Technologické firmy oznamují plány na propouštění

367
firmy
Ilustrační foto: Pixabay.com

Americký Microsoft oznámil regulačním úřadům propouštění asi deseti tisíců zaměstnanců do konce března. To je asi pět procent ze všech pracovníků. Místa ruší i další technologické společnosti, chystají se na dopady hospodářské krize.

V souvislosti s plánovaným propouštěním Microsoft mimořádně zaúčtuje náklady v objemu zhruba 1,2 miliardy USD [cca 26,4 miliardy Kč]. To ve druhém finančním čtvrtletí, které skončilo loni v prosinci. Rušení desítky tisíc pracovních míst má podle plánu společnosti skončit do konce března. Opatření podle Microsoftu sníží zisk na akcii o dvanáct centů. Na vyhlášené opatření zareagovaly akcie firmy mírným růstem.

„Firma se stále obchoduje za zhruba 25násobek ročních zisků. To není málo, je to důsledek, jak moc má stabilní tržby,“ doplňuje analytik XTB Tomáš Vranka, který aktuálně zakoupil Microsoft do svého modelového portfolia, jehož prostřednictvím popularizuje investování.

Microsoft se i přesto již několik měsíců za sebou potýká s propadem trhu hlavně v oblasti osobních počítačů. Byť ho oživila pandemie covidu, tak nyní je po firemním softwaru Windows a s ním souvisejícím programovém vybavení slabší poptávka.

K úspoře mzdových nákladů propouštěním přistoupil Microsoft částečně už loni v červenci. Tehdy oznámil rušení některých pracovních pozic. Společnost měla propustit zhruba tisícovku zaměstnanců v různých divizí.

Propouštějí ale i další technologické firmy

Plány na snižování počtu zaměstnanců v posledních měsících představily i další velké technologické společnosti. Například internetový gigant Amazon či Meta Platforms, která vlastní sociální sítě Facebook, Instagram a komunikační aplikaci WhatsApp. Propouštění aktuálně oznámila i společnost Alphabet. Propustí zhruba 12 000 lidí po celém světě. To je asi šest procent všech jejích zaměstnanců.

Již před několika dni oznámila propuštění několika stovek zaměstnanců oznámila i zdravotnická divize Alphabetu společnost Verily Life Sciences [VLS]. Firmu Alphabet využívá pro výzkum a vývoj produktů zaměřených na lidské zdraví.

Informaci o propuštění zhruba 15 procent zaměstnanců VLS přinesla agentura Reuters. Upozornila, že je to poprvé za nejméně šest let, kdy Alphabet nebo její dceřiná společnost oznámily propouštění. Naposledy v roce 2016 propustila část zaměstnanců divize Access, pod kterou spadá Google Fiber.

Amazon staví v Kojetíně nové robotické centrum

Firma Verily vznikla z výzkumného programu Google X v roce 2015. Loni v září získala od mateřského Alphabetu jednu miliardu USD [cca 22,3 mld. Kč]. V té době zároveň oznámila, že funkci generálního ředitele převezme bývalý prezident Stephen Gillett a spoluzakladatel firmy Andy Conrad se stane výkonným předsedou správní rady.

„Kombinujeme data a design zaměřený na člověka, abychom pomohli lidem žít zdravěji,“ shrnuje slogan zaměření firmy na jejích stránkách.

Společnost podle svého prohlášení zastavila vývoj analytického nástroje Verily Value Suite a některých dalších produktů, které byly v počáteční fázi. Dodala také, že se někteří zaměstnanci v rámci interní struktury přesunou na jiná místa.

K propouštění nutní technologické firmy okolnosti

Společnosti se snaží omezovat výdaje kvůli obtížné ekonomické situaci. Jsou to totiž hlavně růstové akcie technologické firmy, které vykazují na finančních trzích významné propady cen akcií. Důvodem je jejich nadhodnocení v době konjunktury a propady zisků při současných ekonomických problémech. Příkladem budiž Tesla Elona Muska. Ta v době růstu přinesla investorům pohádkové bohatství, nicméně v posledních měsících se od svého maxima propadla o více než 70 procent.

Investování není jen o výnosu, ale i o pohodě, říká Tomáš Vranka

Na druhé straně pro akcie technologických firem jsou výkyvy směrem nahoru i dolů přirozené. V horizontu měsíců tyto firmy za příznivých podmínek vyrostou klidně o desítky až stovky procent. Za nepříznivých podmínek o desítky až stovky procent klesnou. Aktuálně se akcie technologických firem obchodují okolo 80 procent svých maxim z minulého roku.

 

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here