Šetření se odkládá: Platy státních zaměstnanců vláda nesníží

108518
vlada
Premiér Petr Fiala na tiskové konferenci po jednání vlády vysvětluje, proč je třeba šetřit. / Foto: Úřad vlády ČR

Vláda včera [21.6.] schválila předběžný návrh státního rozpočtu na rok 2024. Zároveň rozhodla, že ponechá stávající tarifní platy státních zaměstnanců na úrovni roku 2023. To přesto, že doteď deklarovala jejich 5% snížení.

Roční náklady na platy státních zaměstnanců si letos vyžádají zhruba 265 miliard korun. Každý rok tyto náklady stoupají o nižší desítky miliard spolu s každoročním růstem platů a počtem zaměstnanců státu. Průměrný plat takzvaného zaměstnance státu se aktuálně pohybuje na hladině cca 43 000 korun hrubého. Podle dat Národní rozpočtové rady takzvaně pro stát pracuje více než 930 tisíc lidí. To je 22,8 procenta všech zaměstnanců. Ne všichni jsou ale placeni přímo ze státního rozpočtu, všichni jsou ale placeni z veřejných rozpočtů.

„Vláda dnes v souvislosti s tímto technickým materiálem rozhodla, že ponechá stávající tarifní platy státních zaměstnanců na úrovni roku 2023, jejich navrhované snížení o 5 % tedy nebude realizovat,“ uvedlo včera [21.6.] na svých stránkách Ministerstvo financí ČR [MF ČR].

A to přesto, že podle něj předběžný návrh rozpočtu na rok 2024 zohledňuje opatření takzvaného vládního ozdravného balíčku, který se snížením platů státních zaměstnanců počítal. Tento cíl veřejně deklarovali i zástupci vlády v minulých měsících. Konečnou legislativní úpravu takzvaného ozdravného balíčku, jenž tak nyní z hlediska státního rozpočtu obsahuje v základu hlavně jen zvýšení daně z příjmů pro právnické osoby, spotřebních daní, zavedení nemocenského pojištění pro zaměstnance, vyšší odvody pro OSVČ a až na pár výjimek mírného snížení i vyšší daně z přidané hodnoty, vláda projedná nejspíš 28. června.

V nově schváleném státním rozpočtu na rok 2024 vláda počítá se schodkem 235 miliard korun. Příjmy by měly být 1,899 bilionu korun a výdaje 2,134 bilionu korun. Informaci po jednání vlády potvrdil ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS].

Schodek státního rozpočtu je „plovoucí“, říká vláda

Premiér Petr Fiala [ODS] doplnil, že dohodnutá výše schodku není konečná. Podle jeho slov se bude pohybovat mezi schválenými 235 miliardami korun a 270 miliardami korun. Hranici 270 miliard korun vláda minulý týden stanovila jako strop pro výši deficitu.

Stanjura upozornil, že výše příjmů a výdajů se ještě bude měnit po zpracování srpnové makroekonomické prognózy ministerstvem financí. O konkrétní podobě rozpočtu se podle něj ještě povede politická debata. Vláda ho schválí do konce září.

„Jsou to předběžné návrhy příjmů a výdajů jednotlivých kapitol, jednání teprve začnou,” řekl ministr o schváleném materiálu.

Rakušan policistům raději přidá, než by jim platil výsluhy

Úředníci nyní podle něj rozpracují schválené mantinely podle rozpočtových kapitol. Na jejich základě budou nejprve jednat ekonomičtí náměstci jednotlivých ministerstev a poté i přímo ministři o konečné podobě rozpočtu. Premiér Fiala po jednání vlády řekl, že jednotliví ministři nebudou chodit vyjednávat na ministerstvo financí o penězích pro svou kapitolu. Vláda naopak bude o podobě rozpočtu jednat jako tým.

„Jen taková [společná] debata přispívá k odpovědnému chování všech ministrů,“ vyjasnil.

Státní rozpočet pro rok 2024 podrobně

Do schváleného návrhu zatím nejsou započítány výdaje kryté půjčkou z Národního plánu obnovy, upřesnilo v tiskové zprávě MF ČR.

Vláda si v Bruselu půjčí 140 miliard korun. NRR to kritizuje

Ze zprávy vyplývá, že ve srovnání se schváleným státním rozpočtem pro rok 2023 nově navržený rozpočet 2024 pracuje s příjmy nižšími o 29,1 miliardy korun a o 89,1 miliardami korun nižšími výdaji. Největší odhadované položky na příjmové straně rozpočtu 2024 tvoří:

  • Daňové příjmy bez pojistného na sociální zabezpečení: 950,1 mld. Kč.
  • Příjem z pojist. na sociální zabezpečení: 739,7 mld. Kč [meziročně +51,4 mld. Kč]
  • Příjmy z rozpočtu EU a finančních mechanismů: 122,1 mld. Kč

Výdajovou stranu rozpočtu 2024 z největší části tvoří výdaje následující výdaje.

  • Důchody: 711,3 mld. Kč [meziročně +39,6 mld. Kč]
  • Výdaje na obranu: 159,8 mld. Kč [meziročně +48 mld. Kč]
  • Obsluha státního dluhu: 95 mld. Kč [meziročně +25 mld. Kč]

Ve středu 21.6. schválený materiál stanovuje také výhled na schodek v dalších dvou letech. V roce 2025 by podle něj měl stát hospodařit s deficitem 200 miliard korun, o rok později by se měl schodek snížit na 175 miliard korun, uvedlo ministerstvo financí. Stanjura řekl, že vláda splní svůj závazek snížit do konce svého funkčního období schodek pod tři procenta hrubého domácího produktu.

Rozdíl v příjmech a výdajích státního rozpočtu je 271,4 miliardy

Pro letošní rok je schválený deficit rozpočtu 295 miliard korun. Národní rozpočtová rada ale vyjádřila pochybnosti o jeho udržení v této výši. Podobně se vyjadřují i ekonomičtí analytici. Ke konci května činil schodek 271,4 miliardy korun. Ministr Stanjura řekl, že příští týden začne vláda jednat o dodatečných úsporách v letošním roce, které by pomohly k lepšímu rozpočtovému saldu. Dohodu očekává v polovině července.

–ČTK/DNA–

82 KOMENTÁŘE

    • Ano čekalo,že místo aby si sami sáhly na platy a snížili si je,tak dělají pravý opak a radši okrádají občané ČR! Hlavně ty co nemají šanci se bránit! Nemocné a důchodce všech kategorijí! Je to prostě vláda zlodějů a podvodníku!

      • O jejich platy nikdy nešlo. Snížit platy se měli snižovat pouze úředníkům, kde platové tabulky začínají 50,- Kč nad minimální mzdou, polici, hasičům, učitelům. Přitom jejich platy by zůstaly na nynější úrovni.

        • Platy by se měli snižovat všem ve státním policii, hasiče a armádu nevyjímaje. Jejich současné přeplácení není na místě.

          • Na místě je! A to aby se předešlo následujícím: Kdo by riskoval za řekněme 20tis měsíčně? Kdo by to dělal, Vy? Jak byste řešil hromadný odchod hasičů,policistů a vojáků? Jak byste řešil zvýšenou kriminalitu?Jak byste řešil, kdyby Vám na 150ce řekli hasiči, že k Vám nepřijedou protože hasí jiný požár a je jich málo?Koho byste tam chtěl dosadit když ani za 30tis. měsíčně jste to nezkusil? Do 50 let Vás vezmou, půjdete to zkusit?

          • Přeplacení? To je vtip? Policisté, hasiči a dalším se teprve vyrovnali platy že skrtů před deseti lety. Doposud brali kolem 28000, a to výsměch za to co musí dělat, co musí umět a jaké riziko jim hrozí.

          • Odpověď pro Martin Martaus. Pokud policistům už tak neúměrně vysoký plat vzhledem k výkonům v zaměstnání připadá malý (průměř za minulý rok 52 000), můžete zkusit soukromý sektor, ale varuji vás. Po přechodu ze státního to bude šok. V soukromém sektoru se musí pracovat, nejen být pouze tabulkově zařazen v zaměstnání. A nabídek je dost např. kuře Vodňanské na dvě směny za 18 000 Kč hrubého, fabriky na 3 směny za 28 000 hrubého apod. Už by jste se ve státní sféře měli probudit. Poslední čtyři roky se vám přidávalo v desítkách procent. A co se týká toho vašeho riskování, podle počtu úmrtí a úrazů je služba policisty, vojáka… v České republice, dle statistik, jedna z nejbezpečnějších pracovních činností. Např. řidič z povolání má daleko vyšší riziko. Tento mylný, v České republice, rádoby fakt, pište v případě, že budete psát o policistech v Mexiku. Zde jsou téměř nošeni v purpuru.

          • Odpověď pro Martin Martaus a Jana. O jakém riziku píšete? Myslíte hemoroidy z přílišného sezení? Protože v ulicích policistu nepotkáte. Občas se svezou autem a spolujezdec si hraje s mobilem, abych nebyl kritický. A o jakých hromadných odchodech to mluvíte? Vždyť změna zákona může být účinná okamžikem vyhlášení ve sbírce zákonů, takže by nikdo neodešel. Stačí z měsíce na měsíc zrušit výsluhu a je to. Nakonec nedávno jsem četl názory šéfa hasičů a ten uvedl, že peníze nejsou to hlavní, tak nevím proč jste tady tolik podráždění? Čekal bych spíše slova díků. A brát výsluhu od 35 let věku není nikde na světě.

  1. Šetření se neodkládá. Ovšem snižovat mzdy je politická sebevražda. Zachování stávajících tarifů, tedy zmrazení mezd je logický krok. Soukromý sektor musí mzdově předstihnout ty nevýdělečné státní služby. Soukromý sektor živí státní úředníky a důchodce. To je třeba si uvědomovat.

    • Tato vláda kope jen pro sebe, my občané ji vůbec nezajímame, republiku zničili, nám udělali škrty, všechno je drahé, ale pokud by někdo chtěl sáhnout na jejich peníze, je zle !!!!! Ať už jsou pryč…nesnáším je..dodrbali co mohli…

  2. Snižovat platy je nesmysl. Je tolik možností, jak ušetřit peníze. Zaprvé znemožnit předčasné důchody a zamrazit je (mnozí důchodci mají víc peněz než pracující, to fakt nejde). Zadruhé zrušit zbytečné úřady, propustit úředníky, zrušit hromady dotací, podpor neziskovek, stavební spoření atd. Jenom vrácení superhrubé mzdy by přineslo skoro 80 miliard. Tak je na čase zase trochu myslet!

      • Musím Vám dát za pravdu. Dokonce, pokud se srovná výdaj na důchody vzhledem k
        HDP, je ČR plně srovnatelná s vyspělými zeměmi a naopak spousta zemí vynakládá na důchody více. U státní správy a samosprávy je to přesně naopak a jsme na čele v přebujelosti a přeplácení obřího státního molochu. Současná vláda to bohužel podporuje, a to se přiznám, že jsem je volil. Uvěřil jsem jejich slibům, přitom dělají pravý opak toho, co slibovali a jsou k tomu ještě mimořádně arogantní.

    • Fílo, to, že jste zaměstnanec placený státem, neznamená, že my ze sektoru, který vás neobyčejně štědře přeplácí, chceme tento přebujelý a povětšinou zbytečný moloch dále živit.

    • Proč by zaměstnanci měli platit daň ze svého příjmu a daň z příjmu stát, který dostal od jiného subjektu? Jak někdo může vůbec schvalovat superhrubou mzdu. Pokud stát chce vyšší příjem, tak ať zvýší daň z příjmu.

      • Ne Leono, pokud chce stát vyšší příjem, ať propustí 300 000 lidí z 1 000 000 lidí, které platí a ostatním o 10% sníží mzdy. V součinnosti je třeba změnit nárok na podporu v nezaměstnanosti, a to tak, že první 2 měsíce minimální mzda a po odmítnutí jakýchkoliv 3 nabídek práce, 0 Kč na vždy. Proč mám platit líné lemply? Ať zaměstnanci státní sféru ukáží v soukromém sektoru, jak moc jsou kvalitní.

        • To už se pomalu děje. Vídím to ve své okolí. A chtěl bych se dožít časů, kdy Vám na zavolání žádná PČR, hasiči, sanitka nepřijede nebo přijede až skončí u jiného případu. Bude jich málo, nikdo to za ty prachy už dělat nechce. Se vůbec divím, že někdo chce dělat na finančáku, sociálce nebo úřadu práce, který tu tak zmiňujete. Za 20tis za přepážkou na sebe nechat řvát, to fakt nechci. Těch 20tis mám zjištěno, nebojte. Ale co, třeba to padne a žádné dávky, podporu ani důchod Vám nikdo nevyplatí.

          • Co to píšete? Na zavolání se běžně čeká na policisty jednu hodinu. A třeba záchrankám se několikrát prodlužovali dojezdové časy. A jak jsem již uvedl, můžete zkusit soukromou sféru… kuře Vodňanské na dvě směny za 18 000 Kč hrubého. Rád bych se zeptal, co dělá hasič na menším městě, když mají pouze jeden výjezd za týden o 24 hodinových směnách zbytek služeb? A ještě jedna poznámka. Hasiči v mém okolí vypadají v padesáti letech na třicet pět let, jsou vysmátí a nikdo z nich by do soukromého sektoru nešel ani za nic. Děkuji za odpověď.

    • Proč trestat těžce pracující po 45 letech hokny a krátit jim důchod? Ono je rozdíl jít v 55 a v 65.

      • Policie, armáda, celníci, bis….mohou jít už ve 35, pokud mají odslouženo 15 let. Neskutečné, jen se tomu neříká důchod.

    • Superhruba mzda je jedna z nejvetsich lumparen, ktere nam ODS nadelila a Vy by jste ji chtel vracet??? Chyba je v nasledne pouze 15 procentni dani.

  3. ,,Platy státních zaměstnanců vláda nesníží,, chtěl bych k tomu napsat svůj komentář ale nemůžu,protože mě to tak vytáčí,že by mě redakce ihned zabanovala za můj názor. To asi mluví za vše!!!

      • Zhruba o 5 000 Kč méně než v soukromém sektoru na obdobné pozici, dnes je to přesně naopak a přitom vytváří státní zaměstnanec zhruba 10 x menší produktivitu práce. Na obcích a městech jsou “rodinné klany, známí známých apod.” Ve státní sféře je to obdobné a současné přeplácení, kdy hlavně státní zaměstnanci dokáží porazit inflaci, nemá v civilizovaném světě místo. A současná možná až extremisticky levicová vláda to podporuje a odmítá chtít vidět a řešit. Ještě nějaký další dotaz?

        • Dotaz, jak byste chtěl motivovat lidi aby nastoupili třeba k PČR nebo hasičům za menší peníze, které jsou třeba ve skladu v Kauflandu. Berte riziko smrti, práce s opilci, vstup do ohně. Daleko větší riziko smrti a myslím, že právě peníze přinutili tyto uchazeče do státní služby nastoupit. Jaké bude Vaše řešení kdyby nastal velký odchod lidí od těchto složek?

          • K tomu riziku, podle počtu úmrtí a úrazů je služba policisty, vojáka… v České republice, dle statistik, jedna z nejbezpečnějších pracovních činností. Např. řidič z povolání má daleko vyšší riziko. Tento mylný, v České republice, rádoby fakt, pište v případě, že budete psát o policistech v Mexiku. Zde jsou téměř nošeni v purpuru. A s opilci se můžete setkat i ve skladu v Kauflandu. A odchod by žádný nebyl, když se udělá v zákoně změna z měsíce na měsíc, nikdo neodejde, právě naopak, skvěle to stabilizuje bezpečnostní sbor.

          • Pokud je jejich motivace zejména finanční, jak uvádíte, hodně to vysvětluje. Někteří nedokáží vyšetřit snad ani alimenty. Snad by to také měli dělat trochu z přesvědčení ( kvalitní policista to tak má) a ne jen koukat na peníze, protože takoví, tam nemají co dělat a šíří nekvalitu ve sboru. Navíc benefity jako každoroční lázně na 14 dní zdarma ( vlastně se jim za to ještě platí, protože se jim proplácí cestovné), bydlení ve větších městech na ubytovně zdarma apod. vám přijdou malé? Kdo v civilním sektoru toto má? A policejní prezident má tolik drzosti chtít zase zvyšovat peníze na platy? Co si to dovoluje při kvalitě jejich současné práce? Nic většího nedokáží povětšinou vyšetřit a žádají veřejnost o pomoc a akce typu sledování předjíždění kamionů na dálnici z helikoptér, je také z hlediska nákladů skvělý nápad.

        • Kolik si myslíte, že je plat státních zaměstnanců? Na průměr zapomeňte, když nechápete, co to znamená. Kolik by podle vás měli brát? 15 000 ? Ubožáku.

          • Pro některé je 15 000 Kč moc a neměli by tam vůbec být, měli by ukázat v soukromém sektoru, jací jsou úderníci. A některý odborník by si ve státní sféře zasloužil 100 000 Kč, ale myslím odborník, ne kamarád vedoucího, rodinný příslušník nebo známý známých. Záleží na dovednostech a specializaci činnosti práce, nikoli na známostech nebo karierní prostituci, dle mého názoru.

    • Tak tam běž za ten “skvělý” plat pracovat. Pak můžeš teprve něco komentovat. Mimochodem, když Kalousek snížil platy státním zaměstnanců, doplatila na to civilní sféra. Zaměstnavatelé to začali kopírovat. V lepším případě nepřidávali, v horším platy také snoižovali.

      • Kéž by teď ministra financí dělal Kalousek, a to jsem byl na něj alergický. Křivdil jsem mu, ten by tento bordel nedopustil. Mimochodem nás při světové krizi skvěle provedl z problémů a nechtěl nás zadlužovat, jen co bylo nutné. Současná vláda měla loni o 137 000 000 000 vyšší výběr daní, přesto vytvořila schodek 360 000 000 000. Problém je tímto prokázán na straně výdajové.

      • Přesně, já tohle také nechapu, vždyť jsou všude na internetu dostupné platové tabulky ve státním sektoru. Někteří nemají základ ani na úrovni minimální mzdy

        • Přesně, teď jsem to psal. Za přepážkou na ČSSZ-důchodové ženská 20tis měsíčně. Teď odchází, v civilu nabídli víc a nikdo po ní neřve v první lajně, že nemá důchod. Jurečka přihodil další agendy a paní musíještě zaučovat absolventku. To se zase prodlouží lhůty. Nové holčině dávám maximálně půl roku 🙂 Btw. 17500 je minimálka, se divím, že na těch základních státních funkcích chce někdo ty důchody ještě dělat.

        • Proč nenapíšete, že součástí vašich příjmů nejsou pouze tarifní tabulky? Jsou tam i další složky, které je třeba přičíst jako osobní ohodnocení, rizikový příplatek, směnnost, příplatek za vedení, odměny apod. Např. u policie, rizikový příplatek je stále, jen se možná jinak jmenuje, konkrétně pro Prahu byl ještě nedávno 5000 Kč, znám lidi, kteří pracují u policie na bráně, v podstatě celý den mačkají tlačítko ovládající závoru, když občas někdo přijede, mají 6 000 osobní ohodnocení a přitom ani neví, jak vypadá trestní spis. Rovněž si nemyslím, že 10% za směnnost je hrozně málo, ale chápu, že pokud je pro vás cca 52 000 Kč, průměrný plat za loňský rok málo a přitom je objasněnost závažné trestné činnosti, při nejvyšším snaze o pozitivní pohled na věc, neobyčejně chabá, máte pocit, že by jste měli mít platy možná ještě o nulu vyšší. A ještě k inflaci, na letošní rok, šlo do některých policejních tarifů 17 %, takže pouze státní zaměstnanci dokáží porazit inflaci.

          • Je to tak. PCR vidim vetsinou zasitou pod stromy na tabletu. Kdyz v neprehledne zatacce stoj dve nemecke predrazene bidy (BMWergl, Audilina,Dementcedes apod) s vystraznymi svetly, jen proto aby se slepice zasly vyzvednout deti ze skoly, tak jen projedou a tento dvojity prestupek ignoruji, za co tu svoloc platim ? 2 znami celnici, kteri meli hemeroidy od sezeni a znicene kolena (jejich hmotnost je pres 110kg) maji rentu a nyni maji druhe zamestnani jako nocni hlidaci. Asi maji porad malo…

  4. Vláda má pravdu. Zaměstnanců placených ze státního máme pouze necelý 1 000 000. A třeba v armádě, která má jeden tank, se rozpočet navýší pouze na 160 000 000 000. Letos měli pouze 100 000 000 000. Jsou to špičkoví profesionálové, řízení špičkovými odborníky, kteří mají dovednosti jako Erich von Manstein, což je vidět při vyjádřeních pana Řehky, popřípadě Černochové. Začíná se v armádě na přibližně 60 000 Kč s příplatky, a to je velmi málo. Měli by mít 600 000 Kč měsíčně a lázně zdarma každý měsíc, nikoli pouze jednou za rok. Na tomto příkladu je vidět, jaké máme ve státním hospodárné odborníky.

  5. Jak já to vidím, tak za několik let vypočítají spotřebu “vzorového normočlověka”, všechny nás zprůměrují a začnou ekonomickou krizi řešit přídělovým systémem “utahování šroubů”…

    • Ano, ohýbat si právo, jak se jim zlíbí, připravit důchodce a sirotky o jejich zákonný nárok, s tím problém nemají a prezident, pokud se mu to nebude zdát, ihned ochotně podepíše.

  6. Chtěl bych autora zajímavého článku upozornit na skutečnost, že na straně výdajů, mu chybí výdaje na platy státních zaměstnanců a zaměstnanců placených státem jako např. zaměstnanci obcí a krajů. Poté bude zcela zřejmě patrné, kde je hlavní problém. Nikoli na straně důchodců a sirotků.

  7. Dobrý den, jediný problém je v amatérismu současné pětidemolice, lidé na nekompetetnich místech. Jediné řešení, jak z této krize je okamžitý pád a demise vlády. Jediný kdo měl vyrovnaný rozpočet byl jen jeden politik a to Babiš od dob nespravedlného rozdělení Československé republiky.

    • Osobně si myslím, že to je ta cesta. Za nízké mzdy by tam nikoho šikovného nedostali a s těmito výdaji to takto dál nejde. Takže dočasný stop stav na nové lidi. Po přirozené fluktuaci a odchodech do důchodu žádné další lidi na jejich místa. A tlačit na racionalizaci práce stejně jako v soukromém sektoru. Ale tenhle nemohoucí spolek vedený neschopným kormidelníkem tohle bohužel nezvládne. Pokud vím, digitalizaci státní správy, která by v tom mohla hodně pomoci, si vzali na starost Piráti a protože jsou ještě moc mladí a tím nemají zkušenosti, navíc jsou zblblí novodobými šílenostmi, ve kterých se rádi vyžívají, tak jsou výsledky mizerné. A kormidelník má na starost hlavně jen to, aby se mu spolek za chodu nerozsypal a on mohl (toto je ovšem jen můj názor) úspěšně zakotvit v Bruselu. No zkušenosti mám tyto. Ekonomické zákony, stejně jako fyzikální, jsou neúprosné. Až se lidem inflací totálně rozpustí úspory, to jsou hodnoty, které se od spořivých přesouvají zpět do ekonomiky, až už ekonomika pojede jen z podstaty samé, tak jak jela za socialismu a až nám svět, který s tou ochranou přírody nebude tak šíleně blbnout, ekonomicky ujede stejně, jako kapitalismus ujel socialismu, tak pak přijde náraz a najednou všechno půjde. Obrazně řečeno: “Až se dospěje do situace, že z dlaně chlup nevytrhneš, tak se tyto dlaně stáhnou a rády vezmou lopatu, aby jim nekručelo v břiše.”. Řekové si tím prošli a na nářky nikdo ohled nebral. Mimochodem lidi, věděli jste, že před tím krachem tam se zjistilo, že úředníci (asi ne všude) brali příplatky úměrné tomu, kde mají kanceláře? Tedy, že tím větší, v čím vyšším patře je měli, protože tím pádem museli šlapat více a více schodů? To není pomluva, to je fakt! V celé Evropě je ještě dost dobře, tak to ještě chvíli s velkým drhnutím, jako nyní to drhnutí u nás, že tomu skrouhnu to a tomuto zase to, určitě pojede. Ale dobrá zpráva nakonec. AfD v Německu posiluje, co to dá a už pomýšlí na celostátní politiku. Tak doufám, že se to dříve, či později promítne do pohledu na migraci na západě Evropy. Bylo by už načase.

  8. A čekal by snad někdo něco jiného od této Pětibandy? Nesníží počty “státních” úředníků a už vůbec, že by jim sáhla na platy, spíše směrem nahoru. To je klasika převzatá z EU, vytvářet co největší aparát dobře placených voličů. Platy a benefity si tato EU banda a naše Pětibanda budují volební potenciál. K nim se přidá pár chudáčků s IQ 0,05 a mají vystaráno!

    • Tohla zacala uz davno CSSD, pokracovalo ANO a red tu mame vysledek, smutne je i ti, ze s tim petikoalice chtela skoncit, ale nedela to.

  9. Skončit s tou komedií, vrátit zpět SHM, zvýšit odvody na zdravotním a sociálním a nemusí nikdo vymýšlet ty závratné reformy, no a jestli si někdo myslí, že se ušetří na státu, tak ať se probere. Zatím to nikdo za 30 let neukázal.

    • Jasně, je vás placených státem jenom téměř milion, tam se ušetřit nedá. Fungujete jako švýcarský skvěle promazaný stroj.

  10. Asi tak: Fandím této vládě. Je třeba ještě výrazně zvýšit inflaci, nejměně k 80%. Tím přijdou všichni o všechny naspořené peníze a ty se pak použijí na likvidaci jakéhokoliv schodku. Až nebudeme mít peníze ani na základní potraviny začneme si vážit holého života. Prosím vás všechny podpořte pana premiéra, pana prezidenta a především ministra financí. Jako lidé, kteří velmi dobře rozumějí ekonomickým zákonům, nás společnými silami povedou k šťastným zítřkům. Zároveň věřte, že v příštím životě, ať se na tento svět vrátíme v jakékoliv podobě, se budeme mít lépe!

  11. Ne vsichni statni zamestnanci berou tolik kolik nam neustale predhazuje tisk,jsou zde kucharky,uklizecky,skolnici kterym v roce 2010 dalsi slavna Necasova vlada sebrala 10% z tarifu,Babis jim na trikrat pridal,presne uz nevim kolik procent,ale dohromady neco malo pres 10%.Ted by jim to chteli po 13 ti letech zase vzit??? Ucitelum uzakonili 130% prumerneho platu a pomocnemu personalu na kterem stoji chod skoly by penize sebrali. Šlendrián.

  12. To je v pořádku.Krizi ať schytaji v další vládě socialisté a ANO.A bude po českém populismu,že za všechno mohou konzervativci a jejich reformy.

    • Těmi konzervativci myslíte současnou extrémisticky levicovou ODS, TOP-09, schizofrenií trpící KDU-ČSL ( Jurečka v podstatě vybídne lidi, nebo jim poradí, ať jdou do předčasného důchodu a 120 000 lidí ho loni poslechlo, což dělá zhruba 30 000 000 000 a poté se snaží zabránit mimořádné valorizaci, kterou pomohli vytvořit navyšováním obřích schodků a to ještě protizákonně) nebo
      piráty ( neobolševiky či chcete-li neokomunisty)? A o žádných reformách nic nevím, pokud tím tedy nemyslíte navyšování státního ansáblu.

      • Však žádné reformy se nedělají.A k tomu je jasné proč.To jsem napsal.Populistebby jen říkali že konzervativní politika vyvolala krizi.Tak nedělají nic a dopadne to na vlády socialistů.Budou muset dělat reformy a populismus skončí.

  13. Tak výsledek bude že se jen oberou důchodci a ostatní se to nějak zamete… vládě resp.Pětidemolici byli důchodci trnem v oku…tak je odměnila

  14. Tato hnusna Fialová vládato co jste si zvolili je nejhorši zběř kterou jsem kdy zažil.Platy by jim měli určovat občane a ne aaby si je dávali sami kde to žijem dělník si taky neurčí kolik má dostat.

  15. nechapu jak muzou chtit vybrat na socialnim pojisteni 740 milard a na duchody vyplatit jen 711 a pak ze za vsechny problemy sveta muzou duchodci ty uz nevi jak by je strasiyl

  16. viděli jste někdy platové tabulky, že berou po 20 letech s vysokou školou 30 tis, hrubého? To Vám přijde hodně? Možná v Praze berou víc, ale na menších městech to opravdu není moc.

    • konečně někdo kdo si nemyslí, že mi úředníci bereme statisíce!
      Přesně tak, nemám ani 30tis čistého s vysokou školou a jedná se náročnou práci přestupkáře…

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here