Nabídku realitních portálů plní zavřené restaurace

724
realitnich
Růst provozních nákladů vedl k uzavření tradiční restaurace U Škrpálu v obci Sedlec-Prčice. / Foto: Redakce FinTag.cz

Česká mapa restaurací a penzionů řídne. Zdražování, málo pracovních sil, propady v cestovním ruchu a omezené výdaje domácností mění celý gastro sektor a odráží se i v nabídce realitních portálů.

Změny potvrzuje analýza realitního serveru Videobydlení.cz. Podle ní za poslední rok vzrostla nabídka nemovitostí k prodeji a pronájmu v kategoriích restaurace a ubytování téměř o polovinu. Konkrétně u kategorie restaurace k pronájmu jde o nárůst počtu inzerátů o 42 procent na 300 inzerátů. U restaurací k prodeji server eviduje 45% nárůst na aktuálně 220 inzerátů. Nabídek ubytování k prodeji přibylo o 47 procent na téměř 600 inzerátů.

Nejvíce nemovitostí spadlo do nabídky hned po novém roce, kdy sledujeme meziměsíční nárůst restaurací k pronájmu téměř o 15 procent. Do nabídek se dostávají i nemovitosti v zajímavých destinacích a na hlavních třídách krajských měst za velmi zajímavé ceny,“ komentuje situaci hlavní ekonom serveru Videobydleni.cz Jakub Veverka.

Podle něj zvýšená nabídka nemovitostí s gastro provozy tlačí dolu ceny napříč celým Českem. Od loňského cenového peaku server zaznamenává pokles cen o 30 procent. A klesající trend podle Veverky stále pokračuje. To platí především pro nemovitosti k prodeji.

To, že mnohé restaurace skončí, se čekalo

Zavírání restaurací už loni v září v podcastu FinTag.cz předpovídal manažer Asociace kuchařů a cukrářů ČR [AKC ČR] Tomáš Popp. V něm i uvedl, že Česko má v přepočtu na počet obyvatel vůbec nejvíce restaurací na světě. Což je podle jeho slov dáno i tím, že restauraci si často otevírají lidé, kteří gastronomii a stravovacímu byznysu vůbec nerozumí.

„Kdyby v Česku byla jen polovina restaurací, co jich je, vůbec nic by se nestalo,“ vysvětlil.

Oběd za 180 či 200 Kč bude normální, říká Tomáš Popp

„Nikomu nic zlého nepřeji, ale to, že se u nás počet restaurací sníží, je, myslím si, už nezvratné. […] Bylo by to žádoucí už kvůli tomu, že celý gastronomický byznys se potýká s personální krizí,“ dodal.

Jako další trend v podcastu FinTag.cz uvedl člen Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR proměnu mnoha restaurací na bistra, která jsou méně náročná na provoz.

Nabídka realitních portálů rozšiřují i volné byty

„U sledovaných restaurací k pronájmu vidíme u nabídkových cen pokles v některých lokalitách až o 50 procent. Majitelé nemovitostí po takových provozech nejdříve sníží cenu za pronájem. A pokud se jim nepodaří najít provozovatele, uchylují se k následnému prodeji,“ popisuje aktuální situaci na realitním trhu v segmentu gastro Jakub Veverka.

Vývoj ovlivňuje to, zda jde pouze o restauraci, či penzion s restaurací, nebo kombinovaný objekt s rezidenčním bydlením. Podle Veverky majitelé objektů dnes běžně poskytují výrazné slevy u cen za pronájem, aby tím snížili celkové náklady budoucího provozovatele.

Investoři mění hotely ve městech na byty. Mají fantastické zisky

Neklesají ale pouze ceny pronájmů a realit v gastro průmyslu. Postupně padají i ceny většiny nemovitostí v regionech i velkých městech. Podle realitních makléřů o 20 až 30 procent. Snižování cen hlásí i prodeje bytů ve velkých městech.

„Realitní kanceláře už teď hlásí zamrznutí trhu. Nemovitostí se prodává výrazně méně než v minulosti a ceny padají. Potenciální kupci již vědí, že má smysl čekat na větší slevu, kterou nakonec dostanou,“ říká hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group Vladimír Pikora.

Prodejci hlavně nových bytů se v reakci na trend podle něj snaží nabídku zatraktivnit bonusy, aby nemuseli jít s cenou dolů. Avšak tam, kde nic na přidání není, musí cena dolů.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here