V Česku je 636 282 Ukrajinců. A každý týden jich přibývá

59021
Ukrajincu
Foto: UNHCR

Na konci loňského roku evidovala policie 636 282 Ukrajinců s legálním pobytem v Česku. Předloni jich u nás bylo zhruba 200 tisíc. Údaje potvrdili policejní prezident Martin Vondrášek a šéf cizinecké policie Milan Majer.

Od začátku invaze do konce loňského roku se na území České republiky přihlásilo k pobytu celkem 659 774 Ukrajinců, celkově dostali 473 215 víz. Vondrášek připomněl, že Ukrajinci nejprve dostávali víza k pobytu nad 90 dní takzvaně za účelem strpění. Od 22. března pak Česko poskytlo občanům Ukrajiny vízum dočasné ochrany. To jim otevírá vstup na český pracovní trh, do škol i ke službám vyplývajících ze zdravotního pojištění.

Podle ministerstva vnitra Česko do dnešního dne [23.1. 2023] uprchlíkům z Ukrajiny udělilo 480 804 víz dočasné ochrany. To je oproti začátku roku nárůst o 7 589 osob. Vízum tak každý den v průměru dostalo 330 osob, tedy 2 300 týdně. Podle údajů Úřadu práce ČR ke konci loňského prosince pracovalo na území České republiky 99 746 osob z Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou. Původně měla víza platit na rok, uprchlíci si je ale nyní mohou prodloužit do konce března 2024.

Milan Majer řekl, že loňský rok byl pro cizineckou policii možná jedním z nejnáročnějších, a to právě kvůli úkolům, které policii vyvstaly od 24. února v souvislosti s agresí Ruska proti Ukrajině. Policisté totiž v asistenčních centrech zajišťovali registrace ukrajinských uprchlíků.

Ukrajinců je v Česku více než Slováků

Celkově mělo koncem roku 2022 pobytové oprávnění v Česku 1 714 262 cizinců, o rok dříve jich bylo 660 849. Šéf policie zdůraznil, že podíl cizinců na kriminalitě v Česku nijak výrazně nevzrostl. U Ukrajinců stoupl meziročně o půl procenta. Celkově se cizinci v loňském roce podíleli na trestné činnosti z 10,5 procenta, předloni to bylo z 9,3 procenta.

Vláda oseká humanitární dávku pro práceschopné Ukrajince

Vedle Ukrajinců mělo k 31. prosinci 2022 v Česku legální pobyt také 117 265 Slováků, 66 340 Vietnamců a 43 498 Rusů. Z dalších státních příslušností byli výrazněji zastoupeni také Rumuni [19 531], Poláci [17 884] a Bulhaři [17 673]. Následují Němci [14 032], Mongolové [11 968] a Maďaři [10 517].

Nejvíce cizinců s oprávněním k pobytu žilo na sklonku loňského roku v Praze, bylo jich 346 306. Následoval Středočeský kraj se 159 196 cizinci, Jihomoravský s 111 130 cizinci, Plzeňský s 80 917 a Ústecký s 61 723 cizinci.

Nelegální migrace v roce 2022

Cizinecká policie loni odhalila při migraci na území Česka 29 235 cizinců, o 18 065 více než v roce 2021. Významný nárůst zaznamenala u tranzitní migrace, které se z celkového zjištěného počtu dopustilo 21 852 běženců. V roce 2021 to bylo 1 330 migrantů.

Policie v ČR loni odhalila 277 lidí, kteří napomáhali k nelegální migraci. Předloni jich bylo 52. Významný nárůst souvisí podle policie s migrační vlnou zejména syrských uprchlíků. Migranti nově cestují v cisternových vagonech vlaků.

Today, tomorrow I go to Germany, říká Salah ze Sýrie

Nejčastěji zadrženými byli Syřané, Ukrajinci a Moldavané. Syřanů policisté evidovali téměř 21 000, Ukrajinců bylo asi tři tisíce. Při tranzitní migraci policie nejčastěji odhalovala opět občany Sýrie, Turky a Afgánce. Nejvíce nelegálně pobývajících cizinců policisté odhalili v Jihomoravském kraji, ve Zlínském kraji a v Praze.

Loni policisté vydali 6 449 správních vyhoštění z ČR. Nejčastěji je obdrželi Ukrajinci, kteří na českém území do začátku války ruské invaze na Ukrajinu pobývali neoprávněně. Rozhodnutí o vyhoštění je ale kvůli válečné situaci podle Vondráška nevykonatelné.

–ČTK/RED–

58 KOMENTÁŘE

  1. Proč nám vláda lže a mlži je v naší zemi pouze 300 000 UA, je jich tu daleko více a to ani nemluvě o těch o kterých nevi. Pašeráci zbraní, pašeráci lidí. Děláte z lidí hlupáky, ale lid není hloupý ☝️a to je této vlády velký problém, můžete nám lhát jak chcete, lidé jsou na to připravený a umí si udělat svůj úsudek.

    • No ta „úkáčka“, ja vy posměšně nazýváte ukrajinské uprchlíky, jsou „nalezlí“ většinou v práci.
      A vy, čermáková, děláte vůbec, nebo jste na dávkách?

    • humanitární pomoc, příspěvek na bydlení, a práce na černo. U nás koupili barák a je jich tam 12, berou 100 000 měsíčně a dělají dva !!!! Okamžitý odchod zpátky, my si museli na barák vydělat a u nich jim ho zaplatí stát. Výsměch českým občanům.

  2. Já tu krizi na Ukrajině, co se týká Evropy, do budoucna nevidím moc příznivě. Teď je to ještě docela v pohodě, protože v hospodářství má vše svoji značnou setrvačnost. Ale ono to dozraje. V této chvíli dalo by se říci, „úpí“ Rusové. Protože musí do války, obchod a sankce dělají své a jsou přímými účastníky války. Jenže válka je nákladná věc a tu z druhé strany financuje Evropa s USA. Nejen válku, ale chod státu s desítkami miliónů obyvatel. A teď do toho ta zelená devastace evropského průmyslu, která je samozřejmě také postupná, takže si toho lidé zatím ještě moc nevšimli. Fialu podezírám (doufám, že se mýlím), že se už stará hlavně o to, jak po konci volebního období zakotví v Bruselu, tak neřeší ty gigantické schodky rozpočtu. Jinými slovy. Válka dospěla tak daleko, že žádná ze stran nemůže už z principu ustoupit. Hospodářství zelenými zásahy bude těžce trpět a pokud nemá stát zkrachovat jako celek, tak se výdaje státu musí doslova „zaříznout“. Tedy občané hodně hluboko sáhnout do kapsy. Takže když všechny tyto negativní vlivy na životní úroveň sečtete a tyto na občany, kteří žádné nedostatky a ústrky v životě nezažili, velmi rychle dolehnou, tak začnou mít pocit, že nastal konec státu a světa. V této situaci tu povšechnou „solidaritou“ s občany jiného státu vidím dost černě. Poslední šance, jak se toho vyvarovat je, jak to dělali komunisté a nacisté, když byly lístky na jídlo. V tomto případě přísná evidence cizích státních příslušníků, i za cenu toho, že by byli zastavováni a ztotožňováni na ulici, centrálně evidováni a pokud zde chtějí být trvaleji, že se třeba vrátit nemohou, tak přísně trvat na tom, aby pracovali a byli ze značné části soběstační. Pak by z toho potíže být nemusely. Totiž celá ta nenávist lidí z ulice hlavně proti obyčejným Židům v Německu v třicátých letech, vyvřela za hospodářské krize a skutečně stála na reálných základech. Tehdy Německo prožívalo takovou inflaci, že se mzdy vyplácely každý den a když jste je nestihli utratit, tak na druhý den měly poloviční cenu. A židovští obchodníci jen přepsali cenovku a byli na svém. Já bych byl při zacházení s pojmem solidarita s jinými, než vlastními spoluobčany, extrémně opatrný! Doslova jak s dynamitem.

  3. Ty Vopršálku, na dávkách jsem v životě nebyla, tak si nech ty keci. Naštěstí máme v práci jen jednoho ukrajince a ten je línej jako prase

  4. Nemám nic proti tomu, aby ČR DOČASNĚ (t.j. jen do konce války) pomohla matkám s dětmi a starým lidem z Ukrajiny. Ale JEN z oblastí, kde se bojuje, anebo z oblastí, které mohou být válkou v blízké budoucnosti ohroženy. Co se týče mužů, tak tady není o čem – kromě starců by měli bojovat na Ukrajině a ne se válet na dávkách u nás, ožírat se a terorizovat naše lidi.

  5. Jsou tu ti co se nechtějí nechat zabít pro Zeleninu a zájmy Fašingtonu. Každá sranda něco stojí. Pro nás to znamená, že cca 300 000 Ukrajinců nebojuje proti národu co nás zachránil od německých plynových komor.

  6. Lidé jsou velmi neopatrní v tom, komu a jak pomáhat. Myslí si, že je tu stát – ale ten má jen ty peníze, co dostane od lidí. Ukrajina je velká země a svoje bohatství si nechala rozkrást svými politiky. Teď hledá cestu, jak se dostat k penězům pomocí cizích států – budování Ukrajiny bude drahé. Já mám jen obavy z toho, co ti naši velmi solidární lidé napáchají, protože jak se říká, cesta do pekel je dlážděná dobrými úmysly. A,bohužel, dobroseři jsou neúnavní, tlačí na pilu a zneužívají spoluobčany.

  7. Až skončí na Ukrajině válka a já plně věřím že Ukrajina válku vyhraje tak, skončí všecky ty nesmyslné debaty plné nenávisti a lží proti Ukrajině! Jen závistiví a zlí človíček může psát a mluvit takové nesmysli a plné lži! Ze své zkušenosti už poznám co je to za člověka a jakou má i povahu! Jak se dokáže přetvařovat venku na ulici a jak, odepisuje svoje názory na na tomto bloku ale i jinde. Je dost těžké takového člověka soudit a také mu to i dokázat že to nemyslí tak zle jak to on píše. Ale jedno vím 100% jistě že boží mlýny melou sice pomalu ale jistě! A proto, takovému člověku přeji to co prožívají lidé na Ukrajině! Aby přišel nejen o svojí rodinu ale hlavně o svojí duši kterou zaprodal samotnému ďáblu! Sláva Ukrajině! A jeho statečným vojákům!

    • STO procent ukrajinec jenom ten může tohle napsat.Je jasné,že na UK.prace nebyla ani před válkou je jasné,že v Praze byli UK a hlavně dost jich měli a mají ukrajinské agentury.V KFC zasobuje UK lidma z ukrajiny a to už od roku1991.Za uplatky dostaly české občanstvi a kdo neví jak to chodi tak to brzy pozná česko proměnené na způsob UK Bohužel

  8. Obyčejní lidé válku nechtějí. Nechtějí umírat ve jménu mamonu ! Majitelé, koncesionáři, celého zbrojního průmyslu si mnou ruce ! Narodili jsme se jako děti Boží a ne umírat pro mamon někoho.
    Za svobodu, svobodu slova ano!

  9. Nic proti,ale od loňského roku února 2022, co sem začli najíždět Ukrajinci,se pomalu začalo zapomínat na vlastní lidí.Nekteri jsou díky UK lidem na tom tak špatně, že přicházejí jak o střechu nad hlavou tak i práci.Nejsem radistka,ale je jich tu jak vší a někteří se neumějí opravdu chovat A naše vláda,co dělá pro vlastní lidí.NIC,Loni 2 muži deset dní po sobě umrzli na lavičce na Pra už e ve 8.Nechapu vládu a vůbec proč jim neposkytnou alespoň holobyty, Ukrajinci bydlí v nových bytech a ještě levné,tak jak k tomu přijdou Češi ,ve vlastni zemi jsou pomalu jak cizinci.NAŠE VLÁDA BY SE MĚLA NAD SEBOU VÁŽNĚ ZAMYSLET.,a v první řadě se postarat o vlastní lidí.JE TO HNUS!!!!?!!!?

  10. Nevim proc EU tvrde nechrani vnejsi hranice . To má byt prio c. 1 pro ochranu svých obyvatel…. Oni porad nechapu, že na svete porad vic neprizpusob.než vzdelaných…

    a ne a ne se poucit z historie.. jak asi zanikly vyspele civilizace??? Mayove atd?? Prisli horda negramatu a cau

  11. Fialova vláda zanechá za sebou nesmazatelnou stopu, kterou hude řešit deset vlád potom profesorovi politologie. Je to děsne, ale ještě mu to žerou. Jak se k tomu postaví generál Pavel, uvidíme.

    • Doufam,že nevyhraje generál,protože ne Babiš,ale Fiala lže.Chluby se ,že za předsednictvi v EU co udělal pro naši republiku nic.Zajíma ho UK ta korupce UK vše rozkradou a chudákum daji vodu a chleba sami s milionami se zašili…Je to realita Volte Babiše je to zlo,ale Fiala horši peklo

  12. Pokud budou naše televize žebrat peníze a citově vydírat lidi,aby posílali peníze na těžce nemocné České dítě,na které naše zdravotní pojišťovny kašlou ale na léčbu Ukrajinců budou poskytuvat peníze neomezeně s tím,že mají dost rezerv a není problém financovat jejich léčbu,je prostě něco nepochopitelného a nemravného.

  13. A to jich ještě přibude až se bude plnit mezinárodní právo pro azylanty a to právo na slučování rodin. To dosud nikdo z MV ani MPSV neprezentuje. To značí hypoteticky že když válka neskončí, nebo se jim tady zalíbí dalších plus cca 250 tis. (převážně mužů).
    Budeme mít na to kapacitu? Bydlení, pracovni místa, zdravotní péči.

  14. …a pan ministr od Kolína stále tvrdí něco o 350 tisících, přestože každému je jasné, že to musí být mnohem větší číslo …kde se vezmou lékaři, školy, školky, byty to by měla vláda vysvětlovat, ale je ticho po pěšině…

  15. Tohle je opravdu katastrofa. Mluvili o 300000 a teď najednou 650000 . A dělat nechce nikdo.. ..jako dost. Fakt už s těma ukrošema. …

  16. Je mi líto všech, kteří musí trpět válkou v moderním světě, v 21. století.
    Umírají tam nevinní lidé, kteří utíkají před smrtí, jaký argument máte na tohle? Jak byste chtěli, aby se cizí stát zachoval k vám v podobné situaci? Chtěli byste bydlet někde pod mostem a jíst z popelnic?
    Nadáváte na nepřizpůsobivost a že zneužívání našeho systému. Hrozně by mě zajímalo, jak byste se chovali v cizí zemi vy, chtěl bych vidět vaše pracovní nasazení a morálku s myšlenkou na to, že ve vaší zemi může každou chvíli přijít o život někdo z vašich blízkých a že o svou zem můžete přijít.
    Žijeme v blahobytu, ze kterého bychom měli být schopni ubrat kus svého pro základní potřeby druhých, zamyslete se nad sebou.
    Sláva Ukrajině!

  17. Vyhodit vyhodit vyhodit. Jen ať táhnou domů …. Vím to každý den po nich uklízím posrané hajzli. Mají vše a český národ nic. Ať si táhnou odkud přišli. 5000 Kč na hlavu, to se mají líp jak my. …. A my Češi jsme co ? Asi nic. Mám dvě postižené děti a nikdo mi nic nedá. Vše si musím vydělat. Tak kde to jsme? Ať táhnou domů, nikdo je tady nechce!!!!! Pro nás by měli vynaložit všechny ty peníze pro české lidi a ne pro … z Ukrajiny!!!!! [redakčně upraveno]

  18. Je to zarážející skutečnost, která nemá dobrá řešení, ani pro jednu stranu. Vláda P. Fialy rozhodla o přijetí Ukrajincu a teprve dodatečně o tom bude JEDNAT PČR. Takové postupy nejsou kompatabilni s naší ústavou. To jsou postupy fait accompli.

  19. […] Podle policejního prezidenta ČR se na území ČR legálně zdržuje 636 282 Ukrajinců, a jejich …. ČR tak podle výpočtů profesorů Amsterdamské university bude muset za tyto imigranty vyplatit na jejich potřeby o 795 miliard CZK víc, než tito imigranti odvedou za celý svůj pobyt v ČR do českého státního rozpočtu! […]

  20. […] Podle policejního prezidenta ČR se na území ČR legálně zdržuje 636 282 Ukrajinců, a jejich …. ČR tak podle výpočtů profesorů Amsterdamské university bude muset za tyto imigranty vyplatit na jejich potřeby o 795 miliard CZK víc, než tito imigranti odvedou za celý svůj pobyt v ČR do českého státního rozpočtu! […]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here