Zisk skupiny ČEZ v prvním čtvrtletí propadl o 60 procent

257
CEZ
Foto: Skupina ČEZ

Skupina ČEZ letos v prvním čtvrtletí vydělala 10,8 miliardy korun. To je meziročně téměř o 60 procent méně. Důvodem jsou loňské rekordní zisky kvůli extrémnímu růstu cen energií v důsledku ruské invaze na Ukrajinu a mimořádné zdanění státu.

Provozní zisk před odpisy [EBITDA] skupiny ČEZ činil v letošním prvním čtvrtletí 32,5 miliardy korun. I u této položky došlo k meziročnímu poklesu o 11,1 miliardy korun. A o 15,9 miliardy korun byl i nižší čistý zisk skupiny, když letos v prvním čtvrtletí dosáhl 10,8 miliardy korun. Na poklesu hospodářských výsledků skupiny se podílela i nově zavedená daň z neočekávaných zisků ve výši 60 procent.

„Výsledky hospodaření za první čtvrtletí reflektují mimořádná zdanění zavedená v loňském roce. Náklady na odvody z nadměrných tržeb výroby přesáhly 10 miliard korun a daň z neočekávaných zisků činila devět miliard korun,“ řekl člen představenstva a ředitel divize finance Martin Novák.

Podle předsedy představenstva a generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše jsou i tak výsledky hospodaření za první čtvrtletí v souladu s očekáváními a reflektují postupnou stabilizaci na energetických trzích. Beneš nastínil výhled hospodaření skupiny pro celý letošní rok:

  • EBITDA: 105 až 115 mld. Kč.
  • Očistěný čistý zisk: 33 až 37 mld. Kč.

Za celý rok 2023 skupina očekává odvody z mimořádného zdanění ve výši 30 až 40 miliardy korun. Z titulu běžných daní z příjmů skupina předpokládá letos odvést českému státu dalších 26 až 30 miliard korun.

Skupina navrhuje rekordní dividendu 117 Kč za akcii

Představenstvo ČEZ už i schválilo návrh letošní dividendy za loňský rok. Stanovilo ji v rekordní výši 117 korun na akcii. V případě schválení navržené dividendy valnou hromadou odvede ČEZ českému státu letos na dividendách, daních z příjmů a odvodech z nadměrných tržeb výroby více než 100 miliard korun.

Návrh dividendy podle Daniela Beneše odpovídá výplatě 80 procent dosaženého konsolidovaného zisku Skupiny ČEZ za rok 2022 očištěného o mimořádné vlivy. ČEZ tak volí horní hranici platné dividendové politiky společnosti. Jde o historicky nejvyšší návrh.

„Mezi akcionáře by při schválení návrhu valnou hromadou bylo rozděleno téměř 63 miliardy korun a pro majoritního akcionáře Českou republiku by to znamenalo příjem 44 miliard korun,“ uvedl Beneš s tím, že termín pro konání řádné valné hromady představenstvo stanovilo na 26. červen.

Hospodaření skupiny ČEZ podrobně

Provozní výnosy skupiny za první čtvrtletí dosáhly hodnoty 93,4 mld. Kč, meziročně o 17,4 mld. Kč více. Provozní zisk před odpisy [EBITDA], jak už bylo řečeno, dosáhl 32,5 miliardy korun. Meziroční pokles o 11,1 miliardy podle skupiny reflektuje zejména dočasný neopakovatelný zisk v loňském roce ve výši 7,4 miliardy. To v důsledku extrémního růstu cen komodit a přijatých opatření za účelem posílení likvidity.

Letos v prvním čtvrtletí skupině meziročně poklesl příspěvek segmentu Trading o 4,6 miliardy korun. Pokles vyplývá z rekordního zisku z obchodování s komoditami v roce 2022 a přecenění derivátových obchodů zajišťujících výrobní a prodejní pozice na další období.

Skupina dále uvedla, že celkový pozitivní dopad vyšších realizačních cen výroby [meziročně +11,2 mld. Kč] byl téměř eliminován odvody z nadměrných tržeb [-10,3 mld. Kč].

Stát si ČEZ vezme, ukazuje trh. Dopad na burzu ale bude fatální

EBITDA společnosti ČEZ Prodej, která dodává elektřinu a plyn koncovým zákazníkům, především domácnostem, dosáhla za 1. čtvrtletí ztráty [-3,4 mld. Kč]. Meziročně se ztráta zvýšila o 3,2 miliardy. Naopak pozitivně se meziročně vyvíjelo hospodaření segmentu PRODEJ v oblasti energetických služeb a B2B segmentu, kde EBITDA meziročně vzrostla o 1,8 miliardy korun.

Čistý dluh Skupiny ČEZ se v 1. čtvrtletí snížil o 73,8 miliardy korun. To se stalo hlavně v důsledku dílčí stabilizace energetického trhu a snížení maržových vkladů na komoditních burzách o 43 miliardy korun.

Dodejme, že spotřeba elektřiny na distribučním území společnosti ČEZ Distribuce meziročně klesla o 5 procent na 9,4 TWh. Spotřeba u velkých podniků klesla o 4 procenta. Spotřeba domácností se snížila o 7 procent. Důvodem poklesu je omezení spotřeby zákazníků kvůli vysokým cenám komodit, uvedla Skupina.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here