Vláda schválila stropy energií pro velké firmy

339
velke_firmy
Foto: Pixabay.com

Vláda včera [25.1.] schválila pravidla podpor pro velké firmy zasažené vysokými cenami energií. Vztáhne na ně stejný cenový strop jako na domácnosti a malé a střední firmy. Opatření uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [za STAN].

Stropy pro velké firmy ale mají limity. Podniky získají podporu v rozpětí od 48 milionů korun do 3,6 miliardy korun. Rozptyl se odvíjí od oboru podnikání, jeho energetické náročnosti a ziskovosti podniku. U firem vláda zastropovala ceny do 80 procent nejvyšší měsíční spotřeby za posledních pět let. Tím je motivuje k úsporám.

Pravidla pro velké firmy označil ministr Síkela za poslední kamínek mozaiky řešení dopadů vysokých cen energií. Zdůraznil, že české firmy získají pomoc ve stejném objemu jako jejich konkurenti z jiných zemí Evropské unie, a nebudou proto vůči nim znevýhodněny.

„Nejedná se o zastropování, ale o podporu. Firmy budou muset splnit podmínky a limity vyžadované Dočasným krizovým rámcem,“ uvedl již dříve k podpoře viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Jan Rafaj.

Nyní dodává: „Základní podmínky stropu pro firmy ve velké míře kopírují podmínky Dočasného krizového rámce, které mají nastaveny i podniky v Německu. Rozdíl je však ve výši stropů, které mají v Německu nastavené níže, a to 130 EUR/MWh pro elektřinu a 70 EUR/MWh pro plyn. Což při stávajících cenách není nevýznamný detail.“

Maximální ceny vláda schválila pro domácnosti, malé a střední podniky a veřejné instituce, organizace a na konci roku také pro velké společnosti.

Jak stát u stropů rozděluje velké firmy

Podle pravidel vláda firmy rozdělila do pěti skupin. Základní skupina, která není omezována žádnými podmínkami, může díky limitu na energiích ušetřit až 48 milionů korun. V případě, že firma ušetří zastropováním ceny energií maximálně polovinu způsobilých nákladů na dodávku energie, může podpora dosáhnout až 96 milionů korun.

Pro další tři skupiny podpory je podmínkou pokles zisku před zdaněním a odpisy [EBITDA] nejméně o 30 procent proti roku 2021. V první skupině mohou firmy, u nichž podpora nepřesáhne 40 procent způsobilých nákladů na dodávku energií, získat až 2,4 miliardy korun. Do zbývající skupiny patří energeticky náročné podniky s nárokem na podporu 1,2 nebo 3,6 miliardy korun.

Nad evropským průmyslem se stahují černá mračna

Za energeticky náročné podniky stát v případě podpory považuje firmy, které vynaložily na nákup elektřiny a plynu nejméně tři procenta ročního čistého obratu nebo šest procent čistého obratu za první pololetí 2022.

6 000 za MWh elektřiny a 3 000 za MWh plynu

Vláda loni na podzim stanovila cenové stropy energií. A to na 6 000 korun za jednu megawatthodinu [MWh] elektřiny včetně daně z přidané hodnoty [DPH]. Strop pro plyn činí 3 000 korun za jednu MWh. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Stropy bez DPH a distribučních poplatků činí 5 000 Kč/MWh za elektřinu a 2 500 Kč/MWh za plyn.

Velké firmy o využití cenového stropu na energie čtvrtletně žádají své dodavatele. Pokud by maximální výši úspory přesáhly, vrátí  část nad maximem státu. Ten spotřebu zkontroluje podle jejich výkazů. Ostatní odběratelé mají zastropované ceny od dodavatelů automaticky.

„Představená pomoc funguje na jiném principu než zastropování pro domácnosti a MSP. Jedná se v podstatě o zálohu – zálohově poskytnutou podporu Dočasného krizového rámce aplikací cenového stropu,“ říká Jan Rafaj.

Dodává, že dané limity mohou v některých případech zejména u energeticky náročných větších firem snižovat možnosti dostatečné pomoci.

„Kromě schváleného nařízení musí vláda a MPO zajistit rychlou notifikaci u Evropské komise, kde může ještě dojít k dílčím úpravám podmínek zastropování. Zbývá také prosadit úpravu evropských pravidel Dočasného krizového rámce, která  by umožnila efektivnější podporu podniků v ČR,“ upozorňuje s tím, že SP ČR navrhlo, aby MPO nalezlo řešení i pro podniky, které z nějakého důvodu nejsou zákazníky ve smyslu energetického zákona a zastropování se jich i nadále netýká.

–ČTK/RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. Myslí že už je to pozdě. Spekulanti vytáhly z ekonomiky 200 miliard ,a ty budou někde chybět. On ten Babiš přeci jen viděl dál než Fiala.

  2. Vláda nechala nejprve napást spekulanty . O 200 miliard přišla naše ekonomika ,a to jsme teprve na začátku krize.My občané jsme takový pokusní králíci pro naši vládnoucí elitu. Vláda vůbec nechápe, že i my jsme součást celého toho systému na který by měla brát ohled. Měla by se poohlédnout po Evropě jak to dopadá, když nechá spekulanty tunelovat ekonomiku.I v USA jsou daleko tvrdší zákony na ty co se dopouští nezákonné ekonomické činnosti.A je to jedno komu padni.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here