Potraviny meziměsíčně zlevnily. Inflace je 12,7 procenta

203
inflace
Foto: Redakce FinTag.cz

Spotřebitelské ceny v dubnu meziměsíčně klesly o 0,2 procenta. Inflace v Česku tak zpomalila z březnových 15 procent na 12,7 procenta [-2,3 p. b.]. Za zmírněním tempa zdražování stojí pokles cen potravin. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Za poklesem inflace stojí především zpomalení tempa růstu cen potravin. Meziměsíčně o 0,5 procenta zlevnila zelenina, o 12,9 procenta vejce, o 12,3 procenta zlevnilo polotučné trvanlivé mléko.

„Potraviny v meziročním porovnání zmírnily růst na zhruba 17 procent a oproti březnu dokonce klesly. Byl to jejich první meziměsíční pokles od října 2021,” uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

O 2,3 procenta meziměsíčně dále zlevnily nealkoholické nápoje. O 2,6 procenta ubraly na ceně oleje a tuky. Drůbež meziměsíčně zlevnila o 1,5 procenta, uzeniny o 0,9 procenta a cukr o 4,0 procenta. O tři procent spadly ceny lihovin a o 3,1 procenta ceny vína. Naopak o 12,5 procenta zdražily brambory a o 1,9 procenta vepřové maso.

Snížily se i ceny za rekreaci, kulturu a dovolené [-5,9 %]. Meziměsíčně ale opět zdražilo vybavení a zařízení pro domácnosti [+3,7 %]. A znovu podražilo stravování a ubytování [+0,7 % / +2,2 %]. Celkově v dubnu meziměsíčně klesly ceny o 0,3 procenta. Služby podražily o 0,1 procenta.

Pokles inflace pozitivně překvapil

Analytici aktuální pokles inflace hodnotí pozitivně. Inflace v dubnu klesla rychleji, než očekávali. A snížila se i rychleji, než čekala Česká národní banka [ČNB]. Její zástupci v minulém týdnu představené prognóze počítali s 13,2% inflací.

„Meziroční inflace klesá z 15 procenta na 12,7 procenta zejména díky fungování vysokého srovnávacího základu z loňského roku. Konkrétně se projevuje především u potravin, které loni v dubnu v podstatě skokově zdražily, i nákladů na bydlení. Samozřejmě pozitivní efekt mělo i dubnové zlevnění některých položek spotřebitelského koše,“ komentuje aktuální výsledky hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Dubnový výsledek hodnotí pozitivně i hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil. Ale i říká, že aktuální překvapení směrem dolů doporučuje nepřeceňovat. To kvůli poklesu volatilních cen potravin.

„Potraviny nemají velkou vypovídací hodnotu vzhledem k celkovým inflačním tlakům. Pro tento účel jsou více vypovídající kategorie, kde je cenová hladina tažena koupěschopnou poptávkou. A u nich se velká úleva prozatím nedostavila. Pokračují zde v silném tempu zdražování oděvy a obuv, bytové zařízení i stravování a ubytování,“ vysvětluje.

Dodává, že jedinou ryze poptávkovou skupinou zboží a služeb, která hlásí zlevňování, zůstává rekreace a kultura. V tomto případě podle něj ale jde o standardní sezónní jev, jelikož duben patří mezi turisticky slabé měsíce.

Spotřebitelské ceny v meziročním srovnání

Jak už bylo řečeno, meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v dubnu o 12,7 procenta. Což bylo o 2,3 procentního bodu méně než v březnu. V potravinách zmírnila cenový růst většina položek spotřebního koše. Což ale neznamená, že potraviny v meziročním srovnání v dubnu dále nezdražily.

  • Mouka: +6,3 % [v březnu +32,6 %]
  • Maso: +12,7 % [v březnu +22,7 %]
  • Polotučné trvanlivé mléko: +19,2 % [v březnu +45,2 %]
  • Vejce: +41,2 % [v březnu +75,5 %]
  • Oleje a tuky: +10,5 % [v březnu +16,1 %]
  • Zelenina: +18,3 % [v březnu +29,9 %]
  • Cukr: +60,9 % [v březnu o 97,6 %].

U bydlení v dubnu zpomalily meziroční růst ceny elektřiny na 24,8 procenta. V březnu rostly o 29,6 procenta. Ceny zemního plynu stouply o 53,1 procenta, když v březnu rostly o 60 procent.  Teplo a teplá voda podražily meziročně o 40,9 procenta, v březnu stouply o 44,6 procenta.

V dubnu meziročně rostly i ceny nájemného z bytu [+6,9 %]. Výrobky a služby pro běžnou údržbu bytu stouply o 14,2 procenta, vodné o 16,3 procenta, stočné o 30,3 procenta a tuhá paliva o 47,6 procenta. Potraviny a nealkoholické nápoje zdražily o 17,3 procenta.

Ceny rekreace, kultury a dovolené s komplexními službami vzrostly o 20 procent. Stravování zdražilo o 17,6 procenta a ceny ubytovacích služeb o 17,4 procenta. Meziročně klesly jen ceny pohonných hmot [-16,7 %]. Ceny zboží úhrnem letos v dubnu meziročně vzrostly o 14,5 procenta a ceny služeb o 10,1 procenta.

Jaký bude další vývoj

Na otázku, co bude dál, Petr Dufek odpovídá, že inflace klesne i v následujících měsících. Již na začátku letošního léta podle něj může být jednociferná. Dodává, že vše nahrává zachování současných 7% úrokových sazeb ČNB, nikoli jejich zvýšení. O tom se spekulovalo zejména po posledním jednání bankovní rady, kdy stoupl počet centrálních bankéřů, kteří hlasovali pro zvýšení sazeb. I když je centrální banka nakonec nezvedla.

Podle Petra Dufka může inflace dokonce ubírat na tempu rychleji, než se čeká. A to kvůli tomu, že klesají zejména ceny energií a náklady na dopravu.

„Pozitivně se vyvíjí cena zemního plynu v Evropě. Ta je dokonce cca o 63 % levnější než loni. Prudce poklesly námořní tarify a příznivý obrat signalizují i některé ceny výrobců. Když k tomu připočteme tlak slabé poptávky, kterou každý měsíc potvrzují čísla z maloobchodu, cesta k nižší inflaci je vydlážděná. Jde jen o to, jak rychle po ní prodejci půjdou,“ říká.

Podle Víta Hradila nadále platí, že jednociferné meziroční inflace se nejspíše dočkáme v průběhu léta. Pravděpodobným měsícem se podle něj jeví červenec. V závěru roku by se inflace mohla nacházet podle jeho názoru poblíž osmi procent a za celý letošní rok v průměru dosáhnout necelých jedenáct procent.

„Návrat ke dvouprocentnímu cíli centrální banky ovšem podle nás zůstává spíše v nedohlednu. To právě kvůli pokračujícím inflačním tlakům v poptávkou tažených kategoriích,“ uzavírá.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here