Inflace v březnu klesla. Stále je ale 15%

176
Inflace
Foto: Pixabay.com

V březnu inflace ubrala na tempu růstu. Zatímco ještě v únoru byla 16,7 procenta, v březnu klesla na 15 procent. Meziměsíčně došlo k růstu cenové hladiny o 0,1 procenta. Za tímto růstem stojí hlavně pokračující zdražování potravin.

Data zveřejnil Český statistický úřad [ČSÚ]. Meziročně v březnu vzrostly spotřebitelské ceny o 15,0 procenta. To bylo o 1,7 procentního bodu méně než v únoru [16,7 %]. V únoru rostly ceny meziměsíčně o 0,6 procenta, teď v březnu o 0,1 procenta. 15% inflace je nejnižší od loňského dubna.

„Spotřebitelské ceny již podruhé za sebou zmírnily svůj meziroční růst. […] Většina tohoto zpomalení je však ovlivněna vývojem loňské vyšší srovnávací základny,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Zdůraznila, že klesly ceny dopravy. A to zejména kvůli klesajícím cenám pohonných hmot. Vlivu cen pohonných hmot na inflaci si všímá i ekonom Komerční banky Martin Gürtler.

„Na pokračující zmírňování meziroční inflace významně působí vysoká srovnávací základna. Ta je patrná především v meziročním vývoji cen pohonných hmot, které loni na jaře skokově vzrostly po invazi Ruska na Ukrajinu. Od té doby se však opět snížily na předválečné úrovně a letos v březnu tak byly meziročně nižší o 19 procent,“ vysvětluje.

Meziročně zůstává zdražování nejmarkantnější u potravin a nealkoholických nápojů [+23,5 %], stravování a ubytování [+21,2 %] a bydlení [+20,1 %]. Ceny zboží v březnu meziročně vzrostly o 17,0 procenta a ceny služeb o 11,7 procenta.

Vývoj spotřebitelských cen meziměsíčně

Ceny zboží letos v březnu meziměsíčně vzrostly o 0,1 procenta a ceny služeb o 0,3 procenta. V meziměsíčním vyjádření růst spotřebitelských cen zpomalil z únorových 0,6 procenta na březnových 0,1 procenta. Ve skupině potraviny a nealkoholické nápoje vzrostly ceny nejvíce u:

  • Zeleniny: +5,0 %.
  • Vepřového masa: +2,2 %.
  • Nealkoholických nápojů: +1,2 %.
  • Polotučného trvanlivého mléka: +6,0 %.

Naopak v březnu klesly ceny vajec [-9,9 %], másla [-6,3 %], sýrů a tvarohů [-1,1 %]. Ve skupině stravování a ubytování stouply ceny stravovacích služeb o 0,9 procenta a ubytovacích služeb o 2,5 procenta. Růst cen ve skupině ostatní zboží a služby ovlivnily především vyšší ceny sociální péče [+3,1 %]. Ve skupině odívání a obuv vzrostly ceny oděvů o 1,4 procenta.

Meziměsíčně klesly ceny zemního plynu o 1,4 procenta. V oddíle rekreace a kultura byly nižší ceny dovolených s komplexními službami o 4,5 procenta. K čemuž došlo v důsledku končící zimní sezóny. Pokles cen v oddíle doprava ovlivnily, jak už bylo řečeno, především nižší ceny pohonných hmot a olejů [-1,8 % meziměsíčně].

Inflace a další vývoj

Hlavní ekonom společnost Cyrrus Vít Hradil upozornil, že ve srovnání s prognózou České národní banky [ČNB], která odhadovala březnovou inflaci na 14,8 procenta, je březnová inflace mírně vyšší.

„Ačkoliv březnová inflace v souladu s očekáváními vykázala citelné zpomalení, oslavy by byly podle nás ještě předčasné. Pozorované uklidnění totiž do značné míry vyplývá z cen energií, které již dost dobře ani neměly, kam dále růst, dopravy, kde se jedná o efekt levnějších pohonných hmot, a rekreací, kde je zlevňování po skončení zimního období dovolených standardem,“ uvedl.

„Inflace by měla sestupovat dále. Vliv srovnávací základny zůstane nejvýraznějším dopadem, ale stejným směrem bude působit i několik protiinflačních faktorů. Podle naší stávající prognózy čekáme inflaci po přelomu druhého a třetího čtvrtletí kolem 10 procent,“ odhaduje budoucí vývoj analytik České spořitelny Jiří Polanský.

Změny v DPH podnítí další růst inflace, tvrdí analytici

Obdobný vývoj odhaduje Martin Gürtler: „Snižování meziroční inflace bude vlivem stále vyšší statistické základny pokračovat také v dalších měsících. Brzdou tohoto poklesu ale pravděpodobně bude napjatý trh práce. Ten se společně s vysokou inflací promítá v akceleraci mzdového růstu, který by se letos měl podle našich odhadů pohybovat kolem 10 procent. To v kombinaci se zvýšenými inflačními očekáváními vede k pouze pozvolnému odeznívání pro měnovou politiku klíčové jádrové inflace.“

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here