Zásobování německých firem stále vázne, ale lepší se

158
firem
Foto: Bosch

Potíže německých průmyslových podniků se zásobováním v únoru polevily. Stále jsou ale vážné. Na nedostatek surovin a polotovarů si podle aktuálního průzkumu mnichovského ekonomického institutu Ifo stěžuje 45,4 procenta firem.

Jakkoli je to nejméně od dubna 2021, stále jde o vysoké číslo. Trend je ale sestupný. Podíl podniků hlásících potíže se zásobováním v únoru klesl již pátý měsíc v řadě. V lednu činil 48,4 procenta.

„Mnohé podniky ale stále nemohou zvýšit výrobu tak, jak by si přály,” uvedl Klaus Wohlrabe, který má v Institutu průzkumy na starosti.

„Naštěstí v současné době nenaznačuje nic tomu, že by se problémy s nedostatkem materiálu mohly opět zhoršit,” dodal.

Za pozitivní označil pokles cen námořní dopravy. Současné ceny jsou již velmi blízko před-pandemickým úrovním. A opuštění politiky nulové tolerance v Číně zřejmě napomůže ke zlepšení dodávek z ní. Postupný obrat odborníci sledují i na energetických trzích.

Problémy přetrvávají u automobilových firem

Údaje Institutu ukazují, že situace nadále zůstává velmi obtížná v automobilovém sektoru. Potíže v dodavatelských řetězcích v odvětví v únoru podle průzkumu hlásily téměř tři čtvrtiny podniků. V důsledku čehož běží výroba v automotive nerovnoměrně.

Německé sdružení automobilového průmyslu VDA koncem ledna varovalo, že celosvětová výroba automobilů by do roku 2026 mohla klesnout o 20 procent. To je přibližně o osmnáct milionů vozidel. Potíže odvrátí pouze obnovená logistika čipů.

Audi zvažuje výrobu v USA. Chce využít program IRA

Jejich nedostatek panuje ve světě od jara 2020, kdy byly automobilky nuceny uzavřít továrny kvůli covidu-19. Výrobci čipů se proto zaměřili na odvětví spotřební elektroniky, aby podpořili prudký růst prodeje počítačů a her. Když automobilky výrobu obnovily, což bylo dříve, než se očekávalo, výrobci nezvládali uspokojit vysokou poptávku po čipech.

Jak vypadá situace v Německu

Základním problémem německé ekonomiky – stejně jako v Česku – zůstává vysoká inflace. Byť je výrazně nižší než v Česku, citelně snižuje kupní sílu v Německu i ostatních zemích. Pokles spotřeby ostatně vedl Spolkový statistický úřad Destatis k revizi hrubého domácího produktu [HDP] v loňském čtvrtém čtvrtletí. HDP úřad upravil z 0,2 procenta na 0,4% pokles.

„Dynamika německé ekonomiky ke konci roku výrazně oslabila. V prvních třech čtvrtletích loňského roku pokračoval růst hrubého domácího produktu [+0,8 %, +0,1 % a +0,5 %], to navzdory obtížným globálním ekonomickým podmínkám,“ uvádí ve zprávě Destatis.

Německá ekonomika ve 4. čtvrtletí klesla o 0,4 procenta

 

Ekonomové odhadují, že HDP Německa klesne také v prvním čtvrtletí letošního roku.

„HDP v prvním čtvrtletí letošního roku pravděpodobně opět klesne,“ uvádí německá centrální banka v aktuální měsíční zprávě, v níž i stojí: „Krátkodobý výhled je nyní příznivější než před několika měsíci.“

Dojde-li avšak k dalšímu poklesu HDP, Německo vstoupí do hospodářské recese. Pokud HDP klesne dvě čtvrtletí po sobě, ekonomové mluví o technické recesi.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here