FED znovu zvedl úrokové sazby. Recesi v USA neočekává

342
uroky
Šéf FEDu Jerome Powell na tiskové konferenci / Foto: FOMC

Americká centrální banka [FED] včera [26.7.] zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,25 procentního bodu do pásma 5,25 až 5,50 procenta. Rozhodnutí měnového výboru FOMC bylo jednomyslné. Úroky v USA jsou nejvýše od roku 2001.

Prohlášení banky nepřineslo žádné zásadní změny. Americká centrální banka bude nadále sledovat a vyhodnocovat příchozí informace při dalším rozhodování a vyhodnotí dopady zpřísnění na inflaci. Kvantitativní zpřísňování bude pokračovat dříve oznámeným tempem.

„Neexistovaly žádné náznaky, že by se cyklus zvyšování sazeb blížil ke konci, ani žádný náznak důrazu na nedávný pokles inflace v USA,“ okomentoval včerejší rozhodnutí FEDu hlavní analytik XTB Jiří Tyleček.

Podle něj byla reakce trhu, který vyšší úroky očekával, utlumená. Obchodování s dolarem i americkými akciemi bylo volatilní. Impulsem byla tisková konference šéfa FEDu Jerome Powella. Z ní vyplynulo, že banka letos úroky nejspíš dál zvýší.

„V závislosti na tom, jak moc to zdůrazňuje, může USD získat zpět některé ztráty,“ dodal Jiří Tyleček.

Co zaznělo na tiskové konferenci

Powell na tiskové konferenci znovu zdůraznil význam cenové stability zejména pro trh práce. Na něm podle jeho slov stále převládá poptávka nad nabídkou. Upozornil na zpomalující růst spotřebitelských výdajů oproti začátku roku. Což dal do souvislosti s měnovou politikou banky. Stejně jako mírnější růst nominálních mezd.

„K tomu, abychom dostali inflaci na dvě procenta, nám zbývá stále ještě dlouhá cesta,“ řekl.

Meziroční růst spotřebitelských cen ve Spojených státech v červnu zpomalil na tři procenta z květnových čtyř procent. Loni v červnu se meziroční míra inflace v USA vyšplhala až na 9,1 procenta, a byla tak nejvýše za více než 40 let. Od té doby postupně klesá.

Podle Powella se americká ekonomika ukazuje jako odolná proti inflačním tlakům i měnové politice banky. Odolnost ekonomiky je „dobrá věc“, uvedl. Skutečností je, že americká ekonomika v prvním čtvrtletí rostla rychleji, než uváděl předchozí odhad. Hrubý domácí produkt se v celoročním přepočtu zvýšil o dvě procenta. Předchozí odhad z konce května uváděl růst o 1,3 procenta.

Podle Powella se americká ekonomika do recese letos ani v příštím roce nejspíš nedostane. Což je v rozporu s předpověďmi některých analytiků. Ti tipují mělkou recesi v USA na konci letošního, případně na začátku příštího roku.

USA čeká recese, říká portfolio manažer Alec Murray

Středeční seanci index Dow Jones po třinácté v řadě uzavřel růstem o 0,23 procenta. S&P 500 klesl o 0,02 procenta, Nasdaq Composite o 0,12 procenta. Zvýšení úrokových sazeb o 0,25 procentního bodu trh očekával. I proto byla prvotní reakce na měnových trzích nevýrazná, upozornil analytik XTB Tomáš Cverna.

Vyšší úroky v USA neprospějí koruně

Co se týče zářijového zasedání FOMC, Jerome Powell řekl, že výbor úroky zvedne, nebo ponechá podle aktuálních ekonomických dat, které prozatím ale nemá k dispozici.

Musíme vidět, že inflace trvale klesá. Jádrová inflace je stále poměrně vysoká. To znamená, že naše restriktivní politika musí pokračovat,“ řekl a dodal: „Nemyslete si, že letos dojde ke snížení sazeb“.

Případný pokles sazeb několik členů FOMC připouští až v příštím roce. Pokles inflace na dvě procenta odhaduje Powell až na rok 2025.

Koruna oslabuje. Může za to Eva Zamrazilová z centrální banky?

Aktuální zvýšení úrokových sazeb v USA podle analytika XTB Tomáše Cverny neprospěje české koruně.

„Obecně však platí, že po zvýšení úrokových sazeb se snížil úrokový diferenciál mezi sazbami vyhlášenými FEDem a Českou národní bankou. To může mít za následek postupné oslabování české koruny,” vysvětlil.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here