shodují na 600% nárůstu ceny akcií ze současných úrovní s maximální předpovědí cílové ceny 100 USD a nejnižší předpovědí 13 USD. Což potenciálně představuje téměř 30% potenciál ze současných úrovní,“ potvrdili analytici XTB.

Vývoj mRNA vakcíny proti rakovině jde do finále

V tomto ohledu jsou zajímavá slova ředitele investičního fondu i&i Biotech Fund Jaromíra Zahrádky. Ten v nedávném podcastu FinTag.cz uvedl: „Z pohledu těch západních zemí krize covidu byla již vyřešena. Když třeba porovnáme, co je v Evropě a co je v Číně, můžeme se ptát, proč to je. Není to třeba tím, že ty technologie jsou u nás lepší? Že kvalita vývoje vakcín na Západě je jiná než třeba v té Číně. Byť těch důvodů bude jistě více…“.

–DNA–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here