V aukci se prodaly hodinky, které dal prezident Beneš příteli Smutnému

3064
hodinky
Fotografie: Aukro

Na Aukru se v květnu prodaly zlaté kapesní hodinky prezidenta Dr. Edvarda Beneše značky Movado za 150 tisíc korun. Anebo jinak. Prodaly se hodinky, které v roce 1938 věnoval prezident Beneš svému kancléři a příteli Jaromíru Smutnému.

Informaci potvrdili zástupci portálu Aukro. Prezident Edvard Beneš hodinky podle dostupných informací věnoval svému příteli a vedoucímu jeho prezidentské kanceláře Jaromíru Smutnému těsně předtím, než utekl před nacisty do exilu v Londýně.

Jaromír Smutný [1982 až 1964] byl jedním z úředníků, který prezidentovi pomáhal s jeho odchodem do exilu. V roce 1939 prezidenta následoval a vypracoval se na jeho prvního asistenta. Jako jeho kancléř u něj sloužil i po návratu do Československa po válce. Kdo byl Jaromír Smutný?

Jaromír Smutný byl jedním z československých legionářů. Během první republiky působil jako řadový úředník na ministerstvu zahraničních věcí. Vypracoval se a následně se stal konzulem v Istanbulu. Po odchodu do exilu a v posledních dvou letech druhé světové války Smutný de facto zastával funkci kancléře prezidenta. Jím se stal oficiálně po konci války.

Když Beneš 2. června 1948 ze své funkce odstoupil, Smutný ještě několik měsíců sloužil u Klementa Gottwalda jako skrytý informátor třetího odboje. Komunisté na to ale přišli a zbavili ho postu kancléře.

„Gottwald využíval mé úřední funkce, aby tím dokumentoval kontinuitu presidentského úřadu svého s presidentstvím Benešovým a Masarykovým. Byla to kamufláž změny zájmu k získání důvěry občanstva v přechodné době. Nebylo mu to zatěžko, neboť věděl, že dny Dr. Beneše jsou už sečteny, že nemůže – i kdyby býval na to myslel – být jakoukoliv překážkou nové éry,“ okomentoval sám Smutný svoji tehdejší pozici.

Druhá a poslední emigrace

Po vyhazovu z prezidentské kanceláře Jaromír Smutný s celou rodinou a za pomoci převaděče Otto Tulačka přešel ilegálně hranice do Spolkové republiky Německo.

„Když jsem 15. července v časných ranních hodinách zjistil, že jsem opravdu na svobodné půdě v Německu, byl můj první pocit nesmírná úleva, duševní uvolnění. Měl jsem dojem, jako by se přede mnou otevíral nový svět, svět klidu, nové práce, svobodného myšlení a bezpečnosti. Ale hlavně ten klid, konec strachu a trochu lítosti s těmi, kteří stále musí žíti ve strachu doma, a hlavně vzpomínka na mé nejdražší, které jsem musel opustiti, působily jako přechodné stíny v novém štěstí,“ popsal exkancléř své pocity po přechodu hranic s odstupem téměř deseti let.

A dodal: „Měl jsem jen vědomí, že je konec života přetvářky a strachu, který jsem musel prožívat posledních 16 měsíců. Svoboda se jevila pojednou v nové scéně: ne už jako vidina, s níž jsme se utěšovali v oněch měsících, nýbrž jako skutečnost a nová příležitost. Síla a vůle zdály se růsti.“

Rodina Smutných se stala na čtrnáct dní hostem americké armády v Alaska House ve Frankfurtu. Emigrace Jaromíra Smutného do SRN vyvolala velký mediální zájem. Smutný uspořádal i tiskovou konferenci. Konstatoval na ní, že z Československa se stal totalitní stát. Uvedl, že v něm klesá životní úroveň, zhoršují se pracovní podmínky a vše se politizuje.

„Devadesát procent lidí je doma proti režimu a s pomocí zahraničí by povstali,“ tvrdil Jaromír Smutný novinářům.

Následně rodina Jaromíra Smutného zažádala o anglická víza a Smutný se znovu přesunul do Londýna. Tam spoluzaložil Ústav Dr. Edvarda Beneše. Činnost ústavu mapuje kniha Ústav Edvarda Beneše v letech 1950–1964. V roce 2014 ji vydala Ostravská univerzita.

Zpátky k hodinkám

O osudu prezidentem Benešem darovaných hodinek Movado Jaromíru Smutnému se dlouho nic nevědělo. V roce 1992 se ale objevily v aukci v Praze, kde je tenkrát koupil známý současného prodejce. A ten letos v květnu hodinky úspěšně nabídl k prodeji jako zachovalé, funkční, nepoškozené a hlavně unikátní. Informace o příběhu hodinek potvrdil vyjádřením prapraneteře prezidenta Beneše Carrie Beneš, která dnes žije na Floridě v USA. Té zaslal fotografie hodinek.

„Po několika dnech mě paní C. Beneš kontaktovala zpět. […] Oficiálně mi potvrdila, že podle jejích informací a podle informací z jejího blízkého rodinného kruhu pana prezidenta E. Beneše, tyto unikátní zlaté kapesní hodinky Movado skutečně vlastnil a každodenně nosil jako své kapesní hodinky pan prezident E. Beneš,“ uvedl prodejce.

Hodinky jsou podle něj vyrobeny ze 14karátového zlata se silnými zlatými plášti. V průměru bez krčku mají 50 mm a váží 75 gramů. Cena 14-ti karátového zlata se nyní podle prodejce v Česku pohybuje na úrovni cca 780 korun za gram. Takže jenom hodnota zlata na hodinkách činí cca 30 tisíc korun. Dalších 120 tisíc přidal příběh hodinek a to, kdo a komu je věnoval.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here