Na Příbramsku hoří hromady plastů. Kouř je vidět daleko  

427
plastu
Foto I, II.: Redakce FinTag.cz

V obci Dolní Hbity na Příbramsku hoří třídírna plastů. Hasiči vyhlásili kolem 18:20 nejvyšší stupeň požárního poplachu. Kouř z třídírny je viditelný po celém regionu. Podle mluvčí záchranné služby Moniky Novákové zatím na místě nejsou zranění.

Mluvčí HZS Středočeského kraje Jan Sýkora říká: „Hoří hromady plastů. Zatím se nám nepodařilo požár lokalizovat, soustředíme se na obranu, aby se to nerozšířilo.“

„Nedaří se nám zatím požár lokalizovat, nasazení vrtulníku s bambivakem nyní zvažujeme,“ dodal Sýkora.

Hasiči zatím povolali do služby dvacet hasičských jednotek a Chemickou laboratoř Kamenice. Ta monitoruje koncentraci škodlivých látek. Na síti X hasiči potvrdili, že zasahují v obci Dolní Hbity u požáru třídírny odpadu. V místě vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu. Povolali preventivně i Zdravotnickou záchrannou službu Středočeského kraje.

„Je to obrovské, hoří na východním okraji obce, už jsme varovali lidi v části Luhy, kam to jde, aby nevětrali,” uvedl k požáru starosta obce Jan Michálek [nezávislý]. Mezitím se z okolních vesnic a měst sjíždí zvědaví lidé a fotí si dým, který se valí z obce Dolní Hbity.

Aktuální zprávy z místa požáru

Server Pribram.cz uvedl, že v době zahoření byl podnik prázdný. Zatím nejsou informace o tom, že by se někdo při požáru dosud zranil.

„Okolí je nyní uzavřeno, příčina požáru bude v šetření,“ řekla příbramskému serveru policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.

Podle dostupných informací třídírna odpadu, kde hoří, patří společnosti AMT s.r.o. Příbram. Jde o rodinnou firmu s dlouholetými zkušenostmi v oblasti zpracovávání odpadů. Na trhu působí od roku 1991. Zaměřuje se na zpracování skla, plastu a papíru.

V Dolních Hbitech provozuje linku na třídění a lisování papíru, plastu a tetrapaku. Třídící linka je schopna zpracovat až cca 12 000 tun papíru a plastu ročně.

„Upravená surovina se následně dodává do výrobních závodů, kde je využívána k výrobě nových papírových a plastových výrobků,“ stojí na stránkách firmy.

Více o postižené firmě

Firma celkem provozuje čtyři třídící linky na zpracování odpadových střepů na Příbramsku a Karlovarsku a vlastní sběrný dvůr v Praze. Na těchto linkách zpracuje ročně cca 110 000 tun skla. Upravené skleněné střepy pak dodává do skláren jako surovinu pro produkci nových skleněných výrobků.

Předloni skončilo na skládkách v Česku 3,6 miliony tun odpadu

AMT s.r.o. Příbram je platným členem sdružení České asociace odpadového hospodářství a od roku 2002 je  zapojena rovněž do systému „recyklace odpadů„ a smluvně vázána se společností EKO-KOM a.s..

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here