Česko si půjčí deset miliard na pomoc Ukrajincům

178984
cesko
Guvernér CEB Carlo Monticelli při podpisu smlouvy o dubnovém grantu na podporu běženců s českým ministrem vnitra Vítem Rakušanem. / Foto: CEB

Česká vláda schválila [19.10.] využití úvěru až do ve výše 400 milionů eur [cca 9,8 mld. Kč] od Rozvojové banky Rady Evropy [CEB] na základní životní potřeby Ukrajinců v Česku. Od CEB Česko již čerpalo grant ke stejným účelům.

„Cílem vlády je poskytnout efektivní humanitární pomoc těmto lidem, která s sebou nese i neočekávané výdaje státu vynakládané na základní životní potřeby lidí prchajících před válkou,“ uvádí na svých stránkách Ministerstvo financí ČR [MF ČR].

Podle MF ČR přijatý úvěr navyšuje státní dluh, a tedy i dluh sektoru vládních institucí ve stejném rozsahu jako v případě prodeje státních dluhopisů. Deset miliard dluhu v tomto případě stojí Česko na úrocích přes půl miliardy korun za rok. Úvěr sám o sobě podle MF ČR nepředstavuje nové rozpočtové prostředky nad rámec schváleného rozpočtového výhledu. A tak nemá přímý dopad na zvýšení schodku státního rozpočtu.

Státní dluh ve 3. čtvrtletí vzrostl k 2,9 bilionu korun

Při pokrývání nákladů na zvládání uprchlické krize jde již o druhou pomoc ze strany CEB směrem k České republice. Česko od CEB letos v dubnu získalo grant ve výši 399 899 eur [cca 9,8 mil. Kč] z Fondu pro migranty a uprchlíky [MRF]. Již tehdy přitom česká strana vyjednávala s CEB o aktuálním úvěru. Ne ale ve výši 400 milionů eur, ale 200 milionů eur [cca 4,9 mld. Kč]. Peníze z grantu využilo Ministerstvo vnitra ČR na správu uprchlických zařízení, poskytování ubytovacích, informačních, zdravotních, právních a sociálních služeb. Hmotným plněním pak byl nákup učebnic češtiny pro běžence z Ukrajiny.

„V případě dlouhotrvajícího konfliktu na Ukrajině odhadujeme, že by počet vysídlených osob z Ukrajiny v České republice mohl dosáhnout až 500 000. Tedy asi 5 procent z celkového počtu obyvatel země,“ uvedl tehdy při podpisu smlouvy o grantu s ministrem vnitra Vítem Rakušanem [STAN] guvernér CEB Carlo Monticelli.

A příliš se nemýlil. K 16.10. 2022 Česko od začátku ruské invaze na Ukrajinu udělilo běžencům z Ukrajiny 446 811 dočasných víz. Ta Ukrajincům plně otevírají dveře do tuzemského veřejného zdravotního pojištění, školství a na pracovní trh.

Proč si Česko půjčuje na zvládání uprchlické krize

S uprchlickým vízem dočasné ochrany podle Úřadu práce ČR [ÚP ČR] ke konci září pracovalo v Česku přes 88 900 lidí z Ukrajiny. Sociální a zdravotní odvody podle dat zdravotních pojišťoven platí zhruba půlka z nich. Důvod je, že se jedná především o ženy s dětmi. A ty volí zkrácené pracovní úvazky na dohodu o provedení práce [DPP] s výdělkem do deseti tisíc korun měsíčně. Což je zprošťuje od plateb do zdravotního a sociálního systému. Příjem si dorovnávají humanitární dávkou ve výši pěti tisíc korun měsíčně na osobu po dobu šesti měsíců. Následně se dávka sníží na životní minimum.

V září v Česku čerpalo humanitární dávku 141 000 uprchlíků

Podle poradkyně generální ředitelky pro pracovněprávní vztahy Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Jitky Hejdukové ukrajinské ženy při uplatnění na trhu práce narážejí na dva zásadní problémy.

Je to jazyková bariéra. Druhý je péče o jejich děti. A i když vidíme, že mají, jak se ta válka prodlužuje, stále silnější zájem o práci, ve chvíli, kdy mají nastoupit na směnný provoz, mají problém, kdo se postará o děti. Řešení je, když se vzájemně dohodnou na hlídání, ne vždy to ale funguje,“ uvedla Hejduková v nedávném podcastu FinTag.cz.

Ukrajinky volí hlavně zkrácené úvazky, říká Jitka Hejduková

V něm potvrdila i současnou praxi, kdy běženci z Ukrajiny volí DPP: „Pokud je ten jejich pracovní výkon spojen jen s těmi nepojistitelnými úvazky, tak je to pouze o nákladech v podobě té humanitární dávky.“

Česko a celkové náklady na uprchlickou krizi

Ne nezanedbatelné jsou pak i výdaje zdravotních pojišťoven na uprchlíky z Ukrajiny. Všeobecná zdravotní pojišťovna vyčíslila své dosavadní náklady na cca miliardu korun. Podle jejích zástupců náklady budou ale ještě vyšší.

Za péči o Ukrajince dala VZP již necelou miliardu

Z říjnového jednání sněmovního Výboru pro zdravotnictví navíc vyplynulo, že skokový nárůst výdajů na péči o uprchlíky mají tuzemské zdravotní pojišťovny zejména u léčby tuberkulózy a HIV. V jiných oblastech péče výrazné výkyvy podle VZP ČR nejsou.

Nejvíce dá Česko do dávek pro uprchlíky

Co se týče celkových nákladů na zvládání uprchlické krize, největší položkou zůstávají výdaje na humanitární dávky. Podle mluvčí Úřadu práce Kateřiny Beránkové od března do 13. října vyplatil úřad práce 1 334 608 humanitárních dávek v celkovém objemu přes 7,06 miliardy korun. Upřesnila, že uprchlíci podali skoro 90 procent všech žádostí elektronicky přes webovou aplikaci.

Ukrajincům jsme nesmírně pomohli, říká Jaroslav Hanák

Vydanou částku na humanitární dávky pro Ukrajince přesahující sedm miliard korun, potvrdil nedávno ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS]. Podle něj k 13.10. Česko vydalo [státní rozpočet a samosprávy, pozn. red.] na podporu Ukrajinců v Česku celkem 16,9 miliardy korun. Sedm miliard činily výdaje na humanitární dávky, 3,5 miliardy korun jsou výdaje na zdravotnictví a 2,4 miliardy korun stálo ubytování pro uprchlíky. Další výdaje připadají na přímé a nepřímé vojenské podpory Ukrajiny.

Dodejme, že Česko spolu s dalšími zeměmi, jako jsou Polsko, Slovensko, Maďarsko či pobaltské země, nyní vyjednává s Evropskou unií o finanční podpoře na zvládnutí této krize. Jejich ministři pro zaměstnanost a sociální politiku, kteří v minulých dnech jednali v Praze, totiž vyjadřují obavy z další uprchlické vlny z Ukrajiny v důsledku nastupující zimy a dalšího ostřelování ukrajinských měst ruskou armádou. Eurokomisař pro zaměstnanost Nicolas Schmit tvrdí, že EU již připravuje balíček s částkou 3,5 miliardy eur [cca 86 mld. Kč]. Na druhé straně nejsou tu jen Ukrajinci. Do EU aktuálně každý den proudí tisíce lidí ze Sýrie a Afriky.

–DNA–

204 KOMENTÁŘE

    • To snad neni pravda proboha co to bylo za debily co tu vladu volili toto je nejhorši vlada za celou dobu z ODS nikdy nic dobreho nevzešlo kdyby ten Zeman za ňeco stal tak by ji odvolal ale nestoji za nic jak ta vlada……. Jedina strana ktera je a stoji za lidma je SPD

          • To asi zrejme , kdyz jejich tatik nechal padnout veskery nas strategicky prumysl, a ty ostatni pak daroval cizakum , nebo je nechal rozkrast novodobymy vexlaky, kteri se dnes smeji nejen jejich nasledovnikum , tak ale hlavne nasim poctivym a pracovitym lidem.

          • Ano ODS byla dobrá strana dokud byl předseda strany Václav Klaus .Po prevzetí strany p.Topolankem a později ješte p.Nečasem šla strana kopru a stala se nejhorši zkorumpovanou stranou

        • Ale tam byli bývalí komunisté od začátku. Jen museli být správně agresívní, asociálové a sociopatičtí lidé. Protože taqková byla ODS od samého začátku. Ti lidé, které jsem v té době poznala, tací byli. A měli to za plusové vlastnosti, což je pravda – při podnikání, zejména v 90. letech, žádný otloukánek nemohl obstát. A korunu tomu dodal pan Klaus, když řekl, že počítal s tím, že ti, kteří si půjčili od bank miliony, tak je nevrátí. Bylo prý potřebné rozhýbat trh, to bylo důležitější, než poctivost. Takže zejména mladíci, kteří si toho byli vědomi, „ukradli“ peníze v bance, nakoupili zboží nebo továrny, pak prodali, ze státního rozpočtu se konzolidovaly dluhy bance, všichni byli spokojeni… Trh začal fungovat. Moc dobře si to pamatuju. Protože pro mě to bylo tak překvapující a neobvyklé!

      • Přesně,to je doslova ničení už tak zničené,rozprodané, rozkradené naší Země.To je normální Vlastizrada🙏🤮😰😰😰

        • Jenom pro srovnání Kanada, která se nedá srovnávat s CR dala na pomoc Ukrajině pouhých 10 miliard (jen tuto částku si naše vláda tento týden půjčila od zahraniční banky na pomoc Ukrajine).

          • Na co si ta naše ukrajinská vláda hraje,zadlužuje nase děti a vnuky na celá léta a není jim to hloupé a to ani ne pro svůj národ,ale pro národ cizí,hanba vládě.

      • mate pravdu mně nikdy nikdo nic nedal zadarmo, na všechno jsem si musela vydělat a nedej bože nezaplatit složenku. Zajiímalo by mně co pro tuhle zemi udělali UK. Udajně bojují i za nás, jenže to ví i oni moc dobře ,že to není pravda.Takže by tohle meli po zbytek svého života splácet všichni z toho slepence.A ti co je volili.

    • Ať jsi Fialovej hnus a spol. Půjčí dalších 10 miliard na arabský hu.y [red. upraveno] a dopadnem hůř než v Řecku. Rumunsko bude proti nám západ!!!! Proč to ne financuje EU.

      • Nejhorsi vlada vsech dob, oni si pujcuji miliardy na ukrajinske lidi, to je snad zly sen. Co si to dovoluji, vzdyt vetsina lidi je proti, nechceme, aby nas tahle vlada ozebracila. V zivote jsem nebyla na demonstraci , ale proti tehle vlade se priste pripojim. Budou nas miliony, to si za klobouk nedaji.

    • To jsme asi v nějaké realityshow ? Nebo sem se dostal do jiné dimenze ? Nevíte někdo jak se dá vrátit do „normálního světa“ ?

    • Co si to ta vládní lůza dovoluje?
      To už je trochu přes čáru!
      Když říkají, že jsme ve válce, tak před válečný soud s němi – a každý ví, co je za vlastizradu!

  1. Tak málo, milá vládo? Myslíte, že to bude stačit? Jste troškaři, Já vám napovím. Zrušte zastropování energií, zvyšte daně na všechno a nechte české občany zahynout. Ti Ukrajinci postaví nový stát na nohy, jako u nich v čele z vyjímečným prezidentem.

  2. tak to už je vrchol, politici si chtějí navýšit platy a to dost razantně, nevím za co, za to spaní ?
    tam mají šetřit, nebo zrušit úplně zbytečný Senát a jiné politické strany, tak malá republika a tolik politiků, to nemá nikdo, humánitární pomoc ano, ale na dluh, to už hraničí s demencí, proč si nevezmou dluh na pomoc občanům, kteří je živí ze svých daní a nebo jsem zaspal, že jme již Ukrajina, která ekonomicky postaví ČR na nohy?? Vlastenectví a hrdost je těm našim
    blahodárcům totálně u pr…
    Lidé bděte

    • Proč musí politici dělat další dluhy na úkor našich občanů at dají polovinu platů na dluh ale všichni a senátoři také tam je mezi nimi hodně důchodců a to jsou náhrady platy a ještě důchod ti by měli jít příkladem.Nebo je zrušit a k tomu i neziskovky a bude peněz dost a nemusí nás dál zadlužovat.

    • Hledejte v tom špatném to dobré . Společnost se začne radikalizovat . Co to znamená ? Začnou se likvidovat ty , kteří to způsobili . Po čase už nezbydou ti , kteří jsou ochotni volit ODS . Strana skončí v propadlišti dějin . Tak jako ČSSD .

  3. Každý z těch blbců, co pro to hlasovali, by měl dát ze svého platu 90% na ty „chudáky“ ukrajinský. Naše děti můžou umřít, pro ně nejsou léky, 80% lidí žije pod hranicí chudoby a my tu budem živit zdravé a líné Syřany a Afričany a všechnu svoloč co tu je

  4. Zkusme trochu počítat. Ze 300 tis. ukrajinců u nás může být 2/3 dětí a 1/3 pracujících, tedy 100 tis pracovníků. Když těch 100 lidí bude měsíčně utrácet 25 tis. Kč, tak jen na DPH (polovinu za 15%, polovinu za 21%) zaplatí státu za rok 5,4 mld. Kč. K tomu připočítejme odvody firem do sociálního a daňového systému za tyto pracovníky a rázem máme úplně jinou bilanci.

    • Jasne, budou utracet 25 tis. 😀 pan je asi z Prahy…pac na morave je to tak cisty vydelek normalne pracujiciho cloveka…tedy cloveka po jehoz praci je poptavka. Do toho musi zaplatit najem a energie, dopravu a tak tak vyjde. Pokud nekdo plati hypo ma plat vyssi dvojnasobne, ale ma stejne jen usetri za najem. Navic pri techto cenach energii se ceka propousteni, zrovna te skupiny nezranitelnejsich, kdy toto bude stat dalsi penize z rozpoctu.

    • Neni v clanku napsano, ze vetsinou pracuji s vydelkem do 10 000, kde neodvadeji zdravotni ani socialni a na dorovnani pobiraji dalsich 5000 prispevek od statu?

    • Bože, Ty jsi asi řádně článek nepřečetl, a nebo jsi úplný magor !!!
      Jinak si totiž ten tvůj blábol není možné vysvětlit…

    • Proč si Česko půjčuje na zvládání uprchlické krize
      S uprchlickým vízem dočasné ochrany podle Úřadu práce ČR [ÚP ČR] ke konci září pracovalo v Česku přes 88 900 lidí z Ukrajiny. Sociální a zdravotní odvody podle dat zdravotních pojišťoven platí zhruba půlka z nich. Důvod je, že se jedná především o ženy s dětmi. A ty volí zkrácené pracovní úvazky na dohodu o provedení práce [DPP] s výdělkem do deseti tisíc korun měsíčně. Což je zprošťuje od plateb do zdravotního a sociálního systému. Příjem si dorovnávají humanitární dávkou ve výši pěti tisíc korun měsíčně na osobu po dobu šesti měsíců. Následně se dávka sníží na životní minimum.

    • kristepane, to bolí. to už je jako ta myslitelka, co zvyšovala úřednické platy, aby naplnila státní pokladnu vyšším výběrem daní.
      hele, vy vypadáte jako fakt chytrej a vzdělanej člověk. nemohl byste mne naučit jak vytáhnout sám sebe za vlasy z bažiny? já na ten grif pořád nemůžu přijít …

    • Tech 25000 co utrati napred seberou z rozpoctu pres socialni davky, takze 0=0. A 25000 neutrati zadn cech slusn pracujici.

    • A víte kolik jich pracuje přes ukrajinské agentury? Neodvádí ani zdravotní ani sociální pojištění, nebo na dohodu, odvody zase žádné a v neposlední řadě na černo. Takže se státu určitě nevrací to, co nám politici tvrdí

  5. tato rádoby vláda už ví že jí odzvonilo , ale stále se snaží republiku co nejvíc potoit aby nebyla šance se dostat ze srabu do kterého ji lokajská politika análních horolezců včele s hnědou hlavou uvrhla. Češi pochcípejte havně když my budeme dobře zakotvený v Bruselském análu.

  6. Někteří nemaji na zaplaceni energie a jineho.Misto,aby podpořili Česi (např.lidé co statu odváděli poctivě daně),tak si napůjčuji miliardy pro Ukrajince.Žadna vlada neni tak blbá,aby pomáhala tak moc jako naše.Kdy toto skončí?

  7. Je neskutečné co si ta Timurova parta dovoluje vůči občanům této republiky.Je na čase vyrazit do ulic a místo klíčů vzít do rukou klacky

  8. Naše republika nemůže zachránit celý svět. Největší zájem mají na Ukrajině USA,taky hospodářskou likvidaci Evropy, proč my -tak malá země, momentálně v potížích, se snažíme zachránit Ukrajinu.

  9. Proč se píše, že Česká republika si půjčila, proč se nepíše že tahle debilní vláda si na úkor českých občanů půjčila a kolik už vydala na úkor ukrajinců.

  10. Tady už může pomoci jediné, a to vzít do rukou hole, a hnát ty naše slavné politiky třeba až na tu jejich slavnou Ukrajinu !!!
    Oni mají sloužit občanům této země, za to jsou ostatně i dost dobře placeni, a ne ty občany dnes a denně zcela bez ostychu okrádat.
    Je už na čase hodně nahlas říci sborově: A dost !!!

  11. Minuly tyden nam na dovolene v Egypte rekl delegat z CK, jak nastal drtivy narust ukrajinskych turistu do Egypta … ALE z Ceske republiky!!!

    • Absolutní nesmysl. Spousta Ukrajinců nemá ani pas!!! A pokud požádala o ochranu, ztratila by ji při odjezdu ze země a při případném návratu se jim neobnoví Já chápu, že se tady sešli lidé, kterým Ukrajinské matky s dětmi leží v žaludku, nicméně si můžete být jisti, že na dovolenou do Egypta nikdo nejezdí. V Egyptě a v Turecku je naopak velké množství RUSKÝCH turistů. Zřejmě Jste asi nepoznal rozdíl mezi ruštinou a ukrajinštinou 😁

      • Matky a děti by snad ani nevadily, obzvlášť pokud by přišly z válečné zóny. Tady spíš vadí ty mladí ze západní Ukrajiny a mafiáni co se sem dříve nedostali.

      • Vážený pane, rozdíl mezi oběma jazyky nepoznám už jen proto, že jimi nemíním ani hovořit, ani v nich číst. A k tomu, jak jsou tito „utečenci“ šikovní v získávání podpor, darů a sympatií všeho druhu není co dodávat.

      • Jo jasně ani do Tuniska nejezdí bylo jich v letadle z Prahy přibližně jako Čechů alespon tady neblej nesmysly ty podržtaško.

      • Osobní zkušenost: v červnu jsem byl v Antálii (Turecko) a po debatě s Ukrajincem z Oděsy jsem se dozvěděl, že je už druhý měsíc v cizině (Bulharsko, Turecko) a to i se svou rodinou. Podotýkám, že to bylo ve vyhlášené destinaci a v areálu hotelu hlídaném ostrahou. Takže žádná levná záležitost.Tak tady neblej nesmysly ty podržtaško.

  12. 1939 okupace fašistickým Německem,1968 okupace státy VS v čele se Sovětským Svazem,2022 okupace Ukrajinou-tady je ještě navíc naše stupidní vláda vítá s otevřenou náručí.A ten Ukrajinský herecký šašek od září za každého podnikatele ve věku 18-60.let,co se rozhodne jít legálně okupovat ve svém SUV jakýkoliv jiný stát, vybírá kauci ve výši 5.tis US Dolarů.

    • Pane Petře. Je to tak, že z našeho kulturního pohledu na mobilizaci vyplývá, že když je mobilizace, obvykle od věku do věku, tak to znamená každý chlap v tomto rozmezí a nic jiného. Kdežto Ukrajinci, kteří samozřejmě na rozdíl od jižních národů pracovití jsou, tak v tomto směru, mají hodně blízko k Rusku. A tam se to chápe tak, že se jedná o jednu z podmínek. Tedy může být odveden, ale nemusí být odveden. To záleží na okolnostech. A jaké okolnosti to jsou, to zase záleží na situaci. A jaké situaci? No to se vždy uvidí až na místě a posuzuje se to podle toho, kdo to posuzuje. Jistě chápete, proč se jedná sice o velmi odvážnou, ale současně o jednu nezkorumpovanější zemí. Vzpomínám si, jak v jednom časopise, to už bylo dávno, popisovala Ruska, jak vidí život v ČR, když zde dlouhodobě žije. A nepřestávalo ji fascinovat, že když se v ČR řekne, že oběd bude ve dvanáct, tak že skutečně ve dvanáct vždy je a že lidé skutečně ve dvanáct také jedí. To tam prý běžné není, když se řekne, že oběd je ve dvanáct. Takže Zelenskyj zase nic tak neobvyklého, nebo nepochopitelného nedělá. Podporu obyvatelstva potřebuje a to tyto věci takto chápe.

      • Fénix, Vy …, šetřil jsem nebo se podílel na šetření Ukáček za zlodějiny, vraždy, vydírání, žhářství a vyhozený auta do luftu i mučení podnikatelů v ČECHÁCH !!! Ale … žádného poctivě makat, když k tomu nebyl pořádně donucený mafiánským bratrstvem!!! Dřív, než začla tahle … válka!!! To chcete ty zkorumpovaný … hájit v čele s jejich vyfetlým šaškem napojeným na organizovaný zločin a drogaře?? Se tam odstěhujte !! Ušáky dosazený šašek jen pomáhá rozdmýchávat ekonomickou krizi Evropy pro ovládnutí světa ve prospěch USA, to má být Nový řád a kdo to nevidí je dem..nt. Proč?? Úpadek ekonomiky USA a narůstající dluh u Číny. Hledejte fakta.

        Jinak koukněte a hledejte kde je pravda:

        https://pravda24.cz/hlavni-zpravy/bonbony-drevo-ropa-kov-spojene-staty-dal-nakupuji-v-rusku-za-miliardy-korun/bohdancumpl/

        Psal UK deník ZN !!!!

        Proto i tohle: https://www.novinky.cz/clanek/domaci-dezinformacni-weby-maji-namale-40411475

        co viselo nedopatřením na uplaceným Seznamu – odkaz stejně poplatných Novinek a nedopatřením celou hodinu, než to stáhli! To aby Ti … z 5kolky mohli vrátit ČR do r. 1950 a umlčet lidi !!! Jinak jim moc času nezbývá!!! Cucáte tady nějaké fascinace nějaké rusky buhví ze kdy. Koukněte na odkazech na datumy!!! Další otázkou je proč to všechno… ?
        Proč v USA znovu „výzkumem“ vyzbrojili Covid na 80% smrtnost?? Aby jim zas v Číně unikl???? Proč se … do TW a Číny? Jen aby tu III WW rozdmýchaly!!!! O nic jiného než nadvládu jim nejde a tihle … z UK a pohunci nyní v čele s naší 5tifialovou vládou jim v tom jen pomáhají, u nás i dobře zaplaceným vlastním … si do vlastního hnízda, a to si pište, že budoucí historie tohle potvrdí!! Tohle hájíte, omlouváte a hledáte pro to, co se tady děje vysvětlení??
        Proč je u západní hranice ČR najednou 30x víc Ukrajinců( chlapů mezi 18 – 45 roky věku než bylo, než začal Ušák slibovat šaškovi z Ukrajiny NATO a Puťku od ca r. 2010 nikdo neposlouchal !!! Ne ukrajinek s dětma, frajere, ukrajinců chlapů!!) – protože může, ale nemusí být odveden?? Co Vy jste to za „matlu“…
        Kdo myslíte, že shodil Nord Stream? Pátrejte, najdete komu se to hodilo. A pozadí??? V Evropě a Asii nehledejte… V Evropě hledejte, proč si brat Slovák musel zaplatit, stejně jako opět jednat Maďar, protože jsou EU u …, ale svůj národ padnout nenechaj.

        Čtěte a hledejte nejen na netu, pochopíte to jestli nejste s IQ hodně dole, budete číst z obou stran a uděláte si názor víc objektivní, než to co mainstream nabízí a vláda chce blokovat, aby nic než schválený mainstream nezbyl. Čau, Milan

        • To všechno vím. Ale že Ukrajinci povětšinou pracovití jsou, o tom se přesvědčuji dnes a denně. To nelze popřít. A o tom, že jejich přístup ke společnosti je takový, že je to jedna z nezkorumpovanější země na světě, jsem psal v jiných příspěvcích a v tomto jsem to naznačil také. Z toho také vyplývá, že ty jejich mafie jsou tam rozlezlé podobně jako na jihu Itálie. Ale tam je policie nahání a na Ukrajině byly ve vládě. A s tím obchodováním, to je všeobecné. Proto ekonomické sankce na Rusko fugují jen na půl. Kde je poptávka, tam je i nabídka. A z toho důvodu je třeba obyvatelstvu filtrovat informace, jako že vše perfektně funguje. Mně šlo o to, aby s kvůli Ukrajincům nezapomnělo na to, že po Green dealu se v EU připravuje mnohem násobnější hrůza, a to ve změně azylových pravidel. Kdyby toto prošlo, byli by Ukrajinci a i ta půjčka pro ně taková drobná banalitka. To mi můžete věřit, protože politiku a ekonomiku pozorně sleduji hodně dlouho.

  13. Pokud chceme machrovat – tak na to nejpve musime mit! Mam budou vsechno zdrazovat, navysovat dane, posouvat odchod do duchodu – protoze mame dluhy… Tak si pujcime – aby jsme mohli „pujcit“ ??? Hnus jeden fialovej…

  14. Rakušane,ty už v té své palici máš sra.ky a ne mozek.Už táhni s tou Ukrajinou do p.dele [red. upraveno] a odstěhuj se tam i s tou zku.venou vládou,která nám je vše zdražuje a cpe do chřtánu americkým hajzlům a Ukrajině a tem nenažraným Ukrajincům.Dej jim svůj plat a z.echni ty zm.tku Už tam brzy nebudeš ty ku.vo a pak poznáš na vlastní kůži co jsi napáchal.Celý národ s tebou a celou vládou nekompromisně zůčtuje.Jan.

      • Za to Ty jsi podle příspěvku inteligent, kterému jeho vlastní názor musí někdo nadiktovat.
        A pro Tvůj příspěvek níže poslaný, moc ses neučil vzhledem k Tvému písemnému projevu.
        Boží hovádko fialové ….

  15. kudla se mi otvírá v kapse kterou tam nemám. tato vláda nás vratí hodně zpět začněme si zvykat zase na fronty

    • Za to vláda nemůže, že nemáš ani na kudlu. Měl ses lépe učit. Nejenom bys uměl pravopis , ale třeba by i na ten nožík z druhé ruky bylo.

  16. A co takhle si „půjčit“ na drahé léky, pro naše děti a případně těžce geneticky nemocné občany, aby nemuseli jejich rodiče někde prosit a žebrat o finanční pomoc.
    To je nenapadne ???
    Takovou půjčku bych rád já a věřím, že i ostatní, platil, protože to by mělo smysl.

    • Přesně,mému dítěti jsem musela platit asistentku ve škole ze svého a platila daně Jak vul a přišli ukradla a školy plně asistentů zdarma.hnus a lezprdelactvi a krutost vůči vlastním nemocným.Necht je ztrestá Bůh.

  17. Děkujeme vládo, že jsi nás zachránila a nepadají nám bomby na hlavu. To je panečku masáž , a hodně lidí stále žije v tomto domnění.

  18. Ukrajinská sebranka má vše zadarmo a na naše lidí a děti se pořádají humanitární koncerty a sbírky, že jim není hanba ,

  19. Tato vláda je nejhorší která kdy byla. Braly jste si další dluh, tak si ho splaťte ze svého. Já a moje rodina ho platit za Fialu a další grázly platit nebudeme a ještě za Ukrajině.

  20. Že se nestydí tohle vůbec schválit. Místo toho, aby si snížili platy, nás poučují o tom, jak šetřit. Oni zrovna nás nemají o čem poučovat. Žijou si v luxusu a nemusí počítat každou kačku. Češi už nejsou na prvním místě, teď už to jsou Ukrajinci. Nevadí mi ti, co tu pracují dlouho, nebo ti, co sem přišli a opravdu pracují, ale ti, co sem přišli a sedí na prdeli doma a jen berou od státu…tohle má zajistit jejich stát, jenže už se nepíše o tom, že jejich stát je zkorumpovaný. A všechny peníze a zbraně, kterým jsme jim tak milostivě věnovaly, se nedostali ani těm, co to opravdu potřebovali…škoda slov.

  21. A druhá věc, když už chcete být tak hodný a chcete pomáhat, tak udělejte něco s tím, že nejsou základní léky, že jsou výpadky. Normální penicilin není, oční kapky pro děti nejsou. To jste vše dali Ukrajincům? Že se nestydíte…já zapomněla, vy se nestydíte, protože normální rozumný člověk má po takovém činu výčitky svědomí…ať táhne Fiala a jeho sebranka zbabělců tam odkud přišli.

  22. Tak to je ještě „lepší“, než si půjčit na dovolenou nebo na vánoční dárky.

    Zajdu za sousedem, ať si vezme půjčku a ty prachy mi dá.

  23. To je bomba. USA to řeší přes lend and lease, aby na tom vydělali (stejně jako na 2. světové). My to darujeme a ještě si na to půjčíme.

  24. Děkujeme vám za vaši blbost a postoupili ste do dalšího kola.
    Jen tak dál,pujčujte si,rozdávejte,zvedejte si platy,nabírejte víc úředníku,informujte médiá o rozhodnutích,které se teprve pujdou schvalovat a na burze to stojí -31.000.000.000 a češi můžou chcípnout!
    Bravo česká vláda i ti co tam rozhodujou,pomáhejte všem,jenom lidem doma ne!

  25. No, já to vidím ze dvou úhlů pohledu. Jeden je, že Evropa si vždy vše pohnojí. Socialismus zdevastoval střední a východní Evropu. To je dodnes vidět na platech. No a to nové humanitní a zelené náboženství postihuje Evropu celou. Z tohoto úhlu pohledu, když to logicky jinak než špatně dopadnout nemůže a je vidět, že to špatně dopadá, je dobré, že tu vidím Vasila a ne Ahmeda. Tím však dobré zprávy končí. Takový razantní nástup lidí ze sousedního státu, který rozhodně není ze zcela stejného kulturního prostředí (to bylo vidět, jak to na Ukrajině fungovalo), je všeobecný problém. Kdyby to bylo na rok, či dva a protože to jsou hodně ženy a děti, které byly tímto přesunuty do bezpečí, četr to vem. Avšak i to vytváří tlak na veřejné peníze, protože hodně z nich přišlo bez ničeho, také tlak na dostatek bytů, které i tak moc nejsou a další. Takže visí na krku i tak zchudlému obyvatelstvu. Navíc to nenutí některé podnikatele zvyšovat mzdy, protože ti lidé rádi vezmou i mizerně placenou práci. Podle mne je to nyní tak, že „barák je v plamenech“ a shoří tak jako tak, proto bych na půjčku ani tak nenadával. Ale lidi pozor! Dobře všichni na sobě vidíme, jaký vítr v hospodářství a tím i v peněženkách nám udělal Green deal. Válka na Ukrajině to jen dobře odhalila. Ovšem v EU pořád pracují na tom, zatím se jim to sice moc nedaří, ale neumlévají v tom, že změní princip řešení uprchlíků. Teď je to tak, že okrajové země musí hranice EU hlídat, dokonce na to i nějaké peníze dostávají a každý migrant, který do EU vstoupí, tak musí v té okrajové zemi požádat o azyl, nebo o ochranu. Proto Maďarsko a myslím i Bulharsko postavily plot. A ta země s ním to řízení musí zahájit a také i ukončit. Nově se už v EU nějakou dobu snaží o to, že by to dělala nějaká evropská nezávislá agentura (něco ve stylu našich neziskovek), které by to azylové řízení za celé EU dělala nezávisle na vůli vlád a pak by také i rozhodovala, do které země bude takový uprchlík přidělen. A ta země ho pak bude mít jako uprchlíka se vším všudy. Souběžně s tím zkouší prosadit (zatím ve fázi návrhů), že by se sjednotily i sociální dávky v této oblasti, aby pak státu přidělení uprchlíci neměli finanční důvod se volně mezi zeměmi EU přesouvat. Je jasné, že zatím ke shodě nedošlo. Ale na tom, aby k nějaké shodě došlo, se intenzívně pracuje, tedy jedná. EU by to sice mohla prosadit hlasováním, ale bojí se obrovského rozkolu v EU. Protože rozkol je předpokojem rozpadu a toho se unijní politici bojí jako čet kříže. Nechci vám lidé říkat, jak máte věci vidět. Ale můj názor je, že věc s Ukrajinou, myslím tím tu půjčku, je už věc propáslá, protože ti lidé zde už jsou. A nakonec nejde o nějakou závratnou částku. Ale když se nebude dávat pozor na to, o čem jsem tu právě psal (já to pozorně sleduji, proto o tom zde píši) a unii se přes politiky jednotlivých států v této věci podaří najít shodu, tak celý Green deal s dnes naší půjčkou pro Ukrajince, bude proti tomu jen taková drobnost nestojící za pozornost. Řekl bych bude to takový Green deal na druhou. Navíc bez možnosti jakéhokoliv návratu zpět, což u Green dealu dnes ještě lze. Nakonec i většina Ukrajinců se zřejmě do klidné země bude chtít vrátit. Když už jsme bohužel projeli Green deal, a ten tu teď jako upír tvrdě úřaduje, nemusíme projet tuto násobně větší hrůzu, o které se v EU intenzívně jedná. Sledujte to! Protože to vše jako obyvatelé vždy slízneme a zatáhneme.

  26. Dalších deset miliard. Kdy nám Ukrajina z toho něco vrátí? Nejzkorumpovanější stát v Evropě neměl na splácení ani před válkou. Jsou to všechno peníze vyhozené z okna. Milá vládo, nepřeji si, abys mne a moje děti dále zadlužovala. Raději čestně odstup, dokud je čas.

  27. Tento slepenec diletantů,který nám součastně vládne jsme si zasloužili,nebo hlavně ti co jej volili. Není to už možné vše svádět na Babiše,to snad už chápe i ten největší hlupák. Ještě příjde doba,kdy češi procitnou a budou chtít změnu,ale to už bude pozdě.

  28. Na tyto euforisto-populistické činy je peněz dost,nejhorší je pták,co do vlastního hnízda kálí. [redakčně upraveno]

  29. Mám pro naši vládu návrh. Odhlasujte nový zákon (nařízení), že platy soudců nejsou závislé na vašich. Tak, aby soudcům mohl být plat navýšen, ale váš zmrazen. Takhle se vymlouváte, že si musíte nalít do korýtek, protože soudci … navýšení vašich platů je pro někoho měsíční plat. Pokud to uděláte ve zkráceném řízení (není se o čem dohadovat), tak ta úspora může jít na podporu Ukrajincům. Jinak mi není jasné, jak můžete cizincům rozdávat něco, na co si musíte půjčit a chtít to platit po nás a dalších generacích.
    Tohle je špatné hospodaření se svěřenými prostředky a zneužití své pozice na úkor naší země a jejich obyvatel :o(

  30. K této vládě není co říci,pokud bych se chtěl vyjádřit určitě by mě čekalo stíhání možná i za paragrafi,které neexistují,ale alespoň toto JDĚTE UŽ DO … MILÁ DOBROTIVÁ VLÁDO!!! [redakčně upraveno]

  31. To je fakt super….. dluhy na placení příspěvků ukrajincům…. když vidím ty super auta a ještě si chodí pro dávky … hm… zajímá to někoho???
    peníze mají dostat potřební ukrajinci, ne automaticky všichni…. ať ty super luxusní auta prodají… ale to chceme asi po tý naší vrchnosti moc…

  32. Ať to ti … plaťej ze svých vysokých platú. Ještě nebylo húř ani za komunistú za nich bylo mnohem lépe. [redakčně upraveno]

  33. Ukrajinci tady skupují byty domy auta tak Fiala jím ještě pomuže no naděláte však naše děti to zaplatí. Co jste volili to máte !!!!!!!!!!!!

  34. A kolik si půjčí na naše nemocné děti, na které se dělají sbírky, na důchodce, které ceny energií vrhají do bídy, na lidi, kteří přišli díky energetické krizi o práci atd.??? A to si ještě v tom všem marastu politici zvednou platy o desetitisíce… Nevím, jestli žiju ve správné zemi, ikdyž je moje rodná…

  35. Proč!!!Češi mají čím dál tím hloubž do kapsy,důchodci kradou v obchodech základní potraviny protože prostě nemají a jsou zoufalý a pro svobodné matky s dětmi jsou potravinové banky prázdné…a mi tu zadlužujeme stát a další generace jako by nebylo zítřka 🤬🤬Fiala a jeho vláda posílá Český národ do …, všechno … UKáčkam, … … a lidem z Moravy peníze po tornádu ještě stát nedal HAMBA. [redakčně upraveno]

  36. Těchto peněz mi není líto. Ukrajina je první zátaras před fašistickým Ruskem. Je povinností Evropy, tedy i nás, jim pomáhat. Jinak většinu současných problémů jsme si ušili sami. Populistický lump Babiš zadlužil tuto zemi na generace dopředu a hospodářství předal v katastrofálním stavu. Inflace mohla být poloviční. Být u vesla nyní, tak ČR na 100% zkrachuje. A jelikož jsme bez €, tak by to byl pád z pěkné výšky.

    • Příteli, ty budeš asi z dvojčat co? Asi nepamatuješ když tu vládl zmetek Kalousek. Ještě to sveď na komunisty a je vymalováno. Pokud lidé jako ty nebudou ve svěrací kazajce lepší to nebude.

  37. Pokud Fialová bída nezmizí, jsme v (WC) jinak budeme muset vzít do rukou vidle a cepy. Blbější vládu jsme nikdy neměli, podotýkám NIKDY a to se tu proháněli Švédové, zažili jsme fašismus, Klementa Gottwalda, ale takoví pitomci tu ještě nebyli!!!

  38. HMM, si tak jako říkám, jestli v tomhle socialistickym chlívu má ještě smysl vůbec platit daně. Chlastat jsem přestal za Socanů, hulit za Babiše, teď si dělám i vlastní elektřinu. Ze spotřebních daní mi zbývá odbourat tedy už jen benál a naftu. Ale za čáru to mám 50km, to jde jen někdy a na elektřinu jezdit nebudu. No asi i za cenu minimálních zisků nabídnu nějakej business Pšonum nebo Helmutům…. Tohle co tady předvádí podporovat fakt nebudu. Tohle není ODS jak si ji pamatuju, tohle je (tragi)parodie.

    • S tou ODS. Často si poslechnu Klause. Jeho ego je neuvěřitelné a aby neutrpělo, že ta tranformace byl jeden velký tunel, tak tehdy dal amnestii řadě megazlodějů. Není to rozhodně zářný příklad politického velikána. Ale přesto ekonomický mozek má a politicky je to liška mazaná a podšitá. A už dlouho před tím, než se Fiala dostal do čela, tak se o něm vyjadřoval s velkým despektem. A měl opět pravdu. Stejně jako s EU, že je třeba být ostražitý. Fiala skutečně nepracuje pro ČR. On nepracuje ani na sobě jako politikovi. Politikovi, který má nějakou vizi, za kterou stojí. Připadá mně jako upocený úředníček, který se zoufale snaží, že než se dostane do stavu, kdy neudrží ani meč, ani moč, aby se uklidil na nějaké dobře placené místečko v bruselském močálu. Tak aby byl s ním za dobře, tak neustále opakuje evropské, evropské řešení. Tomu odpovídá i to, že když promluvil k národu před volbami, tak jen plácal, že východiskem z dnešního energetického marasmu je zvýšit své úsilí v Green dealu. Zřejmě, čím víc pruhů, tím víc Adidas. I ten Zeman, na kterém nikdo nenechá nit suchou, řekl, že řešením je pořádně roztopit uhlím pod kotli (zelená, nezelená), aby nabídka eletřiny vzrostla a ceny klesly. No a podle toho ta ODS, pětikoalice a nakonec i tato diskuze vypadá. Nakonec očekávám, že to bude lahůdka i při volbě prezidenta. Předpokládám, že vítězem bude buď zloděj, nebo komunista. Takže to vlastně vyjde na stejno.

  39. Lidi, vy jste se tu pustili do vlády kvůli Ukrajincům. Proti tomu nic. Ale přečetli jste si pozorně poslední ty tři věty článku? EU, jakož i jednotlivé státy žádné vlastní peníze nemají. Jsou to vždy naše peníze a samozřejmě peníze všech občanů v Evropě. Případně jejich dětí a vnuků. A přečtěte si prosím v této souvislosti také ten můj dlouhý příspěvek.

  40. Fialu a tu jeho bandu zlodějů by měli soudit za vlastizradu, sebrat jim veškerý majetek, taktéž jeho příbuzným a napařit mu nejvyšší možný trest.

  41. Půjčit si 9,8 miliard asi za 5% p.a. při inflaci 17% se zdá být výhra. To ale asi mnoho lidí nikdy nepochopí.

  42. Proč si půjčujeme MY pro Ukrajince, když si půjčit mohou sami. Pokud je chce vláda podporovat, může ze svých platů. Jestli je chce např. někdo ubytovat ať nechce za to ale úhradu od ostatních z našich daní.
    Naše děti a vnoučata budou muset pracovat a do důchodu odejít později aby mohly dluhy za UK splácet už jako evropská kolonie Ukrajiny.
    Jde jim o to nás obsadit a odzbrojit. Je jich 40 milionů.

  43. Mily ukacka, milujte se a mnozte se. Na Cechy mi se… ale pro Vas vsechno. pred 14 dny jsem byl v te zk.,,ne praze tolik luxusnich aut s ua znackou jsem nevidel. podle mne zluta a modra je fialova??? nejhorsi co nas potkalo. vradte nam jakese.

    • Kdyby v EU prošla ta změna azylových pravidel, zatím to sice moc nevypadá, ale mohlo by se to rychle změnit, tak vám garantuji, že časem byste na ta auta s ukrajinskou značkou vzpomínal jako na auta velevážených hostů. Na to vemte jed! Zkuste si o tom na síti něco přečíst a zkontaktujte svého poslance ze strany, kterou jste volil, jak se na tu věc dívá. To neberte, že se tímto někoho zastávám a že kritizuji váš příspěvek. Ale je rozumné se také zajímat nejen o to, komu ze své hubené kapsy přispěji, ale i jaká hrůza násobně větší se na nás chystá. To, že ve strukturách EU tato agenda nyní těžce drhne a moc nepostupuje, nic neznamená. Naopak. Může se to změnit stejně rychle, jako se rychle změnil dříve absolutně nemyslitelný, nyní zcela samozřejmý volný pohyb ukrajinských občanů po naší drahé a milované vlasti. Navíc bez jakékoliv kontroly. To jen k vaší větě, že to je to nejhorší, co nás potkalo. Nejsem vševěd, ale stará pravda je taková, že nikdy není tak špatně, aby nemohlo být hůře.

      • Pardon, jsem jen Čech v Čechách. Jsem již v dúchodu a celý život jsem dělal pro sebe a naší vlast. Rozhodně ne pro Ukáčka.

        • Určitě jsem! To, co zde neustále opakuji je toto. Napadlo vás i ostatní před dvěma roky, že se zde zcela volně a bez kontroly budou pohybovat desetiticíce, dnes už statisíce občanů ze státu, pro který platila vízová povinnost? A náš stát si na ně ještě bude brát půjčky? Tato je totiž už druhá. A ty důvody pro vízovou povinnost pominuly? Víte, jestli toto považujete za hrůzu a vážný problém, tak opravdu politiku nesledujete. To rozhodně není výtka. To sledování totiž zabere jistý čas a ne každý to dělá. Ale ujišťuji vás, že skutečná hrůza, ne tento, spíše technický problém (Ukrajinci a nová půjčka), tu nastane, pokud by prošla změna azylového řízení v rámci EU, na které se pracuje a při které by se na názor občanů suverénních států, kdo bude bydlet vedle jako jejich soused, už ohled nebral vůbec žádný. A je také jasné, koho bychom zde hojně potkávali. A píši to proto, že zde je už skoro dvě stě rozhořčených příspěvků a k té hrůze, na jaké v EU cíleně pracují (zatím o ni neúspěšně jednají), ani zmínka zde. A když by toto prošlo, tak vás ujišťuji, že by diskuzi zde, i jinde, hned zrušili. Takže toto, co nyní nastalo, za vážný problém nepovažuji, alespoň v porovnání s tím, co jsem zmínil. To by pak byla skutečná katastrofa. A věřte mi, že kdyby to skutečně prošlo a nastalo, dal byste mi za pravdu. To není žádná věštba, ale odpozorované zkušenosti, jak to v politice a hospodářství chodí.

          • Možná jsem —-, ale také situaci nékolik desetiletí sleduji. A na toto nemám opravdu co říct. Ukačka nám pomáhali, jestli o tom víte v 68 roce. Byli jich tu dvé třetiny z osvobozujicích vojsk. A světe div se, kolik zabili Ćechů či Slováků. Sláma u kravína. Nemám je vůbec rád a teď mne smažte.

          • A vysvětlete mi k čemu je Shenghenský prostor?? Aby sem táhli miliony ir. afr. lyb. afg. a jiných pro dávky?? Proč nepracují ve své zemi pro svoje blaho????? asi mám zkreslené názory.

  44. Je to hloupé a sprosté vůči Čechům v naší zemi, vláda na nás se.e a cizim rozdává, dělají z nás pitomce a ještě si u toho tleskají. Českym lidem zdražování a svetry a Ukrajincům modré z nebe a miliony. Vlado ČR – Jděte se vys.at
    !!! Jste banda vlastizrádců !!! … vás na místě je málo !!! [red. upraveno]

  45. Vlado ČR – DEMISE, DEMISE, DEMISE. Stydím se za VLASTIZRADCE v naší vládě !!!!

    Revoluce !!! Revoluce !!! Revoluce !!!

  46. hnus co se děje oni nejsou při smyslech a Fiala tomu vede (neb tomu velí vyvalení Rakušan si myslím, Fiala je NOUMA!! tak řvali že zadlužujeme vnuky a tět to dělají to SAMY hnus 28.10 se sejdem v BRNĚ zelnak ve 14 hod. na tom má podíl rychetský díky mu

  47. Tady to máte českéj národe““ každému se cpete do …, vyvěšujete vlajky.. děláte milionové sbírky ..a teť vám Ukrajinci ukážou“““ dobře vám tak. … českej národ [redakčně upraveno]

  48. Vláda sycaku zastavte placení církvím ať dají na bližší své.
    Klac ky do ruky je asi pozdě jsme priposrany národ
    Už budeme platit úrok 500 mil. Ročné
    Zvěrstvo a to chcete Babisovi vyčítat dotaci
    50 mil. Kterou vrátil? k čemu ten priblblej soud
    Zmrazit okamžité platy polityku a snížit ať platí že sveho

  49. Sami jsme ve srabu a ješťě si půjčujeme kvůli Ukrajincům je to sice hrozné co se na Ukrajině děje ale zadlužovat se kvůli nim opravdu 🙈🤦 😤 vláda zadarmo drahá ať si to splací Fialka se svými kumpány z vlády

  50. kdyz je u vlady analfabeticka zdrogovana banda zlodeju a nepolitiku tak jak to ma vypadat volby byly zfalsovane nikdo normalni by tuto bandu zlodeju nemohl volit takze28,10.v brne na zelnaku uz je to do nebe volajici zlaty andrej babis za neho bylo stokrat lepe hlavne duchodcum a matkam s detmi…..

  51. Od roku 1990 stojí všechny vlády za ho..no.Naší republiku rozprodali,rozkradli a zadlužili.Nejlepší by bylo těmhle lidem majetky sebrat a vrátit je do státní kasy a vyhnad je od koryt. Ale nemáme nikoho kdo by to udělal. Tak tento stát bohužel skrachuje pod vedenim těhle politickejch borcú !

  52. Fialo, ty se budeš brzy společně s těma svýma kumpánama zpovídat u soudu za vlastizradu.
    Hoši, už se vám vaří voda, ale na kávu to není.

  53. Hlavně, že Český lid nemá pomalu co do huby a za co žít to nikoho nezajímá :-(. Všem dát 25000 Kč na měsíc, žádné výhody a hned by bylo vidět změny. Takhle nic neudělají nikdy 🙁

  54. a … se smeji, jak … pekne pujcili na 5% urok …. tyjo, nic sami … ukr. nedali a jeste na nasich ekonomickych diletantech si vydelaji pekny urok …no, kdo zase na valce vydela je kazdemu dopredu jasne …. a jeste otazka > kdo a kdy uhradi tu pujcenou castku, resp. pul miliardy rocne je urok a z ceho chteji uhradit tech pujcenych 10 miliard ? asi by meli setrit s tech svych premrstenych platu a odmen a nahrad …. a i to vezeni, kam je snad jednou dostaneme, by si meli platit ! parchanti ! [redakčně upraveno]

  55. jeste si meli nasadit jarmulky …to jsou teda ksichty! a jak se nam vsem smeji ? to je opravdu vysmech…jen doufam, ze si to budou cechacci pamatovat az pujdou k volbam nebo az se bude svolavat povstani a defenenstrace … a dole sedlaci s vidlema …doufajic, jestli je nedozeneme ke spravedlnosti my, tak snad je dozene karma….tolik lidi, co je nenavidi, to musi mit nejaky efekt, jestli je to ale dabel, co je pripravuje v aspenu,tak jsou na to psychicky vybaveni a svedomi ??? to uz davno nechali nekde na hnojniku ….

  56. to jako si zridi v cr kazdej ukr privadrovalej ucet v bance a pak elektronicky pozada, vubec tady ten ukr nemusi byt a jen elektronicky pozada odkudkoliv a pak mu to chodi na ucet, ze kteryho si to online prevede kamkoliv ???? jste blbi nebo navedeni ? a oni si jeste pujdou do nemecka a do francie pro dalsi davky a zase elektronicky ….a do spanelska se pak opalovat …. vyborne !!!!! neletet jako vrana takove lisce podsite , tomu se rika uspech ! celou republiku potomci nasich okupantu odzbroji a jeste pak obsadi …. 5 milionu pracujicich z CR ma dotovat 40 milionu ukr ? asi padli na hlavu…. to jsem zvedava, kdy to vrati….tedy ze sveho, az budou brucet a nebudou mit tyhle platy a odmeny a nahrady, coz je vlastne 180 tisic mesicne , staci byt jen poslanec, ministr a vlezt do nejakyho vyboru, jakoby nestacilo ze misto 9 ministerstev uz si zridili 17 !!!???

  57. Dobrý den den to snad není pravda ,nic proti Ukrajincům ale bydlí si u nás nadstandard většina z nich ,a o naše lidi jse stát nedokáže postarat a o cizí jo, hamba ,ostuda a ještě jsi na to půjčí .

  58. Tak jsem si právě projel všechny příspěvky a stejně pozorně jako sleduji politiku, jsem si přečetl (už poprvé) také i článek. Přiznejte se lidi, když se tu tak rozčilujete. Kdo z vás si všiml, že se nejedná o skoro deset miliard korun? Ale toho, že o další peníze, tentokrát o deset miliard korun. V článku se o tom píše a právě jsem zapátral, že to pravda je, že už v dubnu si ČR půjčila ke stejnému účelu zřejmě poloviční sumu. Co jsem si všiml, že Jarka, Antiexetor a Ferda tím, že v příspěvku sumu zmínili, se tomu přiznali. Ale co vy ostatní? Sledujete pozorně i další věci z evropské politiky? Mimochodem. Co nás bude stát Green deal, i kdyby ho poměrně rychle odstavili, tak Ukrajinci proti tomu budou jen takové drobné. A už tam od první migrační krize pečou novou hrůzu v podobě změny azylového řízení. Totiž, že EU rozhodne, kdo azyl či ochranu dostane a také jen EU rozhodne, komu kdekoliv Evropě bude tento dělat spoluobčana. Ne jednotlivé suverénní státy. Ale přesné rozpracování o ochraně unijních hranic, nic moc. Tím chci říci jedno. Až vám hlavy vychladnou, nehoďte tyto věci za hlavu! Sledujte dále! Nejedná se o přípravu věcí typu „brnkačka“, ale pořádné průšvihy! To, že byl v Evropě přes třicet let poměrný klid, prosperita a bezpečí, nic neznamená!

  59. no…..ono ani tak nejde o Ukrajinu.Ukrajina je pouze nástroj a důvod…..Rakušan a Fiala moc dobře ví, o co tu jde.A me je to jasne taky….nepochopi jenom b ….

  60. Měli by to splatit ti, co si to schválili a půjčili. O České občany v nouzi a bez domova se stát neumi postarat. Ostuda. Ukrajina je bohatá země, nechápu proč to třeba VZP neúčtuje zdravotní péčei nějaké Ukrajinské pojišťovně na základě smlouvy? Naše vláda hraje machry, ale hajzly mají na chodbě. Zadluží nás na generace dopředu. Brada je banda …*. [redakčně upraveno]

  61. To jako zaplati vlada ze svych platu po mesicich jejich vladnuti.Je to svinstvo co si dovoluje tento sileny petislepenec vycuranku.Vezmou si pujcku v radu miliard,milionu a oligarchove to shrabnou a utecou s tim za kopecky.Proc se neskladaji ukrajinsti oligarchove kteri rozkradli na UA co mohli.zelenskyj je take mezi oligarchama.Uz dost bylo uA dost jim pomahame na nas vlastni ukor.Nemam rad jak ukrajince tak i rusaky stejna verbez.

  62. ZAPRODANÁ VLÁDA V ČELE ŽLUTOMODRÍM MOZKEM(FIALEM)tet jim nevadí že ZADLUŽÍ NAŠE VNUKY!!!!!NENIDÍM UK…CÉ ukrajinci jsou prolezlí oligarchy kteří se válejí na plážích. jsou …, kradou ropu a plyn vše se dá dohledat, kdyý to smažete klidně vám to přijdu říct do očí si tu cestu do prahy udělám [redakčně upraveno]

  63. Tady je to jeden chytrák vedle druhého. Opravdová elita národa. … jste všichni. Měli byste se stydět. Poctivý člověk, co poctivě maká, tak se má u nás dobře a nemá absolutně problém, když pomůže lidem prchajícím ze země zasažené válkou. Říká se tomu solidarita. Ale to u sobeckých, vymaštěných, agresivních…, kteří závidí druhým, že dostanou pár drobných na bydlení a jídlo a oni ne, tak to těžko najde. Stydím se za vás, stydím se za svoje spoluobčany, kteří se takto chovají. Nepřeji nikomu nic zlého, ale vám bych na vlastní kůži přál poznat jaké to je, když vám vyletí barák do povětří a všichni se k vám otočí zády. Styďte se. Vlastenec je hrdý na svou vlast. A hrdý jsem, když vidím, že se má vlast neotočila zády k jiné zemi, která potřebuje pomoc. Vy všichni ostatní, kteří myslíte v prvé řadě sami na sebe, tak nejste žádní vlastenci, ale …. Bez výjimky. Dámy promíjet nic nemusí. Ona to je pravda. [redakčně upraveno]

  64. Hej děláte si už pr….? To není už pravda kdo by tak pomáhal nám? To bych chtěl vidět. Naše vláda upřednostňuje Ukrajince před Čechy stydím se za naši vládu a za to co v poslední době předvádí. Plette svetry,snižte teplotu, uskromnete se. Ale politici a soudci si rozmrazí platy a ještě si přidávají. Uvědomujete si kolik máte peněz vy a kolik normální pracující lidé? A ještě je tak podrazite? Hanba vám. Je mi 33 a nechci ani vědět co bude dál s našimi dětmi pokud to tak půjde dál…

  65. Já s plným vědomím a čistým svědomím na svou čest Vyhlašuji odpor vládě a neposlušnost státu za podezření z vlastizrady a úmyslné porušování lidských práv a svobod. Neposlušný občan „České republiky

  66. Velikonoce super, ale to co předvádí ten Smíšek s Kolína je neskutečný.
    Copak on je tady na návštěvě.
    Lidi co jste to zvolili. Bohužel nevím jak ale je potřeba je co nejrychleji vyměnit.

  67. Mam cele te vasi Ukrajiny plne zuby .nejsem zastance téhle války ale ze ti naši arogantní zm…i hodlají kvůli Ukrajině zničit naší zemi mě fakt se.e.furt melou jak nejsou peníze na posty důchody atd a na druhé straně aby se předváděli jací jsou machři tak na sebe navesi ukrajinské vlaječky a odznaky ale ze nas zničí nato ser.u

  68. Aby si náš stát půjčoval na potřeby Ukrajinců, to je nezodpovědnost a zbahnilost vlády a ve své podstatě to již naplňuje definici vlastizrady. Proč my bychom se kvůli Ukrajincům měli zadlužit? Nejsme tak bohatí, abychom mohli takto rozhazovat pro cizí potřeby. Taková vláda si nezaslouží dostat naše daně!!! To už je na defenestraci!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here