Vládní stropy cen energií jsou vysoko, ale smysl mají

588
stropy_cen_energii
Ing. Bohuslav Čížek, Ph.D., MBA / Foto: Redakce FinTag.cz

České firmy vítají vládní opatření na zvládání drahých energií, ale vadí jim až příliš vysoko nastavené stropy cen energií. Podle ředitele Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohuslava Čížka i vysoké stropy ale dávají smysl.

Zastropování cen energií, které poskytla česká vláda domácnostem i firmám je aktuálně na čtyřnásobku až pětinásobku cen před válkou na Ukrajině. Ceny energií ale klesají. Plyn a ropa se například letos v lednu na komoditních trzích obchodovaly o 20 procent níže než před začátkem konfliktu na Ukrajině. A například koncem minulého týdne [9.2.] se plyn TTF na burzách obchodoval dokonce 80 procent pod svými nedávnými maximy. Americký NATGAS se pak propadl téměř o 75 procent. A klesají i ceny elektřiny.

„Ano, stropy energií dané českou vládou jsou pod aktuálními cenami energií. Tedy mají určité limity a není tak jisté, zda firmám skutečně pomohou. Také je ale pravda, že stropy dávají určitou podporu všem firmám,“ říká v podcastu FinTag.cz Bohuslav Čížek.

Podpora podle něj spočívá ve stabilitě a předvídatelnosti trhu. Firmy mohou lépe plánovat, uzavírat zakázky. Když jsou s náklady na energie pod stropem, tak vědí, že nad něj nepůjdou. Bohuslav Čížek v podcastu srovnává i české stropy pro firmy s těmi německými.

„Současné ceny na komoditních trzích nám dávají určitou nevýhodu proti Německu. Ty ceny jsou nad stropem německým a pod stropem českým,“ vysvětluje, ale i dodává, že například v Rakousku nám zase závidí, že něco jako stropy energií máme.

Stropy v Česku a v Německu

Bohuslav Čížek v podcastu FinTag.cz dále uvádí, že v tuto chvíli nelze odhadnout, kolik firem stropy cen energií využije. Vzhledem k aktuálnímu vývoji zřejmě půjde o firmy, které uzavřely smlouvy s fixací na dodávky energií v loňském roce. Tedy v době, kdy poptávka evropských zemí po energiích vyhnala ceny do rekordních výšin.

„Už proto je důležité, že tu stropy máme. Ne každá firma má smlouvu na spotové ceny a některé firmy tyto stropy jistě využijí,“ vysvětluje Čížek.

V podcastu porovnává cenové limity energií pro firmy v Německu a Česku. Upozorňuje na hlavní rozdíl mezi oběma zeměmi. Ten základní spočívá v tom, že nižší stropy Němci dali firmám a vyšší rodinám. To značí, že zatímco čeští producenti jsou v nevýhodě proti německým firmám, německé domácnosti jsou zase v nevýhodě proti českým domácnostem. Byť je třeba uvést, že většina dodavatelů elektřiny a plynu i českým domácnostem nabízí smlouvy s cenami pod stropy.

„Co se týče stropů pro firmy, nemůžeme vyloženě srovnávat Česko a Německo. U nás v těch stropech je 80 procent elektřiny, v Německu je to 70 procent. A v Německu musejí firmy splnit určité podmínky, aby stropy využily,“ vysvětluje Bohuslav Čížek.

Zároveň upozorňuje, že takzvané stropy cen energií pro velké firmy nejsou klasickým zastropováním. Jde spíše o zálohy.

„V tomto ohledu každý týden apelujeme na ministerstvo průmyslu a obchodu a vládu, aby nepodcenily notifikaci programu. Ta je mimořádně důležitá, aby se nestalo, že se v něčem bude muset jít zpátky. A nakonec dojde k úpravám v neprospěch firem,“ říká.

Výsledky aktuálního průzkumu SP ČR

podcastu FinTag.cz Bohuslav Čížek nejenom shrnuje přínos zastropování cen energií pro firmy a další druhy podpor, ale dotýká se i aktuálního průzkumu SP ČR mezi firmami.

Podle něj firmy očekávají, že i rok 2023 bude pro jejich podnikání náročný. Více než třetina jich očekává, že v roce 2023 udrží zisk z předchozích let. 14 procent firem odhaduje, že se jim zisky zvýší. Avšak 39 procent podniků očekává pokles zisků. Šest procent podniků předpokládá pokračování ztráty a sedm procent firem odhaduje, že letos propadne do ztráty. Odpovědi zástupců ze 136 převážně průmyslových firem se často výrazně liší v závislosti na odvětví, v němž působí.

Zahraniční matky českých dcer ubírají na investicích

Rekordní zdražování energií ale stále patří mezi nejzásadnější problémy, které na firmy dopadly. Proto se mimo jiné snaží snižovat jejich spotřebu. Investice do energetických úspor plánuje letos 59 procent firem a 39 procent podniků chce investovat do vlastních obnovitelných zdrojů energie. Podle průzkumu 63 procent podniků plánuje využít opatření ke snížení cen energií, zejména zastropování cen elektřiny a plynu.

Daniel Tácha

2 KOMENTÁŘE

  1. Spekulace je příčinou ekonomického poklesu. Zřejmě jsme již zapomněli na příčinu velké hospodářské krize ve 30 letech minulého století. A válka ta je také na spadnutí. Takže se dějiny opakují.

  2. Smysl mají akorát tak k okrádání občanů na účet mafie Křetinského atd. a jeho Fialových posluhovačů.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here