Ceny povinného ručení spíš stagnují, havarijního rostou

387
povinneho_ruceni
Ilustrační foto: Pixabay.com

V posledním čtvrtletí loňského roku průměrná cena povinného ručení [POV] klesla o 57 korun. Kombinace povinného ručení a havarijního pojištění [HAV] stoupla o 606 korun. Vyplývá to z dat skupiny Partners.

Podle nich přesto průměrná cena povinného ručení loni ve čtvrtém čtvrtletí oproti poslednímu čtvrtletí 2021 stoupla o 274 korun. Nejvyšší cenu povinného ručení z pohledu regionů drží nadále Praha následovaná středními Čechy. V metropoli se cena pojištění ale snížila o šest procent a vrátila se tak na stejnou úroveň jako ve druhém loňském čtvrtletí.

[Zdroj: Partners]

„Střední Čechy a severní Morava jako jediné dva regiony cenu zvýšily o čtyři, respektive šest procentních bodů. U kombinace POV + HAV je nejvyšší rozdíl ceny u dlouhodobě nejlevnějšího regionu severní a východní Čechy. Cenově se přiblížil mezi třetí a páté místo a do pozice nejlevnějšího regionu byly odsunuty střední Čechy,“ uvádí analytik neživotního pojištění skupiny Partners Lukáš Chytil.

Jak si stojí ceny povinného ručení i havarijního pojištění

Povinné ručení z pohledu měsíců bezeškodního průběhu ve všech kategoriích do 95 měsíců ve čtvrtém čtvrtletí loni zlevňovalo. V průměru se jednalo o snížení ceny o 197 korun. V obou sledovaných kategoriích nad 96 měsíců došlo ke zvýšení ceny. Ovšem v průměru pouze o 38 korun. POV + HAV zvyšovalo cenu nejvíce u řidičů s bonusem do 71 měsíců. V průměru o více než 1 700 korun. Jedinou kategorií, která cenu snížila, byla 72 – 95 měsíců.

[Zdroj: Partners]

V rozdělení produkce na sjednané kombinace pojištění se sjednání samostatného POV zvýšilo o šest procentních bodů na úkor kombinací zahrnujících Minirisk [alespoň jedno z připojištění střet, živel, odcizení nebo vandalismus, pozn. red.].

Cena pojištění podle stáří vozidla se nejvíce zvýšila pro nová vozidla do dvou let stáří. V této kategorii šlo o navýšení ve výši 1 277 korun. Výraznější zvýšení ceny pocítili také majitelé vozidel se stářím 12 až 14 let, v tomto případě o 1 106 korun.

[Zdroj: Partners]

V grafu výše je jediné snížení ceny u vozidel do 99 tisíc korun o necelých 300 korun. Další kategorie cenu navyšovaly, nejvíce nad 900 tisíc korun o více než 2 000 korun ročního pojistného a pak kategorie 100 až 299 000 korun o 864 korun.

Povinné ručení a havarijní pojištění podle pojišťoven

Graf produkce podle jednotlivých pojišťoven v oblasti POV neukazuje ve čtvrtém čtvrtletí výrazný rozdíl v trhu proti minulému kvartálu.

Největšího nárůstu doznala ČPP o 3 procenta a GČP o dvě procenta. Na druhé straně pojišťovny Direct a Uniqa ztratily každá tři procenta produkce.

U kategorie POV + HAV k žádným výraznějším změnám loni ve 4. čtvrtletí nedošlo. 26 procent trhu drží ČSOB. Následuje Allianz s 25 procenty. Na třetím místě je Kooperativa [18 %], za ní ČPP [8 %], Pillow [7 %], Uniqa [6 %], Direct a GČP [shodně 4 %] a Slavia [2%].

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here