Vládní ozdravný balíček prošel prvním čtením

326
balicek
Foto: PS PČR

Sněmovna včera [14.7.] pustila do dalšího kola projednávání vládní návrh zákona o konsolidaci veřejných financí, který má zlepšit hospodaření státního rozpočtu. Takzvaný vládní ozdravný balíček nyní míří do sněmovních výborů.

Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] předpokládá, že druhé sněmovní čtení předlohy, v němž poslanci dostanou šanci předkládat pozměňovací návrhy, začne v úterý 5. září.

Balíček se dotýká celkem 63 zákonů. Jde hlavně o rušení daňových výjimek a některá zjednodušení. Vláda nevylučuje změny v balíčku, ale chce na ně přistoupit jen tehdy, pokud se na nich koalice dohodne. Balíček chce schválit do konce roku s platností od ledna 2024.

Samotný návrh zákona jako takový má přinést státu v příštím roce navíc 35,2 miliardy korun. V roce 2025, až začne platit zvýšená sazba daně z příjmů firem, mají příjmy státu stoupnout o 37,1 miliardy korun.

Vláda v materiálu uvádí, že v příštím roce by měla navrhovaná opatření v konsolidačním balíčku zlepšit saldo státního rozpočtu o 97,7 miliardy korun. Společně za příští a přespříští rok má jít až o 150,7 miliardy.

Ministr Stanjura řekl už v polovině června, že takzvaná složená daňová kvóta, tedy daňové zatížení společně s povinnými odvody, po přijetí vládního konsolidačního balíčku nevzroste. Podle odhadu ministerstva financí by proti loňskému roku mohla naopak klesnout z loňských 34,7 na 34,5 procenta hrubého domácího produktu [HDP].

Balíček dozná ještě mnoho změn

To přesto, že projednávaná změna zákonů mimo jiné zvyšuje daň z příjmů právnických osob z 19 na 21 procent, slučuje na 12 procent nynější snížené sazby DPH deset a 15 procent a mění v sazbách rozložení některých položek. Zavádí také nový odvod na nemocenské pojištění zaměstnanců nebo ruší některé daňové výjimky. Například slevu na školkovné nebo slevu na studenta. Předloha zavádí nový státní koeficient u daně z nemovitosti. Jeho součástí je úprava spotřebních daní, daně z hazardu nebo snížení státní podpory stavebního spoření.

Vláda předložila balíček Sněmovně v té podobě, v jaké ho představila veřejnosti v květnu. Koalice bude jednat i o možných změnách v rozpočtovém určení daní, tedy ve způsobu rozdělování vybraných daní mezi státem a samosprávami.

Mnoho věcných výhrad měla přímo ministerstva v připomínkovém řízení. Přišly s nimi i některé koaliční strany. Například Piráti chtějí odstranit zvýšení renty bývalých prezidentů. Lidovci požadují nižší daň z přidané hodnoty na kojeneckou vodu, dětské pleny a ženské hygienické potřeby. Podle dřívějšího vyjádření ministerstva financí by se o nich mělo rozhodovat až ve Sněmovně.

„Domluvili jsme se, že pokud je mají vládní poslanci podpořit, musí se na nich shodnout všech pět stran,” uvedl Stanjura s tím, že všechny pozměňovací návrhy pečlivě prostuduje, a to i ty opoziční.

Růst HDP by mohl být 3 %, ale kvůli balíčku bude 2%

Debaty podle něj musejí skončit do zahájení druhého čtení. Neočekává mnoho změn, vedle technických drobností budou podle něj o některých politických otázkách v následujících týdnech diskutovat koaliční poslanci. Na sněmovním webu se k tisku dosud sešla desítka pozměňovacích návrhů. Čas na jejich podávání mají poslanci do konce druhého čtení.

Debata o zákonu vzala 27 hodin čistého času

Debata o návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných financí, jak se materiál oficiálně jmenuje, začala ve středu ve 14 hodin. Poslanci jí strávili více než 27 hodin čistého času.

Opozici se nepodařilo předlohu zamítnout ani vrátit vládě k dopracování. Poslanci vládní koalice ji uhájili. Zamítnutí navrhl předseda opoziční SPD Tomio Okamura a hlasovalo pro něj 72 přítomných opozičních poslanců. Naproti tomu 98 koaličních poslanců hlasovalo proti zamítnutí. Stejným poměrem hlasů neprošlo ani vrácení návrhu vládě k dopracování.

Premiér Petr Fiala [ODS] řekl poslancům, že ozdravení veřejných financí je nutnou podmínkou pro cestu k prosperitě, protože jinak by byla ohrožena. Předloha podle premiéra obsahuje vyvážená opatření, která sice nejsou populární, ale nikoho neohrozí.

Vládní balíček ohrožuje růst české ekonomiky, tvrdí firmy

Opozice podle očekávání balíček kritizovala a chce jeho úpravy. Bývalý premiér a předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš zastává názor, že balíček je zbytečný. Hnutí také tvrdilo, že vláda porušuje sliby o nezvyšování daní. Podle předsedy SPD Okamury balíček zdraží životy všem obyvatelům a všem firmám prodraží podnikání. Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová nazvala Stanjuru mimo jiné profláknutým šibalem. Stanjura podotkl, že kdo nemá argumenty, uchyluje se k osobním urážkám.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here