Umělá inteligence je trend. Jak do ní investovat

447
umela_inteligence
Ilustrační foto: XTB

Je vám název DeepL nebo ChatGPT povědomý? Tyto technologické vynálezy, které v posledních měsících získaly na obrovské popularitě, nejsou nic jiného než AI [Artificial Intelligence] neboli umělá inteligence.

Svět a technologie se neustále vyvíjejí, jednou za čas se ale objeví vynález, který změní lidstvo k nepoznání. V minulosti se tak stalo například s knihtiskem, parním strojem, elektřinou, telefonem, internetem a nyní bychom mohli stát před dalším takovým krokem více informací ke stažení zde. To si nyní uvědomují investoři i velké společnosti a stále více investují do vývoje tohoto sektoru.

Ačkoliv umělá inteligence se již využívá v mnoha oblastech života a usnadňuje práci mnoha odborníkům, využití jejího potenciálu je teprve v začátcích,” říká investiční analytik XTB Tomáš Vranka.

Investování není jen o výnosu, ale i o pohodě, říká Tomáš Vranka

A platí to i pro investování do těchto technologií. Mnohé AI startupy a začínající firmy jsou bohužel pro malé investory nedostupné. Štěstí proto hledají ve velkých firmách, jako jsou Microsoft, Alphabet nebo Meta. To je ale jen špička ledovce. AI je poměrně nový sektor a informace o investování do něj jsou poměrně málo dostupné.

„Proto jsem vytvořil bezplatný e-book, který zájemcům poskytne všechny potřebné informace o tom, jak se umělá inteligence vyvíjí a funguje. E-book se zaměřuje i na společnosti, jimž experti v AI předpovídají světlou budoucnost,” říká Tomáš Vranka.

Umělá inteligence je i ChatGPT

E-book se jmenuje ChatGPT a další AI – Jak investovat do umělé inteligence a dostupný je zde. Mimochodem ChatGPT společnosti OpenAI, který spatřil světlo světa na konci loňského roku, způsobil malou revoluci.

„Trvalo mu jen pět dní od uvedení na trhu, aby dosáhl prvního milionu uživatelů. Pro srovnání, iPhonu to trvalo 74 dní, Instagramu 2,5 měsíce, Spotify 5 měsíců, Facebooku 10 měsíců, Airbnb 2,5 roku a Netflixu 3,5 roku. Zájem o tuto službu ze strany lidí byl tedy obrovský,” říká Tomáš Vranka.

Systém funguje tak, že uživateli, který mu položí jakýkoliv dotaz, vygeneruje textovou odpověď. Chat pracuje pochopitelně nejlépe, pokud s ním „mluvíte“ anglicky. Můžete mu ale položit jakoukoliv otázku a chat na ni s relativně vysokou přesností odpoví. Funguje na základě prohledávání internetu a spojování nejpravděpodobnějších slov, která by po sobě měla následovat. Díky širokému vzorku dat postaví větu tak, aby zněla, že ji napsal člověk. Čím více se tento chat využívá, tím více se zdokonaluje.

Nahrávání hovorů o investicích nabízí i příležitost zlepšit byznys

Tomáš Vranka se ve svém e-booku věnuje i perspektivním firmám, které aspirují stát se součástí nového sektoru AI. A investorům již nabízejí akcie.

–Adman´s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here