Petr Pavel: Jestli nezblbnu ve funkci? Nezblbnu!

615
Petr_Pavel
Foto: FinTag.cz

Generál ve výslužbě Petr Pavel se stane novým prezidentem po Miloši Zemanovi. Ve druhém kole prezidentské volby dnes [28.1.] porazil předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Nevnímám to tak, že by tady byli poražení a vítězní voliči,“ řekl Petr Pavel.

O vítězi druhého kola volby prezidenta rozhodlo celkem 5 759 197 platných hlasů. Podle Českého statistického úřadu [ČSÚ] po sečtení hlasů získal Petr Pavel 58,32 procenta hlasů a Andrej Babiš obdržel 41,67 procenta hlasů.

  • Petr Pavel: 3 359 151 hlasů
  • Andrej Babiš: 2 400 046 hlasů
  • Rozdíl: 959 105 hlasů

U celkem 22 932 českých voličů v zahraničí dominoval Petr Pavel se ziskem 95,21 procenta hlasů. Andrej Babiš oslovil pouze 4,78 procenta těch, kteří volili na zastupitelských úřadech v zahraničí. Účast v letošní prezidentské volbě se stala historicky nejvyšší. V prvním kole dosáhla 68,2 procenta, ve druhém kole 70,25 procenta. Před pěti lety ve druhém kole prezidentských voleb hlasovalo 66,6 procenta voličů a v roce 2013 to bylo 59 procent.

Petr Pavel: Nevidím vítězné, nebo poražené voliče

„Já bych chtěl moc poděkovat těm, kteří mě volili, ale chtěl bych poděkovat i těm, kteří mě nevolili. Protože ctí demokracii,“ zněla první slova Petra Pavla ve chvíli, kdy již věděl, že v prezidentské volbě uspěl.

„Nevidím vítězné, nebo poražené voliče. Vidím, že v této volbě vyhrály hodnoty. Jako důstojnost, respekt a pokora. A já jsem přesvědčen, že tyto hodnoty vyznává většina z nás,“ upřesnil.

Podle něj návrat normální a smysluplné komunikace výrazně zlepší kvalitu života lidí v České republice. Podle jeho slov ale nebude „rozhodně jednoduchý, ale také není nemožný“.

„A já jsem přesvědčen o tom, že kromě těch rozdílů a příkopů, které nám mnozí připomínají, máme více společného,“ vyjasnil.

Odmítl politiku konfrontace, vzájemného osočování, a politiku, proč něco nejde. Zároveň vyzval všechny občany, aby mu pomohli výše uvedené z české společnosti odstranit.

„Zasloužíme si Českou republiku, která bude republikou pohody. A já si myslím, že na to máme a že to dokážeme,“ řekl s tím, že za úspěch svého prezidentství bude považovat „pouze a jen náš společný úspěch“.

Petra Pavla objevil Petr Kolář. Kdo je Petr Kolář?

Dále poděkoval členům svého volebního týmu, v němž působili i dva zástupci vítězného volebního týmu prezidentky Slovenské republiky. Ostatně slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se dnes fyzicky nacházela v jeho volebním štábu. A ve chvíli, kdy již bylo jisté, že Pavel vyhrál, mu popřála k vítězství v přímém televizním přenosu. Pavel poděkoval i svému podporovateli a jednomu ze „strůjců“ jeho tažení na Pražský Hrad Petru Kolářovi. Označil ho jako „přítele po boku“.

Pavel proklamuje pravdu, důstojnost, respekt a slušnost

Petr Pavel ve svém projevu reflektoval i skutečnost, že v letošní prezidentské volbě dostal více hlasů než Miloš Zeman ve volbách v roce 2018. Ten tehdy ve druhém kole získal 2 853 390 hlasů. Rozdíl tak činí 505 761 hlasů. Pavel to vnímá jako obrovský závazek.

Také ale dodal, že vyhrály zejména hodnoty, které ve společnosti chybí.  Za ony hodnoty označil – pravdu, důstojnost, respekt a slušnost. Dle jeho slov nebude lehké, aby se vrátily, ale on pro to, jak řekl, udělá vše.

„Lidé volili ani ne tak Petra Pavla, jako nechtěli to, co reprezentoval Andrej Babiš,“ řekl v této souvislosti.

„Jsem otevřený názorům voličů Andreje Babiše. Jsem připraven jim naslouchat, pokud budou hledat řešení a nejen negaci toho, co dělá vláda. […] A musíme se spolu znovu naučit komunikovat. Já jsem připraven komunikovat s každým, kdo bude mít zájem problémy řešit. […] A k tomu chci otevřít prostor pro všechny,“ vyjasnil.

Na otázky novinářů, jaký bude prezident, mimo jiné uvedl: „Rozhodně nemíním nechat si zamlžit mozek funkcí. Jestli nezblbnu ve funkci? Nezblbnu!“

Také zdůraznil, že není vládním kandidátem. Ale nemá problém s vládou souhlasit tam, kde se jejich názory potkávají. Což ale podle jeho slov už neplatí pro momenty, kdy s vládou zajedno nebude.

Andrej Babiš: Přeji vám svět bez Babiše

Poražený kandidát Andrej Babiš po oznámení výsledků na tiskové konferenci pogratuloval Petru Pavlovi k vítězství. Výslovně uznal svou porážku a poblahopřál Pavlovi, že se stane příštím prezidentem České republiky.

„Chtěl bych mu popřát, aby byl prezidentem všech občanů České republiky, aby vnímal jejich problémy a bojoval za zájmy České republiky,“ uvedl.

Poděkoval za podporu svým voličům, týmu a podporovatelům: „Já bych chtěl poprosit všechny naše podporovatele a naše fanoušky, aby akceptovali, že jsem prohrál a že máme nového prezidenta.“

Dále požádal Petra Pavla, aby vyzval své příznivce ke zklidnění emocí. Podle něj musí skončit ničení majetku jeho spolupracovníků. I to, aby podporovatelé hnutí ANO kvůli svému přesvědčení přicházeli o práci.

„A nic nekončí. Protože my tady, hnutí ANO, a já jsem byl kandidát hnutí ANO, budeme stále pro vás. […] Chci poprosit všechny voliče, aby přišli ve sněmovních volbách a dali nám 2 400 271 hlasů. Pro hnutí je to [počet hlasů, který Babiš získal, pozn. red.] obrovská motivace, abychom vyhráli ve volbách,“ uvedl.

„A já vám přeju svět bez Babiše. Já zdravím celý Twitter. A já jsem vybudoval hnutí, a to hnutí je úspěšné, a to hnutí pojede dál. […] Já tady budu dál pro lidi. Můžete se na mě obracet, určitě,“ dodal.

ANO, Babiš hraje o víc než jen o funkci prezidenta

Upřesnil, že o jeho budoucnosti rozhodne předsednictví ANO. Vyjádřil ale přesvědčení, že i když prezidentské volby prohrál, v čele hnutí ho spolustraníci potvrdí. A to na jednání předsednictva, které se koná 8. února.

„Hnutí ANO jede dál,“ dodal.

Fiala: Toto je začátek konce Andreje Babiše

Vůbec jako první se k výsledkům prezidentských voleb vyjádřil premiér Petr Fiala [ODS]. Podle něj vyhrál občanský kandidát a hodnoty, které reprezentoval. Premiér uvedl, že se těší na spolupráci s novým prezidentem republiky.

„Jde také o třetí významnou porážku Andreje Babiše. A vypadá to, že jsme svědky začátku konce jeho polické éry v naší zemi. Ale nenechme se mýlit, může to být ještě dlouhé a nepříjemné,“ řekl.

Na otázku novinářů, zda se „nebojí“ Andreje Babiše jako soupeře v příštích sněmovních volbách, odpověděl: „Ne, nebojím se… Myslím, že jsme ho dokázali několikrát porazit. A teď ho drtivě dokázal porazit občanský kandidát. Ale i jsme viděli v kampani, že populismus nezná hranice.“

Podle něj kampaň Andreje Babiše mnohé přivedla k uvědomění, že „takovým způsobem se nedá postupovat dál“. Lidé se stali podle jeho slov svědky „věcí, které byly za hranicí, co je běžné v slušné a demokratické společnosti“.

Připomněl, že válka na Ukrajině stále trvá. A nadále tak bude ovlivňovat naši ekonomiku.

„Je dobře, že na Pražském hradě bude prezident, který si vytkl za cíl spojovat společnost a zmírňovat spory. A já se na spolupráci s novým prezidentem těším,“ řekl Petr Fiala.

Daniel Tácha

2 KOMENTÁŘE

  1. Byl to dnes hrozný den, to sledovat. Ve stylu, chceš si zachránit život? Ano? Tak si vyber. Zastřelit, nebo oběsit? Prostě zuřivý boj mezi dvěma komunisty o úřad prezidenta. Tak uvidíme, jak bude za nové situace pracovat vláda. Ta byla Zemanem přece jen držena v šachu. Ten neustále poukazoval buď na to, že má mizerné rozpočty nebo že migrace je problém a když Fiala v proslovu národu razil nemoc, kterou se v Bruselu nakazil, že je třeba v zeleném snažení šlápnout do pedálů, tak Zeman horoval pro roztopení kotlů v elektrárnách, aby šla ta hrůzostrašná cena elektřiny dolů. A v poslední době Green deal, jako zdroj vážných problémů, také několikrát zmínil. Toho si lidé všímají a tím pádem si podle toho utváří pohled na to, jakou politiku vláda s ohledem na zájmy státu dělá. I když to byl svým způsobem dost hrozný člověk, to nepochybně, tak v těchto vážných a důležitých věcech pro stát a ekonomiku mu to myslelo. Od Babiše, jako jasného kšeftmona, se dalo čekat všechno možné, dokonce i nemožné, jak v tom byl zvyklý rejdit za komunistů, tak uvidíme, jak se ukáže pan Pavel. Ale trefil by mě šlak, kdyby měl například podobné názory na V4 (myslím vztah k Maďarsku) jako ta politická amatérka Pekarová.

  2. Jedeme na kusou kolej, takový je náš vlak. Vymění se vlakvedouci a lokomotiva .Vyhybku přehodi Prozretelnost, jaká bude první stanice nevíme. Bude to asi zvláštní jízda.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here