Deficit státního rozpočtu v březnu dosáhl 166,2 mld. Kč

371
statniho_rozpoctu
Foto: Pixabay.com

Hospodaření státního rozpočtu skončilo na konci března deficitem 166,2 miliardy korun. Deficit státního rozpočtu přitom dosáhl rekordu již v únoru, kdy činil 119,7 miliardy korun. Měsíční růst deficitu rozpočtu dosáhl 46,5 miliardy korun.

Informace uvedlo Ministerstvo financí ČR [MF ČR]. Podle něj březnový schodek státního rozpočtu po očištění o příjmy z EU a finančních mechanismů činil 156,8 miliardy korun.

„Mnoho oblastí v čele s regionálním školstvím, sociálními službami či vědou a výzkumem je také aktuálně ve srovnání s loňským provizoriem výrazně předfinancováno. Ve druhé polovině roku očekávám zlepšení hospodaření a mou prioritou zůstává dodržení rozpočtovaného schodku 295 miliard korun,“ okomentoval aktuální výsledek ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS].

Rozhodující se podle něj ale stane další vývoj cen energií a související výnosy z windfall tax a odvodů z nadměrných tržeb z prodeje elektřiny.

„Rozpočtu pomůžou také dividendy z loňských rekordních zisků ČEZ a evropské příjmy včetně Národního plánu obnovy,“ dodal.

Za špatnými výsledky hospodaření státního rozpočtu stojí podle ministra financí nepříznivý vývoj v prvním čtvrtletí roku. A to zejména, jak řekl, kvůli více než 100 miliardám výdajů navíc na sociální dávky, pomoc lidem s energiemi, splátky úroků ze starých dluhů, ale také vyšší investiční aktivitě státu.

Příjmy státního rozpočtu

Příjmy státního rozpočtu dosáhly na konci března růstu 13,0 procenta [+46,2 mld. Kč]. Růstu nejvíce přispěl výběr pojistného [+15,6 mld. Kč]. A dále šlo o výnosy:

  • Odvod z nadměrných příjmů výrobců elektřiny: +8,2 mld. Kč
  • Inkaso daně z přidané hodnoty: +7,0 mld. Kč
  • Výnos daně z příjmů fyzických: +6,9 mld. Kč
  • Inkaso z daně z příjmů právnických osob: +6,2 mld. Kč
  • Příjmy z Evropské unie a finančních mechanismů: +1,6 mld. Kč
  • Inkaso spotřebních daní: -1,3 mld. Kč [-3,7 %].

Do inkasa daně z přidané hodnoty [+9,7 %, +7,0 mld. Kč] se nadále pozitivně podle MF ČR promítá inflace. Úřad si slibuje i další mimořádné výnosy.

„Příjmy státního rozpočtu bude v tomto roce navyšovat také odvod z nadměrných příjmů. Na účty finanční správy, která pro Energetický regulační úřad jako konečného příjemce odvodu zajišťuje evidenci této mimořádné daně, bylo doposud odvedeno 9,5 miliardy korun. Do příjmů státního rozpočtu bylo převedeno 8,2 miliardy korun,“ konstatuje MF ČR.

Výdaje rozpočtu ČR

Celkové výdaje státního rozpočtu v březnu meziročně vzrostly o 153,3 mld. Kč [+36,9 %]. Tempo růstu určil vývoj běžných výdajů [+33,3 %, +133,2 mld. Kč]. Dále pak podle ministerstva navýšené realizace opatření zaměřených na řešení vysokých cen energií, výplatu sociálních dávek, zejména důchodů a obsluhu státního dluhu.

„Dočasně k růstu přispělo i rychlejší předfinancování regionálního školství, sociálních služeb a výzkumu, vývoje a inovací. Kapitálové výdaje [+125,8 %, +20,1 mld. Kč] byly navýšeny především transfery státním fondům,“ uvedl úřad.

Na objemově nejvýznamnějších sociální dávkách [+18,7 %, +34,5 mld. Kč] se nejvíce podílely výplaty důchodů [+20,9 %, +29,7 mld. Kč]. Do jejich výše se kromě loňských mimořádných navýšení promítá letošní řádná valorizace o 4,7 procenta a příspěvek 500 korun měsíčně za vychované dítě.

Výchovné je drahé. Vláda hledá cesty, jak na penzistkách ušetřit

Z ostatních dávek se nejvíce zvýšil příspěvek na bydlení [+2,1 mld. Kč]. Výrazněji vzrostly běžné transfery podnikatelům [+232,0 %, +30,9 mld. Kč] ovlivněné kompenzacemi za dodávku elektřiny a plynu zákazníkům. Další peníze plynuly na ztráty kvůli zastropování jejich cen [23,9 mld. Kč]. Rostly rovněž výplaty pomoci firmám v energeticky náročných odvětvích [4,0 mld. Kč] a dotace provozovatelům přenosové soustavy [3,6 mld. Kč].

Vládní stropy cen energií jsou vysoko, ale smysl mají

Obsluha státního dluhu představovala pro státní rozpočet výdaj v objemu 16,4 miliardy korun [+8,4 mld. Kč]. Meziroční nárůst o více než dvojnásobek souvisel hlavně s lednovou výplatou úrokových výnosů plynoucích zejména z protiinflačních státních dluhopisů, jejichž emise byla pozastavena na konci roku 2021.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here