Pětitisícovku na dítě letos stát nevyplatí, nabízí cílenou dávku

24124
dite
Ilustrační foto: Pixabay.com

Loňskou podporu pět tisíc korun na dítě na školní potřeby letos vláda Petra Fialy [ODS] nezopakuje. Určitá podpora tady ale je. Jde o mimořádnou okamžitou pomoc. Dávku, z níž rodiče pořídí školní pomůcky, oděvy i kurzy pro děti.

Zdražování v Česku pokračuje a ceny především potravin a bydlení rostou i letos. Jednorázového pětitisícového příspěvku na úhradu potřeb dětí se letos před začátkem školního roku rodiče ale nedočkají.

„Taková míra podpory v takové podobě nebude letos aplikovaná,“ uvedl na tiskové konferenci [24.8.] ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Nicméně bez finanční pomoci rodiny se školou povinnými dětmi nezůstanou. Stát jim na úhradu nákupu školní aktovky, oblečení, obuvi nebo i volnočasových aktivit nabízí po léta zavedenou dávku státní sociální podpory zvanou mimořádná okamžitá pomoc [MOP]. Na rozdíl od loňské jednorázové dávky pět tisíc korun pro děti rodičů s příjmy do jednoho milionu korun ročně, ale cílí dávka MOP na skutečně potřebné domácnosti. Před její výplatou referenti úřadů testují jak výši příjmů osob žijících v dané domácnosti, tak i výši majetku rodičů. Anebo osob, které mají dané dítě v péči.

„Ti, kdo jsou potřební, tak tady umíme pomoci a zajistit z této dávky i pomůcky,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí.

O dávku se žádá na úřadě práce v místě trvalého pobytu žadatele nebo v místě, kde se trvale zdržuje. Podle odhadu ministra se i letos navýší počet vyplacených dávky MOP v souvislosti s nástupem dětí do škol. Přičemž za letošní první pololetí úřady práce vyplatily celkem 1 578 dávek mimořádné okamžité pomoci v souvislosti s podporou dětí a nákupem vybavení a pomůcek pro ně. To v součtu za 3,7 milionu korun, dodal ministr.

Mimořádná okamžitá pomoc na dítě

Dávku mimořádné pomoci úřady práce vyplácí nejen na úhradu školních pomůcek, ale třeba i na základní vybavení domácností. Jako je pračka, žehlička nebo sporák na vaření. Dále na úhradu správních poplatků, noclehu nebo při živelních pohromách, kdy si lidé nemohou dané náklady zajistit z vlastních prostředků. Nicméně co se týče vyplacení dávky na nákup potřeb pro dítě, pak z ní mohou potřební rodiče nakoupit batoh do školy, penál, výtvarné potřeby, obuv a další věci určené ke vzdělávání. Dále dávka slouží k úhradě školou organizovaných akcí [škola v přírodě, plavání, lyžařský kurz, aj.]. Ale i mimoškolních aktivit, jako je sportovní nebo vzdělávací kurz.

„Při nároku na tuto dávku se hodnotí, zda je účast dítěte v zájmových kroužcích nebo na výjezdních zájmových akcích nezbytná. A zda není zvolena zájmová činnost příliš nedůvodně finančně náročná či zda neexistuje obdobná zájmová činnost méně finančně náročná,“ popisuje zkoumaná kritéria MPSV ve svém manuálu k MOP.

Nemyslete si, že je zdražování za námi, řekl exprezident Zeman

Pokud škola spravuje fond sloužící na úhradu aktivit pro děti z potřebných rodin, pak by se na vyrovnání nákladů měl rovněž podílet. Při schvalování dávky úřady zjišťují, jestli se na danou aktivitu nevztahují benefity z programů prevence zdravotních pojišťoven nebo zaměstnavatelů rodičů dítěte.

Obědy do škol pokračují i v letošním školním roce

Průměrná výše čerpané MOP v prvním pololetí činila podle ministra Jurečka zhruba 4 500 korun. Jde však o průměr vyplacených dávek MOP všem potřebným. Nikoli jen na úhradu pomůcek a vybavení pro děti, upozornil.

Další z pomocí směřovanou k dětem ze sociálně slabších poměrů je přispívání na školní obědy. I v následujícím školním roce pokračuje podle ministra Jurečky financování obědů pro potřebné děti z evropských prostředků, konkrétně OP Zaměstnanost plus.

Stát včera selhal v podpoře rodin s malými dětmi

V předcházejícím školním roce 2022-2023 díky projektu dostalo peníze na obědy 9 749 dětí z více než 1 200 školských zařízení.

„My počítáme, že tato forma podpory bude poskytována z evropských peněz nadále,“ uvedl k programu ministr Jurečka.

Za zásadní pro správné nasměrování této pomoci k dětem považuje aktivitu vedení jednotlivých škol. A to, aby učitelé ve třídách dokázali vytipovat děti, které nechodí na obědy, protože na ně jejich rodiče nemají peníze. V samotném čerpání financí z programu pak sehrává roli především spolupráce krajů, škol a úřadů práce v regionu.

Veronika Táchová

10 KOMENTÁŘE

  1. Byrokracie která vládne má úřadě a pracovnice se chovají jako k odpodku všem i těm co pracují jsou slušní a vzdělání ,jen nemají tolik financí ,to je na černé ovce ! Asi tak ,takže ať si to strčí víte kam Fiala ,protože člověk přijde přímo žebrat na úřad a odměna je urážka a zesměšnění zneuctění občana ,tohle nikdo nechce Fialo!!!

    • P. Milli. Nebude to hlavně tím, že dnes na sobě máte málo hnědého globínu nebo kolem krku žlutomodrou hadru ? To že za sebou nemáte “pracovnici” ziskovky dělá taky moc vlivu na tyto st. ouředníčky. To že mají strach o svá teplá místečka v kanclíku dělá taky moc vlivu na jejich rozhodování o …

  2. Hanba tomu, co napsal tento článek. Na tuto dávku totiž dosáhnou jen ti co pobírají dávky hmotné nouze. Lidé po ubytovnách, v azylových domech. Nesmíte mít ani televizi. Žádost a vyšetřování jsou tak psychicky náročné, že to člověk radši vzdá. Neříkám, že všechny úřednice jsou stejné. Jejich práce je náročná. Ale většinou je to tak, že při první návštěvě vzbudí silný dojem, že člověk na dávku nedosáhne a že je těžký případ. Aby neměly práci navíc. Například u mě jsem nejprve musela soudně zrušit stavební spoření pro děti, mít rozhodnuto o invalidním důchodu a o svěření dcery do pěstounské péče. Musela mi začít pomáhat neziskovka, protože vše bylo psychicky velmi náročné. Takže nedoporučuji, dřív vám pomohou cizí lidé nežli stát.

    • P. Zíková. Tak i toto sv… si kdysi někdo z voličů učitelů 5hadů vůbec neuvědomil. Dnes jejich žáci vše ještě vylepšili jak okrást ty nejpotřebnější české občany ! Tady nejen já doporučuji, sežeňte si za úplatu ukrajinský pas, dejte žlutomodrou hadru místo do úklidového kbelíku, na ramena, účelově zvyšte hlas o …. pak můžete žádat i o to na co nemáte jako Češka žádný nárok, ale už jako ukroška vám bude vyhověno. Budete spokojena …

    • To mohu potvrdit, je to hanba, když ROM toto dostane bez větších problémů a otec či matka samoživitelka je dehostován(a) a Romové se mu smějí, nechápu jaký je rozdíl mezi Romem a býlím rodičem, proč je u nás diskriminace naruby, opravdu nechápu. Jedna pracovnice mi potvrdila, že raději jim to dají než aby se s Romy otravovala. Já sám jsem otec samoživitel, invalidní důchodce a sám jsem to zažil, je to hanba.

      • P. Beran. jedna zkušenost pracovnice na sociálce z Vysočiny. Přišla k přepážce řvoucí … … … na rozkaz vedoucí musela dostat vše co chtěla. Podřízená říká šéfové, ale paní která na to má větší nárok, než tato … jsem to nesměla přiklepnout, přitom c..ňa nikdy nedělala … Tato starší paní makala 35 let, ale i tak vychovala 3. děti a nedostane nic … Odpověď šéfové ? Tak to nemá chybu … drž hubu, jinak jsme zítra obě dvě bez práce … to je pravda, ale i hnus popučové doby kdy kvete diskriminace naruby nejen u nás. [redakčně upraveno]

  3. Když si uvědomím, jaké prkotiny dokážou pražáky vytáhnout na demonstraci, a podstatné věci je přilepí doma na prdeli? Ty různé podpory, to je jen opravný prostředek toho, co nefunguje v prvním sledu. A proč? Tak to jsem již popsal mnohokrát. Tak hlavně, že máte svůj systém hodnot. A že vám prospívá.

  4. K problému tohoto technicky nedokonalému diskuznímu webu. Další je ale perfekt, nikoho za názor neodkloní, když tak upraví … což je od redakce fér, díky ! Oproti těm poslušným, bezpáteřním … webům ! Někdo přidá příspěvek, ať jakýkoliv. Ten musí být posouzen …. no dobrá. Ale dopisovatel po půl i hodině pořád neví jak na tom vlastně je … jestli blbě klikl, něco udělal špatně atd. příspěvek prostě zmizí a objeví se až za … Nějak by mohl viset až do …, aby byl vidět. Což pak vede k dvojitým příspěvkům o stejné věci nebo i k nedorozumění mezi diskutujícími…. Což je to nejhorší.

    • P. Okamura donesl do sněmovny ústřižek z pošty na výplatu měsíční soc. dávky 96 000kč pro nějakou snědší Sab… Napřed byl fialkovci osočen, že lže, ale vypátralo se že má pravdu. Sabina se přiznala a k tomu přidala, ale já vychovávám jako babička 9 dětí … až po poradě s … prý to bylo za 2. měsíce ?? Nakonec z ní vypadlo, rodiče dětí, těchto budoucích velmi přizpůsobivých, sedí za katrem .. Jó i to je příklad tkz. rodičů, ale hlavně špíny dyškrymynácyje naruby od puče89.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here