Stát neví, kolika Ukrajincům vyplatil humanitární dávku

56153
humanitarni_davku
Foto: Pixabay.com

Podle ministerstva vnitra Česko k letošnímu 26.3. udělilo běžencům z Ukrajiny 502 041 víz dočasné ochrany. Na humanitárních dávkách jim k letošnímu 5.4. vyplatily úřady téměř 11 miliard korun. Kolik běženců humanitární dávku čerpalo, se ale neví.

Humanitární dávku vyplácí ukrajinským uprchlíkům před válkou Úřad práce [ÚP ČR]. Běženci o ni žádají elektronicky a dávka jim následně automaticky přichází na bankovní účet. Po dobu prvních šesti měsíců činí pět tisíc korun na osobu včetně dětí. Od sedmého kalendářního měsíce pak hraje roli i věk žadatele. V případě dětí do 18 let je měsíční výše humanitární dávky 3 490 korun, u cizinců starších 18 let pak 4 860 korun. Náklady na humanitární dávky rostou každý měsíc.

„Dosud ÚP ČR vyplatil v rámci humanitárních dávek 10 865 milionů korun,“ odpověděla na otázku FinTag.cz, kolik stát na dávce již vyplatil, mluvčí ÚP ČR Kateřina Beránková.

Problém ale nastal u zodpovězení otázky, kolik ukrajinských běženců od začátku války na Ukrajině tuto humanitární dávku skutečně načerpalo.

„Pokud jde o počet osob, tato data ÚP ČR nemá k dispozici. Případně se obraťte na kolegy z MPSV,“ odpověděla Kateřina Beránková.

Avšak ani na Ministerstvu práce a sociálních věcí [MPSV] nevědí, kolik ukrajinských uprchlíků v Česku čerpalo humanitární dávku.

„Prověřili jsme to, ale máme k dispozici pouze totožná data, jako ÚP ČR. Nic dalšího tedy bohužel nemůžeme dodat,“ uvedl pro FinTag.cz vedoucí oddělení mediální komunikace MPSV Jakub Augusta.

Dávku za daných podmínek čerpají i pracující běženci

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] v minulých týdnech oznámil, že stát chce v budoucnu humanitární dávky zrušit a běžencům z Ukrajiny otevřít systém státních sociálních podpor tak, jako mají Češi.

Prozatím ale platí, že na humanitární dávku má nárok v Česku každá osoba, která získala na území České republiky dočasnou ochranu. Výplatu druhé a dalších dávek pak podle Beránkové podmiňuje to, že celkové příjmové, sociální a majetkové poměry dané osobě neumožní v daný kalendářní měsíc zabezpečit základní životní potřeby. Tedy nemá dostatek peněz na stravu, ošacení, léky a podobně.

Na otázku FinTag.cz, zda humanitární dávku v Česku čerpají i pracující běženci, pak Kateřina Beránková odpověděla: „Zjednodušeně řečeno – i v případě, že občan Ukrajiny s dočasnou ochranou pracuje – může nárok na humanitární dávku uplatnit. Záleží na výši příjmu a počtu osob, který je na jedné žádosti uveden.”

Ukrajinští běženci odvedli na zdravotní pojištění 1,1 mld. Kč, říká šéf VZP

Zároveň dodala, že pracující ukrajinští rodiče mohou ovlivnit nárok na tuto dávku u nezletilého dítěte. V Česku podle aktuálních čísel ÚP ČR pracovalo 97 120 osob z Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou. Nejvíce ve Středočeském [16 721], Plzeňském [14 514] a Jihomoravském kraji [10 400].

Hra s čísly, kde ale chybí základní číslo

Jakkoli Česko udělilo uprchlíkům z Ukrajiny přes půl milionu víz dočasné ochrany, v České republice jich bylo podle dat Ministerstva vnitra ČR [MV ČR] k letošnímu 1. dubnu 325 742. Tolik se jich povinně takzvaně přeregistrovalo a nově registrovalo. Rozdíl mezi udělenými vízy a počtem aktuálně registrovaných Ukrajinců tak činí 176 299 osob. Podle ministra vnitra Víta Rakušana [STAN] se část z těchto lidí vrátila na Ukrajinu, případně šla do jiných zemí EU.

Počet aktuálně registrovaných běženců přitom zahrnuje jak ty, kteří si dočasnou ochranu prodloužili, tak ty, co o ni požádali letos. O prodloužení dočasné ochrany požádalo podle MV ČR 297 000 lidí, 28 742 z registrovaných běženců přišlo do ČR po začátku roku. Přičemž podle ředitelky odboru azylové a migrační politiky MV ČR Pavly Novotné do Česka přichází necelé tři tisíce nových uprchlíků týdně.

Stále ale zůstává nezodpovězena otázka, kolik běženců, kteří v Česku získali vízum dočasné ochrany, čerpalo humanitární dávku od úřadů práce. MPSV ani ÚP ČR toto číslo nemá. Zástupci MV ČR na otázky FinTag.cz pak nereagovali vůbec. O něco bližší informaci tedy znovu nabízí mluvčí ÚP ČR, který dávku běžencům vyplácí.

„V březnu 2023 bylo vyplaceno 103 165 dávek v celkovém objemu 718 milionů korun,“ přibližuje Kateřina Beránková.

Česko si půjčí deset miliard na pomoc Ukrajincům

Ani z tohoto čísla ale podle ní nelze vypočítat, kolik běženců v Česku dávku čerpá. Totiž, jak říká: Jedna dávka však může být určena pro více osob.”

A dostupné informace nejsou ani o tom, ze kterých zemí o dávku běženci, kteří získali v Česku dočasnou ochranu, elektronicky žádají. Ani tato data ÚP ČR nesleduje.

„V případě podaných žádostí posuzuje, zdali žadatel splňuje zákonem dané podmínky a zdali vzniká nárok na dávku,” uvádí Kateřina Beránková.

Kolik běženců v Česku čerpalo humanitární dávku?

Dočasnou ochranu podle nynějších pravidel uprchlíci z Ukrajiny získávají v Česku až na tři roky. Většina z lidí, kterým dočasná ochrana skončila, se podle zástupců MV ČR vrátila na Ukrajinu. Asi pět procent dočasných ochran ukončili na vlastní žádost. A asi 1,5 procenta zaniklo kvůli odchodu běžence do jiného státu EU.

Na položenou otázku, zda Česko nějak sleduje pohyb ukrajinských uprchlíků v rámci zemí EU, ministerstvo vnitra neodpovědělo. Jediné, co se tedy ví, je to, že nejvyšší objem humanitárních dávek vyplatil ÚP ČR v květnu 2022. Naopak nejméně vyplatil v březnu 2022, kdy se humanitární dávka teprve začala vyplácet.

Češi přijali nejvíc uprchlíků z Ukrajiny na obyvatele

„V období výplaty humanitární dávky docházelo k výkyvům v objemu a počtu vyplacených dávek v souvislosti se změnami legislativy. V prvním čtvrtletí 2023 byl měsíční objem vyplacených humanitárních dávek stabilní,“ upřesnila pro FinTag.cz Kateřina Beránková.

Daniel Tácha

46 KOMENTÁŘE

    • Myslím,že řešení je jednoduché. Pokud zaměstnanec způsobí zaměstnavateli škodu,musí vrátit. Poslanci jsou zaměstnanci občanů a poslanci umožnili způsobit škodu. Tak je jich cca 108 + senátoři tak budou platit a platit. Přidali si tisíce měsíčně ,důchodce okradli,tak do pruhovanýho ,makat 18h denně a cálovat a cálovat.

  1. takže klasika příde příkaz zhora někdo nahoře odklepne plošnou pomoc dá vágní pravidla co žadatel musí splnit a už vůbec nic dál neřeší…. neeviduje komu se vyplatila!!??? takze dojde k obchazení muze si to cerpat kdo chce a v KOLIKA ZEMICH CHCE jeste dame UK vlaky zdarma at muzou vesele cestovat ze státu do státu 😀 fakt vtipné!!! Když neexistuje evidence komuse vaplatila podpora neexistuje ani MEZINARODNI registr ktery by zamezi dvojímu cerpani vlastne ani cerpani v nekolika ruznych uradech prace na jeden kodvijak vagni prukaz totoznosti natoz biometricky registr ktery by odhalil pdvodniky s falesnema dokladama!!!

    FIALOVEJ KOCOURKOV!!!

    • Tak že, se kradlo ani poledne se nedrželo, finance se rozdávali jen to hučelo. Jaké pak že se neví kolika Ukrajincům se co vyplatilo. Vyšetřit viníka a potrestat, je to jednoduché!!! 😉

      • Ať je to jaké chce, jednoduché to není. To byste musel vyměnit celou vládnoucí garnituru. A jelikož politická kultura je taková jaká je, zajisté jste si všímnul, že posledních pár let to funguje systémem “ať si klidně demonstrujou, co bysme měnili / co bych odstupoval / co by cokoliv”. A jednoduchost končí právě v tomto bodě. Jakmile budete chtít víc než jen pasivně postávat na náměstí, navlečou na vás nějakej paragraf, dostanete nálepku chcimír/dezolát/antivaxer/cojávímcoještě. Prostě jde tu o to, že systém je derivátem toho, čemu se říkalo socialismus s lidskou tváří. A také to tak funguje.

        • Mio Oni si je musí hýčkat. Za rok jim dají naše občanství a oni jim pomohou vyhrát volby. Pohádkově jednoduché

        • Jj vybrat daň z nemovitosti je to nejjednodušší řešení – nezaplatíš bude exekuce na nemovitost. Bohužel si nyní ti co žijí v nájemních bytech neuvědomují, že se toto zvýšení bude týkat i jich. Pronajímatel pochopitelně zvýší nájem. Zatím vidím jen to, že se naše vláda snaží zvyšovat příjmy a snaha o snížení výdajů žádná.

      • Přesně tak, kdo dal příkaz k výplatám, je za to zodpovědný…. Jinak dávky jdou elektronicky, přes identitu občana- tak jakýpak nevíme, kolika lidem je vypláceno?

  2. Vláda vyhazuje doslova peníze z okna. Dává každému, kdo si požádá, nemá vůbec žádný přehled. Takové hospodaření je katastrofa. Vlastním lidem chtějí zdražit všechno, osekat důchody, matky samoživitelky atd. A to nám ti patlalové budou vládnout ještě pěkně dlouho.

      • Když si vymyslíte patřičné jméno, původní bydliště a důvod, proč žádáte, vsaďte se, že dávku dostanete taky a klidně opakovaně. Po tom, co jsme si v článku přečetli, se o takových praktikách vůbec nedá pochybovat! Je to hnus, co se tady díky těm diletantům v vládě děje…

  3. V tomhle případě je víc trefné “Rozhazování peněz z vrtulníku”. Jak prohlašuje tato vláda. Věřte toto je jen kapka v moři o rozhazování peněz této zkorumpované vlády.

  4. No ono to slušně nejde,tak ze raději nic.Osobně za moji osobu,všechny okamžitě vyhostit,jenom nás zneužívají.

  5. Těžko se to chápe!? Vyplácíme miliardy korun, není evidence komu. Půjčujeme si opakovaně miliardy od evropské banky na neznámé úroky. To všechno je hanabnost vlády Fialy!!! Duchodcům ořeže i zákonem danou výši, na kterou údajně nemáme, ale na Ukrajinu máme vše i když nevíme komu peníze jdou. Vláda je nepřijatelná pro mnoho lidí, nepřijatelná pro mně!! Zanedbávání našich lidí, národa na úkor Ukrajiny – to nechápeme a nechceme chápat a věřte, že přestáváme mít jakékoli pochopení pro válku Ukrajiny s Ruskem!

  6. Staci zvednout dane a Stanjura to nejak zvladne. Nikdy jsem netusil, ze predvolebni heslo *nejsme jako oni* bude mysleno timhle zpusobem

  7. To je vizitka Fialovy vlády. Dává peníze a ani neví komu. U našich lidí požadují 150 dokladů, než jim možná vyplatí nějaké dávky a Ukrajincům to dávají automaticky.

  8. Tohle se snad ani slušně komentovat nedá. Za oněch časů byla taková ženština, co dala každému kdo si řekl, trestána pro příživnictví. Prezident Zeman to pak veřejně nazval pravým jménem a byl za to kritizován. Jak ale nazvat stát, který dává každému, kdo si řekne, aniž by věděli jeho představitelé, kam a komu tyto peníze jdou ? Ono je to v podstatě nezajímá, nejsou to jejich peníze ale státní, a když se rozházejí, tak je zas někomu seberou. Mají přeci v poslanecké sněmovně 108.

  9. Tak to je výborné! Vláda nekompetentní pětikolky vůbec NEMÁ přehled kolika Ukrajincům dávky vyplatila 🙂 Co to proboha máme za vládu??

  10. Já to ráda vysvětlím ne příliš chytrým diškuterum. Vláda má velkou snahu udržet tu budoucí daňoví poplatníky z toho důvodu že v ČS kolonií ubývá počet praceschopných jedinců a nejvíc odiraných kvůli vysokým životním nákladům. Tady je potřeba spíš hlídat tu další spiralu zdražování něž proti Ukrajincum bojovat. Pokud je tu neudrží to bude znamenat pro příští rok i rušení senátu. A tomu chcou holomkove myrmomoci zabránit. To je celá filozofie. Asi tak.

  11. Normálně je to defraudace. Měl by se obnovit krásný český zvyk – defenestrace. A ještě chvíli mě fekalizujte.

  12. Když vydělíte peníze vyplacené za březen počtem dávek vyjde cca 6.960 Kč/dávku. V každé dávce je 1 dospělý, většina déle než 6 měsíců, tedy 4860 Kč. Zbývá 2100 kč, dávka na dítě je 3490 kč – z toho je 60% . 1 vyplacená dávka vychází 1 dospělý + 0,6 dítěte v průměru. 103165 dávek krát 1,6 je 165 064 osob.

    Veřejně dostupné údaje a matematika ze základní školy… / Pozn. red.: Samozřejmě touto cestou jsme se také ubírali, nám vyšlo nepatrně o něco nižší číslo. Avšak znáte odpověď na otázku ze základní školy? Kolik celkem Ukrajinců u nás pobíralo humanitární dávku? Víte, spočítáte?

  13. je mi fakt na zvracení. oberou důchodce o tisícovku maminky na mateřské taky a sami si zvednou o 11ticíc korun – vláda. pak oberou zbytek Čechů na daních a pořád poslouchám jak nemají prachy na Čechy atd a pak si berou úvěr na Ukrajince a vyhazují prachy z okna a neví komu dávají . fakt hnus na blití.

  14. Poznala jsem osobně ženu z UK bydlí v Berouně pracuje v Praze má dvě děti a peníze kasíroval jak v Berouně tak i v Praze,jak je to možné?český občan který má odpracováno 45 let a zada si o pris.na bydlení musí předložit a vyplnit tolik formulářů,že kolikrat to žadatele vzdají,romští UK si přijeli jen pro peníze.70procen lidí bylo proti Babišovi a dnes, ti co volili ODS se nestačí divit a jeste se budou divit nebo my se bude divit,kdo tuto vládu donutí k DEMISI,tato vláda musí odstoupit dostávají nás do valky.Zemanova

  15. Cenzora jsem si užil za minulého režimu dost. Zameťte si před vlastním prahem viz. Vaše protěžování VIP celebrit a politických figurek. Ani za minulého režimu jsem neskláněl hlavu a nyní před důchodem to dělat nebudu. Nikomu jsem neublížil a díky těmto břídilům mám jít důchodu o osm let později. Vaše demografické křivky jsou Sci-Fi, jsem toho svědkem na pracovišti. Asi anomálie. Ne každý z Vás neomarxistů bude sdílet stejný názorový proud i ve středním, pokročilým věku.

  16. Této bandě diletantů se za dva roky nevládnutí podařilo úplně zruinovat celé hospodářtví. Když se objeví v televizi jejich kyselé ksichty a zvlášte ten Fialův, evokuje mi to obraz z historie o konci dvaceti sedmi českých pánů.

  17. Je to nehorázné. Sousedka platila za plombou u zubaře 2 tis. Ukrajinka nic , ještě se brala přednostně, nemusí čekat. Nákupní vozíky plné drahých ne nutných věci, což si někteří nemohou dovolit. Jejich arogance je hnusná s poznámkou, proč bychom to nevyužili když nám dáváte, můžeme si koupit i byty.

  18. Včera jsem ty chudáky UA slyšela povídat v autobuse sice mluvili ukrajinsky ale já rozumím.Na narozeniny jedeme do Vídně ,svatba bude v Marbelle a na dovolenou pojedeme bud do Chorvatska nebo Bulharska a Ukrajinec začal my teď v Praze koupili byt a řešíme podlahy. To se jim tady žije.

  19. Zde je krásně vidět, proč jsou důležité každé čtyři roky volby. Demokracie neznamená, že se věci budou vždy dělat správně a bezchybně, ale znamená, že když to začne jít šejdrem, tak jen do času. Je to fakt síla, ty kroky vlády. Jak jsem už psal, když se pan Fiala stal předsedou ODS, tak se Klaus křižoval. A je vidět, proč. Je to doslova pětka bez kormidelníka. Nevědí kam jedou. Už na počátku věděli, že budou potřebovat peníze, ale superhrubou mzdu nevrátili zpět. To je sekera kolem sta miliard. Podvodníkům usnadnili život zrušením EET. Dalších přes deset miliard. S Ukrajinou katastrofa. A ani ne tak, kolik tito dostávají a že nakonec neví kolik vůbec, ale ten průšvih s dovozem jejich obilí, které v našich žaludcích vůbec nemělo skončit, ale mělo pokračovat dál, ven z EU. Když si vezmete, že ty tisíce tun na zemi vybuchlé munice tam, jsou pěkné chemické svinstvo, tak mám osobně strach si dnes pečivo vůbec koupit. Ale jak to, či ono zdanit a hlavně jak moc, to lítá návrh za návrhem. A to ještě lidi netušíte, že až ty boje utichnou a ony utichnout, až bude Rusko dostatečně oslabeno, včetně západu, tedy až dojdou peníze na pokračování války, tak EU zůstane na hrbu rekonstrukce totálně rozvrácené země, kde je navíc korupce rozhodně běžným životním jevem. To bude masakr! Jestli to ovšem pomůže zaříznout Green deal, tak to jsem osobně schopen ještě strávit.

  20. Tohle všechno padá na hlavu Petra Fialy a ministra vnitra Rakušana. Dokazuje to, že při vládě pěti stran nenese nikdo za nic zodpovědnost. Pokud půjdou do voleb stejné slepence “SPOLU” a “PIRSTAN”, tak se nic nezmění. Každá strana má jít do voleb samostatně sama za sebe, se svým programem.

  21. To si dělají z nás srandu , nevědí komu ty dávky vyplácí a kolik jich bylo ? Hlavně ,že českému lidu víte co všechno jim vyplácite a jak je o všechno obrat .

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here