Financování Ukrajiny bude pokračovat i v příštím roce

3134
ukrajiny
Žena na kole v ukrajinském městě Lyman na severu Doněcké oblasti. / Foto: Government of Ukraine

Státy Evropské unie půjčí Ukrajině příští rok 18 miliard eur [cca 437 mld. Kč] na pokrytí základních potřeb Ukrajiny. Včera [8.11.] to po jednání ministrů financí členských zemí potvrdil český ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS].

Na podmínkách půjčky na příští rok se podle jeho slov unijní státy domluví do dalšího setkání ministrů financí v prosinci. Konkrétní návrh by měla Evropská komise [EK] předložit tento týden. Unijní země se dosud shodly na uvolnění půjčky ve výši šest miliard eur [cca 146 mld. Kč]. Kvůli neshodám na způsobu jejího financování však poskytování peněz provázejí průtahy.

„Je velmi těžké vysvětlit to tváří v tvář [ukrajinským] ministrům, kteří čekají na ty peníze, aby mohli zajistit důchody, aby mohli investovat do infrastruktury, protože Rusko systematicky před zimou ničí ukrajinskou infrastrukturu,” řekl Stanjura s odkazem na nedávné jednání české vlády a dalších českých válečných expertů s ukrajinskými kolegy v Kyjevě.

Česko pošle každý rok na Ukrajinu půl miliardy korun

Pokračování finanční pomoci Ukrajině podle něj patří mezi jedny z priorit půlročního českého předsednictví evropské sedmadvacítky. To skončí v prosinci. Stanjura věří, že k jednomyslné shodě na detailním plánu půjčky na chod Ukrajiny dospějí ministři za měsíc na příštím pravidelném jednání. Pokud se tak stane, měl by Kyjev dostat v přepočtu cca 73 miliard korun [3 mld. eur] z nového balíku už v lednu.

Ukrajina je “plajte”

Ukrajina se kvůli válce potýká s nedostatkem peněz nutných pro běžný provoz státu. Podle Kyjeva zemi chybí až pět miliard eur měsíčně [cca 122 mld. Kč]. Česko se již zaručilo za část úvěru, který si vzala Evropská komise kvůli poskytnutí finanční pomoci Ukrajině. Poskytnutí záruky ve výši zhruba 1,4 miliardy korun již schválila česká vláda a pověřila ministra financí Stanjuru podpisem příslušné dohody. Informaci potvrdil premiér Petr Fiala [ODS]. Celková hodnota pomoci, kterou Evropská unie Ukrajině teď pošle, činí pět miliard eur [cca 122 mld. Kč].

Evropská komise počátkem října podpisem memoranda potvrdila půjčku pět miliard eur Ukrajině jako mimořádné finanční pomoci. První miliardu eur [cca 24,4 mld. Kč] už Kyjevu vyplatila, další dvě části pomoci mají být vyplaceny do konce letošního roku. Další peníze na válku na Ukrajině vydává Evropská investiční banka a náklady mají i jednotlivé evropské země. To zejména se zvládáním uprchlické vlny z Ukrajiny.

Česko si půjčí deset miliard na pomoc Ukrajincům

Prostředky na poskytnutí pomoci získává EK půjčkou na kapitálových trzích nebo od finančních institucí. Za úvěr se částečně zaručí rozpočet EU, který by při nesplacení úvěru Ukrajinou pokryl devět procent nesplacené částky. Dalších 61 procent celkových úvěrů mají pokrýt záruky od členských států unie.

Pokud by bylo nutné záruku vyplatit v plné výši, podílelo by se na ní Česko ve výši 57,4 milionu eur [cca 1,4 mld. Kč]. Pokud Ukrajina nesplní své platební závazky a na pokrytí chybějící částky zároveň nepostačí záruka z rozpočtu EU, členské státy po žádosti Evropské komise poskytnou přislíbené zdroje bez odkladů a podmínek.

Věřiteli Ukrajiny jsou i MMF a USA

Ukrajině další peníze schválil již na začátku října Mezinárodní měnový fond [MMF]. Poskytl jí nouzové financování v objemu 1,3 miliardy dolarů [cca 32,3 mld. Kč]. Prostředky poskytl z nového programu nouzových půjček na řešení nedostatku potravin, který minulý měsíc schválila jeho rada. Zástupci MMF uvedli, že Ukrajině její globální partneři poskytli dostatečné finanční záruky, aby splnila požadavky MMF na udržitelnost dluhu. Což Ukrajinu kvalifikovalo pro využití dalších nouzových fondů.

Mezi největší podporovatele Ukrajiny patří Spojené státy americké. Ty podle dostupných informací zemi od ledna 2021 poskytly finanční pomoc ve výši 18,3 miliardy dolarů [cca 454,4 mld. Kč]. Do země posílají peníze i vojenský materiál.

Ukrajinu šokují slova o ukončení finanční pomoci z USA

Deník Financial Times v minulých týdnech informoval už i tom, že USA chce větší dohled nad tím, na co peníze Ukrajina používá. Například Michael McCaul z výboru pro zahraniční věci sněmovny reprezentantů pro Bloomberg uvedl, že Ukrajinu američtí zákonodárci podporují, ale chtějí mít větší dohled nad touto pomocí. Zprávu poslal i Evropské unii. Podle jeho slovo by měli partneři z NATO nést větší břemeno nákladů na pomoc Ukrajině, než dosud nesou.

Ještě jasněji se vyjádřil republikánský senátor za Missouri Josh Hawley: „Spojené státy vydaly na pomoc Ukrajině více než všichni naši evropští spojenci dohromady. A to bez smysluplného dohledu. To je hloupé a neudržitelné.“

–ČTK/DNA–

3 KOMENTÁŘE

  1. Největší chyba dvacátých let tohoto století, byla podpora Ukrajiny.
    Todle se jednou budou učit deti ve škole.

  2. tak EU příští rok má v plánu poskytnou z rezev 13miliard (jediní Madaři tím nesouhlasí, TO JE POSTOJ K SVÉMU NÁRODU!!!) A Fialka píše že budeme podporovat s korumpovanou NACUKRAJINU,MIL. nacist…. se tu proháněj v bouracích, a žodáci aby mněli na mzdu tak je krmí celý demokratický západ .

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here