Maloobchod: Češi dnes nakupují jako v době první vlny covidu

828
maloobchod
Foto: Redakce FinTag.cz

Maloobchod má za sebou další slabý měsíc. Reálné tržby obchodníků v březnu meziměsíčně poklesly [bez prodejů aut] o 0,7 procenta, meziročně byly nižší o 8,1 procenta. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Podle ekonomů se objem zboží nakoupený zákazníky dostal na nejnižší úroveň od dubna roku 2020, tedy od období první vlny koronavirové pandemie.

„Pokud bychom ale odmysleli právě mimořádné pandemické období, pak se maloobchodní tržby aktuálně nacházejí nejníže dokonce od srpna roku 2018,“ říká ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Podle ekonoma Creditas Banky Petra Dufka slabá poptávka by sice měla tlačit prodejce k nižším cenám, avšak na inflaci to zatím vidět není.

„Na klesajícím trendu nakupování se stále nic nemění. S vysokou inflací a klesající kupní sílou se snad ani nic jiného čekat nedá. I když si část domácností třeba vypomůže dřívějšími úsporami,“ vysvětluje.

Upozorňuje na významně meziročně slabší prodeje potravin. Což ovšem podle něj nepřekvapuje vzhledem k jejich prudkému zdražení. Zvlášť, když prim v rozpočtech domácností hraje bydlení, a tedy především faktury za energie a nájem.

„Ostatní musí jít stranou,“ dodává.

Prodejů potravin si všímá i Vít Hradil: „U potravin se jejich nákupy zřejmě nacházejí u svého minima a další šetření zde není, navzdory pokračujícímu zdražování, dost dobře možné.“

Reálné příjmy Čechů dál klesají

Podle analytiků se po dnešních slabých datech jeví jako velice pravděpodobné, že za první čtvrtletí spotřeba domácností vykáže další mezičtvrtletní pokles, a to již šestý v řadě.

„Tempo tohoto poklesu by se ale mělo přeci jen zmírnit. V dalších čtvrtletích by se již měl projevit vyšší růst mezd a probíhající zmírňování růstu cen,“ myslí si ekonom Komerční banky Martin Gürtler.

Zdůrazňuje, že spotřeba domácností a spolu s ní i maloobchod nadále klesají bez ohledu na výrazné zlepšení důvěry v ekonomiku a zrychlující růst nominálních mezd. Důvod je, že lidem stále klesají reálné příjmy kvůli vysoké inflaci.

„Reálně mzdy, hlavně kvůli lednovému skoku v cenách energií, se pravděpodobně mezičtvrtletně snížily a meziročně klesly zhruba o šest procent,“ tvrdí.

Důvěra v ekonomiku roste. Rostou ale i počty zaniklých firem  

Nejprudší pokles reálných tržeb teď v březnu meziročně zaznamenaly specializované prodejny s výrobky pro domácnost [-18,4 %]. Problémy mají ale i další obchody:

  • Počítačové a komunikační zařízení: -10,4 %
  • Potraviny: -8,7 %
  • Kosmetické a toaletní výrobky: -6,7 %.
  • Farmaceutické a zdravotnické zboží: -1,3 %.

Jediným segmentem, který reportuje meziroční nárůst tržeb, jsou pohonné hmoty. Těch se prodalo o 2,4 procenta více.

Meziměsíčně došlo reálně k nejprudšímu poklesu v obchodech s počítačovým a komunikačním zařízením [-5,6 %], oděvy a obuví [-4,7 %] a výrobky pro domácnosti [-2,1 %]. Mírný růst statistici evidovali u pohonných hmot [+0,6 %] a pouze kosmetický pokles hlásí obchody s potravinami [-0,3 %]. Meziměsíčně byly prodeje aut nižší o 0,9 procenta.

„Srovnáme-li březnové tržby za prodej aut s předpandemickým únorem 2020, tak propadly o výrazných 5,2 procenta. A to přes oživení z předchozích měsíců, které souviselo s obnovením produkce automobilového průmyslu a větším počtem nevyřízených objednávek,“ říká v této souvislosti Martin Gürtler.

Zároveň dodává, že za předpandemickým obdobím zaostávají tržby bez prodejů aut, konkrétně o 6,4 procenta.

Maloobchod klesá 11 měsíců za sebou

„Maloobchodní tržby po očištění o cenové vlivy v březnu meziročně poklesly, a to již jedenáctý měsíc po sobě. Oproti loňskému březnu se prodalo méně nepotravinářského zboží i potravin, naopak více pohonných hmot. Pokles tržeb zaznamenaly všechny sortimentní skupiny prodejen a také internetové a zásilkové obchody,” shrnuje aktuální vývoj vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová.

Podle její kolegyně Marie Bouškové, ředitelky odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ, za celé první čtvrtletí se maloobchodní tržby snížily reálně meziročně o 7,3 procenta. Tržby za nepotravinářské zboží klesly o 8,4 procenta, za potraviny o 7,8 procenta. Naopak za pohonné hmoty vzrostly o 0,3 procent. Za prodej a opravy motorových vozidel se tržby zvýšily o 4,3 procenta.

–DNA–

1 komentář

  1. Každé zlo je na něco dobré. Pokud klesá množství prodaných potravin, protože na ně lidem nezbývá tolik peněz jako dříve, je vzhledem k průměrné velikosti obvodu pasu obyvatel ČR, velmi dobrá zpráva. To ostatní ovšem problém je a docela velký!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here