Čínský vývoz dál klesá. A úřady potvrdily už i deflaci

4236
vyvoz
Foto: Redakce FinTag.cz

Čínský vývoz se v červenci meziročně snížil o 14,5 procenta, nejvíce od února 2020. Dovoz klesl o 12,4 procenta. Na vině je klesající poptávka v zahraničí i samotné Číně. Data zveřejnil [8.8.] čínský statistický úřad, který potvrdil i deflaci v zemi.

Čínský zahraniční obchod nevykazuje známky oživení již několik měsíců a brzdí růst druhé největší světové ekonomiky. Výrazný pokles ve srovnání se situací loni spočívá podle agentury DPA i v tom, že v čase doznívající pandemie covidu Čína ještě masově vyvážela zdravotní potřeby. Ekonomové v anketě agentury Reuters ale přesto odhadovali, že čínský vývoz v červenci klesne o 12,5 procenta a dovoz se sníží o pět procent.

„Slabý vývoz potvrzuje, že Čína musí spoléhat na domácí poptávku, protože globální ekonomika zpomaluje,“ říká ekonom společnosti Pinpoint Asset Management Č‘-wej Čang.

Vývoz z Číny klesal již v minulých měsících, například v květnu propadl o 7,5 procenta. Čínští výrobci se však nepotýkají jen se slabší poptávkou v zahraničí, ale stále nízká zůstává i domácí spotřeba.

Špatná exportní výkonnost je podle agentury Reuters posledním znamením, že růst ve třetím čtvrtletí by se mohl dále zpomalit. Slabší hodnoty vykazuje stavební činnost, výroba a služby, přímé zahraniční investice a zisky v průmyslu.

Nejen vývoz, ale celá čínská ekonomika má problém

Čínský export slábne především kvůli aktuálně slabé globální poptávce. Poptávku po produktech “made in China” ovlivňují také vysoká inflace v zemích EU nebo USA, vyšší úrokové sazby a vysoké ceny energií v důsledku války na Ukrajině.

Čínský vývoz do Spojených států se v červenci meziročně propadl o 23,1 procenta, zatímco vývoz do Evropské unie klesl o 20,6 procenta. Alespoň tak to vypočetli analytici serveru CNBC na základě údajů celního úřadu. Čínský dovoz z Ruska se podle nich v červenci meziročně snížil o 8,1 procenta.

Oživení v Číně se zatím nekoná, píše NYT

Skutečnost, že klesá i dovoz, poukazuje na domácí problémy a nedostatečnou domácí poptávku. Míra nezaměstnanosti mezi mladými lidmi v Číně dosáhla letos v červnu 21,3 procenta. A tak jsou odkázáni na rodiče, kteří obracejí každý juan. Na výmluvném detailu situaci nedávno popsal britský The Guardian. List koncem června upozornil, že miliony čínských studentů dokončily vysokoškolské studium, ale jen obtížně hledají práci.

„Snímky radostných mladých lidí vyhazujících do vzduchu své promoční čepice ale nahradily fotografie, na nichž absolventi rezignovaně leží na zemi nebo zahazují magisterské diplomy do odpadkového koše,“ uvádí list.

Někteří absolventi čínských univerzit namísto publikování depresivních snímků nabízejí své akademické dovednosti přímo na ulicích. Jeden z absolventů Londýnské ekonomické školy v Pekingu zveřejnil fotografii, na níž stojí s tabulkou vyrobenou z kartonu a nabízí kolemjdoucím konzultace na témata jako: rusko-ukrajinský konflikt, teorie modernizace, populismus či identitární politika.

Čínská vláda: Dáme vám dotace, ale už ne peníze na ně

Čínská ekonomika vzrostla ve druhém čtvrtletí meziročně o 6,3 procenta. To je sice více než v prvním kvartálu, ale méně, než se čekalo. Problém je i v tom, že spotřebitelská inflace v Číně zůstala zůstává na extrémně nízkých úrovních. Čína tak poprvé od února roku 2021 zaznamenala meziroční pokles spotřebitelských cen. Podle měření statistického úřadu ceny klesly ve srovnání s červencem loňského roku o 0,3 procenta. V červnu se index spotřebitelských cen [CPI] meziročně nezměnil. Čína zažila poslední období deflace na přelomu let 2020 a 2021. Po dvou dekádách prudkého růstu v Číně stagnují i mzdy.

Nejvyšší čínské představitele to přimělo k tomu, aby slíbili další podporu ekonomice. Čínská vláda v Pekingu již dokonce nařídila vládám v regionech, aby podpořily spotřebu domácností novými dotacemi. Peníze jim na ně ale nejspíš nedá. Mnozí jsou tak k plánu čínské vlády nedůvěřiví.

Čína zavádí nové dotace kvůli vyšší spotřebě domácností

Přesto platí, že čínští řidiči, kteří změní svůj starý model auta za nový, dostanou dotace. Dotace dostanou i domácnosti, které zateplí či zrenovují svůj dům, aby spotřebovávaly méně energie. Vlády sníží vstupné do historických památek, aby přilákaly více návštěvníků.

To jsou jen některá ze seznamu opatření, která minulý týden zveřejnila čínská vláda ve snaze podpořit spotřebitelské výdaje. Reaguje tak na zpomalující čínskou ekonomiku, jejíž výkon zaostal za očekáváními poté, kdy vláda zrušila politiku nulové tolerance vůči covidu.

–ČTK/RED–

7 KOMENTÁŘE

  1. Čínská ekonomika pojede dál, stačí si vynutit vrácení půjček v bilionech dolarů z USA. Tento tkz. americký kapitalismus funguje několik let na hliněných nožkách i půjček od jiných států ! Když měli vracet půjčky, platit úroky … tak tam prostě na krvavých bodácích začali šířit tu svou demokracii. Jenže u Číny si šíření své zločinné demokracie už nedovolí …

      • Tvl. to je co ? Bez Číny, Koreje, Japonska … by afroameričané neměli ani ten jejich hloupý svátek s krocanem. Ne tak počítače, founy, tv, hračky, součástky i čipy do aut … Made in USA už se na výrobky tiskne hned v Číně, někteří amifanatici to nechtějí vše vědět ! Kontejnerová loď s čínským WCpapírem se opozdila a afroameričané museli 3. týdny používat bolševický tisk WasinghtonPost. Dopadli jako hloupá Evropa, všechnu výrobu přesunout do Asie a pak bude co ? To se začíná vzmáhat Indie a pokud se tito Asijské státy spojí s Ruskem bohatým na nerostné suroviny ? Tento strach USA o svou ekonomiku i blahobyt na úkor jiných je pravou příčinou bojů na Ukrajině, lidské životy, budovy nebo tkz. demokracie je USA odjakživa u zá… Jó být bojůvky UA neonacitů na území USA, to by bylo safra jiné kafé !

  2. Američané s oblibou varují, že když se má něco udělat a na první pohled to vypadá dobře, že ďábel tkví v detailech. Mě v článku zaujal tento detail: “ Jeden z absolventů Londýnské ekonomické školy v Pekingu zveřejnil fotografii, na níž stojí s tabulkou vyrobenou z kartonu a nabízí kolemjdoucím konzultace na témata jako: rusko-ukrajinský konflikt, teorie modernizace, populismus či identitární politika.“ Nemohu soudit, ale v tu chvíli jsem si vzpomněl na dávný pořad v TV, byl to EU pořad německé sekce. Ukazovali tam dívčinu a říkali, že splňuje všechny předpoklady kvalitního uchazeče o zaměstnání a přesto práci už skoro rok sehnat nemůže. Má prý vystupování, dobře vypadá (to byla skutečně pravda), má ukončené magisterské vzdělání s výborným prospěchem. Nechci to zlehčovat, ale naříkali tam dlouhé minuty, než z nich vypadl ten ďábelský detail. Že jejím vzdělání jsou dějiny umění a možnost odpovídajícího uplatnění spíše jen v médiích a tam prý je (logicky) v tomto směru „těsno“. Také si vzpomínám, že ještě za hlubokého totáče se mi dostal do rukou jistý radioelektronický časopis, kde popisovali, jak američtí studenti na univerzitách technického směru dřou a dřou, aby se na studiích udrželi. Že se prý často i zoufale málo vyspí. Článek měl vyznít, jak bylo zvykem, jak se v baště imperialismu těžce žije a studuje. Později, po revoluci, mi byl jasný další detail. Že vyhlášené americké univerzity jsou skutečně špičkou a to si hlídají. A také jsem se dozvěděl, jaká že je úroveň středního vzdělání v USA. Takže, když na naše poměry odejdete po prvním ročníku naší střední školy, myslím z hlediska úrovně vzdělání, na dost náročnou vysokou školu technického směru (matematika, fyzika) a nechcete v prvním ročníku vypadnout z kola, tak musíte dřít jako kůň, abyste ty zbývající tři roky střední a první ročník vysoké za devět měsíců zvládli. To opravdu zvládnou jen ti nejlepší, nebo ti největší dříči. No a pak má škola úroveň. Tím chci říci, že v Číně je to skutečně nic moc, diplomaticky řečeno. Ale postihuje to všechny stejně? Tipl bych si že ne. Ale to se už v článku nerozebírá. Ovšem také bych si tipl, že pokud to tam komouši někdy pustí z ruky, tak se jim podobní nastěhují do politiky a udělají jim tam z toho politicky druhou Evropu. Nakonec nic nového pod slunce. Za první světové války vyvezli Němci Lenina v zapečetěném železničním vagónu do Ruska, ten jim tam udělal revoluci a bylo po jednom nepříteli.

    • Jenže v Rusku příchodem Ládíka vznikl pro Německo ještě větší nepřítel. Tak si to v Evropě nikdy nepředstavoval, Ládík se jim vysmekl z provázků … Ten je pro “kapitalisty” nepřítelem dodnes i když uměle udržovaný “demokratickým” západem. — Mám kámoše od dětství profesorem matiky-fyziky na VŠ a ten několik let říká, “pokud bychom po nynějších studentech požadovali stejné vědomosti jako kolem puče89, tak nemáme na VŠ žádné studenty … ale různých kecálistů z vumlů FF je plný pracák, až tak klesly nynější vědomosti mládeže. To ti nejlepší i snaživí po 2. letech ve škole utečou do ciziny a my jim to rádi schvalujeme”. Krutá pravda !

  3. Tak ona se EU potápí spolu s USA a článek píše o tom jak nemá prachy na čínské zboží a šetří tak, že vše zdraží a vytáhne nám úspory z kapes 😉

    • Doporučují video jako je rozhovor s … Martin Koller i další podobná o účelu této války USA kontra Rusko na území Ukrajiny se zeleným klaunem !

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here