Amundi upozorňuje na růstový potenciál Asie a Jižní Ameriky

474
amundi
Ilustrační foto: Pixabay.com

Globální ekonomický růst nadále zpomalí a dosáhne svého dna ve druhé polovině roku 2023. K rychlejšímu oživení dojde pravděpodobně až v první polovině roku 2024. Alespoň tak předvídají budoucnost analytici investiční společnosti Amundi.

Vývoj se ale bude v jednotlivých regionech lišit. Amundi odhaduje letošní globální růst hrubého domácího produktu [HDP] na 2,9 procenta. Očekává, že růst ve vyspělých zemích zpomalí na 0,9 procenta, zatímco v rozvojových státech dosáhne až 4,2 procenta. V příštím roce při 2,5% globálním růstu tipuje výkon vyspělých ekonomik na +0,5 procenta a rozvojových na 3,8 procenta. Inflace zůstane na vyšších úrovních, než jsou inflační cíle centrálních bank nejméně do poloviny roku 2024.

Analytici předpokládají, že inflace v Evropě zůstane vysoko nad inflačním cílem až do poloviny roku 2024. Současně ji ale sníží útlum hospodářství a stále vysoké úrokové sazby.

„Jádrová inflace, společně s utaženými podmínkami pro úvěrování, omezí výdaje v soukromé sféře. Předpokládáme, že růst bude v Eurozóně a v UK anemický, chudokrevný, a to jak v roce 2023, tak i 2024,“ uvedl Group CIO of Amundi Vincent Mortier.

USA čeká recese, říká portfolio manažer Alec Murray

Naopak americká ekonomika se analytikům Amundi jeví jako odolná. Přesto očekávají, že v USA dojde k mírné recesi, a to v Q4 2023. Zásadní pro další vývoj budou utažené úvěrové podmínky a dopady vyšší inflace na chování spotřebitelů.

Ekonomiky rozvíjejících se trhů, třeba Číny nebo Indie

Ekonomiky rozvojových trhů budou podle Amundi nadále zranitelné, nikoli bez potenciálu růstu. Je to hlavně Asie, která by měla být zásadní oblastí růstu v roce 2023 a měla by tvořit až jeho 70 procent. Čemuž pomohou i přímé investice. Amundi tipuje:

  • Čína 2023: +5,7 % HDP
  • Čína 2024: +4,3 % HDP
  • Indie 2023: +6 % HDP
  • Indie 2024: +5,5 % HDP

„Celkově se tento region stal více autonomním a méně zranitelným. V Číně a Indii může mírný růst znamenat náznaky strukturálních změn, jejichž cílem jsou udržitelnější dlouhodobé modely,“ říká Vincent Mortier.

Konec striktní politiky americké centrální banky FED a možné oslabení dolaru budou podle jeho slov ve druhé polovině roku hrát do karet aktivům na rozvojových trzích. Očekávaný růst akciových a dluhopisových trhů, hlavně v Asii, tak podle něj vybízí k vyšší diverzifikaci ve střednědobém horizontu.

Predikce investičních příležitostí

„Zastavení zvyšování úrokových sazeb ze strany centrálních bank nahrává dluhopisům. Investoři budou ale muset vzít v potaz vývoj inflace a očekávané výsledky firem a v návaznosti na to vyhodnotit investiční příležitosti. Investoři by také měli využít rozdíly mezi jednotlivými trhy a regiony,” říká Head of Amundi Institute Monica Defend.

Podle ní investoři vstoupí do druhé poloviny roku 2023 s opatrností a zaměří se hlavně na kvalitu. V roce 2024 ale dostanou riziková aktiva větší prostor, to kvůli lepším očekáváním v oblasti hospodaření firem.

Latinská Amerika boomuje, říká šéf Meddi Jiří Pecina

„Ve druhé polovině roku vidíme příležitosti pro akcie a dluhopisy hlavně v Asii a Latinské Americe. Ve střednědobém horizontu doporučujeme dedikovanou alokaci asijských akcií, hlavně čínských a indických,“ dodává Defend.

Přidání rizikových aktiv vyžaduje především to, aby se zmírnila nejistota a tržní ceny reflektovaly ekonomické výhledy a očekávané korporátní výsledky. Obecně pak podle ní platí, že trhy se stále nepřizpůsobily zhoršujícím se výsledkům firem.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here