Ministr: Stížnosti na předražené potraviny posílejte na mail

791
mail
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula zřídil mail pro nespokojené spotřebitele s cenami potravin. / Foto: KDU-ČSL

Ministerstvo zemědělství ČR [MZe] zřídilo speciální mail pro spotřebitele. Ti na něj mají zasílat stížnosti, mají-li za to, že zemědělci, výrobci potravin nebo obchodní řetězce v Česku si až příliš přirážejí na cenách potravin.

Na email podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly [KDU-ČSL] lidé mohou poslat stížnost vždy, když mají podezření na nekalé, nemorální či jinak závadné chování. To v rámci celého „potravinového řetězce“. Tedy jak u zemědělců, výrobců potravin, tak i maloobchodních řetězců. E-mailová adresa pro stížnosti je: podnetypotraviny@mze.cz.

„S kolegy z našeho resortu podněty občanů projdeme. Přidáme k nim ty, které už máme, a já osobně v zájmu všech spotřebitelů v Česku tyto podněty zanesu panu předsedovi Mlsnovi na jeho úřad a požádám ho, aby je prošetřil,“ uvedl ministr Nekula.

Byl to právě předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže [ÚHOS] Petr Mlsna, který minulý týden oznámil, že jeho úřad prověří tvorbu cen u čtyř vybraných základních potravin. Zároveň upozornil na to, že ÚOHS není cenovým regulátorem, ale dohlíží na dodržování férových podmínek na trhu. Na to, zda se někdo nedopouští nekalého jednání nejen vůči spotřebitelům, ale i ostatním účastníkům trhu. Výsledky kontrol antimonopolního úřadu mají být známy až za několik měsíců.

Speciální mail pro stížnosti spotřebitelů

Spory o to, kdo stojí za mnohdy ne vždy zcela plně pochopitelným zdražováním a pak zlevňováním a pak zase zdražováním cen potravin v Česku běží už několik týdnů. Zatímco například prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR [SOCR] Tomáš Prouza tvrdí, že za zdražování mohou zemědělci, ministr Nekula vidí chybu hlavně u potravinových řetězců. Do sporů vstoupila i Potravinářská a Agrární komora ČR [viz odkaz níže, pozn. red.].

Bez řetězce si neškrtnete, tvrdí zemědělci i potravináři

A právě se zástupci všech zmíněných organizací a zástupci Ústavu zemědělské ekonomiky a informací dnes [27.2] o problémech ministr Nekula jednal.

„Dnešní jednání jsem svolal proto, že se někteří hráči na našem trhu s potravinami snaží zneužívat spotřebitele. A šponují ceny ve snaze maximalizovat zisky. Rozumím rostoucím nákladům i nutnosti mít přiměřený zisk, nicméně data Českého statistického úřadu ukazují, že zvýšení obchodních přirážek bylo extrémní. U některých subjektů neodpovídá růstu nákladů,“ řekl po jednání Nekula.

Prezident SOCR, poradce ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely [za STAN] a viceprezident Hospodářské komory ČR Tomáš Prouza ale již v minulosti veškerou ministrovu kritiku odmítl. Spor mezi ním a ministrem se vedl zejména o raketový růst cen cukru. Kvůli slevovým akcím při prodeji cukru se ministr obrátil na Českou obchodní inspekci kvůli možnému klamání spotřebitele. Tomáš Prouza ale uvedl, že argument o rozdílu mezi zdražením dodavatelů cukru a obchodníků „snad nemůže nikdo myslet vážně“.

„Proto bych důrazně vyzval ministra Nekulu, přestaňte hájit agrobarony a začněte konečně dělat to, co od Vás očekávají Vaši voliči. Zatím svítíte u toho, že jim agrobaroni vytahují peníze z kapes,“ uvedl a ve svých výrocích na adresu ministra zemědělství šel ještě dál [viz odkaz níže, pozn. red.].

Někteří obchodníci zdražují víc, než rostou náklady

Ministr dnes jednání zástupců SOCR, ale i zástupců potravinových řetězců označil „bez minimální snahy o konstruktivní diskusi nad cenou cukru v době, kdy jen za poslední čtyři měsíce roku 2022 stoupla o 77 procent, zatímco zpracovatelé kvůli cenám energií navýšili své ceny pouze o 51 procent“.

Čeká se na šetření ÚOHS. To vezme měsíce

ÚOHS v minulých dnech potvrdil, že prověří, v jaké části dodavatelsko-odběratelského řetězce dochází k největšímu nárůstu cen potravin. Pro zrychlené šetření si vybral čtyři základní druhy potravin. Aniž by ale uvedl, které si vybral.

„Cílem šetření je zjistit, v jaké části vertikálního řetězce od prvovýrobců, přes potravinářské zpracovatele až po obchodní řetězce došlo k největšímu navyšování marží. A zda někde v tomto řetězci existuje dysfunkce, kterou by mohl Úřad řešit z hlediska pravidel hospodářské soutěže nebo významné tržní síly,“ řekl k šetření předseda ÚOHS Petr Mlsna.

Česko má nejvyšší daň na potraviny v Evropě

Zároveň upozornil, jak již bylo řečeno, že ÚOHS není cenový regulátor. Podle něj samotná vysoká cena některého výrobku nebo zjevně nepřiměřeně vysoká marže není přestupek proti soutěžnímu právu nebo proti zákonu o významné tržní síle. Úřad by musel najít důkazy o existenci kartelové dohody nebo zneužití dominantního postavení, případně zneužití významné tržní síly vůči dodavateli směřující přímo k navýšení ceny. Pokud by k tomuto úřad dospěl, může uložit „pachateli“ pokutu do výše až 10 procent jeho ročního obratu. Prověření podle zástupců antimonopolního úřadu ale potrvá měsíce.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here