Česko a Slovensko přizvaly Ukrajinu k tendru na nákup BVP

26118
BVP
Foto: MO ČR

Ministři obrany Česka, Slovenska a Ukrajiny podepsali tento týden v Bruselu Deklaraci o spolupráci při pořizování a provozování pásových bojových vozidel pěchoty – BVP. Ministryně Jana Černochová [ODS] dostala Řád kněžny Olgy.

Potvrdilo to Ministerstvo obrany ČR [MO ČR]. Dosud jeho zástupci hovořili o společném postupu při nákupu BVP CV90 od švédské společnosti BAE Systems-Hägglunds jen se Slovenskem. Česká vláda již schválila [24.5.] nákup 246 bojových vozidel CV90 za 59,7 miliardy korun. Slovensko jich pořídí 152. Kyjev, který obdržel od Švédska minimálně 50 těchto obrněnců kvůli válce s Ruskem, jich chce jeden tisíc. Podle zástupců české a švédské strany se připojením Ukrajiny k tendru nabízí příležitosti pro český obranný průmysl. Například věž a podvozek CV90 se mají vyrábět v České republice, stejně jako další díly. Jde o hlavní zaměřovač [více níže] a systém řízení palby.

„Komponenty, jako jsou pohonná jednotka a senzory, budou nakoupeny a částečně vyrobeny v České republice. Český průmysl bude zodpovědný za výrobu a integraci věže i podvozku. Čeští specialisté se mají podílet i na vývoji některých nových variant obrněnce,“ uvedl portál Informačního centra NATO v České republice.

Smlouvu se švédskou stranou na nákup bojových vozidel pěchoty již podepsal vrchní ředitel Sekce pro vyzbrojování MO ČR Lubor Koudelka. Ten uvedl, že cenu se podařilo udržet i díky koordinovanému postupu se Slovenskem. MO ČR vyjednalo nákup nových švédských BVP za necelý rok poté, kdy zrušilo již vypsaný tendr na jejich pořízení a obrátilo se přímo na švédského výrobce CV90.

Účast českých firem v tendru na nákup BVP

Smlouva na pořízení BVP podle MO ČR zajišťuje minimálně 40% podíl pro český obranný průmysl. V praxi půjde o spolupráci zhruba 30 českých podniků na zakázce. Pokud švédská strana účast českých podniků nedodrží, česká strana na ni uvalí sankce. Odpovědnost za zapojení českých podniků nese švédský výrobce BAE Systems-Hägglunds. Ten ještě před podpisem kontraktu s českou vládou podepsal smlouvy s hlavními českými subdodavateli. K nim patří:

  • Státní podnik VOP CZ, VR Group [vlastní státní podnik LOM PRAHA]
  • Excalibur Army
  • Meopta
  • Ray Service

„Pořízení bojových vozidel pěchoty je významný milník k výstavbě těžké brigády a také k modernizaci armády a posílení naší obranyschopnosti,“ řekla ministryně obrany Jana Černochová [ODS].

Rausnitzové prodali Meoptu americké skupině Carlyle

Ministerstvo uvedlo, že bojová vozidla pěchoty CV90 vybralo, protože jde o jediné bojem prověřené stroje. Využívají je mnohé evropské země a splňují požadavky Armády ČR [AČR]. Spolu s 246 kusy CV90 Česko nakoupí ještě 29 dílenských vozidel, náhradní díly a v ceně zakázky je vyškolení personálu pro tato vozidla.

„Armáda původně poptávala 210 kusů a možnost opce na dalších 36 kusů v budoucnosti, nakonec však bylo rozhodnuto pořídit rovnou všech 246 kusů,“ uvedlo ministerstvo.

Ke kontraktu se přidala i Ukrajina

Lubor Koudelka uvedl, že cenu BVP se podařilo udržet i díky koordinovanému postupu se Slovenskem. To totiž také švédské BVP aktuálně nakupuje. O tom, že se k nákupu přiřadí i Ukrajina prozatím ale nepadlo ani slovo. Nyní podle Černochové i Ukrajina stojí před přezbrojením na švédská BVP CV90.

„Ukrajinu vnímám jako jasnou součást Západu. A síla Západu je v jeho jednotě. Dnešní podpis Deklarace o spolupráci při pořizování a provozování pásových bojových vozidel pěchoty jasně ukazuje obojí: že jsme jednotní a připravení postupovat v zajišťování naší obrany kolektivně a že Ukrajinu vnímáme jako plnohodnotného partnera,“ uvedla při podpisu deklarace ministryně Černochová.

Válka na Ukrajině akcelerovala český zbrojní průmysl

Deklarace Česka, Slovenska a Ukrajiny podle ní zahrnuje vzájemné informování o národních akvizičních procesech. Což, jak uvedlo MO ČR, podpoří snahy sladit požadavky armád všech tří států a hledat možnosti spolupráce při přípravě výroby, při vlastní výrobě, provozu, výcviku a servisu.

„Deklarace nevytváří žádné právní ani finanční závazky mezi účastníky nebo ve vztahu ke třetím stranám a nenahrazuje žádná ustanovení Deklarace mezi Ministerstvem obrany České republiky a Ministerstvem obrany Slovenské republiky o spolupráci při pořizování a provozování pásových bojových vozidel pěchoty z 27. srpna 2022,“ uvedlo MO ČR.

Ukrajina přesouvá část výroby zbraní do Česka

Pásové bojové vozidlo pěchoty CV90, pro které se všichni signatáři rozhodli, patří podle MO ČR ke světové špičce a k tomu nejlepšímu, co armády NATO používají. Ve své třídě do 38 tun poskytuje bezkonkurenční výkonnost. Verze MkIV představuje nejnovější generaci a jedním z nejmodernějších vozů svého druhu v současnosti na trhu.

Ministryně Černochová dostala řád kněžny Olgy

Na zahájení jednání ministrů obrany tento týden, kde zástupci Česka a Slovenska oficiálně přizvali Ukrajinu do kontraktu na nákup CV90, došlo i k ocenění ministryně Černochové. Ta převzala z rukou ukrajinského ministra obrany řád kněžny Olgy II. třídy. Tento řád jí udělil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle vyjádření ukrajinské strany řád dostala za osobní zásluhu na posílení mezistátní spolupráce a podporu státní svrchovanosti a územní integrity Ukrajiny.

„Je to pro mě obrovská čest a beru to zároveň jako ocenění práce všech mých kolegů na ministerstvu obrany, s nimiž se už více než rok od zahájení ruské agrese snažíme Ukrajině pomoci všemi dostupnými způsoby,“ uvedla Černochová.

USA dají Česku další peníze na vojenskou podporu Ukrajině

Řád kněžny Olgy [Орден княгині Ольги] je státní vyznamenání Ukrajiny, které uděluje její prezident. Je udílen výhradně ženám za osobní zásluhy v oblasti veřejné správy, vědy, vzdělávání, kultury a za zásluhy v dalších sociálních oblastech. V oválném medailonu je vyobrazena svatá Olga v byzantském rouchu s rukama zvednutýma v žehnajícím gestu.

–DNA–

1 komentář

  1. No, já tedy nevím. Nemám principiálně nic proti Ukrajině, nic proti společnému nákupu, když to má nějaký smysl, ani proti jistým metodám, které mohou na výrobce žádoucím způsobem „působit“. Ale v poslední době mám pocit, že se komedie s Ukrajinou doslova utrhly ze řetězu. Stejně, jak se utrhl ze řetězu Green deal v oblasti životního prostředí. Jedna šílenost stíhá druhou. Za prvé. Ukrajina v podstatě jako plně suverénní stát dnes neexistuje (jen právně). Bohužel. Na jejím území probíhá válka, část území je okupována, Krym dlouhodobě, s čímž ona logicky nesouhlasí, tím pádem nemá vyřešeny svoje hranice a mezinárodní vztahy. Což je během války logické. Finančně je na infúzi ze západu, protože čelí mnohem silnějšímu protivníkovi a proto je na něm plně finančně závislá. Závislá v tom, jak je západ ochoten její rozhodnutí financovat. A jak to tam nakonec po skončení bojů dopadne, se ještě uvidí. To bude záviset na mnoha okolnostech a aktérech a konečné situaci na bojišti. A to nemluvím o tom, kdo bude hrát prim, a tím si přijde k lizu, při poválečné obnově Ukrajiny. A když současně nákupy zbrojní techniky v ČR doprovází jedna ostuda za druhou (překombinované požadavky, neustálé změny i s přesahem do právní oblasti a pak se firmy úspěšně odvolávají – mám dojem, že se už psalo, že ministerstvo obrany dostalo pokutu půl miliardy korun za nákup vrtulníků), tak se mně to jeví, že se tu rozjíždí věc ve stylu mnoho myslivců zajícova smrt.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here