Pivo Bud Light vsadilo na špatného reklamního koně

33986
Bud_light
Dylan Mulvaney / Foto: Instagram

Pivo značky Bud Light patřilo dvacet let k nejprodávanějším pivům v Americe. Letos v dubnu ale začaly jeho prodeje klesat. Stalo se tak poté, kdy část jeho klientů odmítla plechovky piva Bud Light s transgender osobou Dylan Mulvaney.

Dylan Mulvaney, zdá se, je muž, jenž našel svou identitu v podobě ženy. Osoba je to extrémně hubená, emočně nevyrovnaná a genderovou poruchou trpěla již v mládí. Definuje se jako transgender aktivista, případně aktivistka. V USA je velice populární pro svá videa, kde se dělí o své každodenní „nebinární“ starosti. Díky tomu ji/ho oslovují velká média, jako jsou televize CNN nebo časopisy Rolling Stones, Variety a podobně. Pro Dylana je to činnost výnosná. Jako influencer/ka oslovující dospívající mládež uzavírá spolupráci o propagaci s firmami jako Nike a další.

Na popularitě transgender celebrity a zřejmě i celé transgender scény se zřejmě snažil vydělat i výrobce piva Bud Light, skupina Anheuser-Busch InBev. Ta poslala transgender celebritě plechovky piva s její tváří. Což byl impuls k tomu, aby populární Dylan začala ve svých videích pít pivo Bud Light. Avšak jak Dylan, tak výrobce Bud Light zřejmě netušili, že tím podnítí u části americké veřejnosti silnější odpor proti podpoře a propagaci transgenderových témat.

Pivo Bud Light se okamžitě stalo terčem bojkotu zejména konzervativních spotřebitelů. Například zpěvák Kid Rock či hráč amerického fotbalu Trae Waynes na protest proti jeho spolupráci s transgender Mulvaney nahráli videa, na nichž střílí do plechovek Bud Light. A přidalo se i mnoho méně známých Američanů, kteří vyjádřili obdobný postup ze svých legálně držených zbraní. Anebo jen tím, že piva Bud Light vylévali, vyhazovali a poškozovali v supermarketech.

Výsledek se dostavil už v minulých týdnech. Bud Light není nejprodávanějším pivem v Americe [předběhlo ho mexické pivo Modelo Especial]. Akcie pivovarnické skupiny klesly a skupina to navíc schytala i od transgender fanoušků za to, že se za Dylana dostatečně silně nepostavila.

Příběh Bud Light ukazuje transgender v USA

Příběh s pivem Bud Light ukazuje, že transgender politika v USA je mnohem více součástí společnosti než v Evropě. Panuje tam tak i silnější odpor vůči její podpoře. Některé americké státy, kde jsou v čele republikáni, například zpřísňují hormonální léčbu transgenderové minority. Což v praxi znamená hlavně to, že mládeži znesnadňují přechody mezi pohlavími. Zároveň vzniká mnoho iniciativ, které odmítají propagaci a podporu transgenderových témat. Odůvodňují to tím, že jsou škodlivé pro vývoj dětí a mládeže.

Zdaleka ale nejde jen o Ameriku. Například ve Španělsku parlament nedávno projednával „zákon trans“, jenž změnu pohlaví v registrech umožňuje na základně vlastního prohlášení. To znamená bez předložení dalších dokladů. Například lékařské zprávy, rozhodnutí soudu nebo dokladu o podstoupení hormonální terapie.

V Česku úřední změnu pohlaví dovoluje stávající legislativa pouze po provedení kastrace. Což ale považuje Evropský soud pro lidská práva a Výbor OSN pro lidská práva podle zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové za mučení a týrání. I proto Česko pracuje na odstranění takové podmínky.

Předsedy nevládní organizace Trans*parent usilující o rovné podmínky pro LGBTI+ Viktor Heumann tvrdí, že přijetí takové úpravy naprosto zásadní. Beze změny písmena uvádějící pohlaví v dokladech se trans lidé v životě setkávají s problémy v každodenních situacích. Třeba na poště, úřadech, při hledání zaměstnání či jen při cestování.

„Zrušení nucených kastrací by byl historický milník a velký posun Česka směrem k západním respektujícím demokraciím. Doufáme tak v co nejrychlejší legislativní proces a ve změnu, která konečně uzná hodnotu každé lidské bytosti,” uvedl Heumann.

Žádosti o změnu pohlaví přibývají o tisíce procent

A pak jsou tu zprávy z praxe. Například psycholog Sexuologického ústavu VFN a 1. LF UK Petr Weiss v nedávném podcastovém rozhovoru pro zdravotnický server ZdraveZpravy.cz uvedl, že ve své ambulanci už neřeší téměř žádnou jinou problematiku než právě genderovou problematiku.

Zatímco se ještě před několika málo lety scházela odborná komise ministerstva zdravotnictví, která schvaluje změnu pohlaví, čtyřikrát do roka, nyní se schází každý měsíc. A ani to zřejmě brzy nepostačí pro odbavení žádostí pacientů žádajících o změnu pohlaví. Pacientů nespokojených se svou původní biologickou výbavou totiž v Česku podle Weisse přibývá o stovky procent. V západních zemích pak o tisíce procent.

Počty především adolescentních pacientů s nejistotou nebo přímo opačnou identitou podle něj prudce narůstá po celém světě. O tisíce procent ve Spojených státech, v Británii, ve Švédsku. V posledních letech se trend přesouvá i do České republiky.

„Stále více máme pacientů v adolescentním věku, kteří k nám přicházejí s prosbou, s žádostí o změnu pohlaví,“ potvrzuje Petr Weiss.

Petr Weiss: Čeká nás boom žádostí o změnu pohlaví

„My vidíme téměř exponenciální křivku nárůstu počtu žadatelů. A tento trend stále pokračuje dál a dál,“ říká v podcastu ZdraveZpravy.cz Petr Weiss.

Daniel Tácha

13 KOMENTÁŘE

  1. Nikomu neberu jeho identitu. Vadí mi však , jak do běžné populace se neustále, snad denně narážím na téma, že je nějakých 59 pohlaví, a je nutné všechny respektovat, uznávat, preferovat…. Příroda v podstatě rozdělil evolucí drtivou většinu tvorů na 2 pohlaví a to v zájmu rozmnožování, resp. udržitelnosti života. Ano vyskytují se anomálie, především ty mentální, ale tyto anomálie jsou odsouzeny k tomu, že po sobě žádné potomky nezanechají. Jakým jsou tedy přínosem z hlediska evoluce společnosti? Můžeme o tom diskutovat, dokonce se i hádat, ale to je tak vše, co s tím lze dělat, protože skutečnost, že rozmnožovat se budou jen tvorové bez těchto anomálii a tedy jen členovou dvou různých pohlaví nezměníme.

    • Zajisté, možná je to proto, že je to snadnější, než být reálně prospěšný a tvořit hodnoty. Takto stačí pořvávat, že jste jiný a inteligenčně slabší vás hned politují a pomohou. Ale nešť, ona si s tím příroda přesně jak píšete rychle poradí (hm, možná i to je další důvod hlasitosti a snahy o získání možnosti “výchovy” dětí, protože to samozřejmě dobře vědí). Ale co, jak si přejí. Bud nepiju, ale už nikdy si nekoupím nic adidas. Je to vyrobeno pro černé buz***ty, uznávávám tedy že nejsem cílovka a nechám prostor těm pro koho vyrábí. Ze stejného důvodu do lidlu zajdu jen na služebce, když v dohledu není jiný obchod.

    • Vcelku souhlas, ale jakým přínosem evoluci opravdu jsme já nebo vy? Zcela nepostižitelně malým. Je v podstatě úplně jedno, jestli děti máte nebo ne, stejně by byly jen kapka v oceánu… navíc už tak je nás na planetě až moc, čímž se tohle hledisko stává zcela nerelevatním, naopak tuhle snahu jednotlivců nechat se dobrovolně vykastrovat považuji za vhodnou. A když budou chtít mít děti, tak mají různé odložené větší šanci mít dobré rodiče.

      • Dobré rodiče? To máte na mysli osoby, které neustále vyhrožují tím, že když nebudou respektovány, tak se zabijí, protože mají deprese z toho jak je nikdo nebere?

  2. Dobre to charakterizoval psychiater p.Radkin Honzák….Muž s mužskými problémami ide k urológovi, žena s ženskými problémami ku gynekológovi, ostatných 70 pohlaví k psychiatrovi…… Raz to bude zmetené z povrchu… Riadim sa porekadlom:” Ži a nechaj žiť!”, ale pokiaľ problém a teda i chorobu neoznačíme správnym názvom, nepohneme sa z miesta a padneme do priepasti…Pedofília…budeme ju tolerovať? Zoofília??? a iné ..fílie….

  3. Budu mluvit sama za sebe – vyrůstala jsem v socialismu, kdy se o těchto věcech nemluvilo. Jediný názor, s kterým jsem se v té době setkala, byl v případě mužů, kteří se chtěli změnit v ženu: “To dělají proto, aby se vyhnuli vojně.” Po roce 1989 se o tom začalo mluvit víc a hlavně se k tématu vyjadřovali odborníci, tedy sexuologové a psychologové, kteří nakonec jasně řekli – je to nemoc. A každá nemoc se určitým způsobem léčí. Platí to i zde. Proto mi vadí extrém, ke kterému nakonec došlo – stačí jenom prohlásit, že dnes budu to či ono a tím to končí. Nekončí. Poslední slovo musí mít lékař, který má v tomto oboru atestaci. Jinak bude přibývat nešťastných lidí, kteří se nechají přeoperovat a po čase toho budou litovat. Údajně právě mezi trans lidmi je nejvyšší procento sebevražd. Každopádně trvám na tom, že to jsou nemocní lidé a jejich léčba může vést ke změně pohlaví. A proto si myslím – zlobte se na mě jak chcete – že by neměli být zneužíváni k reklamám a podobným věcem. Zrovna tak by neměly trans ženy soutěžit s biologickými ve sportu, protože mají mužskou kostru a maskulinitu. Biologické ženy proti nim nemají šanci. Ostatně – viděli jste někdy trans muže, že by soutěžil s biologickými muži? Osobně nevím o nikom, protože by také neměl s ženskou genetickou výbavou sebemenší šanci. A druhým problémem je, proč trans lidí přibývá. Je to jenom móda, která časem pomine? Touha zkusit něco “zakázaného”? Důsledek znuděného života? A nebo v tom může mít prsty matička Příroda, která se snaží zastavit přemnožení druhu zvaného Homo sapiens? Trans lidé, kteří prodělají kompletní přeměnu pohlaví, se nemohou rozmnožovat. Příliš mnoho otázek a žádná odpověď. Tak jen doufám, že to zůstane nemocí, kterou budou kontrolovat odpovědní lékaři; byla bych nerada – už kvůli těm nemocným lidem – aby se z toho stala “covidová pandemie”… Přeji hezký den všem.

  4. Když si to zaplatí ze svého, tak ať si nechají uříznout co je napadne 😀. Za mne každý, který si nechá uříznout svého pindíka snižuje konkurenci na trhu, pro nás hrdé na svou výbavicku alespoň zbude širší nabídka .😀

  5. Jsem velmi tolerantní člověk.Každý nechť si koná dle vlastního uvážení a přesvědčení.Ale ať se nesnaží to jakýmkoli nátlakem prosazovat ve společnosti,do zákonů a podobně.To se nemohou tito lidé divit zvyšujícímu se odporu vůdči jejich požadavkům.Máme na pracovišti gaye.Je normálně rozumný a a je ve většině případů proti ”úžasným výmyslům” které se čím dál častěji objevují.A kdo chce,může se třeba divit,s některými názory na zlepšení postavení této komunity souhlasím.Ale jak jsem psal výše,nesmí být pokus je prosazovat nátlakem nebo direktivně.Bohužel aktivistů a podobných dobráků kteří se o to snaží je plný svět.

  6. Nádherné čtení! Skutečně. Nebudu pohlaví rozebírat, dobře to napsal Jindřich a je jasné, že pokud někdo chodí v cizím kabátě a chce mít svůj, tak proč ne. Pomáhá se a dotuje se kde kdo, tak zde je to účelné, pokud má někdo skutečný problém (ne, že si to momentálně myslí). Ale, ale, ale! Nesmí se z toho stát politika, stejně jako je dnes čistokrevnou politikou Green deal v životním prostředí. A tím, že už na to naskakují firmy, jako třeba zmíněný pivivar a ty mají sociálně ekonomickou moc, zaměstnávají lidi, nařizují jim určité formy jednání, uvažování a vystupování, tak je tu obrovské nebezpečí vzniku tandemu peníze a politici. To by mohla být pro svobodu jedince smrt. Už se tu před pár dny objevil článek, jak v Anglii vyhodili učitele, že učil obecné biologické pravdy na téma dospívání. Žádné osobní názory, ale z učebnice. Také se objevil článek, že jedna bílá manažerka vysoudila v USA přes dvacet miliónů dolarů, že když si dva černoši stěžovali, že je vykázali z restaurace, tak firma šla postupně od toho, kdo na ně zavolal policii, pracovně pozičně stále výše a výše a tak to dlouho, až narazila na prvního bílého šéfa a toho vyhodila. A to byla právě ona, pozičně první bílá z nadřízených manažerů. Soud vyhrála. Takže jsem nesmírně rád, že zákazníci, a to jsou současně i voliči, tyto manýry tvrdě ztrestali, aby si to jim podobní jednou pro vždy řádně pamatovali. Předpokládám, že toto pozorně sledují i politici. Nakonec to i v politice funguje. V Nizozemí už byla nachystána devastace dobytka, že moc produkuje metanu. Zemědělci se proti tomu dlouhodobě bouřili, tak se toho chytla jedna strana, přes nespokojené výrazně vyhrála komunální volby s ambicí do celostátní politiky a s plánem byl konec. Původci nápadu dostali řádnou ukázku, jaké politické KO je čeká a bylo po blbnutí nahlas. Stejně jako pivovar. Jedině odstavování od peněz (přestat jim dávat vydělat) a odstavování od politické moci (prostě volit kohokoliv jiného, ať je jakýkoliv) skutečně funguje efektivně. Je třeba však být vytrvalý a disciplinovaný, tedy se nenechat v rozhodnutí zviklat a také vědět, že to v demokracii funguje úplně stejně jako s těmi pověstnými božími mlýny. Nakonec jisto jistě semelou každého. Pokud mi nevěříte, podívejte se třeba na ODS a ČSSD. Jaké to byly v minulosti mocné kolosy! Určovaly celé dění ve státě. Bez nich se nestalo nic. A dnes? OSD je nyní proti ANO trpaslík a ČSSD? Darmo mluvit! Prostě tím chci říci, že to jde, když se chce, i když to vypadá zabetonovaně!

  7. Pokud se někdo necítí v biologickém těle, ve kterém se narodil, dobře, ať se nechá po všech možných vyšetřeních a důkazech, že to fakt není rozmar, prohlásit za druhé pohlaví – ALE se vším všudy – tj. kompletní fyzická proměna včetně odstranění vnějších i vnitřních pohlavních znaků – není nic odpornějšího, než těhotný fousatý chlap, který byl původně žena a prošel jen kosmetickou úpravou odstranění prsů – ale ženské pohlavní orgány jako vagínu a hlavně dělohu a vaječníky se ponechal – to pak ale je pořád žena a jen žena může být těhotná !!!

  8. Mne docela udivuje požadavek zrušit kastraci. Jedna má bývalá spolužačka se změnila na bývalého spolužáka. Navíc jsem narazil i na článek jednoho trans a a v podstatě oba se shodovali na kastraci (oba změna z ženy na muže). To co trans muž opravdu nechce je menstruace. Genderová dysforie se vyznačuje tím, že se člověk cítí ve špatném těle se špatným pohlavím. Pokud se trans cítí být mužem v ženském těle, rozhodně nechce zažívat menstruaci. Opravdu trans osoby, oproti dnešnímu aktivistickému přístupu, opravdu preferují kastraci. Původně ženy nechtějí jako muži zažívat menstruaci, původně muži nechtějí mít zvýšený testosteron a stále vypadat jako muži (jako například známá Lia Thomas, kdy odmítá operaci, má stále mužské genitálie a provozuje sex pouze s ženami, to samo něco vypovídá, reálně je to jen chlap, který nosí sukně a nehodlá na tom nic měnit a dá se předpokládat, že za pár let, po ukončení aktivní sportovní kariéry “prozří” a vrátí se k původnímu pohlaví, bez operace a kastrace se to samo nabízí). Ty dva trans co znám osobně a další dva online, všichni se shodují, že pokud je někdo opravdu trans a opravdu trpí genderovou dysforií, opravdu nestojí o to mít nadále i druhé pohlaví (krásný příklad je třeba Ellen/Elliot Page s úplnou, i operativní tranzicí). Ano, někdy chtějí mít vlastní děti, ale to většinou řeší zmrazením spermatu/vajíček, ne tím, že si nechají obě pohlaví. Produkce hormonů jde sice potlačit léky, ale nikdy ne tolik jako kastrací. Ti módní trans samozřejmě o kastraci nestojí, už vůbec ne ti, kteří jen chtějí získat nějakou výhodu (Thomas), ti co to myslí vážně, jdou do toho naplno (Page). A jako u všeho, kdo nemá schopnosti se prosadit jinak, musí se prosadit tím, že ze sebe udělá něco exotického. V dnešní době je to hraní si na různá pohlaví. Stejně jako hnutí MeToo devalvovalo zážitky opravdových oběti znásilnění a sexuálního násilí, kdy se se znásilněním dostalo naroveň už jen nechtěné oslovení, pohled, slovo nebo prostě rande kdy nepřeskočila jiskra, tak stejně dnes trans aktivismus devalvuje utrpení opravdových trans trpících genderovou dysforií.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here