Česká ekonomika byla v 1. čtvrtletí na nule. Nerostla ani o 0,1 %

146
ceska_ekonomika
Foto: Redakce FinTag.cz

Česká ekonomika podle zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu [ČSÚ] v 1. čtvrtletí nerostla, jak původně uváděl ČSÚ, ale stagnovala. Může za to zejména pokles spotřeby domácností a nižší stav zásob.

Hrubý domácí produkt [HDP] v prvním čtvrtletí meziročně klesl o 0,4 procenta. Na začátku května statistici předpokládali pokles o 0,2 procenta. Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí těžila hlavně ze zahraniční poptávky. Podpořila ji i spotřeba vládních institucí. Ta mezičtvrtletně vzrostla o 1,9 procenta a meziročně o 3,9 procenta. Tím veškerá pozitiva končí. Meziročně česká ekonomika zaznamenala pokles poprvé od prvního čtvrtletí 2021.

„Negativně působily výdaje na konečnou spotřebu domácností a tvorba hrubého kapitálu,” říká k výsledkům ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Výdaje na konečnou spotřebu klesly mezičtvrtletně o 0,3 procenta a meziročně o 3,2 procenta. Domácností omezily výdaje za nákup předmětů krátkodobé spotřeby a služeb.

  • Spotřeba domácností mezičtvrtletně: -1,2 %
  • Spotřeba domácností meziročně: -6,4 %

„V úhrnu domácnosti reálně spotřebovávají o téměř desetinu méně než v období těsně před pandemií, přesněji o 9,2 procenta, a to už je docela jasným signálem uskromňování vyvolaném poklesem reálných příjmů i snahou o vyšší úspory,” komentuje aktuální výsledky hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

A dodává: „Česká ekonomika namísto symbolického růstu v prvním čtvrtletí stagnovala. Zpřesnění údajů ČSÚ je nicméně v podstatě jen kosmetické. A rozhodně nepředstavuje žádné zásadní překvapení srovnatelné třeba s Německem, kde se přepisovala čísla daleko více.

Česká ekonomika a zahraniční obchod

Saldo zahraničního obchodu se zbožím a službami dosáhlo v běžných cenách hodnoty 93,7 miliardy korun. Bylo tak o 92,7 miliardy korun vyšší než ve stejném období předchozího roku. Vývoz rostl mezičtvrtletně reálně o 2,5 procenta. V meziročním srovnání vzrostl o 9,5 procenta. Nejvíce ho ovlivnil růst vývozu elektrických zařízení a motorových vozidel. Dovoz klesl mezičtvrtletně o 1,3 procenta a meziročně vzrostl o 3,3 procenta.

„Za to, že ekonomika neskončila opět v recesi, vděčí především zahraničnímu obchodu. Díky exportně orientovanému průmyslu – především automobilového a elektrotechnického – se podařilo zvyšovat vývoz, zatímco dovoz tlumila nízká domácí poptávka,” tvrdí Dufek.

Vládní balíček ohrožuje růst české ekonomiky, tvrdí firmy

„Na silných číslech českého exportu se podílelo oživení průmyslu související se zmírněním problémů v dodavatelských řetězcích. Rozpracované výrobky z předchozích měsíců kvůli chybějícím součástkám tak mohly být dokončeny a vyskladněny. To dokládá i výrazný pokles stavu zásob, který částečně kompenzoval vyšší příspěvek čistého vývozu,” doplňuje ekonom Komerční banky Martin Gürtler.

Změna stavu zásob činila +43,2 miliardy korun. To ale bylo o 30,9 miliardy korun méně než ve stejném čtvrtletí předchozího roku.

Hrubá přidaná hodnota podrobně

Hrubá přidaná hodnota [HPH] rostla letos v prvním čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,8 procenta, meziročně o 1,1 procenta. V mezičtvrtletním srovnání nejvíce přispěl k HPH zpracovatelský průmysl [+2,0 %]. Dále to byla odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství [+1,5 %] a informační a komunikační činnosti [+3,7 %]. Výrazný pokles ale nastal v peněžnictví a pojišťovnictví [-7,0 %].

[Zdroj: ČSÚ]

Na meziročním růstu HPH [+1,1 %] se nejvíce podílel průmysl. Ten přidal 0,4 procentní body [+1,6 %]. Dále to byly činnosti v oblasti nemovitostí [+0,4 p. b./+4,5 %] a odvětví veřejné správy, vzdělávání, zdravotní a sociální péče [+0,4 p. b./+2,6 %]. Negativní vliv mělo stavebnictví [-0,2 p. b./-3,8 %] a skupina odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství [-0,5 p. b./-2,8 %].

Tvorba hrubého fixního kapitálu klesla mezičtvrtletně o 1,8 procenta a vzrostla o 0,3 procenta meziročně. Rostly investice do dopravních prostředků, ICT a ostatních strojů a zařízení. Naopak klesaly investice do obydlí a ostatních budov a staveb.

–DNA–

Aktualizace 1.6.: Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí klesla meziročně o 0,5 procenta. Pokles je po zpřesnění o 0,1 procentního bodu hlubší, než Český statistický úřad uvedl v květnu. Mezičtvrtletně hrubý domácí produkt v prvním kvartále stagnoval. Revize meziročního vývoje je však podle analytiků jen kosmetická změna, která nic nemění na hlavních trendech. Problém podle nich představuje snížená spotřeba domácností a nadále platí, že se ekonomika jen těžko odráží ode dna.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here