Jaroslav Hanák vyzval Pavla k podpoře sociálního smíru i spolupráci

2016
Pavla
Jaroslav Hanák / Foto: SP ČR

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Jaroslav Hanák včera večer [28.1.] poblahopřál Petru Pavlovi ke zvolení prezidentem republiky. Petra Pavla vyzval k podpoře sociálního smíru ve společnosti, ale i účasti na zahraničních cestách SP ČR.

„Vysoká volební účast potvrzuje, že občané mají zájem určovat směřování naší země,“ uvedl po zveřejnění výsledků prezident SP ČR Jaroslav Hanák.

Vyjádřil víru v to, že budoucí prezident Petr Pavel bude ctít demokratické hodnoty a Ústavu. I v to, že svým vystupováním podpoří image ČR jako moderní, otevřené a spolehlivé země nejen na poli byznysu. Šéf největšího zaměstnavatelského svazu v zemi, který je členem tripartity, zdůraznil i sociální smír.

„Pro podnikatele je důležité, aby prezident podporoval sociální smír v zemi, rovné a předvídatelné podnikatelské prostředí, podnikatele a export,“ vysvětlil.

Zároveň vyjádřil naději, že Petr Pavel zodpovědění přistoupí ke svým důležitým pravomocím, jako je například jmenování členů bankovní rady České národní banky. Na konci roku Jaroslav Hanák ostře vystoupil proti aktuálnímu vedení centrální banky.

Svaz průmyslu vyzval Petra Pavla ke spolupráci

Šéf SP ČR zmínil i účast nového prezidenta Pavla na zahraničních cestách s podnikateli a otevírání nových trhů pro české firmy.

„Ekonomickou diplomacii si pan prezident vytyčil jako jednu ze svých priorit již před volbami. A proto věříme, že bude podnikatele na své zahraniční cesty brát a za Svaz jsme připraveni na jejich organizaci spolupracovat,“ uvedl.

Dotkl se tím aktuální absence prezidenta ČR při podnikatelských misí SP ČR do zahraničí. Jich se účastnili všichni prezidenti, včetně Miloše Zemana. Avšak poté, kdy ho Jaroslav Hanák v roce 2018 odmítl kvůli udržení nestrannosti SP ČR veřejně podpořit v prezidentských volbách, prezident Zeman vyjížděl, když už se vydal, jen s podnikatelskými misemi Hospodářské komory ČR [HK ČR], kterou vede Vladimír Dlouhý.

„Dostal jsem tehdy oranžovou kartu,“ okomentoval to tehdy pro FinTag.cz Jaroslav Hanák a dodal: „Slovo mstivý, které v souvislosti s prezidentem Zemanem používají média a jeho kritici, bych ale u prezidenta republiky používal nerad.“

Petra Pavla objevil Petr Kolář. Kdo je Petr Kolář?

To přesto, že dlouhé roky působil jako jeden z ekonomických poradců Miloše Zemana. Poradcem Zemana byl ostatně i Vladimír Dlouhý z HK ČR. Ve funkci ale skončil loni poté, kdy se nepotvrdily spekulace o tom, že ho Miloš Zeman jmenuje guvernérem České národní banky. A v pozici poradce Zemana před nedávnem skončil i Jaroslav Hanák.

„Nakonec jsem se vzdal své účasti i v týmu poradců. A to kvůli udělení milosti nezávislým soudem odsouzenému šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi. Já ten případ znám a můj názor je, že zde došlo k pošlapání spravedlnosti v Česku,“ vysvětlil pro FinTag.cz.

Jednání s Andrejem Babišem nebyla nejklidnější

Šéf SP ČR se v minulosti blíže vyjádřil i k letošnímu druhému kandidátovi na prezidenta Andreji Babišovi [ANO].

„Oproti jiným politikům má obrovskou výhodu. Zná praxi a do politiky nešel, aby v ní zbohatl. Vstoupil do ní z přesvědčení, protože ho skutečně štvala. Jeho charakter je ale čistě predátorský a extrémně ctižádostivý. Jeho předností je mimořádná pracovitost, touha vyniknout, být jednička,“ uvedl pro FinTag.cz v době před prezidentskými volbami.

Pozitivně hodnotil spolupráci vlády Andreje Babiše v rámci tripartity. Byť ale dodal, že jednání s ním jako premiérem nepatřila k nejklidnějším. V souvislosti s Andrejem Babišem ale i vyjádřil svou averzi k populismu, byť ho vnímá jako nedílnou součást politiky.

ANO, Babiš hraje o víc než jen o funkci prezidenta

„To znamená, že když se vrátím z nějakého jednání, kde se lijí kýble politické špíny a nezaznívá racionální dialog, jsem vůči tomu imunní. Prostě to zaspím. Politika u nás je z velké části prodchnuta záští, nechci se pouštět do politiky více, než je nutné,“ upřesnil.

I přes několik nabídek ke vstupu do politiky Jaroslav Hanák do ní nikdy nevstoupil. Vysvětlil to následovně: „Bylo a stále je mi smutno z osudu mých kamarádů a známých, které politika pohltila, aby je následně zneuctěné vyplivla, aniž by se něčeho skutečně domohli či prosadili něco prospěšného.“

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here