Nemyslete si, že je zdražování za námi, řekl exprezident Zeman

14369
Zeman
Foto: Redakce FinTag.cz / Zdroj: CNN Prima News

„Pokud se domníváte, že u nás inflace klesá, tak jste vystavena statistickému podvodu. […] Překvapilo mě, že vládní ekonomové, dokonce poradci premiéra, navrhují řešit problém tak, že bychom měli za levnějšími potravinami jezdit do Polska,“ uvedl [16.8.] v televizi CNN Prima News exprezident Miloš Zeman.

„Každého z nás překvapí, to nemusíte být exprezident, nejenom ceny potravin, ale v minulosti i ceny energií. Mimochodem ceny nafty [ropy, pozn. red.] opět na světových trzích rostou, tak si nemyslete, že je to za námi,“ řekl Miloš Zeman.

Vyjádřil se k i vysokým cenám potravin, které v mnoha případech neklesají, ale naopak dál rostou. A to i přesto, že dlouhodoě dochází k poklesu cen zemědělských výrobců.

„Jedním z podstatných faktorů, neříkám, že všechny, drahých potravin, jsou maržové přirážky zahraničních potravinových řetězců,“ řekl.

I v této souvislosti pak uvedl: „Žasnu, že v České republice jsou ještě dvě procenta [veřejnosti], které vládě Petra Fialy důvěřují.“

Za hlavní hlavní důvod aktuální inflace označil „hrůzostrašný deficit“ státního rozpočtu. Argumentoval kvantitativní teorií peněz. Což je ekonomická teorie, která tvrdí, že nabídka peněz, likvidita, přímo ovlivňuje cenovou hladinu. To znamená, že stanovuje přímou úměru mezi změnami v růstu množství peněz obíhajících v hospodářství a v růstu cen, tedy míře inflace. Podle Miloše Zemana platí, že pokud chceme snížit inflaci, musíme snížit deficit státního rozpočtu a ubrat na celkovém zadlužování.

Konsolidační balíček je chaotizační balíček

Přesto se ale kriticky vyjadřil k takzvanému vládnímu konsolidačnímu neboli ozdravnému balíčku. Ten se jako konsolidační balíček dokonce i zdráhal označit. Spíše by ho pojmenoval jako „chaotizační balíček“. A hlavně: Podle něj nedává žádný smysl prostřednictvím tohoto balíčku zavádět 60 často marginálních opatření, když k ozdravění veřejných financí by postačila dvě. A ta v rozsahu 200 miliard korun, které, jak uvedl, odpovídají každoročnímu strukturálnímu deficitu veřejných financí.

„Opatření číslo jedna: Zrušení [zrušení] superhrubé mzdy. Mimochodem toto je první a nejdůležitější opatření, které navrhovala Národní ekonomická rada vlády na prvním místě, a které nebylo vyslyšeno. Předpokládaný efekt 120 miliard korun,“ řekl.

„Opatření číslo dvě: V rámci zrušení daňových výjimek zrušení jedné daňové výjimky, která se jmenuje sleva na poplatníka. Efekt 80 miliard korun,“ doplnil s tím, že ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] sice také ruší některé daňové výjimky, které ale jsou podle něj „naprosto nepatrné“.

K tomu, že by jeho návrhy došly v praxi naplnění, ale Miloš Zeman zůstal skeptický. Vyjasnil to na případu zrušení superhrubé mzdy.

„Víte, proč je to politicky, ne ekonomicky, obtížené, daleko více než zvýšit daně pro firmy, což se teď v balíčku stalo. Protože pro ten původní návrh zrušení superhrubé mzdy hlasovalo ANO, ODS a SPD. […]  V každém případě tyto tři strany rukou společnou a nerozdílnou spáchaly ekonomický zločin, protože se domnívaly, že jim to zvýší popularitu před volbami. Ze stejného důvodu konsolidační balíček přišel až po prezidentských volbách. Což vládní strany samy přiznávají, “ uvedl.

A dodal: „Tak proto bude neprůchodné, aby návrh [o znovuzavedení superhrubé mzdy], který podporují téměř všichni ekonomové odleva a doprava, byl přijat.“

Exprezident Zeman se vyjádřil i k Ukrajincům v Česku

Prezident Miloš Zeman se v rozhovoru na CNN Prima News vyjádřil i k vysokému počtu občanů Ukrajiny na území České republiky. Vyjasnil, že k válečným uprchlíkům mají mít lidé soucit a mají jim pomáhat. Současně se ale podivil nad tím, proč u nás pobývají mladí Ukrajinci, kteří by byli více prospěšní ve své zemi, v boji s ruským agresorem.

„Když sem přišli uprchlíci z Ukrajiny, tak jsem byl informován o tom, že 80 procent z nich jsou ženy a děti, a předpokládal jsem, že zbývajících 20 procent budou převážně staří muži a staré ženy. Nu, zdá se, že jsem se mýlil, nebo že tato informace byla nepřesná,“ řekl.

Česko hostí 32,5 Ukrajince na tisíc obyvatel. Průměr EU je 9,1

„Zrovna včera mě navštívil dlouholetý starosta Náchoda Jan Birke a říkal mi: ‚Tak do Náchoda nám bylo přiděleno tisíc Ukrajinců. A velká část, neříkám většina, velká část z nich jsou mladí muži‘,“ pokračoval exprezident.

„Kdo dokáže znásilnit, dokáže také bojovat. Takže mladí muži mají bojovat za svou vlast. Já netvrdím, že nutně jenom v zákopech, mohou dělat ve zbrojních továrnách, mohou odklízet trosky, zdravotnictví. Nic z toho se neděje. Tito muži jsou v poměrně velkém počtu na našem území a já se ptám proč,“ řekl s poukazem na jejich věk i kolem 18 let.

–DNA–

13 KOMENTÁŘE

  1. Takový článek přesně vyjadřuje podstatu toho, proč se smutkem v srdci vzpomínám, jak to bylo dobré, když byl prezidentem. Prezident samozřejmě nemá mnoho pravomocí, ale je to ústavní činitel a většinou co řekne a udělá se přes média dostává k voličům. Takže je dost důležité, co říká a co dělá a také jaký názor má na politiku a ekonomiku. S tím děláním mám na mysli spíše to, co se týká nás všech, ne to, co se týká například jeho zdraví a jednání ve své životosprávě. Jsem znechucen tím, že to, co se v článku píše, slyším od prezidenta bývalého a ne od současného, za kterého se všechny tyto věci právě dějí. Moře lidí z médií, ale hlavně politiků, když byl Zeman ještě ve funkci, se vyjadřovalo, že jako přímo volený prezident má pravomocí víc, než by se jim líbilo a že toho využívá k politické činnosti. Pravda to není, spíše jim dělal potíže, když třeba nominace, jako dnes nominaci pana Fremra, za něj tenkrát pana Hladíka, zbabrali. Každá mince má však dvě strany. S novým panem prezidentem jsem já osobně tomu naopak rád, že těch pravomocí prezident až zase tak moc nemá.

  2. Ač nerad, musím s některými názory souhlasit. Hospody jsou přeplněné mladšími Ukrajinci, místo aby Nějak bránily svoji vlast, prohlíží si videa z války a baví se, a ti co bydlí v našem okolí skoro každý večer slaví – asi úspěchy na bojové frontě
    s oblíbeným celosovětským nápojem.

    • P. jan. … Před půl rokem kdo napsal, že válku na území UA vede USA proti Rusku atd. Byl mžikem dehonestován, nazván ruSSofilem .. v horším případě na měsíc odstraněn z diskuzí. A najednou se od těch rozumných dezinformace staly pravdou. K údivu všech, článek na novinkách ze dne 18.08-17,59 hod od P. Jemelka. Kamarádi jsou mrtví, celá jednotka rozprášena … za koho tam umírá žoldák z USA a proč, důvod ? Dokonce i ještě horší pro UA web Forum24 se změnou ve vývoji situace na neonacistické UA zabývá ve stejném smyslu. Copak se děje ? Počkáme si na narcistního signalistu Péťu s jeho války chtivou smečkou ! NATO se svými poslušnými USA loutkami začíná taky škubat za provázky a nechtějí jen poskakovat dle viníka z USA, tohoto hlavně ekonomického konfliktu na UA.

    • P. Karel. .. Podle posledního průzkumu je na Ukrajině 60% rusky mluvících občanů, uvedl pro fialkovský web novinky, což je co říct ! Tak kdo vlastně brání svou vlast ? Ukrajinci to nejsou, ti se rozutekli do světa, nechtějí se zeleným klaunem mít nic společného. Počkají až z UA zmizí korupce, neonacismus, další by už tady neprošlo … čehož se tak rychle nedočkají. Proto většina Ukrajinců z 22 milionů utečených před Porošenkem i fanatickým Alzákem nikdy nepočítá s návratem na UA.

  3. Zfanatizovaní antizemanovci stále rádi poukazují na nemoci s pitím … p. Zemana i ho na netu beztrestně sprostě pomlouvají. Psát tak sprostě o pijanovi vénovi nebo Pávkovi, máte rakušanovo komando na druhý den za dveřmi ! Přitom p. Zeman dokazuje, že byl od převratu89 nejlepším prezidentem. Jeho myšlení, mluvit vždy k věci a bez taháku, mít vlastní názor … Loutka Pávek se má od něho ještě co učit, už to ale kontráš nikdy nedožene.

    • Svatá pravda. Pan prezident Zeman byl jedním z našich nejlepších prezidentů. Kam se na něho hrabal Flaška i Klaus. Pouze našim prodejným novinářům a reportérům se nelíbil, protže jim říkal pravdu do očí. A to se přece nedělá, že ano ?

      • Opilec véna byl před pučem89 v Kroměříži na protialkoholním, StB si ho tam tajně umístila na léčbu, nepovedlo se … Véna flaška je taky znám z arcibiskupských sklepů v Kroměříži po puči89. Jeho smečka 42. darebů vyžrala-sežrala v městě co se dalo, nikdy nezaplatili. Jedna slušná paní chtěla aspoň za sebe zaplatit, s úctou i poklonou majitele Hané jí bylo odpuštěno zaplatit s tím, že zbytek ze smečky vychlastal i sežral 1000násobek její osobní útraty. V zámku KM jsou po opilci pojmenované schody do arcib. sklepů z “teraserény”. Když vénu na šrot ochranka táhla přes tyto sklepy k tajnému východu, aby kamery ČT nezabraly co je to zač … Tam ho strčili do auta a po vénovi zůstal u sudů jen smrad ze zvratků a jeho zapůjčené střevíce. Havlův smrad nejde vyvětrat ani dnes ! Paní Olga to vše musela zachraňovat před kamerami ČT i když už taky malinko ovíněná. Tak pras… se havlova opilecká smečka chovala několik let po celé republice. Po rozpadu republiky měl Havel na Slovensku utrum a je tam nenáviděn stejně jako i v Česku ve slušné společnosti.

  4. Ukrajinci dóm to je jejich vnitřní boj jejich problém Ukrajinci ad dou dóm ruší sou jejich nadvláda my jsme se neměli dotoho. Montovat lidi toho mají dost zlatí komunisti toto sou. Kapitalistické. Kteří nám berou všechno co máme

  5. Povidání starého zbojnoše,který byl vychytralý a dovedl se prosadit,už toho bylo dost ,Sbohem a šáteček. Nevoják exprezident Zeman se pozastavuje nad tím ,že tady jsou mladí Ukrajinci ,kteří nebojují za svoji zemi.Vůbec se jim nedivím,má vůbec někdo představu co je to za řežim,který je v Kyjevě u moci?Zástupná válka, málo frekventovaný pojem,který vystihuje současnou realitu mezi Ruskem a Ukrajinou. Naše veřejné mínění je rozdělené mezi “chcimíry” a” Siegfriedy”.Útočnější jsou Siegfriedové,jsou sprostí ,umanutí a ještě se domnívaií,že taKto se dá vyhrát,zásadní omyl.To je jako bláboly,exprezidenta Zemana o kanáluD-O-L-.na zaplnění kanálu chybí několk kilometrů krychlových vody.To same je se současnou konfrontací mezi Ruskem a Ukrajinou.Chybí několik milionů vojaků Ukrajině,to nenahradí moderní zbraně.A tak jdeme pevným vojenským krokem možná k nové “třicetileté válce” ,víme co následovalo,vydání Zemských desek a upevnění Vídně. Pokud by z toho byla ozbrojená neutralita nic proti tomu. Dějiny mají trajektorii ve spirále.

    • P. Milan. Na novinky někdo přidal v debatě odkaz o Pávkovi, poslechněte si koho dnes uctíváte. Pantůček čte životopis kontráše Pávka z roku 1987 … ani hlava mu ze zadku SSSR netrčela. Pak zradil i sebe a šel uklízet chodby do NATO. Životopis skety byl účelově uveřejněn až po dosazení loutky PP na hrad, proč asi ? Včera to byl Pávkův další morální úlet, když pindal, lhal před budovou Rozhlasu. Narcis Péťa ani tchajvanec z Vysočiny se ve lhaní, štvaní proti Rusku nenechali v ničem zahanbit. Ostuda … co jste naivní i … voliči těchto pol. gaunerů napáchali.

  6. Je obrovská škoda, a po přečtení rozhovoru toho lituji ještě více, že už pan Zeman není prezident. Této zemí velmi chybí člověk, který pojmenuje věci pravým jménem.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here