Lidé v Číně byli šťastní, když padla proticovidová opatření

385
v_Cine
Konzultantka společnosti Alternativ Perspectives Aifeng Lu / Foto: Redakce FinTag.cz

„Lidé v Číně, když se dozvěděli, že dojde k rozvolnění proticovidových opatření, byli nadšení. Čekali na to velmi dlouhou dobu. Byli šťastní,“ říká ve videodebatě Alter Eko konzultantka společnosti Alternativ Perspectives Aifeng Lu.

V ní popisuje, jak tvrdě doléhala proticovidová opatření, která trvala tři roky, na běžné životy jednotlivců i rodin v Číně. A upozorňuje i na to, že tato opatření brutálně dopadají na ekonomiku země.

„Ta radost z uvolnění opatření ale trvala krátkou dobu. Lidé se domnívají, že jakmile se všechno rozvolní, život se vrátí k tomu, jaký býval. Ale není tomu tak. Alespoň tři týdny bylo všechno utlumené. […] Je to skoro jako poválečný stav,“ popisuje atmosféru v Číně.

Dále zmiňuje, jak obrovské náklady si zvládání covidu vyžádalo. Kolik se muselo vynaložit na PCR testování, kolik stálo uzavření obchodních center a podobně.

„Takže to už nejde takhle dál provádět. Je to prostě příliš nákladné. A sám prezident Si řekl, že se to musí ukončit. Bohužel k tomu rozvolnění došlo velmi rychle. Neproběhla žádná dostatečná příprava. A tak se teď objevují nové slogany. Jako, že lidé mají sami odpovědnost za své zdraví, nikoli vláda,“ vysvětluje v debatě [viz výše] Aifeng Lu.

Vyjadřuje přesvědčení o tom, že k tvrdým uzávěrám už v čínských městech nedojde. Poznamenává ale, že v nich panuje chaos a pod tlakem jsou hlavně nemocnice.

„Je znepokojující vidět, že tolik zejména starších lidí odchází,“ tvrdí.

Čína jde vlastní cestou, ale i se otevírá

Aifeng Lu v debatě Alter Eko popisuje i to, jak rychle došlo ke změně politiky nulové tolerance covidu. Ještě loni na konci října na sjezdu čínský prezident Si Ťin-pching hovořil o tom, že z ní země neustoupí.

„Změna se ale odehrála během měsíce a pár týdnů. […] To znamená, že i prezident Si musí dělat kompromisy. Avšak podle mého názoru to neznamená, že by se nějak výrazně měnila politika Číny či její vedení,“ vysvětluje Lu.

Sankce jsou dvojsečná zbraň, varoval Západ čínský prezident

„Prezident Si se velice pevně drží ve své funkci. […] Toto je jistota, která bude dál platit. Ty zásadní politické směry se měnit nebudou. Možná dochází k určitým změnám v diplomatické oblasti. Ale nebude se to týkat těch hlavních čínských strategií,“ vysvětluje s tím, že jasné cíle vytýčil už poslední sjezd Komunistické strany Číny.

Právě na něm si čínský prezident Si Ťin-pching zajistil třetí funkční období v čele země a představil řídicí orgán složený z loajálních členů.

„Čína se nebude izolovat, a i nadále bude navazovat globální obchodní vztahy,“ uvedl Si Ťin-pching s tím, že čínská ekonomika je silná a překoná všechny potíže.

I v Číně hledají nové obchodní partnery

Hlavní prioritou země zůstává hospodářství. V tomto ohledu se Čína aktuálně spoléhá na domácí poptávku a rovněž hledá nová partnerství.

„Čína nechce být izolována. I když byla od těch klíčových zemí. Takže už nyní vidíme určitou změnu ze strany Číny navenek,“ tvrdí Aifeng Lu s tím, že Čína aktivně hledá nové obchodní partnery.

„Všude panuje velká konkurence. A největším konkurentem jsou USA. Mezi Čínou a USA je mnoho konfliktů. A je tu samozřejmě i Evropa. Vztahy mezi Čínou a USA a Evropou jsou na nízké úrovni. Proto Čína hledá nové regiony, hledá uplatnění a nové partnery,“ vysvětluje.

Čínská ekonomika loni rostla o tři procenta

Příkladem uvádí země Perského zálivu. Mezi ně patří Bahrajn, Katar, Kuvajt, Omán, Saúdská Arábii, Spojené arabské emiráty a Jemen. Čína podle Lu potřebuje exportovat.

Aifeng Lu se blíže vyjadřuje k současné politice čínských úřadů k technologickým firmám. V tomto ohledu uvádí několik příkladů, jako je automobilka Tesla a další, které v Číně sice vystupují jako technologické firmy, hlavní byznysy ale mají v jiných sektorech. Odvětví jako finanční sektor nebo automobilový sektor je v Číně podle ní silně regulovaný.

Americké a evropské peníze do čínských firem jdou přes daňové ráje

„Dobrý signál je to, že Čína rozvolnila podmínky pro zahraniční kapitál. Jak pro zahraniční firmy, tak pro čínské firmy se zahraničním kapitálem,“ uzavírá Lu s dodatkem, že jde jistě o pozitivní krok do budoucna.

Daniel Tácha

Celý rozhovor s AiFeng Lu je k dispozici zde. V něm Lu popisuje i vzestup a pád automobilky Škoda Auto na čínském trhu. Více informací o debatách Alter Eko jsou zde.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here