Ukrajinci se vrátí domů, říká šéf ukrajinské obchodní komory

4189
ukrajinske
„Válka není film, je velice reálná,“ říká prezident Ukrajinské obchodní a průmyslové komory Gennadyi Chyzhykov / Foto: Redakce FinTag.cz

„Budoucnost Ukrajiny vidím pozitivně, Ruska už méně,“ říká v podcastu FinTag.cz prezident Ukrajinské obchodní a průmyslové komory Gennadyi Chyzhykov. A nejen to. Dle něj by NATO mohlo vstoupit do války na Ukrajině rozhodněji.

Šéf Ukrajinské obchodní a průmyslové komory Gennadyi Chyzhykov bydlel v posledních letech na Ukrajině ve třech domech. Kvůli ruské vojenské agresi už dnes nestojí žádný z nich. Zmizely spolu ruskými raketami.

„Je velký rozdíl, když máte dům a bydlení, a pak ho náhle nemáte,“ říká a dodává, že špatné zprávy v těchto dnech dostal od svého bratra a matky.

Rusko musíme totálně odříznout, říká bezpečnostní analytik

„Volali mi, že Rusové bombardují jejich město, že musejí rychle pryč,“ vysvětluje a dodává: „Válka není film, je velice reálná.“

Upozorňuje na posunutí významu slova konflikt. Konflikt je podle něj něco docela jiného než to, když jedni shazují bomby na města, zatímco druzí se skrývají ve sklepích.

„Sám jsem s rodinou strávil v podzemí sedm dní. A v konfliktu jsem s nikým nebyl,“ tvrdí.

NATO by mělo postupovat vůči Ukrajině seriózněji

Gennadyi Chyzhykov poskytl po včerejším [29.3.] setkání se zástupci českých firem na půdě Hospodářské komory ČR, mezi kterými nechyběli ani čeští zbrojaři, redakci FinTag.cz krátký podcastový rozhovor. V něm si cení podpory, které se Ukrajině dostává od Evropské unie a Severoatlantické aliance [NATO]. Na přímou otázku, zda by mělo NATO na Ukrajině vyhlásit bezletovou zónu, odpovídá, že by postačily i protiraketové a protiletecké systémy. Což dle jeho názoru ale neznamená, že by se NATO na Ukrajině nemělo angažovat více.

„Ukrajinská armáda je velice silná. Tím jsme překvapili ruskou armádu. My ale bojujeme za naší zemi, za naše lidi, za naši svobodu. Ale je obtížné bojovat s jednou z největších armád světa, když ta má všechno potřebné vybavení, ale vy nemáte pod kontrolou vzdušný prostor. A to je ten kritický moment, protože protivník vám pak ničí bombardováním vaše města a zabíjí vaše lidi,“ říká v podcastu FinTag.cz Chyzhykov.

Podle něj by i proto mělo NATO za aktuální situace vystoupit vůči Rusku rozhodněji. Byť chápe, že Západ nechce Rusko provokovat, ale na druhé straně na Ukrajině každý den umírají nevinní lidé. A to už je dle něj věcí morálky. Stejně, jako je věcí morálky, jak říká, „dělání peněz“ s Ruskem za situace, kdy to shazuje bomby na ženy a děti.

„Pokud to na Ukrajině dopadne špatně, rovnou se ptejte, kdo se stane příští kořistí Ruska. A to znamená, že NATO by podle mě mělo přistoupit k Ukrajině, která nebrání jen sebe, ale i hodnoty, jako jsou svoboda a suverenita, mnohem seriózněji,“ tvrdí.

Ukrajinci se vrátí domů, říká Gennadyi Chyzhykov

podcastu FinTag.cz se Gennadyi Chyzhykov vyjadřuje i k běžencům, kteří kvůli válce opustili Ukrajinu. Je si jistý, že většina z nich se, až válka skončí, vrátí domů. A to třeba už kvůli tomu, že z Ukrajiny odešly hlavně ženy a děti. A ty nebudou chtít opustit své rodiny a přátele.

„Já jsem si absolutně jistý tím, že většina z našich uprchlíků se vrátí domů. Přece vidíme, že uprchlický život, život bez domova, není dobrý život. Ale ti lidé, kteří teď utíkají, se snaží ochránit své životy před válkou. Já si jsem jistý, že většina z nich se vrátí domů znovuobnovit Ukrajinu,“ tvrdí.

Podle odborníků statistiky ale ukazují, že v době válečných konfliktů 60 až 70 procent běženců zůstává v zemích, kam migrovali. Zástupci Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] tento týden pak odhadli, že počet uprchlíků z Ukrajiny v Česku v nejbližších dnech stoupne až na 500 tisíc. A nevylučují, že se jejich počet i zdvojnásobí.

Výbor: Zdravotní turistika běženců se rozvíjí v ČR i jinde

Obnovu Ukrajiny přitom vidí pozitivně. Vychází z toho, že za Ukrajinou teď stojí prakticky celá Evropa, Spojené státy a vůbec většina demokratického světa. Což jí dává slušné šance stát se plnohodnotným členem západních zemí.

„Až válka skončí, Ukrajina bude mít mnoho skvělých příležitostí nejen pro nový život v míru, ale i pro svou obnovu. Nabídne se nám obrovská příležitost Ukrajinu znovu vybudovat po politické i ekonomické stránce. Ukrajina pro to má všechny předpoklady. A nebude na to sama, protože Ukrajinu dnes zná celý svět,“ vysvětluje.

O poznání horší situace s návratem do normální neválečného života bude podle něj panovat v Rusku.

„Rusko se totiž nedopustilo jen velkého omylu, když vojensky zaútočilo na Ukrajinu, ale ono i zaútočilo na ty vůbec nejzákladnější lidské hodnoty, jako jsou svoboda a nezávislost. Proti sobě si tak postavilo mnoho států a lidí. A to je jako v životě. V něm lidé také raději volí laskavost a pozitivitu než nepřátelství. A už vůbec pak nevolí ty, kteří ničí jejich životy, zabíjejí jejich děti a boří jejich domy,“ uzavírá.

Daniel Tácha

10 KOMENTÁŘE

  1. A KOLIK???? JEDNA PANÍ UK MI ŘÍKALA ŽE TAM MELI EKONOMIKU CHUDOU .UŽ MINULY ROK NA JAŘE NEMELI ANI NA DUCHODY!!!! A ČESKO JE PRY BOHATA ZEME KTERA JE MUŽE ŽIVIT ! TAK KOLIK VLASTENCU SE VRÁTÍ? NO? TY VAŠE KECY FAKT VYZVRACÍM. [redakčně upraveno]

  2. A KOLIK???? JEDNA PANÍ UK MI ŘÍKALA ŽE TAM MELI EKONOMIKU CHUDOU .UŽ MINULY ROK NA JAŘE NEMELI ANI NA DUCHODY!!!! A ČESKO JE PRY BOHATA ZEME KTERA JE MUŽE ŽIVIT ! TAK KOLIK VLASTENCU SE VRÁTÍ? NO? TY VAŠE KECY FAKT VYZVRACÍM.

  3. Cela vlada Foalova jim prej bude platit duchod a vezme si aspon 2 domu a bude je živit přece na to mají co mi chudáci že,

  4. To se vám to maže co ale je to pravda tak mazejte lide už to ví a nedej buch co se bude dít lide nebudou mít plyn naftu a toponí neříkam ta drahota a až povstanou Pražáci bude bida

  5. Tadle vlada nemá rada pravdu proto mažou komentaře hlavne že ve vlade jsou velká okna to je duležite až bude čoro moro,

  6. na ukrajine nebude nikdy klid nezapomente že tam vladne komediant a ted jsem zvědava jestli to smažete jako ti předešle jsme bohatí jiním davame a na sve zapomíname stidte se hlavne že si kupujeme drahá auta BNV že jo kdepak se na to vzalo a to jsou 3 nedele ve vládě

  7. Datagames.pl 31. 3. 2022 At 0:53
    […] Ukraińcy wrócą do domu – mówi szef Ukraińskiej Izby Gospodarczej […]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here