Ukrajina je stupeň od vysoké pravděpodobnosti selhání

167883
Ukrajina
Ukrajinský prezident Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj navštívil Evropský parlament 9. února během zvláštního plenárního zasedání. / Foto: Evropský parlament

Ratingová agentura Moody’s Investors Service zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ukrajiny o jeden stupeň hlouběji do spekulativního pásma Ca. Ukrajina se tak dostala jeden stupeň od velmi vysoké pravděpodobnosti kreditního selhání.

Výhled ratingu agentura změnila na stabilní z negativního. Důvodem zhoršení ratingu jsou dopady války s Ruskem, které pravděpodobně přinesou dlouhodobé problémy pro ukrajinskou ekonomiku a veřejné finance. Vyplývá to z aktuálního prohlášení agentury.

Již loni v březnu agentura Moody’s, ale i Fitch snížila rating úvěrové spolehlivosti Ruska o šest stupňů. To značí, že Rusko se stalo takzvaně „neinvestovatelné“. To podle agentur proto, že sankce Západu zpochybnily jeho schopnost splácet dluhy. Avšak známka Ukrajiny se nyní nachází jen jeden stupeň od velmi vysoké pravděpodobnosti selhání.

Předpovědi se naplnily. Rusko má problémy s financemi

Podle Moody’s potíže země zvyšují rizika udržitelnosti vládního dluhu. Jako pravděpodobnou uvádí restrukturalizaci dluhu s výraznými ztrátami pro věřitele ze soukromého sektoru.

Ukrajinu přitom již nyní významně financují její západní spojenci v čele se Spojenými státy a zeměmi Evropské unie. Státy EU se již zavázaly, že letos půjčí Ukrajině 18 miliard eur [cca 437 mld. Kč] na pokrytí jejích základních potřeb. V jednání jsou i další půjčky.

Moody’s: Co říkají analytici na adresu Ukrajiny

Moody’s odhaduje, že reálný hrubý domácí produkt [HDP] Ukrajiny se loni snížil zhruba o 30 procent. Soukromý sektor sice prokázal určitou míru odolnosti a postupně se přizpůsobil náročným podmínkám a na opravy a rekonstrukci je poskytována významná podpora od dárců. Válka ale způsobí dlouhodobé škody důležitým hospodářským odvětvím, hlavně kvůli intenzivnějším útokům zaměřeným na kritickou infrastrukturu.

Moody’s v základním scénáři předpokládá, že válka se protáhne a ekonomika zaznamená letos mírný pokles reálného HDP o dvě procenta. Po tomto poklesu by příští rok mělo následovat mírné oživení.

Ukrajina válku nejspíš nevyhraje, ale Rusko také ne

Navzdory velké finanční podpoře od zahraničních partnerů agentura ale očekává, že válka bude nadále udržovat veřejné finance pod silným tlakem. Schodek veřejných financí bez započtení grantů by měl za rok 2022 činit 30 procent HDP. Poskytnutí významné vnější podpory snižuje tento údaj na 17 procent HDP. Letos má být rozpočet nadále pod značným tlakem kvůli výdajům na obranu a sociální oblast. Schodek se má ale včetně grantů snížit na zhruba osm procent HDP.

Rychle roste také vládní dluh Ukrajiny. Moody’s odhaduje, že na konci roku stoupl v poměru k HDP o téměř 35 procentních bodů na 82 procent. Na konci letošního roku nejspíš překročí 90 procent HDP.

Proč je úvěrový rating důležitý

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, protože jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, třeba na úrokovou sazbu.

Deset miliard dluhu Česko ročně vyjde na 500 až 600 milionů

Čím vyšší rating dlužní má, tím lépe ho vnímají věřitelé. A tím je i pravděpodobnější, že si zajistí levnější půjčky. Pokud je rating ve spekulativním pásmu, do dluhopisů daného subjektu neinvestují velcí institucionální investoři, jako penzijní fondy.

–ČTK/DNA–

78 KOMENTÁŘE

  1. Ukrajina je stupeň od vysoké pravděpodobnosti selhání – nevadí, je tu přítel z Práglu, ten vyhlásí sbírku a Alzák bude moci svým miliardářům rozdělit pár drobných. Fiala dostane od něho další diplom či snad už nejvyšší vyznamenání – medaili Pišty Bandery

    • Ad maly had: S tím Alzákem jste mi udělal radost… Nedávno se Alzáka zastávala jedna madam s tím, že má Vegetable vysokoškolský diplom, ale zapomněla uvést zda ho získal v Brně od Nerudové nebo z legendární plzeňské fakulty. Jen škoda, že na ty komedianty doplácejí obyčejní lidé! Přeji hezký den a mnoho vtipu do budoucna …

    • Kdyby vyhlásil sbírku, tak by to ještě bylo celkem OK, protože na tu by lidé aspoň přispívali dobrovolně. Spíše to ale vypadá na to, že přispívat budeme všichni, a to nedobrovolně!

      • Dobry den ,
        najiste veci -UKRAJINU PENIZE V MILIONECH JSOU !
        proc ne maji brat odkud stav nouze sebrat penize duchodcum , tlacit a zvysovat dane podnikatelum , nechat cizi supermarkety *hypermarkety zvesovat ceny potravin ! to vse je jedine co umi ! Parlament senat , klidne vyhlasi stav nouze , co to je To co kazdy den poznavate ! zakony neznavaji ! Ovsem pridat na plat dovedou SAMY SOBE JISTE ! Nuznavaji ustavu , ledabile ji prepracuji na stav nouze a hrabou dal…..! jak komunisti tak Levice i PRAVICE +Pirati z karibiku , cirkev ! Ted jim lezi na srdci Ukrajina , ne nasi obcane tech se neboji ! Narod se nedoze postavit na nohy , Klasicky Švejk . Odbory maji silu v zapedni Evrope-USA. neco podobneho predvedl Hitler , den ze dne ,presmeroval dopravu z prava doleva . Asi jem mimo realitu !Pane Pavle souhlasim z Vami , kazdy mama nadeji !

    • Moody´s ale náš případ neřeší, my totiž Ukraině nepůjčujeme, my jí dáváme darem, takže nám žádné riziko nenávratnosti půjček nehrozí.

    • už at je celá UK v pekle v 6 nás obsadili a dneska jim lezeme i s fialkou do zadele. A ten zeleno červený fízlovský gumák nás ještě vyškolí dva roky jsem si to sněma užil, né jako ti …, co ho volili, neví o co jde ale poznají a brzy, jen co se dostane na hrad, sbohem a šáteček, chytrolíni, přeji Vám to z celého srdce pa,pa [redakčně upraveno]

  2. Fiala, Rakušan a Pekarová jsou největší …, která svět zplodil. Ne, že by ostatní členové vlády a nový prezident byli o mnoho lepší, ale tito tři, to je vrchol [redakčně upraveno]

        • To že nepůjde na Ukrajinu byl také blábol? Proč tedy Putin od vstupu do úřadu blábolí o obnově carského ruska a vlivu v bývalých komunistických zemích. Budeme tedy čekat co se stane a dívat se nečině co agresor provádí jinde? Stejně tak nečině koukali a nás obětovali před druhou světovou válkou a pomohli si tím? Jen dali agresorovi čas a pocit nadřazenosti. Budeme tedy opakovat chyby jiných? Jistě můžeme nedělat nic a doufat a nebo něco dělat a nezoufat potom co jsme udělat mohli.

  3. Je velice smutné když se na někoho vybírá aby se mněl lépe a oni to tam prošustrujou je tam vysoká korupce a nikdo neví co se s těmi dary děje a pořád se tam cpe -černá díra nebo co ??

    • Rožkradou, co se dá. Jistý ukrajinský oligarcha si koupil obrovskou luxjachtu za několik milionů USD. a EU i my jim tam cpeme další miliony. Uprchlíci to je jiná kapitola.

  4. Co kdyby jsme nechali napospas Rusku ??
    Myslíte si, že se tím vše vyřeší a Putin dá pokoj?
    Omyl, jeho choutky obnovit Sovětský svaz je jen začátek…jak se říká, s jídlem roste chuť.
    Když zabrali Krym, tak to posílilo jen jejich odhodlání si ukousnout z jablka ještě větší kus.

    Co když si přijde ukousnout jako kdysi Hitler i z vašeho jablka??
    Budete nadále i tak neochotní pomáhat napadené zemi a chovat se jako zbabělci??

      • Nebuďte naivní. Nejprve Krym potom celá Ukrajina a co potom? Postupně bude zkoušet co se mu dál bude tolerovat až bude pozdě. Už teď se to nechalo zajít dál než mělo. Proč tedy Putin od vstupu do úřadu blábolí o obnově carského ruska a vlivu v bývalých komunistických zemích. Budeme tedy čekat co se stane a dívat se nečině co agresor provádí jinde? Stejně tak nečině koukali a nás obětovali před druhou světovou válkou a pomohli si tím? Jen dali agresorovi čas a pocit nadřazenosti. Budeme tedy opakovat chyby jiných? Jistě můžeme nedělat nic a doufat a nebo něco dělat a nezoufat potom co jsme udělat mohli.

        • Přesně, naprosto souhlasím. Černochová nám rozdá oštěpy, luky, šípy a praky a hurá na Putina. Protože z naší vojenské výzbroje, díky rozdávačné politice naší vlády, nám už mnoho nezůstalo.

    • Vysvetlujte to dezolatum. Pomahat budou ale ruske strane. Stejne jako v minulosti a i to dnes, jak to vidim u omezencu co kupuji okupantnkse kramy typu bmwergl, audiliny,dementcedesy, kraksnwageny, kolaborantske porpche, ktere si svym EV400 davam i na zpatecku… tech par schopnych se rozutece a zustanou tu hloupe geny, ktere si zvoli bolsevickou chatru. Vse se opakuje, zmena je zivot.

    • Kdyby Krym zůstal Ukrajině tak by vyvraždili všechny ruskojazyčné obyvatelstvo to je holí fakt, další věc je ta že posíláni tanku, dělostřelectva a letectva na civilní obyvatelstvo který se opovážil říci že nechce zůstat v zemí kde vláda posvětila hromadnou vraždu a upalování lidi za živá kde nikdo není za tento zločin potrestán bere hodně lidi za něco normálního a přes to dávají vinu Rusku. Ukrajina začala válku i když v tom měla prsty teroristická země USA která podporuje teroristy na celém světě i tak neměla dovolit takové masakry cizi mocnosti na svém území, no teď ukrajincům nic nezbude než bojovat do posledního.

      • Dezinformace to jsou a i kdyby ne, u nás se snad také povinně vyučuje jiný jazyk než čeština a tolerují se úřady v jiném jazyce? Proč tedy rusové konflikt neřešili politicky tedy nenabídli si své lidi přestěhovat na svá území? Proč jednali vždy agresivně a nastrkovali tam své lidi bez uniforem aby dělali nepokoje a svár rozdmýchali? Protože rusové vždy když se Ukrajina chtěla osamostatnit nebo mít dokonce jiný politický směr tak rusové zakročili agresivně proti svým “bratrům” a snažili se je vyhubit a potlačit jejich historii. Divíte se, že je nemají ukrajinci v lásce? Já tedy ne. Putin chce jen zářez v historii jak sám uvádí od vstupu do úřadu a jde si pro to přes mrtvoly. Už teď se mu to povedlo. Lidé co si neumí nebo nechtějí dát 2+2 dohromady budou mít vždy jiný názor. A za to určitě také může USA, které od 2.sv.války světu nic nepřineslo zatímco Rusko světu dalo…pardon nějak si nevzpomenu co vlastně krom železné opony a nenávisti.

      • Musím s tebou souhlasit. Ve jménu světového kapitalismu by je obětovali. ČT také s tím názorem asi taky souhlasí.

      • Sám jsi oběť dezinformační kampaně. Vláda zvedá morálku svých obyvatel tak jako jiní, lží, což je ve válce ospraveditelné. Už jsme zase v padesátých létech. Vládá určuje co je pravda, dokonce k tomu vydala příručku pro snaživé a dezorientované. Kdo není přítel, je nepřítel, a ten musí být předepsanými způsoby umlčen, člověk není od toho, aby myslel, ale poslouchal….Nový prezident se na to těší jako medvěd na med. Vždyť se na tento boj školil. Nezávislou pravdu hledej v nezávislých zemích.

    • Samá spekulace. Putin na světovou válku nemá. Zřejmě ani nikdy mít nebude. Než se vybuduje původní Sovětský Svaz. To je na půl století.

    • Pane Martine, ta podpora Ukrajiny je nutná z jiného důvodu. Důvodem je angažovanost. Protože Evropa je politické centrum (zatím ještě), USA je centrum, pak Čína a také Rusko. A ta centra mají odlišné geopolitické zájmy. Takže, když se něco semele, tak se tou angažovaností ukazuje – s námi není žádná legrace! Odstrašovací potenciál je tím velmi značný. Ale o Ukrajinu a nakonec o ukousávání tu vůbec nejde. Víte, co si dokonce myslím? Protože to pozorně, ostatně jako vše, sleduji. Že když západní politici přijdou domů, tak si v duchu říkají, ať už to ti matláčtí Rusové (to nakonec vidíte, jak ty operace vedou) tam co nejrychleji ukončí a je pokoj. A víte proč se mně to tak jeví? Protože vyspělý západ je nyní ve velmi svízelné hospodářské situaci a kdyby nebylo nahospodařeno z minulosti, tím myslím úspory obyvatel, pak stále fungující podniky, které byly zainevestovány a rozjety v minulosti, kdyby nedodávaly energii zdroje taktéž spuštěné v minulosti, tak se to tady začne skutečně sypat. A současní politici půjdou od válu a může dokonce nastat zmatek. Myslím politický zmatek. Válka, to je ta skutečná díra na peníze, ne ty zlodějny na Ukrajině, ty naše, proti tomu droboučké, deficity. Takže z objektivních důvodů je třeba (to je můj názor, že si to ti politici myslí) to co nejrychleji ukončit. A proto dodávky tanků a letadel je nutné s patřičným zdůvodněním naopak oddálit co nejvíce. A jak tu pan Josef natvrdo přiznal, že stojí na straně Rusů, tak já zase natvrdo přiznávám, že pro náš zájem, zájem ČR (jejich občanů) je zastavit ten šílený politický Green deal, který je se svým vlivem na hospodářství srovnatelný s působením nacistů na hospodářství Německa (skončilo jako rozbombardovaná země) a socialismem na naši zemi v minulosti (skončila jako vyspělá rozvojová země). A dlouhá válka na Ukrajině tomu prozření obyvatelsta ČR velmi napomáhá. Takže podporovat, bojovat, podporovat a bojovat tak dlouho, dokud se Evropanům v přes drahé energie v hlavách nerozsvítí. A v případě, že tento přístup Ukrajině pomůže k vítězství, tak mohu hrdě prohlásit, že to z mé strany není vůbec žádný cynismus (co právě píši je naopak cynismus na n-tou), ale že stojím na správných hodnotách a byl bych dokonce vhodný adept na prezidenta. Takže tak se dělá politika. Bohužel! Pozor na vládní a samozřejmě také i na Ruskou propagandu. Jsou to dvě strany téže mince.

      • Slušně napsané, není v tom nenávist, ale přesvědčení. Proto si neodpustím poznámku. Přečtěte, nebo poslechněte si dějiny Ukrajiny a Ruska minimálně od roku 2010. Pokud se vám to nechcete hledat, poslechněte si profesora Petra Druláka. Mimo to, za hranicí EU a USA svět nekončí, určitě tam nejsou politici hloupější a taky se vyjádřují.

      • Asi jsi placený neziskovkou. Jinak si nedovedu představit ,kde na takové pitomosti chodíš V roce 1990 jsme končili s prosperitou o které se bude psát i za 200 let.V době socialismu jsme vybudovali průmyslový potenciál, který měl světovou úroveň. A Slovensko jsme přebudovali ze zaostalé agrární země v průmyslovou zemi. Vše se zničilo ve jménu kolonialistů.. Kdyby se nastoupila cesta jako v Číně, tak jsme si mohli dát každý týden bůček i na 12 stupňové pivo by bylo.

        • Napsáno zcela přesně,objektivně.Také to tak vidím.Včera jsem chvíli poslouchal v tel.Jurečku k důchodům.Lhal tak průkazně,že jsem to musel přepnout.

  5. Já myslím, že jak jsou na tom z pohledu západní agentury, je Rusům u zádele. Ti se teď přeorientují na nové trhy, a pojedou vesele dál. USA budou taky spokojené, protože budou mít odbyt pro svůj plyn, a ropu u kterých v minulých měsících navýšili kapacitu těžby. A my v Evropě se v honbě za energiemi vzájemně sežerem.

  6. Válka na Ukrajině je produktem spekulací a předpokladů. Tedy hazardu. Někdo vydělá a někdo tratí. Politika ani jinou možnost neskýtá.

  7. Píšu tady ,jinde jsem zablokován,nikdy jsem nepoužil vulgaritu ani nikoho slovně nenapadal. Jen se můj názor nehodil. Jsem už pamětník ročník 46. Jsem rád,že už není trest smrti proto,že je to tady jako v padesátých letech které pamatuji. Já stojím na straně Ruska s vědomím,že mne za to můžou zavřít. Nebojím se toho . Strava 3 x denně ,teplo a práce mi nevadí. Nyní tyhle základní věci řeším horko těžko. Důchod 14 t a žiji sám.Josef

  8. Ukrajina má tři velké schopnosti. Jednak funguje jako černá díra ve vesmíru, peníze už nikdo a nikde zpět neuvidí. A „pozitivní“ schopnost, že dokáže vyprat neuvěřitelné množství jakékoliv finanční měny. A poslední schopnost, mlejnek na živé maso. Je to “ metaforické vyjádření v krizovém momentu“, stejné jako Fiala v případě o tom, že jsme ve válce s Ruskem. Tuto kouzelnou větu s plodili bezmozci na Úřadu vlády České republiky – s požehnáním ředitele odboru právního a kontrolního. Hezký den.

  9. Ať žije generál ať žije válka ať žije Fiala sláva Ukrajině a bídu ČR .co si lidí zvolili to mají čest práci soudruzi !!!

  10. Válka Ruska s Ukrajinou jen tak neskončí, stane se z ní dlouhotrvající záležitost v které to Ukrajina ekonomicky neustojí. Pomoc západu bude slábnout. Ukrajina skončí s velkými deficity na pokraji bankrotu. Jen aby díky nerozumu Fialy a jeho party nestáhla i nás. Nejsme ekonomicky natolik silní abysme si mohli dovolit dlouhodobě podporovat Ukrajinu navenek tak i u nás podporou utečenců. Důchodový účet krvácí a celková zadluženost země stoupá.

  11. Mír a pohoda zavládne na široširé ukrajinské stepi až prostý lid vezme cepy a tu fašistickou chátru vyžene do.. brusele.

  12. Válka se obyčejných lidí netýká, jen se vymění obrazy prezidentů ve školách a na úřadech, ale ráno chlapi sednou zavolant , učitelky jdou učit, krávy se podojí, horníci fárají, my obyčejní lidé si musíme vydělat a moc a boj o ni nás neživí.

  13. Vážení pokud se podíváme do dějin, tak zjistíme, že za válkami stojí vždy biznys buďto kapitálu nebo církve. Pokud se týče světových válek minulého století vždy za rozpoutáním stál americký kapitál a jeho krachy. V současné době situace na Ukrajině je pouze snaha USA se dostat k nerostným zdrojům Ruska a k tomu využije veškeré své snahy, politické a násilné umění kterým disponuje. Je veliká škoda, že jsme jako Československo neodolali nátlaku a došlo k rozdělení. Čím menší státní uskupení tím lépe se z venší řídí. Na bývalé Jugoslávii máte jasný příklad. A slovy státníků USA kdo nešlape s námi musí být potrestán, tak k tomu není co dodat.

  14. Proč Fiala chce posílat pomoc ukrajine jednoducha odpověď část pomocí se strati v Česku část na Ukrajině a zbytek teprve dostanou bohatý a něco ty chudý My si půjčujeme a jsem zvědav kdo pak nám pomůže ,nikdo výženou nas s kufrem a 5 kg poněvadž nám tady už nic nepatří oni prodaly i to co si lidé koupily domy pozemky firmy .

  15. rusům jde hlavně i ty dva rusky mluvící regiony,už loni na jaře mělybýt rozhovory nezi uj a rf ale nato do toho hodily vidle,měl to zprostředkovat tehdejší min. předs izraele.

  16. Je jen málo historických faktu, kdy Rusko bylo porazeno. S Rusy se musí jednat a zase jednat. Strýček Sam a Charles se Sunakem už provedli hodně pirátských útoku..

  17. Ještě než začala válka, znal jsem rusáky i ukrajince.. jen si tipněte kdo se se mnou víc kamarádil, kdo byl upřímnější… má tady někdo z vás taky zkušenost s oběma národy, lidmi z těchto států?

    Další věc.. proč američani měli na ukrajině továrny na výrobu biologických zbraní? Pravděpodobně, aby vytvářeli mír na zemi… že jo? USA je dobro, že? Vietnam, Irák, Afghanistán… samé dobro na zemi.. Jestli bude naše vláda chtít do války, tak předpokládám, že generál, fijalovič, pulec z kolína, pekarová, černochová si vezmou bouchačky a půjdou střílet jako první!!! A zhulenej bartoš taky půjde, ne?

  18. Jak slyším Ukrajina a Volodymyr, tak je mi špatně. Nechci už o nich ani slyšet, Volodymyr jen jezdí, rozkazuje a nutí všechny, aby mu posílali peníze a zbraně. Celá ta Banderovská Ukrajina je rozkradena a je třeba jim to tam vše pěkně vystlat, aby měli zase na co si dělat zuby. Naši předkové, kdyby se teď probudili, nestačili by se divit, kde jsme to dotáhli – na práh dalšího válečného konfliktu v Evropě.

  19. Lidi, pěkně to tu vře. Jak s oblibou říkám: „Co si dáte pánové?“ A odpověď: „Jedno pivo a sedm nožů, pane vrchní.“ Chci ale upozornit na jednu důležitou věc. Možná si vzpomínáte na film s názvem Skandální odhalení. O co tam šlo? Mezi Demi Moore, která nastoupila do podniku, ve kterém pracoval i Michael Douglas, došlo na takové techtle mechtle, protože se znali od dřívějška. Ale spíše na techtle, než skutečné mechtle (to víte, film z USA – jak jinak). A děj se začal odvíjet tak, že se řešilo sexuální obtěžování. Problém však pro Douglase byl, že byl výrobní ředitelem a CD ROMka, která měla být vlajkovou lodí pro připravovanou fúzi s jiným podnikem, pořádně nefungovala. A on od té chvíle nedělal nic jiného, než řešil to obtěžování, kdo si vlastně začal (podle scénáře si začala ona). A jedna spřízněná pracovnice mu přes syna neustále posílala mailem větu, že ona není tvůj problém, řeš svůj! Nakonec na nefungující CD ROM ho měli v plánu vyhodit jako neschopného a na jeho místo dosadit ji. Toliko film. Proto Ukrajina, co se týká výsostných státních zájmů ČR není náš hlavní problém. On to je objektivní problém, jako každá válka, máme tady uprchlíky, objektivně také není možné nechat, aby se skoro sousední stát rozvrátil v chaosu a zcela zkrachoval a nakonec ji Rusům předat jako na stříbrném podnose, také možné není. Ale to je tak vše. Proč to píši? Před chvílí jsem četl: „Německá ministryně vyzývá k opatrnosti v debatě o zbraních pro Ukrajinu.“ A v článku se dále píše, že řekla: „Vedeme válku proti Rusku, ne proti sobě. Toto prohlášení v Radě Evropy ve Štrasburku vyvolalo velký rozruch a kritiku. Německé ministerstvo zahraničí pak dalo jasně najevo, že ministryně tím nemyslela, že by se Německo nebo jeho spojenci účastnili války.“ Tolik článek. Osobně si myslím, že až se to na Ukrajině uklidní, tak uzurpátoři naší státní suverenity (právě tito) přijdou z Bruselu s novým tlakem na většinové hlasování, s líbivými řečmi, že agrese Ruska na Ukrajině nám všem ukázala nesmírnou důležitost jednoty a akceschopnosti EU. Ovšem jak by to pak v praxi vypadalo, jasně ukazuje nejen současný přístup politiků EU nejen k Ukrajině a Izraeli, ale také minulá migrační krize. Tehdy ne řešení vlastní migrace, ale nevybíravý nátlak na kvóty. A kdybychom na svém přístupu nepřijímat trvali a oni nepolevili, tak jsme se nakonec podřídit museli, protože tuto pravomoc jsme do Bruselu už bohužel předali. Takže lidi, bijte se, tesejte se, nadávejte si, zde ještě panuje svoboda slova, ale stejně jako ve filmu. Řešme také svůj problém! Sledujme politiky, co si o tom většinovém hlasování myslí! A ať i oni vědí, co si o tom myslíme my.

  20. Přeji si osobně aby západní mocnosti dodali co nejrychleji dodali Ukrajině zbraně a moderní technyky a stíhací letadla aby Ukrajina mohla co nejrychleji vytlačit Rusko ze svého území.Každý stát má právo hájit si své území a hlavně svoji svobodu každého člověka.

  21. Udělat na šířku Ukrajiny neutrální zónu pro všechny státy na světě od Černého moře po Balt a bude klid !!!!!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here