Ceny prvovýrobců v prosinci stouply. Zdražily energie a potraviny

233
v_prosinci
Foto: Pixabay.com

Ceny průmyslových výrobců v prosinci meziměsíčně stouply o 5,8 procenta a meziročně o 19 procent. V prosinci meziměsíčně a meziročně rostly i ceny stavebních prací a zemědělských výrobců. Historicky zdražila živočišná výroba.

Meziměsíčně v prosinci klesly pouze ceny tržních služeb pro podniky. Data přinesl Český statistický úřad [ČSÚ]. Podle něj v prosinci významně vzrostly hlavně ceny průmyslových výrobců. Důvodem byly opět ceny energií, které meziročně stouply o více než 34 procent.

„Meziročně byly ceny elektřiny vyšší téměř o 36 procent, uhlí o 82 procent a cena vody se zvýšila o více než 16 procent,” doplnil vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

Meziměsíčně v prosinci ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu vzrostly o 17,3 procenta. Z toho ceny elektřiny, přenosu, rozvodu a obchodu s elektřinou o 19,0 procenta. A dále rostly meziměsíčně:

  • Ceny černého a hnědého uhlí: +65,5 %
  • Ceny přírodní vody, úpravy, rozvodu a obchodu s vodou: +16,3 %
  • Ceny oprav, údržby a instalace strojů a zařízení: +5,5 %
  • Ceny chemických látek: +5,4 %
  • Ceny nekovových minerálních výrobků: +4,6 procenta
  • Ceny potravinářských výrobků: +1,3 %

„Podle dnes zveřejněných údajů ČSÚ se ceny v průmyslu zvýšily poměrně výrazně – o necelých šest procent – a to především v důsledku dalšího zdražení energií. Ty se právě na lednovém výsledku podílely více než z poloviny. […] K výrobní inflaci nicméně nepřispěly pouze energie, ale i samotný zpracovatelský průmysl, zejména výroba potravin [+29,1 %],“ okomentoval výsledky hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek.

Upřesnil, že meziroční inflace v průmyslu přesto poklesla na 19 procent. To proto, že zafungoval vysoký srovnávací základ z loňského ledna. Na druhé straně 19 procent je stále úctyhodné číslo a pokles v meziročním srovnání oproti prosinci byl pouze 1,1 procenta.

Rostly ceny v zemědělství. Živočišná výroba trhla rekord

Meziměsíčně ceny zemědělských výrobců vzrostly o 1,7 procenta a meziročně o 25,5 procenta. Meziměsíčně nejvíce zdražily:

  • Brambory: +8,2 %
  • Vejce: +7,9 %
  • Ovoce: +6,1 %
  • Zelenina: +4,3 %
  • Prasata: +2,5 %
  • Mléko: +2,2 %

Naopak klesly ceny olejnin o 3,9 procenta, drůbeže o 1,8 procenta a obilovin o 2,1 procenta.

Ministr: Stížnosti na předražené potraviny posílejte na mail

Meziročně ceny zemědělských výrobců stouply o 25,5 procenta [v prosinci o 27,9 %]. V rostlinné výrobě ceny vzrostly o 17,7 procenta. Vyšší byly ceny brambor o 43,1 procenta, zeleniny o 39,1 procenta a obilovin o 27,5 procenta. Ceny ovoce klesly o 7,4 procenta a olejnin o 2,2 procenta. V živočišné výrobě byly ceny vyšší o 37,8 procenta, což je historicky nejvyšší meziroční růst. Vzrostly ceny vajec o 82,7 procenta, prasat o 51,0 procenta, drůbeže o 29,1 procenta, mléka o 36,4 procenta a skotu o 19,7 procenta.

Ceny stavebních prací a služeb pro podniky v prosinci

Ceny stavebních prací se meziměsíčně podle odhadů zvýšily o 0,6 procenta. Zdražil materiál i výrobky ve stavebnictví, a to meziměsíčně o 1,8 procenta a meziročně o 14,3 procenta [v prosinci o 15,8 %].

Ceny tržních služeb pro podniky meziměsíčně klesly o 0,3 procenta v důsledku snížení cen za reklamní služby a průzkum trhu o 22,7 procenta a služeb v pozemní dopravě o 0,7 procenta. Tržní služby pro podniky nezahrnující reklamní služby stouply o 1,5 procent.

Meziročně ceny tržních služeb pro podniky stouply o 6,3 procenta [v prosinci o 7,3 %]. Vzrostly ceny za služby v oblasti zaměstnání o 27,6 procenta, za služby v oblasti programování o 9,1 procenta. Stouply ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě o 5,5 procenta, za reklamní služby a průzkum trhu o 6,4 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby stouply o 6,3 procenta.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here