Německá ekonomika v recesi ohrožuje výsledek celé eurozóny

429
nemecka
Foto: Pixabay.com

Podle prvních údajů německého statistického úřadu Destatis německá ekonomika letos v prvním čtvrtletí stagnovala. Podle aktuálně zpřesněných údajů Destatis německá ekonomika nestagnuje, ale propadla se do recese.

Destatis dnes [25.5.] uvedl, že hrubý domácí produkt [HDP] Německa ve srovnání s předchozími třemi měsíci klesl o 0,3 procenta. To znamená, že se německá ekonomika propadla do recese, jíž se v posledních čtvrtletích vždy těsně vyhýbala. Loni ve čtvrtém čtvrtletí ekonomika klesla o 0,5 procenta.

„Hospodářská recese v SRN je první od pandemie covidu-19,“ uvedla agentura Bloomberg.

Meziročně se HDP Německa v letošním prvním čtvrtletí snížil o 0,2 procenta. Údaje jsou sezonně, cenově a kalendářně očištěné. Podle německého ministra financí Christiana Lindnera nové údaje o vývoji německé ekonomiky přinášejí “překvapivě negativní signály”.

„Slabá ekonomická dynamika představuje úkol pro politiky,” řekl ministr.

Dnešní revize růstu německé ekonomiky je podle analytiků natolik výrazná, že si pravděpodobně vyžádá úpravu údajů o HDP celé eurozóny. Ten podle květnové zprávy unijního statistického úřadu Eurostat v prvním čtvrtletí vzrostl o 0,1 procenta proti předchozím třem měsícům.

Výsledky německé ekonomiky negativně překvapily

Německou ekonomiku podle statistického úřadu nadále zatěžovala inflace. To se projevilo ve spotřebě domácností, která se v prvním čtvrtletí snížila o 1,2 procenta. Neochota domácností nakupovat se projevila v různých oblastech. Lidé méně nakupovali potraviny a nápoje, oděvy a obuv, vybavení domácností, ale i méně nových aut. Slabší prodej aut zřejmě způsobilo ukončení dotací na hybridní vozy a snížení dotací na elektromobily.

Naopak investice po slabém výkonu ve druhé polovině loňského roku se na začátku letošního roku zvýšily. Kladně přispěl k HDP obchod, kde se vývoz zvýšil, dovoz ale klesl.

Německý vývoz do zemí sousedících s Ruskem roste i o tisíc procent

„Německému hospodářství nepomohlo ani otevření čínské ekonomiky, lepší průmyslová výroba, investice nebo fungující dodavatelské řetězce. Největším problémem byla spotřeba domácností,” zhodnotil výsledky analytik XTB Štěpán Hájek.

V případě pokračující stagnace bude podle něj složité si představit, že se letos Česká republika ocitne v silnější ekonomické expanzi.

„V letošním roce by mělo HDP Česka podle Mezinárodního měnového fondu [MMF] klesnout o 0,5 procenta, ale po datech z Německa lze očekávat i pokles větší, a to až o 0,8 procenta,” odhadl Hájek.

Mnichovský ekonomický institut Ifo oznámil, že podnikatelská nálada v Německu se v květnu po šesti měsících růstu výrazně zhoršila.

„Německá ekonomika hledí na léto skepticky,” uvedl institut.

Podniky jsou podle průzkumu Ifo méně spokojeny se současným stavem a mají rovněž pesimistická očekávání pro nadcházející měsíce.

Evropské vyhlídky nejsou nijak růžové

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní mimo jiné závislá řada českých firem. Růst německé ekonomiky loni zpomalil na 1,8 procenta z předloňských 2,6 procenta. Pro letošek německá vláda odhaduje, že ekonomika vzroste o 0,4 procenta. Odhad růstu na příští rok však zhoršila, a to na 1,6 procenta z 1,8 procenta očekávaných do té doby. Nyní je ale německá ekonomika v recesi. Což se stalo za situace, kdy hlavní evropské ekonomiky v letošním prvním kvartálu vykázaly nižší růst, než činí celounijní průměr.

Polsko boomuje jako žádná jiná země v EU, píší v Británii

Německá centrální banka přesto včera [24.5.] uvedla, že ekonomika SRN se již ve druhém čtvrtletí vrátí k růstu. I když tempo růstu bude pouze mírné, dodala. Předpověděla to ve své měsíční zprávě o hospodářském vývoji. Německý průmysl by měl podle zprávy dál oživovat. Banka nicméně počítá se stagnací spotřeby domácností a poklesem ve stavebnictví.

Banka dále upozorňuje, že globální ekonomické podmínky zůstávají obtížné. Hospodářský růst v téměř všech vyspělých průmyslových zemích brzdí přetrvávající vysoká inflace a přísnější měnová politika.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here