Výchovné je drahé. Vláda hledá cesty, jak na penzistkách ušetřit

102950
vychovne
Foto: Úřad vlády ČR

Vládní koalice bude jednat o případných změnách výchovného. Důvod jsou vysoké výdaje na výchovné. Rozhodnutí by mělo padnout v březnu. Na tiskové konferenci po jednání vlády [22.2.] to řekl ministr práce Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Bonus 500 korun za vychované dítě se vyplácí od letošního ledna. V tomto roce se počítalo s výdaji na dávku ve výši 19 miliard korun. V dalších letech bude suma vyšší. Nezavádění, či zrušení výchovného doporučovala loni Národní ekonomická rada vlády [NERV]. Opatření považuje za nesystémové. Spíše než samotné výchovné ale kritizuje skutečnost, že vláda pro dávku nemá žádný stálý příjem, jímž by náklady na něj dlouhodobě pokrývala.

Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] už loni řekl, že by se výchovné mělo přehodnotit. Na druhé straně ministr práce a sociálních věcí, ministr životního prostředí a vicepremiér vlády Petra Fialy [ODS] Marian Jurečka plány na radikální změny ještě v polovině letošního ledna kategoricky odmítal.

„Nejsem ochoten připustit debatu, že by se výchovné škrtalo. Výchovné považuji jako principiální prvek důchodového systému,“ uvedl.

Invalidní důchodce výchovné nedostává, jen starobní

„Já chápu, že ta doba je těžká, že v momentě, kdy se hledají škrty, tak se nabízí škrtnutí výchovného, ale já to odmítám,“ dodal.

Vláda ale narazila na skutečnost, že i výchovné se nyní podle platných zákonů valorizuje spolu s důchody. Započítává se totiž do zásluhové procentní části penze, ve které se odrážejí odpracované roky a výše odvodů z výdělků. Spolu s tímto dílem důchodu by se měl podle nynějších zákonných pravidel bonus pravidelně valorizovat.

Budoucí osud výchovného je tak jako tak nejistý

Související problém je, že vládě se náklady na důchody i přes aktuální změny parametrů u zákonné mimořádné valorizace značně prodražují. I když nyní například srazila náklady na letošní mimořádnou valorizaci z 34 miliard na 15 miliard korun, zvýšené výdaje na valorizace penzí v letošním rozpočtu loni vůbec nezakalkulovala. Bude je proto muset hledat. A právě snížení nebo zrušení výchovné by jí tento problém „vyřešilo“. Vyjmutí výchovného z valorizace penzí by sice nekryté výdaje plně “nevyřešilo”, ale alespoň by je snížilo.

„Musíme i tuto situaci vyjasnit v rámci koalice, pokud bychom tu úpravu [parametry výchovného, pozn. red.] neudělali, bude to znamenat, že se bude valorizovat i výchovné. Musíme si říct, jestli to do budoucna chceme, nebo chceme nějakou jinou úpravu. Koalice o tom bude jednat, žádné rozhodnutí nepadlo, předpokládám, že ho uděláme v průběhu března,” řekl Jurečka.

Jsme hrdí, že se za naší vlády rekordně zvýšily důchody

Dodal, že v jednání je několik variant. Následně na Twitteru doplnil: „Prosím, aby média nezkreslovala moje výroky! Dnes jsem pouze řekl, že výchovné jednoznačně bude zachováno, ale musíme dořešit jeho budoucí valorizaci!” Podle médií úpravu výchovného již prosazuje ODS a TOP 09.”

Výchovné se do zákona dostalo krátce před sněmovními volbami v roce 2021, a to až jako pozměňovací návrh poslanců. Zavedení dávky bylo dříve součástí neprojednaného návrhu důchodové reformy tehdejší ministryně práce Jany Maláčové [ČSSD]. Ta navrhovala poskytovat nejvýš 1 500 korun, tedy odměnu za tři děti. Její plán k dorovnání nižších penzí žen ale stejně jako poslanecký návrh se zajištěním financí na vyplácení nepočítal.

Výchovné významně zvýšilo důchody mužů a žen

Bonus se vyplácí matkám či otcům za všechny vychované děti. Dostává ho ten z rodičů, který o dítě více pečoval. V Česku jde většinou o ženy. Česká správa sociálno zabezpečení [ČSSZ] nedávno uvedla, že v lednu výchovné získalo 1,4 milionu žen za zhruba tři miliony dětí.

Průměrný starobní důchod v lednu po valorizaci a přidání výchovného činí 19 438 korun. Proti prosinci vzrostl o 1 377 korun. Díky bonusu 500 korun za vychované dítě si víc polepšily ženy. Uvedla to Česká správa sociálního zabezpečení.

  • Průměrná starobní penze mužů po lednové valorizaci překročila dvacetitisícovou hranici. Muži si po navýšení polepšili průměrně o 955 korun na 20 710 korun.
  • Průměrný ženský starobní důchod se s připočtením výchovného zvedl o 1 771 korun na 18 255 korun.

Seniorky pobíraly v lednu v průměru asi o 2 500 korun méně než senioři. Rozdíl mezi průměrnou ženskou a mužskou starobní penzí se ale přesto snížil. Tvoří 13 procent. Ještě v prosinci, před přiznáním výchovného, byl téměř na 20 procentech. Senioři pobírali v průměru o 3 271 korun víc než seniorky.

Průměrný starobní důchod v Česku: 19 438 korun

Ministr Jurečka argumentuje pro zachování výchovného oceněním péče o děti a nutností podporovat porodnost. To i kvůli tomu, aby se základní průběžný pilíř důchodového systému udržel v chodu. Avšak podle odborníků na rodinnou politiku k vyššímu počtu dětí a srovnání rozdílů přispějí spíš opatření ke sladění práce a rodiny a rovné podmínky. NERV i další experti doporučují zajistit dostatek jeslí, školek a zaměřit se na rovné odměňování.

–ČTK/RED–

70 KOMENTÁŘE

    • Proč omezit počet dětí .Mám čtyři děti všichni pracují a vydělávají na můj důchod.Tak proč omezovat počet dětí když jsem byla na mateřské se čtyřmi dětmi. To je nelogické.

      • Protože na to stát nemá peníze, původní záměr byl strop 1500 Kč . Samozřejmě ideální by bylo, pokud by pracující děti posílali místo státu část svého příjmu přímo na účet rodičů. To by bylo spravedlivé výchovné, stát by pouze přispíval důchodcům jejichž děti jsou nemocné a invalidní.

      • Souhlasím svámi. Já mám 5 dětí. Všechni jsou slušně vychování,pracující lidé,kteří vydělávají na můj důchod.

      • Ludmila
        Děkuji Vám za toto vyjádření. Také jsem vychovala 4 děti, všechny vystudovaly Vš a finančně přispívají do státní kasy.

    • Možná by stačilo, aby výchovné brala matka, která má odpracováno min.35 let. Jestli někdo bere celý život nebo většinu produktivního věku, sociální dávky, tak o žádný plat nepřišla a proto by teď neměla brát výchovné. Většinou ani tyto děti nepracují a berou sociální dávky.

        • To v reálu ale není pravda. Lidem, kteří nikdy nepracovali , není s čeho vypočítat důchod, tak je mu vypočítán z průměru. Bere tedy důchod daleko větší, než někteří lidé, kteří celý život pracovali.

          • To, co píšete, ovšem vůbec není pravda. Lidem, kteří nepracovali, se důchod z průměru nepočítá. Takoví lidé důchod nemají. Mají někdy nějaké dávky. Nešiřte bludy a ověřte si informace.

      • Přesně tak a stačilo by aby se do odpracovaných let zapocitali i ty roky na materske.Ale podmínkou by bylo aby každé to dítě na které se výchovné vyplácí bylo výdělečně činné a platilo daně. A ne že se bude výchovné vyplacet i těm co nikdy nepracoval a ani jejich deti nepracují.

        • Roky na mateřské se samozřejmě již nyní počítají do odpracovaných let na důchod (do 4 let věku dítěte). Pokud někdo nikdy nepracoval, nemá důchod a ani tedy výchovné.

    • Tak já vychovala 4deti ale výchovné zatím jsem dostala pouze na dvě,Proč nikdo neví,Od ledna Seto řeši.Vsechny pracují jsou ročníky 1970,73,78,83.a už pracují 4vnoucata.Takze stát jen od mé rodiny dostává dost.

    • Pad z visne muze mit nekdy vazne nasledky. Kdyz omezite pocet deti, kdo bude vydelavat na duchody dalsich generaci. Jedina cesta je, nenechat vlady prosustrovat penize usetrene na duchody na neco jineho. Napr. Zavratne platy politiku, investice do nesmyslnych eco projektu, podporu kdejakemu hnuti nekde na cernem nebo jinem kontinente. Otevira se otazka, kde na to vse komunismus vzal? – s nulovym statnim dluhem. Je fakt, ze mel velke vyhody, napr. Nemel miliardare, nepotreboval cibuli z Noveho Zelandu a uhli z Australie

  1. Takže terčem se stali důchodci mají velké penze a výchovné pro matky odebrat takhle si to představuje vláda ? Když jsme na tom tak špatně tak proč se nemůžou podílet všichni a to bez rozdílu ! A né se vrhnout na skupinu těch kteří se nemohou bránit ! – je potřeba se zamyslet a hledat úspory i jinde ale to se asi nechce ? Navíc ještě chcete navýšit daň z nemovitostí – koho se to dotkne nejvíc zase důchodců ! Může mi někdo říci co vám provedli vždyť to jsou vaši rodiče či prarodiče a tak se k nim chováte – proč, co dělali špatně kam zmyzela úcta a slušnost?

    • Co udělali ? Jejích největší hřích je že si hodně pamatují – pamatují si zemi soběstačnou co se zemědělství týká. Slušně rozvinutý průmysl. Zemi bezpečnou kde se člověk nemusí bát jít po ulici. Školství na vysoké úrovni. Docela slušné zdravotnictví. A životní jistoty. A hlavně zemi nezadluženou kde nevládla všude nenávist, krádeže a lhostejnost.

      • Soběstačnou v potravinách? Kdy na pultech nic nebylo a lidi se rvali o zahrádky, aby si mohli zeleninu a ovoce vypěstovat? Ne, děkuju, nechci.

  2. A co kdyby si naši poslanci, senátoři, vláda nezvyšovali své platy, už tak jsou nestydatě vysoké a každý byl mohl mít jen jednu funkci. Naprosto nestydaté je být primátorem Prahy, poslancem atd. jako pan MUDr. Svoboda. A takových jako on je víc.

  3. Všechno, co tato vláda před všemi vyhranými volbami naslibovala, byly lži… I když něco z nich na oko splnila, okamžitě to chce zase rušit. Proč? Protože její sliby byly navařené z vody, oni museli vědět, že ve státní kase na to peníze nebudou. Zvlášť když se zbytečně připravila o zdroje příjmů, které zavedla vláda předchozí, např. EET. Ale jinak neměla lidem co slíbit, tak vršila lež na lež s tím, že hned po volbách lidi zase vrátí tam, kde byli v dobách, kdy už jednou vládli…

    • Peněz mají dost, vyberou na DPH na potravinách miliardy,jenže to všechno sežere se železny válečný šrot na Ukrajinu. Neustále nám lžou, kolik tam poslali a ty kecy o tom ,jak se nám to výhodné vrátí,hnus a lži. Kolik stojí Ukrajinci tady, bordel vtom.je hrozný, Úkáčka jsou registrovaní třeba v Polsku,ale tam jim už dávky oskubali, tak šup na jedou k nám ,tady se znovu registrují a nove dávky
      co největší a přijedou Mercedesem , vidíme to všude kolem sebe

      • Evropská Unie nám již nahradila část výdajů a nejedná se o konečnou sumu.
        Dále nám USA nahradí techniku která byla odeslána na Ukrajinu.
        Co se týká bojové techniky kterou poskytujeme Ukrajině jste vedle. Tu už vlastníme a byla zakoupena a vyrobena daleko dříve. Tzn. místo toho aby stála ve skladu nevyužitá byla odeslána jako pomoc. Nejedná se o nějaké “nové” peníze navíc. Radši si zjistěte nějaké informace před tím než ze sebe uděláte … tím že píšete o něčem o čem víte …. [redakčně upraveno]
        Pomoc Ukrajině byla a je správnou volbou a za tebe a podobně hloupé lidi se stydím.
        Doufám že ti karma zajistí podobně skvělý zážitek jaký nyní zažívají lidé na Ukrajině.
        Ježibabo

        • Ano, já jsem velmi ráda, že Ukrajině pomáháme. Jitka a jí podobné jenom plácají bez znalosti situace. Zajímalo, by mne, zda třeba tuší, jaké prostředky jsem dostali od EU za celou dobu od vstupu (koridory, dálnice, vysoké školy, čističky..). Kolik peněz nám EU věnovala. A teď bude Jitka vyvádět, že někomu pomůžeme my. Prostě taková *****

  4. To co udělali a slíbili před volbami tak ruší nebo rychle mění. Ale těmito škrty/ úpravami to bohužel neskončí. Začátek roku,začátek škrtů.

  5. Nemělo to být zavedeno nikdy. Zcela nesmyslná dávka. Jednak to bude stát plno peněz, budou kolem toho spory, kdo to má dostat (otec, matka). Dostanou i matky, jejichž potomci nežijí ani v ČR nebo jsou třeba pravidelně ve vězení. Doufám, že se to zruší. Z ušetřených peněz se mohou zcela standardně v červnu zvýšit důchody a pak přemýšlet o možných změnách celého systému.

    • Naprostý souhlas.👍 Ale marná snaha. Ten kdo má v hlavě … to nikdy nepochopí.
      Zamyslet se je totiž o dost složitější než sedět a nadávat na všechny a vše. [redakčně upraveno]

  6. To nevěděli dřív? Kolik stálo času a peněz jeho zavedení. Než něco udělám tak si to musím řádně promyslet, spočítat. To jsou fakt odborníci. Vůbec se nedivím, že je náš stát na huntě, kdybych takto hospodařil doma tak jsem v exekuci. Fakt odborníci na svém místě.
    Jen tak dál on to někdo zaplatí. Hlavně si každý rok přidejte pár tisícovek. Já vím vy neradi, ale musíte, abyste neporušili zákon.

    • Ale to nezavedla tato vláda, to bohužel podědili od té minulé. Procpala to tam Maláčová. Jak píšu, zrušit (úspora 18 miliard jen letos), v červnu ještě normální schéma a pak teprve měnit možná parametry.

      • To není pravda, je to práce JDU. Maláčová to navrhovala ale jinak v té nové důchodové reformě,ale ta nepřišla. Tak když byla zvolena Petikolka Jurečka to vytáhl a prosadil jako jejich volební program a drží se toho, ví, že jinak přijde o voliče.a ti přijdou určitě všichni pětikolkáři , co předvádějí.

        • Nemáte pravdu, výchovné bylo zavedeno tímto zákonem
          https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2021-323#
          platnost od 8.9.2021
          kdo byl tehdy u vlády? takže pětikoalice bohužel tento nesmysl podědila, její chyba byla v tom, že se to nemělo nikdy začít vyplácet, a doufám, že to brzy skončí, zcela nesmyslné a neodůvodněné rozhazování peněz

      • Tak že podle vás aby důchodci vymřeli tak jim vše sebrat a dostat je na ulici všichni poslanci a senátoři by si neměli přidávat mají to vše zaplatit důchodci kteří se nemůžou bránit a je zajímavý že za důchodci stojí odbory i zaměstnavatele a i hodně předních ekonomů

  7. Je zajímavé, jak rychle dokáží naši vládní činitelé jednat, pokud se nejedná o jejich platy. Ale jakmile by se má sáhnout do jejich kapes, pritom za praci, kterou odvádějí, to je naprosto nehorázně vysoká odměna, lhat a spat v praci umi kde kdo, tak nic nejde a nic by se nestihlo.😂
    Ať si zkusí sebevedomá Pekarova žít měsíc za průměrný duchod. Ta je úplně mimo realitu a bohužel takovych je ve vlade vic. Co takhle nadnarodni spolecnosti a daně? Lobbing je zřejmě mocný.
    Smutne je, že predstavitel KDU CSL (strana pro lidi), vubec nehaji zajmy lidi.
    Umozneni vzniku tohoto slepence byl obrovsky omyl.

  8. Co se vytahuje za jejich vlády ? Nebýt zákona tak našinec nedostane ani korunu ! Začala skákat inflace – drahota od toho se odvíjí valorizace on nepřidal nic .Mají tak vysoké platy a pořád jim to nestačí to mu nevadí ? Ano nevadí je to malá domů něž bude muset od válu. sobě si schválím přidání ostatním to seberu protože na to nemám?

  9. Vládo sáhněte si na svoje konta nahrabany. Kde jsme za to můžete Vy. Sliby chyby předvolební. Jak dlouho chcete lhát lidem. Hrnek jednou přeteče. Umění je přiznat si chybu. Pak hledáte chyby všude jen ne u sebe. Stydte se. Hromosvod děláte z důchodců

  10. Tak to už je vrchol drzosti ! Na to, aby si poslanci zvedali platy, tak na to peníze jsou. Prý je to ze zákona. Valorizace důchodů je taky ze zákona. Tak proč všechno lidem berete. Se šetřením ať začne vláda především u sebe!!!!!!

  11. Důchodový fond, který byl,byl údajně za vlády ( p.Klause) pouze vypůjčený,s tím, že bude vrácen….dodnes není,… což znamená že byl vytunelován.
    Co takhle kdyby si poslanci ubrali půlku platů,(tak jak ubírají druhým),hned by bylo peněz. Druhým berou,a sami sobě desetitisíce měsíčně přidávají, nemluvě o statisícových prémiích.Je z toho na blití.

  12. Tak já mám po přidání výchovného na pět dětí 10300 Kč starobního důchodu za nájem plus energie platím 12350 Kč stát mi na bydlení dává 4997 Kč tak mi prosím poraďte z čeho mám celý měsíc žít přála bych těm co o nás rozhodují ať si to každý z nich vyzkouší ať neposílají tolik na Ukrajinu a bude dobře

    • Hlavně jste měla pracovat, abyste neměla důchod 7800 Kč bez výchovného. Za práci se dává důchod. Zřejmě té práce bylo opravdu minimum.

      • Pozor, tací důchodci opravdu jsou a tito lidé pracovali celý život, jen ve špatných oborech. Například zemědělství a to v rámci jednoho podniku, velké platové rozdíly za stejnou práci. A druhý příklad lesní dělnice. Dřina jako hrom a kde nic, tu nic. No a trochu let před důchodem, sedřená ženská jde uklízet do mateřinky. Suma sumárum, celý život pracovala, platila daně a dnes má lehce přes 10tisíc.🤦‍♀️🤦‍♀️

        • Paní by bez výchovného měla 7800, z toho je pevná částka dnes 4040 Kč, tedy její zásluhová část je 3760 Kč. Takový důchod nevyjde ani z minimální mzdy. Takže někde bude problém, možná byla v domácnosti, odešla do předčasného aj. Píšete celý život, lépe by bylo říci, kolik let. Pro někoho je totiž ten celý život započtených třeba 25 let (což dříve stačilo)..

          • Ten celý život 25 let odpracovaných let + 5 vychovaných dětí, tj, při mateřské 3 roky 15 roků, celkem tedy 40 let. A myslíte, že vychovat 5 dětí je stejné jako se válet u vody?

  13. Já jsem pro to výchovné nechat ale nemusí se valorizovat.zrusila bych stavebko, můžou si šetřit na termínovaných účtech,zkrátila bych mateřskou dovolenou aspoň o1 rok my také neměly takové dlouhé mateřské a děti jsme vychovaly.Tim by se také hodně ušetřilo je to jen můj názor nikomu ho nevnucují

    • Přesně tak, máte naprostou pravdu. Tyto peníze by vůbec neměly být součástí důchodu. Dvě hromádky – jedna důchod a druhá výchovné. Valorizace pouze důchodu a ne výchovného.

  14. …a co platby nepříspůsobivým nemakačenkům?….jen za to dělaj jak říkal pan Čunek “bordel” a tančí kol ohňů, na severu Čech je standardem základní škola a dál nic, proč by ?….rodiče také nic nedělají a jak si žijí…..a ostatní to přece rádi zaplatí….co bychom pro milou Českou republiku a její současnou vládu neudělali…..

  15. Proč odbourávat výchovné? Raději odbourat nespravedlivé VDOVSKÉ DŮCHODY STAROBNÍCH DŮCHODCŮ , které jsou nespravedlivé vůči starobním důchodcům SVOBODNÝM A ROZVEDENÝM! A hned by stát ušetřil a nikoho nepoškodil. Vím, že VDOVSKÉ důchody SENIORŮ byly zavedeny v19. stol./Bismarck/ v době, kdy manželky nechodily do práce a byly závislé na platu manžela. Nevidím důvod, proč by na př. měl brát vdovský důchod vdovec, který má nadprůměrný důchod. Ráda bych si nechala vysvětlit, ZA CO – ne na co – dostávají seniorští důchodci vdovské důchody, když jejich vrstevníci svobodní nebo rozvedení žádnou podobnou výhodu nemají. A ti třeba ani průměrný důchod nedostávají a v mnoha případech byl jejich život složitější. 😪.Stačilo by, aby vdovci, který nedosahuje průměrného důchodu, byl jeho důchod po smrti partnera dorovnán a stejně by na tom byl lépe než ten, který žádného partnera neměl.

  16. Tak sotva jsme začali pobírat o trošku víc, už nám to zase berete? Celý život jsme pracovaly kromě mateřské, a i v důchodu musíme pracovat, abychom žily aspoň trošku slušně
    A to mají ještě výhody ty, kterym to zdravotni stav dovolí. Chtěla bych vidět pány nahoře, jak by skákali s naším duchodem

  17. Nebudu vám do diskuze vstupovat se svým názorem. Řečeno bylo téměř vše. Ale chtěl bych apelovat na jednu věc. Prosím, mějte neustále na paměti, že podstata všeho je ta, že kolik si můžeme dovolit, je dáno jen tím, kolik jsme si schopni v ekonomice vyrobit. Jinými slovy, pokud dostanu ty bezcenné papírky, zvané koruny, nebo dokonce jen nějaká čísla v bance, což jsou jen prostředky pro směnu zboží, tak s nimi hned utíkám do obchodu je vyměnit za skutečné hodnoty právě vyrobené. Za energii, kterou je obchod právě vytápěn, také třeba za pečivo, které před krátkou dobou upekli. Co jsme my sami pro ostatní udělali před desítkami let, za což jsme tehdy dostali a odevzdali peníze, aby si za to naši dřívější bližní tenkrát mohli něco koupit, tak to jsou už loňské sněhy. Ty dávno už roztály! Takže neustále, stejně jako honicí psi, sledujte stopu ekonomiky. Jestli ta je v kondici, nebo není. Jestli ta má perspektivu se úspěšně rozvíjet, nebo se pro ni už dnes kope hrob. Protože to, co dnes považujete za hrůzu, jak se tu píše, tak to je důsledek nekompetentních zásahů politiků do ní před dávnými léty. A pamatujte na to, co vštěpovali předkové mně. Nikdy není tak špatně, aby nemohlo být hůře. Politici jsou totiž našimi zaměstnanci. My jim máme určovat, jak má ekonomika fungovat a podle toho, jak chceme my zítra žít. Ne, že se my budeme podřizovat jejich představám na jaké bázi tato bude fungovat a kdo ještě další tady s námi bude žít. My jsme majitelem firmy zvané ČR a oni jsou námi najatí správci této firmy. Ne naopak! Tím však nemám na mysli to, že když je kasa prázdná, že mají povinnost peníze někde vyštrachat.

  18. To zase vláda vymyslela s tím výchovným populistický nesmysl. Já měl po rozvodu do mé výhradní péče svěřeného syna, kterého jsem jako samoživitel vychoval do vzdělaného a úspěšného občana. Nikdo mi v tom období nedal ani korunu, na vše jsem při rodičovských starostech musel sám vydělat. Už je to třetí měsíc co jsem podal žádost o výchovné a až do teď mi státní správa přes opakovanou urgenci nic nesdělila a je prostě v poloze mrtvého brouka. Myslím si, že výmysl s výchovným je de facto diskriminující vůči mužům – otcům. Maminky byly na mateřské a pobíraly mateřskou a jejich manželé makali a do domácností dodávali finanční prostředky/nemyslím tím samoživitelky/ takže se takto také starali o rodinu.

  19. Můj názor je následující: na důchody by bylo dostatek financí když
    se přestane valorizován nadmzdové příplatky pro zákonodárce
    ošatné a podobně tím by nemuseli si udržovat různé přítelkyně pro
    zábavu. Dále pro lepší využití financí ve školství uzavírat smlouvy
    na práci v republice podle výše vložených státních korun do studia
    až na 10 let. Při studiu v zahraničí si to platí každý sám. Další nehorázný nešvar je kumulace funkcí a vymýšlení příplatků k funkcí.

    • Asi si ujasněte, kolik spotřebují důchody v ČR ročně, kolik už chybí a kolik by se ušetřilo tím zrušením ošatného, příplatky atd….

  20. Pracovala jsem od 18ti let a mam odpracovano vc. jedne materske 42 roku ( za nas byla MD tri roky a materskou platil zamestnavatel jen 1/2 roku a potom uz jsem nic nedostala ani od statu) proto nechapu kdyz doposud musi byt odpracovano na duchod 35 let, proc to chteji snizit na 25 let. At mladi pracuji tolik roku jako my a bude na duchody urcite. Proc jim to snizovat? To nema logiku.

    • Protože se nepočítá od 2010 žádné studium, zatímco dříve se počítalo od začátku střední školy. Čili teď odcházejí do důchodu lidé s téměř 50 lety započtenými. Předpokládám, že se to nějak změní zase zpět.

  21. Ono by stačilo kdyby se srovnala mzdová politika,aby ženy nebraly významně méně.Pak by ženy nebyly v důchodu na hranici bídy.

  22. Vše je drahé,vše zatěžuje státní pokladnu….co vaše platy,o kolik máte víc? 😡 Žijte z průměrného důchodu nebo platu pošťáka….pro někoho prachy jsou,pro někoho ne, že? Vy si utáhněte opasky,jste placený z našich daní!!!!

  23. Tak je mi z některých vás zle,kde je slušnost,respekt k názoru druhých ? Já mám odpracováno při třech dětech 4O let, z toho jedno těžce postižené,na který mi stát nikdy nic do jeho 18 let nic nedal , bylo to opravdu náročné období a dosud je ,teď mám důchod 17OOO s výchovným,zdá se vám to moc pro důchodce ?

  24. Fiala se chlubí cizím peřím ,prý je hrdý na to že se za jeho vlády zvýšily důchody,to je Fialo dané zákonem,takže nemáš být na co hrdý,ty ne !

  25. Pokud to někdo po několika dnech ještě čtete, tak bych měl vysvětlení. To je štěstí i prokletí toho, že člověk žije ve společnosti. Je nutné brát v úvahu, že požívá výhod i ztrát. Nelze to rozumně oddělit. Ne, že by to nešlo, ale myslím rozumně. I když se například člověk narodí tak, že mu hlava nic nebere, tak nakonec vydělá, třeba delším životem, na patentech a vynálezech těch, kterým to myslí. Ale platí to i naopak. Proto, když se někdo postará vychováním hodně dětí, ale toto udělá málo lidí, tak se stejně s ostatními v tom špatném sveze. Řešení je jediné. Není to jen o počtu dětí, protože i vymyšlené stroje pracují a tvoří hodnoty, ale hlavně o tom, zda se správa státu (politici) starají, aby bylo dost a dobře i za dvacet let. V minulosti to nedělali, dnes peníze došly. Bohužel já, na základě životních zkušeností jak mohu porovnávat, spíš vidím, že do budoucna například s tím zeleným šílenstvím, to bude ještě horší, jak se vyžene průmysl a výroba. A i kdybychom každý v nedávné době vychovali dětí deset, tak to nakonec pomoci nemusí. Protože se stejně, když se to nezastaví, můžeme stát chudými příbuznými (oproti ostatnímu světu) i s nimi samotnými.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here