Klesající ceny energií zvedly lednovou důvěru v ekonomiku

166
ekonomiku
Ilustrační foto: Pixabay.com

Důvěra v ekonomiku v lednu mírně stoupla jak u podnikatelů, tak spotřebitelů. Výrazněji důvěra v ekonomiku posílila u domácností. Nicméně i přesto zůstává hluboko pod dlouhodobými průměry. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Indikátor důvěry v lednu oproti prosinci u podnikatelů vzrostl o 1,3 bodu na hodnotu 93,8 a indikátor důvěry spotřebitelů se zvýšil o 7,4 bodu na hodnotu 82,9. Výrazný nárůst důvěry v ekonomiku statistici zaznamenali zejména u spotřebitelů.

„Na začátku nového roku poklesl počet domácností, které hodnotí svou současnou finanční situaci hůře než v předchozích dvanácti měsících. Stále ale přibližně 28 procent z nich uvádí, že sotva vyjdou se svými finančními prostředky a 10 procent musí sáhnout do úspor nebo si půjčovat,“ říká Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Sezonně očištěné indikátory důvěry – bazické indexy

[Zdroj: ČSÚ]

Ve srovnání s prosincem v lednu klesl počet lidí očekávajících zhoršení finanční situace v následujících 12 měsících. Oproti minulému měsíci se domácnosti také méně obávají zhoršení celkové ekonomické situace. V začátku roku se navíc snížil podíl spotřebitelů, kteří se domnívají, že současná doba není vhodná k pořizování velkých nákupů.

Anastasija Nejasova přesto dodává: „V lednu sice většina sledovaných ukazatelů spotřebitelského průzkumu zaznamenala meziměsíční zlepšení, nicméně mnoho z nich stále vyznívá výrazně hůře ve srovnání s dlouhodobými průměry.“

Důvěra v ekonomiku u podnikatelů

Důvěra u podnikatelů v lednu stoupla v odvětvích průmyslu, obchodu a mírně ve vybraných odvětvích služeb. V průmyslu jde po prosinci o druhé zvýšení za sebou, předtím v něm důvěra klesala pět měsíců za sebou. Naopak stavebnictví hlásí opačný trend, v jeho případě důvěra v ekonomiku v lednu podruhé v řadě klesla. Podle vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiřího Obsta je třeba současné zlepšení očekávání mezi podnikateli ale vnímat „velice opatrně”.

„Mezi respondenty je patrná velká nejistota ohledně budoucího vývoje. To dokládají výsledky čtvrtletního průzkumu bariér růstu, v němž průmyslové podniky označily za hlavní překážku růstu produkce nedostatečnou poptávku,“ vysvětlil.

Sezonně očištěné indikátory důvěry – bazické indexy

[Zdroj: ČSÚ]

Podle hlavního ekonomika banky Creditas Petra Dufka za lepšími lednovými výsledky důvěry v ekonomiku stojí hlavně vývoj na komoditních trzích. Na nich došlo k poklesu cen zemního plynu i elektřiny.

„Svoji roli mohly sehrát i cenové stropy u energií, které jsou pojistkou pro domácnosti i firmy,“ uvedl Dufek.

Co se týče průmyslu, upozornil na relativně dobrou kondici automobilového průmyslu. Ten má podle něj dost objednávek. V ostatních průmyslových odvětvích už tak příznivá situace ale není.

„Potvrzuje to fakt, že stále více firem považuje slabou poptávku za hlavní překážku svého rozjezdu. Druhou v pořadí je materiál,“ upřesnil ekonom.

–DNA–

1 komentář

  1. Velmi dobrá zpráva. A ať jsou za tuto drobnou lekci z ekonomiky v praxi, takové laskavé ekonomické pokárání, obyvatelé velmi vděčni. Že si na vlastní kůži a peněžence vyzkoušeli, jak dopadá vyspělá civilizace bez dostatku levné energie. A jak doufám tak trochu i pochopili, co tím rudí komunisté mysleli, protože jim (tedy hlavně nám) neustále něco chybělo, že neustále opakovali, že energie je krev hospodářství a kdo ji nemá, je chudokrevný! A naplánovali tři jaderné elektrárny, z nichž dvě udělali. Spíše jednu a tři čtvrtě. A aby dávali bedlivě pozor na ty, kteří nám tvrdí, že poručí větru, dešti, ekonomickým zákonům a že jsou noví spasitelé nás a světa. A ve volbách je poslali tam, kam patří. Na politické smetiště dějin. Stejně, jako ty rudé.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here